|

Immáron francia színekben pompázik az első szériagyártású A400M

Az Airbus Military A400M Atlas szállító repülőgép első, sorozatgyártású példánya kigördült a festőhangárból a gyártó Spanyolországban, Sevillában található San Pablo végszerelő üzemtelepén – immáron francia színekben. Mint ismeretes, a hányatott sorsú, de lassacskán révbe érő taktikai-stratégiai teherszállító MSN7 jelzésű példánya a Francia Légierő állományába kerül majd, várhatóan még idén. Ugyanezen repülőgépről tavaly novemberben az Airbus Military nyilvánosságra hozott egy fotót, amin még a végszerelő üzemben volt látható az MSN8 és 9 társaságában, tehát látszik, hogy december és január hónapokban sem szünetelt a munka az cég háza táján.

Az MSN7, avagy a Francia Légierő első A400M-je, immáron leendő üzemeltetőjének színeiben |Fotó: Airbus Military

Az MSN7, avagy a Francia Légierő első A400M-je, immáron leendő üzemeltetőjének színeiben |Fotó: Airbus Military ,

Franciaország 2013 második negyedévében veheti át az MSN7-est, ami az első abból az 50 Atlasból, amit a kiöregedő C-160 Transall teherszállítók helyett rendelt Párizs. A sort Törökország folytatja majd, akik az MSN9-et kapják – érdekesség, hogy az MSN8 és 10 szintén Franciaország számára készül, így a többi fejlesztő-gyártó nemzet (Németország, Belgium, Luxemburg, Spanyolország, Nagy-Britannia) várhatóan csak 2014-ben veheti át első A400M-jeit, bár elképzelhető, hogy ha felpörög a gyártás, már 2013 negyedik negyedévében sor kerülhet néhány példány átadására nekik is.

Magáról az A400M típusról vonatkozó cikkünkben szerezhető több információ, illetve ezen a linken olvasható egyik legnagyobb nyári élményünk, melynek során közelebbről is megismerhettük az MSN006 nullszériagépet.