|

Érkeznek a norvég K9 Thunder önjáró lövegek

A közelmúltban megérkeztek az első K9 Thunder önjáró lövegek az észak-norvégiai Setermoenben állomásozó tüzérekhez. A Brigade Nord, azaz Norvégia sarkkörön túl települt dandárja alá tartozó tüzérosztály most 4 darabot vehetett át a dél-koreai tüzérségi eszközből.

Az első gépeket október 8-án vehették át a tüzérek

A csütörtöki ünnepség természetesen csak az első gépek formális átvétele volt, hiszen a dél-koreai Hanwha Defense már 2019. szeptemberében megkezdte a szállításokat. Mely gépekkel persze idén már halad is a kiképzés / átképzés.

Lőgyakorlaton augusztus végén.

Norvégia kiöregedő M109-es önjáró lövegeinek utódjaként szavazott 24 db K9 Thunderre, illetve kapcsolódóan 6 db K10 ARV páncélozott lőszerszállítóra. A K9A1 változaton alapuló, norvég komponensekkel ellátott lövegekre 2017 decemberében megkötött szerződés értelmében ezt a mennyiséget 2021 végéig kell leszállítaniuk a dél-koreaiaknak.

A szerződésnek része egy további 24 db önjáró tarackról szóló opció is, mely lehívása esetén a norvégoknak pont ugyanakkora mennyisége lehet, mint a szintén a K9-est választó és azt 48 példányban rendszeresítő finneknek.