|

A szaúdiak a szállítóflottánál is erősítenek

Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy 152 darab F-15SA Eagle-lel combosodik a szaúdi légierő, azonban a mostani hírek szerint  a szállítóflottánál is fejlesztésbe fogtak.

Egy washingtoni jelentés arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia igényt nyújtott be 20 darab C-130J-30 Super Hercules teherszállító-, és 5 darab KC-130J légi utántöltő repülőgépre, valamint összesen 120 darab Rolls-Royce AE2100D3 hajtóműre (ebből 100 darab a már felsorolt Herculesekre szerelve, 20 darab pedig tartalékban) és 25 darab Link-16 adatátviteli rendszerre, tartalék alkatrészekre, a személyzet kiképzésére és technikai adatokra, szóval mindent összevetve egy elég szép csomagot állítottak össze mintegy 6,7 milliárd dollár értékben.

A Szaúdi Királyi Légierő egyik C-130-as szállítógépe | Forrás: Wikipédia ,

A szaúdi szállító- és tankerflotta gerincét jelenleg is C-130-asok alkotják, azonban ezek E és H verziójúak, amelyek kezdik kirepülni az idejüket. Azt nem tudni, hogy ezekkel a gépekkel mi lesz, elképzelhető, hogy az F-15S-ekhez hasonlóan nagyjavítják és modernizálják őket és így tulajdonképpen megduplázódik a közel-keleti ország Herki-flottája. Egyébként a fő beszállítók a Lockheed Martin, a General Electric és a Rolls-Royce lesznek, ha megköttetik az üzlet.

7 hozzászólás “A szaúdiak a szállítóflottánál is erősítenek”

  1. A natúr C-130-asok elvileg Allison hajtóművekkel repülnek, de a hírben szereplő J verzióra Roll-Roycet írnak, szóval igazából én sem tudom miért emelték ki az eredeti hírben is. Elképzelhető, hogy a darabszámot akarták kicsit jobban érzékeltetni.