|

Precíziós muníciót kap a legnépszerűbb Oto Melara löveg is

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közepes kaliberben az Oto Melara 76 mm-es hajóágyúja évtizedek óta a legsikeresebb haditengerészeti használatra szánt löveg – az első változataiban 1964-ban bemutatkozott hajóágyú valamely változatát 56 haditengerészet kisebb-nagyobb hadihajóján találhatjuk meg.

Oto Melara 76/62 a szingapúriak egyik Victory-osztályú korvettjén | Fotó: Penny Surdukan, USMC ,

Vélhetően ezen üzemeltetők mindegyike érdeklődéssel követi az olasz védelmi csoport precíziós lövedékek terén végzett munkásságát. Már csak azért is, mert a Vulcano fantázianév mögött meglapuló, új lehetőségeket biztosító lövedék érkeznek a 76 mm-es kaliberben is. Ez önmagában nem friss hír, lévén erről már korábban is lehetett tudni. Az éppen zajló Euronaval szakkiállítás kapcsán az olaszok azonban néminemű ütemterv pontosítással álltak elő: a 155 és 127 mm-es kalibernél már kidolgozott technológiákra intenzíven alapozó 76 mm-es Vulcano lövedékek a tervezettnél hamarabb kerülhetnek sorozatgyártásba.

Az Oto Melara illetékeseinek közlése szerint jelenleg a 127 mm-es Vulcano lövedékek jövőre elkezdődő sorozatgyártása áll előkészítés alatt, de nagyon jól haladnak a 76 mm-es változattal is, mely 2015-ben kerülhet sorozatgyártásba – szemben a korábbi információkkal, melyek arról szóltak, hogy 2015-ben még csak az alacsony ütemű gyártási sorozatra kerülhet sor.

Végül, mivel a Vulcano lövedékek nem igen szerepeltek eddig nálunk, röviden lássuk mit is kínál az olasz gyártó a 76 mm-es kaliberben. Nos, szárnystabilizált, űrméret alatti lövedékről van szó, ami két formában is elérhető lesz: „szimplán” megnövelt hatótávolságú, illetve megnövelt hatótávolságú precíziós változatban. Előbbi a jelenleg használt lövedékeknél nagyjából kétszer nagyobb távolságra, 30 kilométerre tud elrepülni, míg GPS jel hasznosítására is alkalmas, precíziós változatú társának hatótávolsága mintegy 40 kilométer lesz.

Vulcano ez is, de ez a 100 km hatótávolsággal bíró 127 mm-es változat. | Fotó: Oto Melara ,

A lövedékek elérhetőek lesznek az összes 76/62-es hajóágyúhoz, az érintett haditengerészeteknek alapvetően egy kisebb szoftveres frissítésnek kell alávetniük a tűzvezető rendszert, illetve a töltőrendszer esetében is kell pár apróbb módosítást végrehajtani az új lövedékek fogadása előtt.

2 hozzászólás “Precíziós muníciót kap a legnépszerűbb Oto Melara löveg is”

  1. A mai magasfoku automatizalt tuzvezeto rendszerek idejeben , mikor a rendszer a beerkezo adatok alapjan maga elemzi es rangsorolja a veszelyeket, bizony nagyon jo tud lenni egy latohataron tulrol tuzelo , sorozatban tuzelo loveg.

    Nem is annyira maga a talalat miatt mert hat a GPS vezerles nem eleg pontos ahoz hogy egy manoverezo celt eltalaljal midle update nelkul, de nagyon jo ahoz hogy az ellenseg tuzvezeto rendszeret elfoglalta tedd a beerkezo lovedekkel mig a raketaid maceralas nelkul tudnak bekopogtatni es benyitni az ellenseg hajojaba.

    A 76 os rombolo ereje amugy onmagaban kicsi de barmelyik hajo megsinylene egy 80-120 lovedekbol allo sorozatot melyet a loveg 1 perc alatt lenne kepes kiokadni.