|

Sikeres évet zárt a kecskeméti repülőbázis

Kiemelkedően sikeres évet tudhat maga mögött a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. A támaszpont 2012-ben több jelentős sikerrel is büszkélkedhet, a vadászgépek magyarországi rendszerbe állítása óta pedig a Gripen-flotta először haladta meg az 1700 repült óraszámot.

Az alakulat vadászpilótái tavaly két jelentősebb külföldi gyakorlaton vettek részt. A márciusban megrendezett svédországi Légi fölény 2012 gyakorlaton hét repülőgéppel éleslövészetet hajtottak végre a pilóták, akik közül többek számára ez volt az első éles rakétalövészet eddigi pályafutásuk során. A gyakorlat egy másik elemén, az úgynevezett levegő-levegő gépágyúlövészeten a hatvanas évek óta nem vett részt magyar pilóta.

Fotó: Galambos Sándor, honvedelem.hu

Fotó: Galambos Sándor, honvedelem.hu

Március végén a Lion Effort 2012 – szintén svédországi − nemzetközi légi gyakorlat keretei között négy részt vevő és két megfigyelő országgal együtt szerezhettek jártasságot többnemzeti kötelékben végrehajtott feladatokban. November elején a bázis állománya első alkalommal gyakorolt olyan összehangolt feladatot, amely során a teljes Gripen-flotta egy kötelékben repült. A bázison állandóan két fegyverzettel felszerelt Gripen áll készenlétben hazánk légterének védelmére.

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ adatai szerint évente mintegy 450 ezer légi jármű halad át Magyarország felett. Az elmúlt évben 32 gép repült úgy az ország légterébe, hogy nem létesített kapcsolatot a magyar légi irányítással. Ezen esetek közül hat végződött a kecskeméti Gripenek riasztásával.

Fotó: Galambos Sándor, honvedelem.hu

Fotó: Galambos Sándor, honvedelem.hu

Szintén fontos esemény volt, hogy január végén Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter jelenlétében aláírták a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást. Ennek értelmében hazánk kétszeres repülési idővel rendelkezik a vadászgépeken, ami kevesebb mint 50 százalékos többletkiadással jár majd, és a kiképzést is tartalmazza. Az új megállapodás további tíz évre biztosítja a légtérvédelmi képességet Magyarország számára.

Forrás: HM Sajtóiroda

2 hozzászólás “Sikeres évet zárt a kecskeméti repülőbázis”