|

Az utolsó Sokol is a Fülöp-szigetekre érkezett

Az utolsó két darab W-3 Sokol helikoptert is leszállította szombaton a PZL-Swidnik a Fülöp-szigeteki Légierőnek – tudatta közleményben a gyártó.

A délkelet-ázsiai ország még 2010-ben rendelt 8 darab Sokolt 65 millió dollár értékben, minden, egy új típus rendszeresítéséhez szükséges „aprósággal” együtt.

A két lengyel kávédarálót egy Antonov An-124 gyomrából halászták elő a Manila melletti Clark Légitámaszponton. Mieczyslaw Majewski, a PZL-Swidnik elnöke a következőket nyilatkozta az esemény kapcsán: „Örülök, hogy a a Sokolok kiváló hadműveleti képességeit nagyra értékeli a Fülöp-szigeteki Légierő. Alig várom, hogy a jövőben fejlesszük szoros együttműködésünket technikai és hadműveleti támogatás biztosításával.”

Fülöp-szigeteki W-3 Sokol még a lengyelországi tesztek alatt | Forrás: jasionka.net

Fülöp-szigeteki W-3 Sokol még a lengyelországi tesztek alatt | Forrás: jasionka.net ,

Az átadott W-3-as helikopterek a hírek szerint a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve, úgy mint négy tengelyes robotpilóta, EFIS (Electronic Flight Instrument System), valamint éjjellátó-kompatibilis pilótafülke, amelynek köszönhetően minden időjárási körülmény között használható (bár itt nyilván nem egy tájfunra kell gondolni). A nem túl méretes gépbe 11 katona fér be, vagy 2,1 tonnát lehet alákötni, bár ilyen konfigurációban már nem fogja tudni a 260 kilométer per órás végsebességet, amelyet két darab 662 kilowattos hajtómű tesz lehetővé.

A Ruszlan így eszi meg a Sokolt (2012 februárja, az első W-3-csomag leszállítása)

4 hozzászólás “Az utolsó Sokol is a Fülöp-szigetekre érkezett”

  1. Nem rossz kis gép.
    m.youtube.com/watch?v=urRwzx8gaII&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DurRwzx8gaII&gl=HU

    A harcias változat is baba.

    m.youtube.com/watch?client=mv-google&hl=hu&gl=HU&rl=yes&v=T4oROdvOPa0&feature=related

  2. A Mi-2-es továbbfejlesztésének is írták már a neten. A Pumánál kisebb kb feleannyi embert visz el, a terhelhetősége kb 2 tonna úgy tudom.
    Azonban olcsóbb jóval és jó kapcsolatban vagyunk a lengyelekkel. A Mig-29-esekért meg lehetne próbálni elcserélni. Így gyakorlatilag tizedannyiból meg lehetne újítani a gépparkot, mint a 30 UH-1 ára. .Igaz mellettük szükséges lenne 3-4 db Mi8/17 . Mert egy hadseregnek kell olyan gép ami elvisz egy terepjárót.
    A sokolnak emellett , ellentétben az AW-139-el van harci változata beépített gépágyúval pct.örő rakétával. Ígaz kevésbé modern.