|

Szétesett a pakisztáni rakéta?

Mint ahogy arról a tegnapi hírhalomban beszámoltunk Pakisztán egy ballisztikus rakétatesztet hajtott végre, ám a mostani hírek szerint sikertelenül végződött.

A Ghauri/Half-V rakéta november 28-i kilövését a hivatalos szervek sikeresnek könyvelték el, azonban a helyi média szerint a rakéta repülés közben szétesett. Ez utóbbit több képpel is alátámasztották, miközben arról számoltak be, hogy a darabok Sind tartomány déli részén, Dadu körzetben szóródtak szét, miközben több törmelék lakott területre esett. Ha minden igaz, akkor az egyik ilyen darabról leolvasható volt a „Repülésirányító Számítógép” felirat. A hírek szerint az érintett területeket a rendőrség gyorsan lezárta.

A hadsereg médiaosztálya később úgy nyilatkozott, hogy a törmelékek valóban a Ghauri részei voltak, azonban a tesztet továbbra is teljesen sikeresnek mondták: „A rakéta a repülése során végig a kijelölt pályán haladt. A fémrészek, amelyeket Dadu elhagyatott helyein találtak, a hajtómű részei voltak és azok a tervezettnek megfelelően váltak le a rakétáról a biztonsági folyosón belül.”

Az egyik leesett darab, amelyet a rakéta képen keretezett részén azonosítottak | Forrás: voanews.com ,

A Pakisztáni Katonai Konzorcium elemzője, Haris Khan azonban nem ért egyet a hadsereg által közvetített állításokkal: „Úgy néz ki, hogy valamiféle kudarc történt itt. Nem vagyok benne biztos, hogy a Ghauri rendelkezik leválasztható robbanófejjel, de elképzelhető. Azonban a rakétatest egyértelműen szétesett és egy nagy térségben szétszóródott. Ez a rakéta egy egyfokozatú fegyver volt. Ez szokatlan. A rakétatestnek egyben kellett volna maradnia, még ha a robbanófej le is vált volna.” Khan ugyanígy nem látja okát egy tervezett szétesésnek sem: „Nincsenek előnyei a rakétatest szétesésének, hacsak nem a célpont felett történik az, hogy összezavarja az ABM radarokat. Szintén nem hiszem, hogy a hadsereg a rakétadarabok lehullását választotta volna lakott terület felett, még ha viszonylag kevesen is laknak arrafelé. Még soha nem érkezett olyan jelentés, hogy bármelyik korábbi rakétateszten ilyen fordult volna elő.”

További szétszóródott darabok | Forrás: dawn.com ,

Ha a teszt valóban kudarcba fulladt, akkor ez már a harmadik ilyen eset lenne a Ghaurival, mióta azt Pakisztán megvásárolta Észak-Koreától. Az első, 1998-as kísérlet során a rakéta szétesett, míg egy későbbin iráni területen ért földet. Khan elmondása szerint a Ghauri már akkor elavult volt, amikor megvették, ezért az időközben rajta történt modernizálások sem bizonyulhattak túl hatásosnak. Véleménye szerint a rakétát ideje kivonni a hadrendből.

5 hozzászólás “Szétesett a pakisztáni rakéta?”