|

Nem hosszabbítják meg az afgán C-27A-k üzemeltetéséről szóló szerződést

A rossz tapasztalatokra való tekintettel az Amerikai Egyesült Államok Légierejének vezérkara úgy döntött, nem hosszabbít szerződést az Alenia North America vállalattal Afganisztán C-27A taktikai teherszállító repülőgépeinek további üzemeltetéséről. A december 18-án kiadott határozat újabb pofon az olasz cégnek, miután az amerikaiak letettek a további C-27J megrendelésekről. A hivatalos indoklás szerint az Alenia annak ellenére sem tudott elegendő bevethető C-27A-t biztosítani az Afgán Légierő számára, hogy még a USAF részéről is kaptak nem kevés segítséget. A hónapokon át tartó stagnálást a Pentagon végül megunta, és amint lehetett, kitette az olasz cég szűrét.

Utóbbi számára ez azért is különösen nagy probléma, mivel nem a szerződés egyoldalú felmondásáról van szó, hanem annak meg nem hosszabbításáról, így gyakorlatilag semmilyen anyagi kártérítésre nem számíthatnak az USA részéről. Ráadásul az Alenia nem áll partnerségben egyetlen olyan amerikai nagyvállalattal sem, melynek révén lobbizhatna érdekeiért a Kongresszusban, így többszörösen vesztesen kerültek ki a dologból. Mint ismert, az Egyesült Államok 2008-ban kötött szerződést az Aleniával 20 darab korábbi G.222 modernizálásáról és átadásáról – C-27A néven – az Afgán Légierőnek (utóbbi akkor még az Afgán Nemzeti Hadsereg Légi Hadteste nevet viselte) – ám ezekből végül csak 16 érkezett meg Afganisztánba, ráadásul eddig két alkalommal is repülési tilalmat kellett rájuk kivetni, ami nem tüntette fel túl jó színben a programot.

Afgán C-27A-k Kabulban |Fotó: USAF

Afgán C-27A-k Kabulban |Fotó: USAF ,

Az Alenia természetesen tiltakozik a döntés ellen, szerintük teljes mértékben megfeleltek a követelményeknek. A cég hivatalos közleményében kifejtette, hogy jelenleg már állandóan repülőképes egy időben legalább 10-12 C-27A, amikre ráadásul saját forrásból közel 20 millió dollárt költöttek, arra számítva, hogy a szerződést meghosszabbítják az Egyesült Államokkal. Annak ellenére, hogy elismerik: több hibát is elkövettek, méltánytalannak tartják a velük szemben hozott lépéseket, mivel szerintük az amerikaiak csak ritkán jelezték, hogy problémájuk lenne, így arra következtettek, hogy meg vannak velük elégedve. A jövőt illetően késznek érzik magukat a program folytatására, mivel sikeresnek érzik az afganisztáni tevékenységüket.

A USAF döntésének értelmében a következő hetekben felfüggesztik az afgán C-27A-k repüléseit, arról viszont még nem határoztak, hogy mit kezdenek a repülőgépekkel és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló eszközökkel. Ezen kívül az Afgán Légierő teherszállító képességéről is gondoskodni kell: a USAF szóvivője szerint már folynak a tárgyalások a felek között arról, hogy mivel pótolják a kieső kapacitást. Iparági források szerint felmerült C-130-asok beszerzése, de ez egyelőre semmilyen megerősítést nem kapott.