|

Pakisztáni légtérellenőrzők

Mióta lejárt az 1990-től 2005-ig tartó amerikai embargó, Pakisztán gyakorlatilag a legszerencsésebb államok közé tartozik, már ami a katonai beszerzések lehetőségét illeti. Az utóbbi néhány évben haditechnikai eszközök egész garmadája került a Távol-Kelet szélén fekvő országba, melyek a világ minden pontjáról érkeztek.

Islamabad haderejének minden ágát fejleszti, ezek közül talán a légierőt a leglátványosabban. Utóbbi állományában egyébként hamarosan együtt fognak szolgálni a kelet és a nyugat egyik legpotensebb típusa, az F-16 C/D Block 50/52 és a kínai repülőgépgyártás csúcsát képező JF-17 és J-10, melyek közül a Thunder francia elektronikát és fegyverzetet kaphat, ha minden jól megy. Szép kis flotta lesz, annyi szent.

A vadászbombázók mellett a korai előrejelző és légtérellenőrző képességeket is fejleszteni szeretnék, ennek érdekében meg is tették a szükséges lépéseket. Nem meglepő módon itt is a jól bevált taktikát alkalmazták (amit egyébként a szomszédos, és Pakisztánnal határozottan rossz viszonyt ápoló India is tökélyre vitt), vagyis több helyről is bevásároltak.

Saab 2000 Erieye AEW&C (Forrás) ,

Első körben a svédeket keresték meg, akiktől négy Erieye rendszerrel felszerelt Saab 2000-est rendeltek. Ezek közül kettő már meg is érkezett, a maradék kettőt pedig még 2010 vége előtt leszállítja a gyártó. Azonban Pakisztán nem elégedett meg korunk egyik legpotensebb AEW&C gépével, így kelet felé fordultak, ahol régi barátaik, a kínaiak kínáltak fel egy másik típust.

Így esett meg, hogy a svéd légtérellenőrzők mellé szintén négy kínai érkezik. A Shaanxi ZDK-03 a Shaanxi Y8-on alapul, és külön Pakisztán számára alakították át egy csöppet. Paramétereit tekintve négy hajtóműves turboprop konstrukció, mely a jó öreg Antonov An-12 lemásolásaként jött létre. Hatótávolsága mindenesetre nagyobb, mint az európai kollégájáé, viszont lehetséges, hogy annak Erieye radarrendszere hatékonyabb.

Az első példányt még idén megkapják Kínától, a többit pedig várhatóan 2011-ben. Annyi bizonyos, hogy a határ túloldalán, Indiában nem örülnek túlzottan a Pakisztáni Légierő képességnövekedésének, tenni azonban nem tehetnek ellene.