|

Magyar fegyverekkel harcolnak Szíriában? – FRISSÍTVE

A HTKA szerkesztőgárdájának Galcom fedőnéven tevékenykedő segítője a tegnap este folyamán hívta fel figyelmünket egy képre, mely érdekes dologra mutat rá: Szíriában magyar fegyverekkel is harcolnak.

Bár ő is kételkedve tudatta velünk az információt, miszerint a kép valószínűleg egy magyar gépkarabélyt, a magyarországi Fegyver- és Gázkészülékgyár (FÉG) által gyártott AMD–65 (AMD – automata módosított deszantfegyver) egyik spéci kiegészítőkkel „tuningolt” változatát ábrázolja. Mivel a kérdésben mi sem tudunk állást foglalni, így a kért módon megosztjuk Olvasóinkkal a kérdést: lehetséges, hogy 2012-ben Szíriában valóban magyar AMD-65-ösök tuningolt változatával rohangálnak-e az arabok?

Frissítés @ 2012. október 6.
Mint Szlankó Bálint egyik blogbejegyzésének javított változatából kiderült az általunk leközölt anyagban szereplő fotó mégsem Szíriában, hanem Tripoliban készült. Na nem a líbiai fővárosban, hanem Libanon második legnagyobb városában, mely kikötőváros történetesen szintén ezen név alatt ismert.

Az említett blogbejegyzésben szerepel egy link, melyen látható, hogy a fotót a Reuters készítette 2012. augusztus 24-én.

79 hozzászólás “Magyar fegyverekkel harcolnak Szíriában? – FRISSÍTVE”

  1. Kinagyítottam a képet, nem Photoshop. Ennek ellenére szerintem beállított kép, nem valódi harccselekményt örökít meg. Túlságosan „pózos” a kép. A csúzli kétségtelenül AMD…. és akkor mi van? Legalább VAN magyar fegyverexport!!!!!!!! Ja, hogy néha lőnek is vele? Cinikus a válasz,de a fegyverekkel szoktak….

  2. Ha jól tudom a Szíreknek lett eladva 65-ös és modernizálva is lett (meglepő módon a 65-öst a 69-est és a 63-ast csomó országba adtunk el és a modernizációját mindenhol olcsóbban oldották meg (a 63-ast is és könnyebb mint a mienk mindegyik modernizált változat még az afgán is ott pedig van korruptció és mégis olcsóbb és könnyebb és azokon se gagyi cuccok vannak) Na de mind1…

  3. Sőt biztos hogy van egy 51-es körzetünk és az eszi a pénzt a 4-es metró meg csak álca mert igazából egy kaptárhoz hasonló földalatti létesítményt építettek. Az autópályáink meg valójába azért kerülnek km-enként többszörösébe egy Németnél mert a mijeink valójában csilag rombolók leszálló pályái amiknek az építési költségeit alapítványok támogatásával fedeztek és a telefonos dobozokba és nejlonszatyrokba rejtett pénzek valójában az első magyar repülőgép hordozót építő cég munkásainak a fizetése. És a vasműveket se zárták be valójában csak titokban üzemeltetik őket (álcázva) és valójában ma is harckocsikat és birodalmi lépegetőket gyártanak az X vadászok mellett az Intergalaktikus Magyar Birodalom számára amely épp most hódítja meg az Alfa Centauri csillagrendszert. És ez a hódítás miatt tünik úgy hogy fogy a lakosság miközbe nem is fogy hanem kolonizálja a már meghódított csillagrendszereket és galaxisokat. (Na de mos inkább hallgatok így is túl sok titkos információt szivárogtattam ki :D)

  4. Én örülök, hogy a magyar fegyver is kelendő, de speciel EZ A KÉP MANIPULÁLT. Egy jó nyomdai grafikus egyórás munkája. Nem is sikerült rosszul. Bár a jelzett fehér, kitöltetlen pixeleken kívül érdekes a harcos tiszta keze, ruházata is.

  5. A viccet félretéve:) én is az MP-n láttam,és annyira nem lepődtem meg rajta,talán azért mert szerintem ez a mai világban azért sok helyen meg lehet oldani,hogy modolunk egy gépkarabélyt,akár még érszoftos ratyi sinek is lehetnek rajta,max az optika minőség a többi pedig nem. Lefújni feketére egy fegyvert meg nem nagy durranás.
    De kitudja lehet,hogy tényleg szittya88-nak lesz igaza és a Bükk hegységben egy titkos támaszpontról szállítjuk a technikát a közel-keletre:).

  6. Littlejohn

    Ugye a Photoshopos teóriád te sem gondolod komolyan?
    Ugyan mi értelme lenne egy magyar gépkarabélyt, ami ugyebár 1000 éves, emrt ha Gepard hiúzát PS-olták volna oda magyar zászlóval amin még Orbán,Putyin,barack,Jintao,Merkel meg Netanjau is szerepel pucéran, akkor esetleg megérte volna 1 órát valakinek erre az életéből rááldozni.

