|

Glockot rendszeresítenek a britek

Őfelsége Hadereje búcsút int a már több évtizede szolgálatban levő Browning L9A1 pisztolyoknak és Glock 17 Gen4-kel fogja leváltani azokat.

A brit erőket közel négy évtizede szolgálja a “jó öreg” Browning, hiszen az L9A1 eredeti verzióját még 1935-ben rendszeresítették Belgiumban, azóta pedig számtalan változatban gyártották és rengeteg országba eljutott. Az évtizedes egyeduralmat csak SIG Sauer P226-nak sikerült megtörnie kicsit, amelyet az Afganisztánban szolgáló brit csapatok használnak. Most azonban teljes cseréről van szó, tehát az egész brit haderő, a tengerészeket és légierő katonáit beleértve Glock 17-et fog használni idővel.

Harry herceg mellkasán a már korosodó Browning L9A1-gyel | Forrás: m4carbine.net

Harry herceg mellkasán a már korosodó Browning L9A1-gyel | Forrás: m4carbine.net ,

A cserére kötött szerződés egyébként 9 millió fontba (~10,9 millió euró) kerülni, ami több mint 25 ezer darab Glockot jelent és legelőször a még afganisztáni szolgálatot teljesítő katonák kaphatják meg. A brit védelmi minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy ez a fegyverbeszerzés nem felkészülés valami új fenyegetésre, hanem szimplán arról van csak szó, hogy a Browingok – koruknál fogva – megértek már a cserére, főleg, hogy a karbantartásuk egy re költségesebb.

Glock 17 | Forrás: pistol-training.com

Glock 17 | Forrás: pistol-training.com ,

“Több környezetben is teszteltük (a Glock 17-est), a norvég sarkvidékitől kezdve az amerikai sivatagokig, a homokos, saras, jeges tartóssági teszteket is beleértve.” – nyilatkozta a védelmi minisztérium munkatársa. A Glock 17 egyébként néggyel több, azaz 17 töltényes tárral rendelkezik, viszont mégis majdnem 100 grammal könnyebb elődjénél, a tűzgyorsasága és lőtávja is nagyobb.

One Response to “Glockot rendszeresítenek a britek”

  1. Miért jó ez a megoldás, amit a Glock-oknál használnak, hogy a biztosítót a ravaszra teszik? Kicsit olyan ez, mintha mindig ki lenne biztosítva, mert ha a ravaszhoz nyúlsz, akkor lőni fog.

    Másik kérdés, hogy Glock 17 helyett miért nem 18? Ugyanazt tudja és ha kell akkor egy kattintással többet is, és árban sem lehet nagy különbség.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.