|

Pilóta nélküli Little Birdöt ajánl Dél-Koreának a Boeing

Újabb érdekes típussal bővülhet a Dél-Koreai Hadsereg arzenálja, amennyiben Szöulban elfogadják a Boeing legújabb ajánlatát. Az amerikai hadiipari óriásvállalat tavaly év végén az ázsiai országba szállította egyik AH-6i Little Bird helikopterét, ami némileg különbözik a többi ilyen forgószárnyastól, ugyanis képes pilóta nélkül is repülni, autonóm módon végrehajtva feladatait. A Koreai Köztársaság Hadseregének szakértőinek és magas rangú tisztjeinek részvételével, tavaly december közepén egy 25 perces bemutató repülést is végrehajtottak Nonsanban, a hadsereg légi akadémiáján, melyet követően a Boeing részéről elhangzott, hogy a technológiát gyorsan és megfizethető áron lennének képesek integrálni a dél-koreai MD500 helikopterekre.

Pilóta nélküli Little Bird | Fotó: Boeing

Pilóta nélküli Little Bird | Fotó: Boeing ,

Az, hogy eredetileg ember vezette helikoptereket alakítsanak át pilóta nélkülivé, nem újdonság, foglalkozik ilyennel többek között a Northrop Grumman és a Sikorsky is, így csak idő kérdése volt, hogy a Boeing mikor rukkol elő egy hasonló portékával. Szintén nem meglepő, hogy Dél-Koreát választották első „áldozatnak”: a vállalatnak hagyományosan jók a kapcsolatai a helyi hadiiparral, ráadásul nem elhanyagolható, hogy Szöul cirka 250 darab MD500 Defender / TOW Defender típusú forgószárnyast üzemeltet, amik egy részét át lehetne alakítani úgy, hogy autonóm módon legyenek képesek bevetéseket teljesíteni. Utóbbiak a forgószárnyas paramétereiből adódóan elsősorban hírszerző, felderítő és megfigyelő feladatokat tartalmaznának, de lehetséges lenne előretolt, netán körbezárt bázisok ellátása munícióval, vagy egyszerű futárfeladatok teljesítése.

Amennyiben Dél-Koreában sikeresnek bizonyul, úgy a pilóta nélküli AH-6-ra a világ más részein is lehet igény, hiszen a típus korábbi változataiból jelentős mennyiséget alkalmaznak számos ország haderejében. S bár ez még a jövő zenéje, érdemes odafigyelni a technológiára, ami ha merőben új képességgel nem is bővítheti megrendelőjének flottáját, némileg kibővíti a lehetőségeket, és adott esetben akár emberéleteket is megkímélhet.