|

Érkeznek a norvég K9 Thunder önjáró lövegek

A közelmúltban megérkeztek az első K9 Thunder önjáró lövegek az észak-norvégiai Setermoenben állomásozó tüzérekhez. A Brigade Nord, azaz Norvégia sarkkörön túl települt dandárja alá tartozó tüzérosztály most 4 darabot vehetett át a dél-koreai tüzérségi eszközből.

Az első gépeket október 8-án vehették át a tüzérek

A csütörtöki ünnepség természetesen csak az első gépek formális átvétele volt, hiszen a dél-koreai Hanwha Defense már 2019. szeptemberében megkezdte a szállításokat. Mely gépekkel persze idén már halad is a kiképzés / átképzés.

Lőgyakorlaton augusztus végén.

Norvégia kiöregedő M109-es önjáró lövegeinek utódjaként szavazott 24 db K9 Thunderre, illetve kapcsolódóan 6 db K10 ARV páncélozott lőszerszállítóra. A K9A1 változaton alapuló, norvég komponensekkel ellátott lövegekre 2017 decemberében megkötött szerződés értelmében ezt a mennyiséget 2021 végéig kell leszállítaniuk a dél-koreaiaknak.

A szerződésnek része egy további 24 db önjáró tarackról szóló opció is, mely lehívása esetén a norvégoknak pont ugyanakkora mennyisége lehet, mint a szintén a K9-est választó és azt 48 példányban rendszeresítő finneknek.

Fórum hozzászólások

 • Talán sikerül végre indiában a K-9 igényeikre szabott változatát rendszeresíteni.
  (érdekesség, hogy a lengyelek is ennek az alvázán kívánják létrehozni a Krab önjáró lövegeiket, valamint helyben gyártani)

  http://www.janes.com/article/57220/indian-mod-looks-to-close-deal-for-100-modified-k-9-self-propelled-howitzers
 • [​IMG]

  Teljesen automata töltő-rendszert fejlesztenek a koreaiak, mely a K-9-re utólag is adaptálható lesz.

  http://www.janes.com/article/61778/dapa-pursues-remotely-operated-howitzers
 • a finnek állítólag K9-eseket akarnak venni

  http://www.armyrecognition.com/july_2016_global_defense_security_news_industry/finland_to_buy_second-hand_k9_thunder_howitzer_from_south_korea_50507161.html
 • Sőt, Indiában is nagy rá az esély (K-9 Varja):

  http://www.janes.com/article/61971/india-completes-price-negotiations-for-100-modified-k-9-self-propelled-howitzers
 • A 155 mm-es lövegeknél az automata töltő esetén a tüzelési sebességet mennyire korlátozza le a cső melegedése?
  A tűzgyorsaságra gondolsz?
 • Szerintem reális esetben háromnál többet lövést úgy sem adnak le. Utána azonnal el kell hagyják a tüzelési helyet. Ebben az esetben meg nem gond a nagy tűzgyorsaság.
 • Ha a tűzgyorsaság a kérdés, akkor inkább az a korlátozó tényező, hogy külön kell tölteni a gránátot és a töltetet.
  Meséltek háborús tapasztalatokról, amikor a sokáig tartó tüzelést előbb sínylette meg a folyadékfék/helyretoló szerkezet mint maga a cső.
  Ha netán, az ellenséget úgy szórhatjuk, hogy az nem tud mivel visszalőni, akkor is legfeljebb 10 lövést adnak le gyorstűzben (maximum - egyszer csináltuk D-20-nál, mi előbb kidöglöttünk mint a cső :)), utána át kell térni a módszeres tűzre (1/perc, 1/ 2 perc).
  Egyébként meg értelmetlen is, mert a legnagyobb veszteséget az első 10 mp alatt lehet okozni az ellenségben, utána már fedezékbe vonulnak. Ezért jó, ha tud MRSI-t lőni, akkor maximalizálja a pusztítást. Utána a módszeres tűzzel zavarja az ellenséget a harci cselekményeiben, pl. szétbontakozásban, felderítésben.. és addig a saját csapatok nyomulhatnak előre.

Ugrás a fórum topichoz