|

Hoppon maradt filippínók

Az elmúlt időszakban hadereje számos fontos aspektusában beszerzéseket bejelentő Fülöp-szigetek helikopter vonalon hoppon maradt – vagy kevésbé finoman fogalmazva csúnyán pofára esett a bürokrácia miatt. Mivel jelenleg több helikopterbeszerzés is napirendi ponton van náluk, tisztázzuk gyorsan, hogy arról a 10 harcihelikopterről van szó, melynek beszerzési tervét 2012 júliusában dobták be.

A nyári hírekben az OV-10 Bronco csapásmérő repülőgépeknek és MG520 harcihelikopter váltótípusaként a szóba került az olasz AW129 International, az összeurópai Eurocopter Tiger, a dél-afrikai Denel AH-2 Rooivalk, valamint az orosz Ka-52 és Mi-28 is. Ugyanakkor a friss fejlemények szerint valójában az Eurocopter Fennec volt a kiszemelt – mint azt ahogy amúgy szintén lehetett olvasni a nyáron.

Eurocopter Fennec – a szakadár szervezetek pofozgatására éppenséggel elegendő lehetett volna. Márpedig a filippínóknak elsősorban erre kellene az említett 10 csatakopter. | Fotó: Eurocopter ,

Méghozzá az a 10 AS550 Fennec, amit az Eurocopter Pakisztánnak gyártott le, és amik kapcsán úgy tűnt, hogy Pakisztán mégsem fogja tudni átvenni. A Fülöp-szigetek védelmi minisztériumának szóvivője legalábbis erről is beszélt azon nyilatkozatában, amiben azt tálalta, hogy a haderő által kiszemelt 10 francia harcihelikopter sajnos már nem elérhető Manila számára.

A szóvivő elmondása szerint, miután Pakisztánban problémák adódtak a beszerzéssel, az Eurocopter bedobta a piacra a gépeket, ám míg kormányzati szinten azon ment az egyezkedés, hogy a haderő megkaphatja-e a tárgyalásokhoz a felhatalmazást, addig Pakisztán újból bejelentkezett az általuk már használt AS350-esek kiegészítéseként rendelt, felfegyverzett AS550-esekért, így az Eurocopter kihátrált az ajánlatból.

A The Philippine Star értesülései szerint a haderő először június 18-án jelezte a beszerzéseket jóváhagyásáért felelős állami illetékesek felé, hogy védelmi együttműködés formájában engedélyezzék a beszerzést a franciáktól. Július 10-én újfent jelezték a sürgős igényt – együtt 21 UH-1 és 3 haditengerészeti helikopter igényével.

Kukucs! | Fotó: Eurocopter ,

Az értesülések szerint az illetékes csoport havonta egyszer ül össze – a július 18-i ülésen elvileg napirendi ponton volt a kérdés, ám döntésképtelenség miatt augusztus 1-re tolták a döntést. Információk szerint augusztus 10-én a tárgyalási jogot megtagadták a haderőtől, arra hivatkozván, hogy ezen művelethez nem ugorják meg a lécet, és azt javasolták nekik, hogy közvetlenül szállítókkal tárgyaljanak, ne kormányzatokkal.

A minisztérium szóvivője nyilatkozatában kitért arra, hogy immáron fokozott tempóval dolgoznak azon, hogy a többi lehetséges szállító közül kiválasszák a megfelelőt.

One Response to “Hoppon maradt filippínók”