|

Helyi partnerrel száll versenybe az Airbus Military Kanadában

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Kanada merevszárnyú kutató-mentő repülőgépet keres. Az FWSAR (Fixed-Wing Search And Rescue) program keretében lefolytatandó típusváltás felkeltette a gyártók figyelmét, legutóbb Military jelentkezett a megmérettetésre.

Az európai konzorcium a C-295-ös átalakított verzióját ajánlja a kanadaiaknak. Az EADS leányvállalata nem bízza a véletlenre, több helyi érdekeltségű vállalattal is szerződést kötött. Ha elnyerik a megrendelést, a yellowknife-i bázisú Discovery Air végezné a gépek logisztikai támogatását 20 éven keresztól. Emellett a hajtóműveket gyártó Pratt & Whitney Canada, valamint CAE, L-3 Wescam és Vector Aerospace vállalatok is társultak a szövetséghez.

Fotó: Airbus Military ,

A jelenleg 6 példányban üzemelő de Havilland Canada CC-115 (DHC-5) Buffalo leváltására kiírt tenderre más is nevezett már. Az egyik az Alenia Aermacchi, mely a DRS Canada, a General Dynamics Canada és a Provincial Aerospace vállalatokkal szövetkezve kínálja a C-27J Spartan specializált verzióját, a másik a Boeing és a Bell Helicopters, mely a V-22 Osprey-t kínálja megvételre, míg a Lockheed Martin és a Cascade Aerospace a C-130J Super Hercules átalakított változatával szeretne győzedelmeskedni. Erre nagy esélyük van, hisz az alapverzió jelenleg is szolgálatban áll a Kanadai Királyi Légierőben.

Ennek ellenére az Airbus Military marketingesei optimisták, minden területen rendkívül versenyképesnek ítélték az ajánlatot, ráadásul hangsúlyozták, hogy a C-295-ös számításaik szerint teljes élettartamra vetítve legalább 1 milliárd dollárral kevesebb üzemanyagköltséggel üzemeltethető, mint a konkurens típusok. Majd kiderül, hogy az észak-amerikai állam döntéshozói is így gondolják-e.

de Havilland Canada CC-115 (DHC-5) Buffalo | Fotó: Canadian Forces ,

Kapcsolódó hír, hogy a forgószárnyas SAR-flotta gerincét alkotó AgustaWestland AW101 Cormorant helikopter első példányai elérték a 10 éves szolgálati időt. A 14 helikopter ez idő alatt összesen 50 000 órát repült.

One Response to “Helyi partnerrel száll versenybe az Airbus Military Kanadában”