|

Glockot rendszeresítenek a britek

Őfelsége Hadereje búcsút int a már több évtizede szolgálatban levő Browning L9A1 pisztolyoknak és Glock 17 Gen4-kel fogja leváltani azokat.

A brit erőket közel négy évtizede szolgálja a „jó öreg” Browning, hiszen az L9A1 eredeti verzióját még 1935-ben rendszeresítették Belgiumban, azóta pedig számtalan változatban gyártották és rengeteg országba eljutott. Az évtizedes egyeduralmat csak SIG Sauer P226-nak sikerült megtörnie kicsit, amelyet az Afganisztánban szolgáló brit csapatok használnak. Most azonban teljes cseréről van szó, tehát az egész brit haderő, a tengerészeket és légierő katonáit beleértve Glock 17-et fog használni idővel.

Harry herceg mellkasán a már korosodó Browning L9A1-gyel | Forrás: m4carbine.net

Harry herceg mellkasán a már korosodó Browning L9A1-gyel | Forrás: m4carbine.net ,

A cserére kötött szerződés egyébként 9 millió fontba (~10,9 millió euró) kerülni, ami több mint 25 ezer darab Glockot jelent és legelőször a még afganisztáni szolgálatot teljesítő katonák kaphatják meg. A brit védelmi minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy ez a fegyverbeszerzés nem felkészülés valami új fenyegetésre, hanem szimplán arról van csak szó, hogy a Browingok – koruknál fogva – megértek már a cserére, főleg, hogy a karbantartásuk egy re költségesebb.

Glock 17 | Forrás: pistol-training.com

Glock 17 | Forrás: pistol-training.com ,

„Több környezetben is teszteltük (a Glock 17-est), a norvég sarkvidékitől kezdve az amerikai sivatagokig, a homokos, saras, jeges tartóssági teszteket is beleértve.” – nyilatkozta a védelmi minisztérium munkatársa. A Glock 17 egyébként néggyel több, azaz 17 töltényes tárral rendelkezik, viszont mégis majdnem 100 grammal könnyebb elődjénél, a tűzgyorsasága és lőtávja is nagyobb.

One Response to “Glockot rendszeresítenek a britek”

  1. Miért jó ez a megoldás, amit a Glock-oknál használnak, hogy a biztosítót a ravaszra teszik? Kicsit olyan ez, mintha mindig ki lenne biztosítva, mert ha a ravaszhoz nyúlsz, akkor lőni fog.

    Másik kérdés, hogy Glock 17 helyett miért nem 18? Ugyanazt tudja és ha kell akkor egy kattintással többet is, és árban sem lehet nagy különbség.