|

Film-front – Magyarország egykori kormányóvóhelye a budai Várhegy gyomrában

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Ezúttal partnerünk, a BudapestScenes társaság videóbeszámolóját prezentálnánk Olvasóinknak. A különleges föld alatti létesítmények felderítésére alakult csapat ezúttal a a budai Várhegy gyomrában járt, ahol az egykori kormányóvóhelyet keresték fel.

A túráról készült írásos beszámoló ide kattintva érhető el.

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)

5 hozzászólás “Film-front – Magyarország egykori kormányóvóhelye a budai Várhegy gyomrában”

  1. „Összesen 35000-nyi dízelolaj van készleten.”

    Ezt nem kellett volna mondani,mert a benyatolvajok aktiválják magukat és lerohanják a bunkert.

    Amúgy nagyon jó kis videó,én szinte semmit nem halottam erről a létesítményről,szóval gratula a videó készítőinek;).
    Arra lennék kíváncsi,hogy nálunk az acélvárosban hol van ehhez hasonló hely.
    Azért még ez a bunkerrendszer se nevezhető jó állapotúnak,mert mi közelébe se vagyunk a német bunkerek karbantartásához képest.Ők még a legfapadosabbat is patyolat tisztán tartják.

    A két Boba közül a Korme szolgáltatta a talpalávalót:). A utolsó számot kivéve a többi ütött is ;).

  2. Nem vagyok nagy összeesküvés elmélet gyártó de az igazság az, hogy simán el tudom képzelni hogy még akár egy apró rendbehozatal után használható lenne a kormány, a közt, elnök vagy a miniszterelnök, katonai vezetés stb. részére egy esetleges atomháború során.
    Erre abból következtettem, hogy a videón a létesítmény nagy része elég jó állapotba van, a víz és a dízel tartályok teljesen fel vannak töltve a generátorok pedig működnek, persze tudom mondták, hogy vigyáznak rá mert a világörökség része meg minden de a víztartályokat minek kell feltölteni??? Én ezt a tartalékos dolgot azért is furcsállom ennyire mert én voltam a Rákosi-bunkerben és ott bizony az teljesen le volt pusztulva se víz se semmi.
    És egyébként is minden kormánynak vannak bunkerei csak éppen hallgatnak róla, persze van aki ezt nem teszi pl. az amcsik a NORAD-al vagy a Raven ROck Moutani Complex-el, a ruszkik a Yamamutu heggyel szóval elképzelhető teljesen, hogy a ami kis országunknak is jut a mai napig egy ilyen ha netán jönne a kaki vihar :)

  3. darklord:

    Jó lenne a meglévő bunkereket karbantartani/felújítani mert nem lehet tudni,hogy mit hoz a jövő és jobb félni,mint megijedni.Az,hogy az amcsik,oroszok nem titkolnak 1-2 létesítményt,attól még tuti van olyan,amiről mi soha vagy csak évek múlva fogunk hallani.Nekünk is biztos van ilyen,csak kicsibe. Anno olvastam egy olyat az 100 éve épülő 4-es metrónkról,hogy nem bomba (vagy talán atombiztosra,lehet ilyenre építeni a metrót?) építik,azaz nem megfelelő óvóhelynek. Nem tudom,hogy ez mennyire igaz,de ha már ennyit pénzt „öltek” bele (vagyis sikkasztottak:)) akkor már nem osztott,nem szorzott volna,hogy megcsinálják bombabiztos óvóhelynek is szerintem. Jó hogyha vannak ilyen épületeink, inkább legyenek,mint,hogy nem. Így is elég sz*r belegondolni abba,hogyha beütne valami,akkor kb Mo. 5-10%-a tudna csak ilyen helyekre menekülni,a többi meg vagy kapná a bombákat/atomot vagy kénytelen elmenekülni.Persze tudom,hogy már más világban élünk és nincs 2.vh meg hidegháború,de nem is szabad félvállról venni a dolgokat.