|

Megújulhatnak a kivi fregattok

Új-Zéland két darab Anzac-osztályú fregattjára már ráférne némi modernizálás és a csendes-óceáni állam védelmi minisztere szerint erre a közeljövőben sort is kerítenek.

A szóban forgó HMNZS Te Kaha és HMNZS Te Mana még a nyolcvanas évek végén lett kifejlesztve, a rendszeresítésük pedig a kilencvenes évek végén történt, azóta némileg elavultak a védelmi és szenzorrendszerei, ezeket újítanák meg a várhatóan jövőre kiírandó tenderben. A modernizálás mind hardveres és mind szoftveres szinten érintené a hajók Harctevékenység Vezérlő Rendszerét, emellett a radarok és a rakétarendszer cseréjét is jelentené.

A HMNZS Te Mana (F111) a USS Abraham Lincoln (CVN-72) előterében 2008-ban | Forrás: Wikipédia ,

A két fregattot 2007-ben már egyszer egyébként részben modernizálták, de akkor a meghajtó és a CIWS rendszer volt terítéken. A most tervezett átalakításokkal és felújítással még további 15 évig lehetnének szolgálatban az Anzac-ok. A finanszírozásról mellesleg még nem határozott az új-zélandi kormányzat, de Dr. Jonathan Coleman védelmi miniszter szerint először a nyílt tendernek kell lezajlania és csak utána kerülhetnek szóba az anyagiak.

Új-Zéland haditengerészetét nem lehet éppen a monumentális jelzővel illetni, de ennek ellenére elég aktívan tevékenykedik. A Te Kaha és Te Mana eddigi szolgálatuk alatt több mint 500 ezer tengeri mérföldet tudhat a háta mögött és többek között megfordultak Kelet-Timorban, a Perzsa-öbölben vagy éppen az Ománi-öbölben.

8 hozzászólás “Megújulhatnak a kivi fregattok”