|

Elvesztette egyik AWACS-ét Pakisztán

A Kamra támaszpont elleni terroristatámadásban elvesztette egyik Erieye radarrendszerrel szerelt, Saab 2000 típusú légtérellenőrző repülőgépét a Pakisztáni Légierő.

A NASCD (National Assembly Standing Committee on Defence) elnöke, Azra Fazal Pechuho bejelentette, 2009 óta 16 alkalommal végeztek támadást katonai létesítmény ellen a terroristák, ám ezúttal okozták a legnagyobb kárt: elvesztették a légierő egyik légtérellenőrző repülőgépét.

A pakisztáni Saab 2000 AEW&C

A pakisztáni Saab 2000 AEW&C ,

Pakisztán 2005-ben döntött 6 darab (ezt 2006 júniusában négyre csökkentették) Saab 2000-es utasszállítóra szerelt Erieye radarrendszer hordozógéppel együtt történő beszerzéséről, valamint egy további 2000-est is vásároltak a pilóták és műszakiak képzéséhez. Ez a gép már 2008 december óta szolgálatban áll, míg az első AWACS-et 2009. december 29-én vehették át, a többit 2010 végéig szállította le a gyártó.

A hírek szerint az oldalra néző, aktív fázisvezérelt radar egy vadászgép méretű légicélt 300 kilométerről detektál, emellett használható vízfelszíni és szárazföldi célok felkutatására is. A Saab Microwave Systems által szállított Erieye AEW&C (Airborne Early Warning and Control) rendszer 360 fokos, körkörös lefedettséget biztosít 350-450 km távolságig.

7 hozzászólás “Elvesztette egyik AWACS-ét Pakisztán”

  1. India mennyire örülhet, hogy ott van a sok lázadó.. Rájuk fogva gyengítheti a Pakisztáni Légierőt. Most őszintén, a lázadóknak olyan sokat nem ér egy AEW&C gép megsemmisítése. Tudom, lehet mondani, hogy onnan vezérelhetik a csapásmérő gépeket, de erre kicsi az esély. Itt csakis India örülhet.

  2. Ha egy AEW vagy tengeri jarorgep megsemmisiteseert leesik nemi zseton akkor lehet hogy maris megeri a lazadoknak babralni vele. Sot az is lehet hogy az o kiadasu koranjukba igy az elso oldalon fog szerepelni felrobbantani a paki AEW-t.

    :-)