|

HTKA Hírhalom 2012. 51. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 51. hét

Befejezték az F-16-osok gyártását a törökországi Turkish Aerospave Industries üzemeiben. A TAI 1987-ben kezdte meg a legsikeresebb negyedik generációs vadászbombázók gyártását, amikor a Török Légierő a Peace Onyx 1 elnevezésű programmal beszerezte első „Sólymait”. Az akkor megrendelt Block 30-as példányokat további gépek követték a Block 40 és Block 50-es szériákból, a 25 év alatt a vállalat 270 F-16-ost készített a Török Légierő, és 38-at az Egyiptomi Légierő részére.
A gyártást a törökök 30 példányos Block 50+ igényének teljesítésével fejezték be, de a cég ezután sem marad munka nélkül – továbbra is ők biztosítják a flotta üzemeltetéséhez szükséges eszközöket, valamint a régebbi gépek modernizációjával is lesz dolguk.

A TAI üzemeiben készült utolsó F-16D Block 50+ | Fotó: Tolga Ozbek

A TAI üzemeiben készült utolsó F-16D Block 50+ | Fotó: Tolga Ozbek ,

A Foreign Military Sales (FMS) program keretében a Pentagon 563 millió dolláros szerződéssel látta el a Lockheed Martint, melynek értelmében az amerikai mamutvállalat 16 együléses F-16C és 4 kétüléses F-16D gyártásába kezd bele. A munkát a cég texasi, Fort Worth-i üzemében végzik majd, 2014 szeptember 30-ig bezárólag. A vadászbombázók megrendelőjének kilétét és a csomag további tartalmát egyelőre homály fedi.

—-

A Brit Királyi Légierő Brize Norton légibázisára megérkezett a tanker modernizációs program eredményeként beszerzett Airbus A330 utántöltők harmadik példánya. A RAF a kiöregedő Lockheed Tristar és Vickers VC10 tankerek leváltására rendelt az összeurópai masinából 14 példányt. Az idén leszállított 3 példányt 2013 első felében hasonló mennyiség követi, és 2014 közepére 9 példányosra hízhat a flotta.
Az áprilisban megérkezett első példány kihasználtságát jellemzi, hogy a 8 hónap alatt 320-szor emelkedett el a világ különböző kifutópályáiról, ez alatt 16 000 utast és 1100 tonna árut szállított, repülőt óráinak száma pedig már az 1140-et felülről karcolja. Az angoloknak a típus megbízhatóságára sem lehet egy rossz szavuk sem, hisz a tervezett bevetések mindössze 4%-át kellett törölni műszaki gondok miatt.

A Royal Air Force harmadik A330 AirTanker-e | Fotó: flightglobal.com

A Royal Air Force harmadik A330 AirTanker-e | Fotó: flightglobal.com ,

114,08 milliós szerződéssel gazdagodott a Lockheed Martin leányvállalata, a Hellfire System L.L.C., miután a Pentagon az Amerikai Hadsereg részére ilyen összegben rendelt Hellfire II levegő-föld rakétákat. A fegyverek a vállalat Orlando-i üzemében készülnek, 2014 február 28-ára kitűzött határidővel.

—-

A Finn Határőrség 2 helikopterrel bővíti ki Eurocopterekből álló flottáját. A választásuk az AS332 L1 Super Puma típusra esett, felszerelve az ország hűvös éghajlatában való üzemeltetéshez, valamint a tengeri kutatáshoz és mentéshez minden szükséges eszközzel – „üveg” pilótafülkét kapnak, az EC225 Caracal típusból származó automata pilótával valamint infravörös ( forward-looking infrared – FLIR) kamerával látják el őket a gyárban. A két forgószárnyas a finn fővárosban, Helsinkiben fog állomásozni, készen állva a nappali vagy éjjeli bevetésekre. Az Eurocopter 2015-ig szállítja le a helikoptereket.

—-

A múlt héten írtunk róla, hogy Omán és Izrael jelentős összegekért vásárolt csapásmérő fegyvereket légiereje számára. Nos, úgy tűnik, hogy Szaúd-Arábia sem szeretne lemaradni a fegyverkezés terén, az arab állam a Foreign Military Sales program keretében vásárolt kazettás bombákat a Textron Defense Systems-től, 79 896 641 zöldhasú értékében.

—-

És ha már a fegyverbeszerzéseknél tartunk, meg kell említeni, hogy az Amerikai Haditengerészet is bővíti arzenálját, méghozzá BGM-109 Tomahawk Block IV csapásmérő robotrepülőgépekkel. A Raytheon 254 millió dollárt kapott 252 példány leszállításáért, amiből az is kiderül, hogy egy példány ára nagyjából 1 milliót kóstál. A fegyvernek mindkét verziójából rendelt a US Navy, a hajók fedélzetéről indítható VLS (Vertical Launch System) fajtából 132-őt, míg a tengeralattjárókon használt CLS (Capsule Launch System) változatból 120 példányt.

—-

A cirkálórakéták mellett a VIP szállítóflottáját is bővíti a haditengerészet, a Pentagon 145 millió dollárért rendelt 2 C-40A Clipper katonai személyszállítót a US Navy számára. A típus a Boeing 737-700C katonai alkalmazásra átalakított verziója, a gyár 2015 márciusáig adja át a két példányt.

Boeing C-40A

Boeing C-40A ,

A Lockheed Martin átadta az Iraki Légierő első 3 C-130J Super Hercules közepes szállítógépét. Az újjáalakuló légierő első két közepes szállítógépét december 11-én, míg a harmadikat hivatalosan is egy nappal később adták át az illetékeseknek. A gépeket a légierő nemrégiben kiképzett 16 karbantartója, 7 pilótája és egy rakodómestere repüli át új otthonába.
A fennmaradó 3 példányt 2013-ban szállítja le a Lockheed Martin az Iraki Légierő részére.

—-

Új-Zéland új kiképzőgépek beszerzés mellett döntött. A szigetországban erre a feladatra a Pacific Aerospace CT-4E és Beechcraft King Air B200 típusokat használják, ám ezek felett lassan eljár az idő. Előbbi típus példányai 2018 végéig kirepülik a még meglévő repült óráikat, de a B200-asok is csak egy évvel húzhatják tovább – ezért kell már most elkezdeni a beszerzési procedúrát. A tender győztes cégétől a modern kiképzőgépek mellett szimulátorokat, logisztikai támogatást és pótalkatrészeket várnak, a kiképzésen a dokumentációk átadásán felül. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mely vállalatok pályáznak a tenderre, ahogy azt sem, hogy milyen pénzkeretet szán a beszerzésre Wellington.

—-

A Pentagon megrendelte az 5. sorozatot a F-35 Lightnin II típusból. A 32 példány legyártását magában foglaló szerződés 3,8 milliárd dollárjába került az amerikai adófizetőknek, ami 4 százalékkal olcsóbb mint amit a negyedik sorozat megrendeléséből számítani lehetett. A 32 gépből 22 készül a légierő részére, ezek egy példánya 107 millió dollárt kóstál (a negyedik sorozatnál ez az összeg 111,6 milliót tett ki) , a haditengerészet 7 példányt kap a C verzióból, míg a tengerészgyalogság további 3 géppel gazdagodik a rövid úton fel és függőlegesen leszálló B variánsból.

—-