|

Norvégia megkapta a második NH90-et

A skandináv ország még november végén az olaszországi gyárban vehette át a 14 darab megrendel NH90 NFH (NATO Fregatt Helikopter) második példányát.

Az AugustaWestland tesserai telephelyén – ahol többek között magának az NH90-esnek az összeszerelése folyik – rendezett ceremónián az NHInustries ügyvezető igazgatója, Xavier Poupardin a következőket nyilatkozta: „Nagyon örülünk, hogy leszállíthatjuk ezt a helikoptert, mivel tudjuk, hogy mennyire is fontos ez a Norvég Fegyveres Erőknek.” Poupardin öröme nem alaptalan, mivel még nyáron a norvégok kvázi megfenyegették az NHIndustriest, hogy ha nem tartja a szállítási határidőket, akkor inkább a konkurenciától vásárolnak. Ezt a kijelentést konkrét tettek is követték, ugyanis felvették a kapcsolatot a rivális Sikorsky-val, hogy az MH-60R Black Hawkról érdeklődjenek.

A svédek egyik NH90-ese (svéd jelölésrendszerben HKP-14) | Forrás: Gunnar Eld ,

Norvégia egyébként nem úri jókedvében hajtja ennyire az NH90-esek átadását, ugyanis a Norvég Királyi Haditengerészet most szolgáló Westland Lynx helikopterei 2014-re kirepülik az idejüket és ha túl lassú ütemben halad az új forgószárnyasok átadása, akkor könnyen helikopter nélkül maradhatnak a norvég hadihajók.

Fotó: NHIndustries ,

A számok tükrében viszonylag jól fogy az NH90, eddig több mint 128 darab, azon belül is 19 darab NFH verziójú helikoptert adtak át többek között Németországnak, Franciaországnak, Olaszországnak, Hollandiának, Finnországnak, Svédországnak, Görögországnak, Ománnak, Ausztráliának és Új-Zélandnak.

One Response to “Norvégia megkapta a második NH90-et”