|

Nyáron újra kifuthat az indiai repülőgép-hordozó

A nagy sebességű teszteken történt felsülés (vagy inkább megsülés) óta újra ég a orosz hajógyári szakemberek keze alatt a munka, hogy mihamarabb elkészüljön az INS Vikramaditya kazánjainak új szigetelése.

Az azbeszttel történő szigetelés várhatóan júniusra befejeződik, de előtte biztos nem futhat ki a nyílt vízre a Szeverodvinszk kikötőjében veszteglő ex-Gorskov, mivel a Fehér-tenger partján található város késő ősztől a tavasz végéig a jég fogságában él.

A jelenlegi ütemterv szerint őszig befejeződnek a tesztek, majd október-november körül Indiába hajózzák át a monstrumot, ahol decemberben szolgálatba is állhat.

INS Vikramaditya before Sea Trials at Sevmash

Az egykoron Kijev-osztályú Baku, majd Admiral Gorskov, végül INS Vikramaditya névre hallgató repülőgép-hordozó az elhúzódó felújítás és átépítés után még 2012 júniusának elején kezdte meg tengeri tesztjeit, a 2012 decemberi átadást a már említett lerobbanás késleltette.

Időközben befejeződtek a Vikramaditya fedélzetére szánt MiG-29K hajófedélzeti tesztjei, melyeket az indiai hordozó késése miatt az Orosz Haditengerészet egyetlen repülőgép-hordozóján, az Admiral Kuznyecov fedélzetét használva hajtottak végre. A megrendelt gépek szállítása folyamatban van, az elsőnek vásárolt 16 darab MiG-29K/KUB vadászbombázó már meg is érkezett 2011 végéig, ahogy a 2010 utánrendelésből származó 29 darabból is átadtak már 4 darabot.