|

Harcihelikopter rendel!

A Fülöp-szigeteki Légierő vezetése a jelenleg szolgálatban álló OV-10 Bronco csapásmérő repülőgépeknek és MG520 harcihelikoptereknek is váltótípust szeretne. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a merevszárnyas gép leváltására a a brazil EMBRAER EMB-314 Super Tucano típusú masinát rendszeresítik, ezúttal foglalkozzunk a forgószárnyas témával.

A légierő illetékeseinek nyilatkozatai alapján 10 darab harcihelikopter beszerzését tervezik 2012 vége előtt, jelenleg azonban még a követelményrendszer felállítása tart.

Váltótípusként szóba került az angol-olasz AW129 International, az összeurópai Eurocopter Tiger, a dél-afrikai Denel AH-2 Rooivalk, valamint az orosz Ka-52 és Mi-28 is. Hogy miért nem látunk amerikai típust a listán? Nos, egyszerű: a fülöp-szigeteki döntéshozók túl költségesnek ítélték a tengerentúli termékek beszerzését.

A helyi média beszámolói szerint az olasz-angol típus tűnik befutónak, a légierő parancsnoka, Lauro Catalino de la Cruz altábornagy már látogatást is tett Olaszországban, ahol megtekintette az alacsony(abb) költségűnek emlegetett típust.

—-
Olvasd el a szóba jöhető helikopterek típusismertetőjét!

AgustaWestland AW129
Denel AH-2 Rooivalk
Ka-52 Alligator
Mi-28

20 hozzászólás “Harcihelikopter rendel!”

  1. Próbáljuk már észrevenni, hogy a Fülöp-szigetek nem egy olajsejkség, így annyit vásárol, amennyire pénze van. Ugyan akkor harci helikopterek nem elsődlegesen az itt folyamatosan vizionált kínai invázió megállítására, hanem sokkal inkább a morói szakadár szervezetek elleni harcra miatt van szüksége, ahhoz meg elég 10 darab.

    TG

  2. Néhány apró pontosítás. Az AW129 csak nevében angol-olasz, a fejlesztésben semmi szerepe nem volt az angoloknak. Ha az árat veszik csak figyelembe, akkor a Tiger-nek sem lenne ott keresni valója, hiszen jóval kisebb mérete és gyengébb képességei ellenére költségek terén nem marad el (sőt) az AH-64D-től.

  3. oroszos:
    Hát szerintem még gondolatban sem létezik és szerintem nem is lesz.
    Ennek a képességnek már rég harangoztak. Oly nagyon már most sincs.
    Az a 1,5 Mihu már inkább emlék, hogy volt ilyen.

    Apropó mennyi igaz abból, hogy már az utolsó Mihuse repül?

    A témához:
    Ebből Mongúz lesz. Afrikairól még jót nem írtak, ruszkikat elég rendesen kilógnak az eddig alkalmazott technikáik közül (viszont árban jók lehetnek). Ejrókopter Tigis meg szerintem drága lesz.

  4. „Próbáljuk már észrevenni, hogy a Fülöp-szigetek nem egy olajsejkség, így annyit vásárol, amennyire pénze van.”

    Dél-Kínai tenger megvan föci óráról?
    Én a helyükben inkább tengeri járőrözésre költeném azt a pénzt.

  5. „Dél-Kínai tenger megvan föci óráról?
    Én a helyükben inkább tengeri járőrözésre költeném azt a pénzt.”

    Megvan és, ez most hogy jön ide? Miből gondolod, hogy esetleg nem fognak arra is költeni? Ez a hír a helikopterbeszerzésről szól, mint ahogy a tegnapi a gyakorló gépről, az az előtti meg vadászgépről, ott is leírtad ugyan ezt?

    Talán a fülöp-szigeteki politikai és katonai vezetés jobban tudja, hogy mire is van szüksége, és mit ért valós fenyegetettségnek, mint mi itt a karosszékben. El tudom képzelni, hogy az iszlám szakadárokat valósabb fenyegetésnek értékelik Mindanaon, mint a Dél-Kínai tengeren lévő bármilyen mást. Vagy te úgy gondolod, hogy okosabb vagy a fülöp-szigeteki vezetésnél?

    TG

  6. „Olvastam valamilyen 140 gépes Ka-52 megrendelésről, de abban nem vagyok biztos… valaki megtudná erősíteni / cáfolni”

    Így van 2020-ig 140 darabot(osszes helikoptertípus 1000 drb 2020-ig) kell leszállítaniuk az orosz hadseregnek.
    (ebbol 16 már leszállítva).

  7. oroszos:
    https://htka.hu/2012/07/20/helikopteres-elmenyek-farnboroughban/

    https://htka.hu/2012/01/21/felporgette-a-helikopterpiacot-a-hm-igenye/

    http://mno.hu/phalanx/a-helyzet-helikopterfronton-fokozodik-1051593

    magic:
    https://htka.hu/2012/05/21/olasz-helikoptereket-vehet-a-honvedseg/
    „…húsz, teljesen új, korszerű AW139-es katonai helikoptert értékesítenének Magyarországnak a használt amerikai forgószárnyasok áráért.”

  8. Phoenix: Ezt én is olvastam, de amíg ebből lesz valami addig megőszülök, és még csak 16 éves vagyok.

    Egyébként őrülnék, ha lenne belőle valami, mármint az AW139-es ügyből. De szívesen látnék bármi mást a magyar honvédségben.