|

Indonéz Tucanok

Indonézia ősrégi Rockwell OV-10 Bronco csapásmérő repülőgépei leváltását tervezi, már meg is született a döntés a váltótípusról.

Régóta rebesgették, hogy az ázsiai országban a brazil EMBRAER EMB-314 Super Tucano a nyerő, ám ez mostmár megerősítést nyert, miután indonéz illetékesek bejelentették, hogy 8 darabot szereznek be a turboprop repülőgépből. Ám ez még csak az első adag, a darabszám később akár sokszorosára is nőhet, a jelenlegi cél a 16 gépből álló flotta elérése.

„Az Indonéz Légierő vezetése a Rockwell OV-10 Bronco típus nyugdíjazása mellett döntött, melyet legalább 16 darab Super Tucano vált le a közeljövőben.” – nyilatkozta Yushan Sayuti, a légierő műveleti tisztje.

Az első példányok 2012-ben érkezhetnek Indonéziába, mely az ázsiai és csendes-óceáni régióban a típus első megrendelője lesz. A gépekkel együtt érkeznek majd a földi kiszolgálórendszerek és az első pótalkatrészek is.

A Super Tucano Brazília mellett Chilében, Kolumbiában, a Dominikai Köztársaságban és Ecuadorban is rendszerben áll, a típus példányai összesítve nemrég érték el a 100 ezer repült órát. A gép kiváló tulajdonságai miatt nagy népszerűségnek örvend az üzemeltetők körében. Korszerű műszerezettségének és remek alacsony sebességű manőverezőképességének köszönhetően kiképzésre is használható. Kompromisszum nélkül üzemeltethető előkészítetlen repterekről, fegyverzetével – a két 12.7 milliméteres, szárnyba épített gépágyú és a pilonokra függeszthető széles fegyverpalettának köszönhetően – kiválóan alkalmas légi támogatásra, határvédelmi feladatokra, emellett használják még elfogási feladatokra és felderítő bevetéseken is. Felfüggesztési pontjaira lézervezérlésű és hagyományos „buta” bombák, rakétablokkok, valamint levegő-levegő rakéták mellett elektro-optikai és infravörös szenzorok, célmegjelölő, valamint adattovábbító rendszerrel ellátott konténerek függeszthetők.

A versenyben egyébként több másik típus is részt vett, többek közt a dél-koreai KAI KT-1 is. A Super Tucano győzelme nem volt eleinte borítékolva, mivel a koreai típusból már üzemel 11 darab Indonéziában, ezeket kiképzésre használják.

13 hozzászólás “Indonéz Tucanok”

  1. Síugrósánccal érkezik mind kettő ( vagy három )

    Nagyon úgy néz ki hogy a fegyverbeszerzésre most rátesznek egy lapáttal. A 4 . Hobart class fregatt már biztos és most nagyon úgy néz ki hogy valami lesz tengó ügyben is, de ami engem meglep hogy arról is egyre hangosabb a folyosói pletyi ( és mint tudjuk a BBC a CNN és a MTI is innen szerzi be az információit ) hogy a 3. LHD-t is megrendelik.

    A tengó kérdés a legbizonytalanabb. No nem az hogy kell e vagy lesz e hanem hogy mi. Az látszik hogy egyedül az új szuper tengó nem fog menni.

    Jelenleg az látszi ( ??? ) legvalószínűbbnek hogy egy másik nagy hajógyárral ( NAVANTIA vagy éppen az amik közzül egy esetleg a BEA ) közösen lesz fejlesztve építve egy. De még a németeket sem zárnám ki mert elképzelhető egy német kooperáció is.

  2. Idézlek téged :

    „Tegnap elött az egyik civíl vontatóhajó “meghágta” a frissen felújított tengónkat. Gyakorlat lefújva mehet vissza javításra.”

    Én ezen röhögtem majd 1 évet és még kb fél évig mosolyogtam rajta hogy már megint rába****k az ausztrálok:D Persze kína már megint leakar titeket rohanni sőt! Amint megírtad hogy a tengó le lett nullázva már indult és a fél kínai flotta ellenetek de a ti hiper-szuper védelmi erőitek már megint győzni fognak XD

  3. Hát az én arcomra nem tudsz semmit se fagyasztani :D Persze mosolygok de tudom hogy a ti kis tengóitok is csak reggelire elegek az kínai tengóknak hiszen őket a szocializmus dicső eszméje viszi előre és ők csak felszabadítják a népeket de ti még ezt se látjátok… :D

  4. én a helyetekben Kuruc71 német vagy svéd tengót vennék vagy kooperációban építenék, nagyon elől járnak ebben a témában és építésükben.
    G 20 most úgy néz ki megegyeztek, így folytatódik a növekedés, erősebb lesz jüan dollárt nem kell inflálni, de szerintem a folyamatot egészében nem fogja érinteni és Ázsia szép lassan felnő a Nyugathoz.