HTKA – Haditechnikai Kerekasztal

Az utolsó Sokol is a Fülöp-szigetekre érkezett

W-3 Sokol | Forrás: qmp3l.deviantart.com

Az utolsó két darab W-3 Sokol helikoptert is leszállította szombaton a PZL-Swidnik a Fülöp-szigeteki Légierőnek – tudatta közleményben a gyártó.

A délkelet-ázsiai ország még 2010-ben rendelt 8 darab Sokolt 65 millió dollár értékben, minden, egy új típus rendszeresítéséhez szükséges „aprósággal” együtt.

A két lengyel kávédarálót egy Antonov An-124 gyomrából halászták elő a Manila melletti Clark Légitámaszponton. Mieczyslaw Majewski, a PZL-Swidnik elnöke a következőket nyilatkozta az esemény kapcsán: „Örülök, hogy a a Sokolok kiváló hadműveleti képességeit nagyra értékeli a Fülöp-szigeteki Légierő. Alig várom, hogy a jövőben fejlesszük szoros együttműködésünket technikai és hadműveleti támogatás biztosításával.”

Fülöp-szigeteki W-3 Sokol még a lengyelországi tesztek alatt | Forrás: jasionka.net ,

Az átadott W-3-as helikopterek a hírek szerint a legmodernebb eszközökkel vannak felszerelve, úgy mint négy tengelyes robotpilóta, EFIS (Electronic Flight Instrument System), valamint éjjellátó-kompatibilis pilótafülke, amelynek köszönhetően minden időjárási körülmény között használható (bár itt nyilván nem egy tájfunra kell gondolni). A nem túl méretes gépbe 11 katona fér be, vagy 2,1 tonnát lehet alákötni, bár ilyen konfigurációban már nem fogja tudni a 260 kilométer per órás végsebességet, amelyet két darab 662 kilowattos hajtómű tesz lehetővé.

A Ruszlan így eszi meg a Sokolt (2012 februárja, az első W-3-csomag leszállítása)

Exit mobile version