|

Helyi partnerrel száll versenybe az Airbus Military Kanadában

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Kanada merevszárnyú kutató-mentő repülőgépet keres. Az FWSAR (Fixed-Wing Search And Rescue) program keretében lefolytatandó típusváltás felkeltette a gyártók figyelmét, legutóbb Military jelentkezett a megmérettetésre.

Az európai konzorcium a C-295-ös átalakított verzióját ajánlja a kanadaiaknak. Az EADS leányvállalata nem bízza a véletlenre, több helyi érdekeltségű vállalattal is szerződést kötött. Ha elnyerik a megrendelést, a yellowknife-i bázisú Discovery Air végezné a gépek logisztikai támogatását 20 éven keresztól. Emellett a hajtóműveket gyártó Pratt & Whitney Canada, valamint CAE, L-3 Wescam és Vector Aerospace vállalatok is társultak a szövetséghez.

Fotó: Airbus Military ,

A jelenleg 6 példányban üzemelő de Havilland Canada CC-115 (DHC-5) Buffalo leváltására kiírt tenderre más is nevezett már. Az egyik az Alenia Aermacchi, mely a DRS Canada, a General Dynamics Canada és a Provincial Aerospace vállalatokkal szövetkezve kínálja a C-27J Spartan specializált verzióját, a másik a Boeing és a Bell Helicopters, mely a V-22 Osprey-t kínálja megvételre, míg a Lockheed Martin és a Cascade Aerospace a C-130J Super Hercules átalakított változatával szeretne győzedelmeskedni. Erre nagy esélyük van, hisz az alapverzió jelenleg is szolgálatban áll a Kanadai Királyi Légierőben.

Ennek ellenére az Airbus Military marketingesei optimisták, minden területen rendkívül versenyképesnek ítélték az ajánlatot, ráadásul hangsúlyozták, hogy a C-295-ös számításaik szerint teljes élettartamra vetítve legalább 1 milliárd dollárral kevesebb üzemanyagköltséggel üzemeltethető, mint a konkurens típusok. Majd kiderül, hogy az észak-amerikai állam döntéshozói is így gondolják-e.

de Havilland Canada CC-115 (DHC-5) Buffalo | Fotó: Canadian Forces ,

Kapcsolódó hír, hogy a forgószárnyas SAR-flotta gerincét alkotó AgustaWestland AW101 Cormorant helikopter első példányai elérték a 10 éves szolgálati időt. A 14 helikopter ez idő alatt összesen 50 000 órát repült.

One Response to “Helyi partnerrel száll versenybe az Airbus Military Kanadában”

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.