|

Könnyű harci helikoptereket és még sok minden mást vásárolna Chile

Úgy tűnik, hogy a dél-amerikai államok körében egyre inkább jellemző fegyverkezési hullám elérte Chilét is. Mint ismeretes, kiöregedő Northrop F-5E/F vadászaik váltótípusát jelenleg is keresik, ami mellé a napokban befutott több információmorzsa is. Helyi források szerint Santiago de Chile könnyű csapásmérő repülőgépek, könnyű harci helikopterek, pilóta nélküli légi járművek és taktikai teherszállító repülőgépek beszerzését fontolgatja, ami összességében több milliárd dolláros piacot jelent, nem beszélve az egyéb fejlesztésekről, amik főleg a logisztikai és informatikai háttértámogatást, valamint a gyalogsági egységek személyi felszereléseit érintik.

Konkrét típusokról a könnyű harci helikoptereknél esett szó: a közeljövőben elindítandó tenderen a Bell 407AH, a Boeing AH-6i és a Eurocopter EC 635 versenyezhetnek egymással – legalábbis ipari források szerint Chile ezeket választotta ki az előzetes elbírálás után. Közülük a Boeing némi előnnyel indul, hiszen az MD-530, ami igen szoros rokonságban áll az AH-6i-vel, jelenleg is szolgálatban áll Chilében (konkrétan az MD530MG Defender 17 példánya). Szintén nem esélytelen a Eurocopter, melynek szintén használja több portékáját a dél-amerikai ország, így megbizonyosodhattak az európai cég kvalitásairól. A sorból a Bell sem lóg ki: a 412-es és a 206-os modellek révén az ő forgószárnyasaikat is használja Chile.

AH-6i ,

Sebastian Pinera chilei elnök szerint a könnyű harci helikopterek beszerzése azért vált szükségessé, mert az országban egyre aktívabbak a drogtermelők magánhadseregei, amik ellen a szárazföldi erők mellett a helikoptereket lehet a leghatékonyabban alkalmazni. Emellett folyamatos harcot vívnak az embercsempészek és a kábítószer-csempészek ellen is, akik határokon átnyúló hálózatokat működtetnek.

Chile hadikiadásai 2012-ben szakértői becslések szerint meghaladják majd a 2 milliárd USD-t, ám a hivatalos kimutatások valószínűleg ennél kevesebbet fognak kiadni, mivel az elmúlt hónapokban sor került számos leépítésre és átszervezésre, a bürokrácia csökkentése és a költséghatékonyabb és egyszerűbb működés érdekében. A következő 2-3 évben viszont növekedés várható, védelmi ipari cégek szerint mintegy 2,5 milliárd dollár értékben lehet beszerzésekre számítani Santiago de Chile részéről, amivel az ország Dél-Amerika egyik legnagyobb piaca. Sőt, mi több, 2017-re az éves védelmi költségvetés elérheti a 4 milliárd dollárt is.

A Chilei Haditengerészet Cougarja ,

Ebből persze jut majd sok-sok mindenre: jelenleg például Hollandiával folynak tárgyalások, nyolc darab használt AS 532 Cougar szállítóhelikopterről, melyeket az átvétel után jelentős mértékben modernizálnának, kiegészítve a jelenlegi Cougar-flottájukat, amit 8 szárazföldi, illetve 5 tengerészeti verzió alkot. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy egyes chilei katonai vezetők szerint a leglogikusabb az lenne, ha minden forgószárnyast egy vállalattól szereznének be – ezzel kimondatlanul is az EC 635 mellett téve le a voksukat. Ettől függetlenül persze komoly versengés várható, tekintve, hogy a végső döntést a politikai vezetőség hozza meg.

Végezetül pedig, mint említésre került, a taktikai szállító kapacitás bővítése is felmerült Chilében. Ennek kapcsán egy helyi napilap honlapján arról írtak, hogy három-öt Alenia C-27J beszerzésére van kilátás, bár hivatalos forrásból ezt egyelőre nem erősítették meg.

6 hozzászólás “Könnyű harci helikoptereket és még sok minden mást vásárolna Chile”

  1. „Egy bolond százat csinál? Mi ez a fegyverkezési verseny odaát?”

    Nem csak „odaat” Europan kivul mindenki rohamtempoban fegyverkezik.
    Az azsiai orszagok kulonosen de mostansag mar Del amerika is kezdi atvenni ezt a trendet.

  2. Roni:
    A két Minigun tudja szórni az égi mannát (vihet helyettük 1 db 30mm-es Chain gun-t is), a Hellfire elég jól felnyít bármit, a LAU68-ba meg elfér 7 Hydra (mitöbb ott van a lézeres APKWS is). Szóval amilyen kicsi, olyan ütős kis gép. Pl. drogkartellek ellen bőven oké!