|

Fülöp-szigeteki beszerzések

A világ azon országaiban, ahol fontosnak tartják a légierő megfelelő szinten való tartását, ott apró lépésekben, de folyamatosan folynak a modernizációs programok és beszerzések.

A Fülöp-szigetek légiereje is ilyen, náluk éppen a szállítási kapacitást növelik. Nemrég írtak alá egy 65 millió dolláros szerződést a lengyel PZL Swidnik vállalattal nyolc W-3 Sokol többcélú katonai helikopter beszerzéséről. A szállítások még idén elkezdődnek.

A védelmi költségvetésből további pénzeket különítettek el a merevszárnyú repülőgép-flotta fejlesztésére is. Amint azt a légierő hivatalos sajtóközleményében bejelentette, egy modernizált C-130H Herculesre és három kisebb, könnyű szállítógépre lenne szükségük.

A Fülöp-szigeteki Légierő jelenleg két C-130H-val, két Fokker F27-el és 12 GAF Nomad-al rendelkezik. A közepes szállító Herky mellett három, 9-12 személyes befogadóképességű gépre is szükségük lenne. Ezeket gyorsreagálású erők és VIP-személyek szállítására is használnák.

A beszerzések azért is szükségesek, mert a Fülöp-szigetek déli részén, Mindanao területén az utóbbi időben jelentősen megerősödtek a muszlim lázadók, és egyre nagyobb szükség van katonai erő átcsoportosítására. A W-3 helikopterekkel pedig nemcsak bevetésre vihetik az embereket, hanem fegyveres támogatást is nyújthatnak a harcolóknak.