|

Norvégia növelei védelmi költségvetését

Jól sikeredett a norvégoknak az idei év is: várhatóan majd 44 milliárd dolláros többlettel zár a költségvetés, amit a haderő is érezni fog 2013-ban. Európában meglehetősen egyedülálló módon ugyanis a fegyveres erők költségvetésének növelésére tettek javaslatot az illetékesek. A 2013-ra a védelmi büdzsé 3 százalékos növelése van kilátásban, ha erre decemberben áldását adja a parlament.

A norvég védelmi minisztérium honlapján a 2013-as költségvetéssel kapcsolatban közzétett híranyagban olvashatóak szerint jövőre 7,4 milliárd dolláros kerettel számolnak a minisztériumnál. Ami 52,5 millió dolláros növekedés a 2012-es értékhez képes, ám ha figyelembe vesszük a különféle, hatékonyság növelését célzó intézkedések hozadékával, akkor az jön ki, hogy jövőre mintegy 100 millió dollárral költhetnek többet. Elmondásuk szerint mindez összhangban van és biztos alapot ad a haderő idén júniusban elfogadott hosszútávú fejlesztési és fenntartási programjának.

A prioritások között érthető módon továbbra is prominens helyen szerepel Norvégia északi, sarki érdekeltségeinek védelme, mely a haderő folyamatosan magas minőségi szinten tartását követeli meg – humán és eszközpark vonalon egyaránt. Éppen ezért a 2013-as költségvetésből mintegy 1,5 milliárd dollárnyit kívánnak új eszközök beszerzésére fordítani – ebből 300 millió dollárt kanyarítanának ki az F-35 programra. Mindezek mellett, humán tényező vonalon, részben a költségvetési keretük emelkedésének köszönhetően növelni kívánják a gyakorlatok számát, illetve emelni a készenléti szintet.

Kapcsolódóan 30 százalékos növelést javasolnak a védelmi minisztérium által finanszírozott nemzetbiztonsági hivatal számára, de a kiberbiztonságba történő további beruházások is kiemelt projectként szerepelnek.

Végül, de nem utolsó sorban a 2012-es célkitűzésekhez hasonlóan továbbra is fontos feladatként kezelik a külföldi szerepvállalást, a megbízható partner minősítés megtartását.

13 hozzászólás “Norvégia növelei védelmi költségvetését”

  1. Édekes egyesek úgy tudnak költségvetést csinálni, hogy többletjük lesz. Nálunk ez valahogy sohasem jön össze. Igaz nálunk olyanokat mondanak, hogy gazdasági növekedést csak kölcsönből lehet létrehozni…(ezt meg honnan vették?)

  2. Meg Skandináviában úgy minden sokkal faszábban működik, még jó, hogy nem trehánykodják el a költségvetésüket.
    Ha Magyarországnak lenne annyi földgáza meg kőolaja, akkor is deficites lenne. Tuti!

    Egyébként 7,4 milliárd USD a 22 ezres norvég hadseregre szép pénz!
    Tegyétek hozzá, hogy nem sokkal több aktív katonájuk van kb mint nekünk, pedig nekik van érdekeltségük amit védeni kell és a terep és klíma viszonyok sem olyan kellemesek mint itthon. (Persze ott van a Heimevernet legalább még egyszer ennyi tartalékossal.)

    Szóval ezt csak azért írtam ide, mert megy mindig a duma, hogy milyen kevés katona van… Biztos Norvégiában is megy a folyamatos nemzethalálozós duma.

  3. bokrif

    Azért Norvégiának van egy haditengerészete ami a legköltségesebb fegyvernem.Nem az a drága egy haderőben amit az emberre költenek hanem az amit a technikára és abból a norvégoknak sokkal több és drágábban üzemben tartható van mint nekünk.

  4. Reális szám a 44 milliárd, nem 4,4 lesz az. Olajhatalom plusz északi tenger kereskedelmében is fontos..és azért gyártanak si ezt-azt világszínvonalon. Lásd az F 35ösre integrált rakéták, hogy a témába vágjon:)….Plusz vegyétek bele, hogy az nem egy 9,8 milliós ország, hanem 5 millióan vannak és puff. Ezért nem értem mit sírunk mi, hogy jaj, fogy a magyar. Nem elég? Ők se sírnak, hogy csak 5 milliónyian vannak. Feleakkora lakosság, amiből viszont sokkal kevesebb az adóelkerülő, a csaló, a c…..ny, stb…..ergo sokkal kevesebb emberre megy a pénz, amit viszont arányaiban többen termelnek meg.

    Na ezért nem megy nekünk a szuficites költségvetés….

    (amúgy tény, hogy a többletnek is megvannak a közgazdaságtani hátulütői, mert látom, hogy ez is felmerült, de azt majd máskor..:)

    Megérdemlik…használják csak fel értelmesen. Egy profi haderő, ami viszont nem játsza az eszét miközben egy vasa sincs már mint a brit, hullik szét, mint az orosz vagy csendőrködik mindenütt, mint az amerikai.

  5. Dudi,……..jó, pontosítok, korábbi (szovjet) önmagához képest „hullik szét”. Persze, hogy potens hadsereg, de az ország méretének a szintjén már nem bírnának el egyik konkurensükkel sem. Egy légypiszoknyi Grúziát beletaposni a földbe nem nagy kunszt. Nyilván manapság már nem adják a századparancsnokok vodkáért a Mi24eseket meg a tankokat…na de így is…amikor az amerikaihoz hasonló mértékű öngyilkossági ráta van egy seregben, ami azzal ellentétben sehol nem háborúzik, így a katonák sem annyira stresszeltek, amikor egy amerikai hadseregnél úgy néz ki egy járműbeszerzés, hogy akkor most 5000 terepjáró első körben vagy egy századnyi új repülő…a ruszkik meg boldogok, hogy hejj, idén is felújítottunk 5 miget és kaptunk két új Szu30ast miközben a világ legnagyobb ellenőrizendő légtere az övék, a haditengerészet meg a három flottából egynél(északi)képvisel jelentős erőt (A csendes-óceánit a kínaiak percek alatt kiradíroznák, a fekete tengeri is csak a fejlesztési tervekben néz ki valahogy), na ezt a haderőt én nem nevezném egészségesnek.

    Talán rosszul fogalmaztam és nem széthullik, de egy ilyen méretű országnak a maga gazdasági és politikai ambícióival még így is kevés. (Utóbbihoz meg értek, Putyinból írtam a szakdolgozatom)
    Az amcsival összehasonlíthatatlan, a kínai val meg kb egál (ki miben jobb, ..még)

    Az orosz hadsereg beteg. ..és ezen nem változtat pár év alatt az, hogy prototípusban már repül egy PAK FA, meg Moszkva körül már az Sz 400 nézelődik. Ha tartják a ritmust még 15 évig akkor igen…