    Én mindig azt tanultam, hogy csak azt érdemes manipulálni,feltörni,időt és energiát belefektetni ahol visszatérül a befektetett idő és energia.
    Szerinted mégis kinek érhette meg, ha már szerinted(ami biztos nem úgy van)alapból beállított a kép? Nem lett volna egyszerűbben a Szíriai nemzeti Színház tanoncainak igazi AMD-ket adni egy propagandakép erejéig ahol a magyar kormány kérésére a felülmúlhatatlan magyar ipari kapacitást reklámozták magyar kormánypénzből.
    Gondold át újra alaposan.

  7. Chris

    Nem tudsz rendszerben gondolkodni. Ezzel a képpel azt akarják bebizonyítani a CIA megrendelésére, hogy az egész „arab tavasz” mögött forradalmár Viktor és az ő kis országa áll. Szóval így készítik elő a Magyarország elleni koalíciós intervenciót.

    szittya88 igazat szólt. De valamiért elhallgatta előlünk a mecseki „uránbányában” zajló titkos atomprogramot, ahol a dúsítás jelenleg 110%-on áll. (Ezért jutott Iránnak csak 90%)

    És ezt most komolyan írtam, szóval kezdjétek el kiásni a pincét ha még nincs!!!! :D

  8. Chrisnek igaza van abban,hogy ez nem photoshop.Vannak olyan direkt megtévesztő képek a neten,amiket neked kell megtippelni,hogy igaziak vagy hamisak-e.De azért eddigi életem során láttam már sok kamu képet,és ez 100%,hogy nem az. A kép lehet úgy értve „beállított”,hogy Ahmed teszem azt éppen a fotós előtt akart feszíteni a modolt AK-val,mert neki ilyenje van,ezt nézzétek k*csög hitetlenek! Viszont az se kizárt,hogy pont ilyen hülye mozdulatkor kapták le a srácot.

    Mellesleg itt mást írnak a képről:

    http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?127973-AK-s-around-the-world/page32

    http://sigforum.com/eve/forums/a/tpc/f/320601935/m/2940099792

  9. Ha már érdekes képek…

    „A bit of a vague history for these helicopters. Rumours go they were used by the Afghan Army and even the United States Air Force but they were delivered to Eindhoven in a Pakistan Army color scheme. It was loaded on a trailer for transport to the Czech Republic”

    http://www.airliners.net/photo/Pakistan—Army/Mil-Mi-8MTV-2/2078507/&sid=7abd89f9b22a8715f9181c35fcc4d0c7

    http://www.airliners.net/photo/Pakistan—Army/Mil-Mi-8MTV-2/2078506/&sid=8c8efd993ca8038af17d9758936cf776

  10. teljesen egyértelműen AMD. Nagyon szeretik egyébként amerikai contractorok is használni , mivel elég kisméretű és ezért kényelmes a használata. Elég sok fotón lehet látni mindenfelé Iraki és Afgán harctéren egyaránt.
    Ha másról nem is de a csodálatos válltámaszról mindeképp felismerhető (Hogy a magasságos próféta személyesen csókolja meg a tervezőjét ) :DDD

  11. Hol a fikázás?

    Mondjuk ez sem gyenge:
    „fő ismertetőjele, hogy behajtható válltusa van, rövidebb a csöve (emiatt pontatlanabb), és csőszájfékes, ami a visszarúgást hivatott csillapítani. „

  12. Nem értem,hogy ezt miért most kellett leközölnie Szlankó Bálintnak. Galcom se hibás,mivel ő csak segíteni akart és vagy tüzetesen nem nézet utána,vagy amikor megtalálta a képet/képeket,akkor még lehet,hogy Szíria volt odaírva származási helynek. Tévedni emberi dolog,ezért se ő,se a HTKA nem hibáztatható,vagy lenézhető. Egyébként a kommentekben páran jelezték (Pl: eSeM, CG,és szerény személyem is),hogy a kép(ek) nem Szíriában készült(ek).

    Én mondjuk nem veszem támadásnak a cikket/megjegyzést, ezek szerint talán ő is olvassa az oldalt:). A könyvét még nem olvastam,de sokan írták/mondták,hogy jól sikerült. Remélem,hogyha lesz következő könyve vagy netalán valami új videója,akkor ugyan utánanéz a drágalátos honvédség fura/gyatra minőségű fejlesztéseinek,beszerzéseinek is,mert le kellene leplezni a lopós vízfejű bandát;).

    U.I.: Ezért érdemes/kell olvasni a cikk után olvasni a kommenteket,mert sok érdekes dolgot megtudhat a nem hozzáértő ember,és persze hülyeségeket is,jó és rossz értelemben:).

  13. De az okoskodásába végül belebukott. Már ha pontosít egy „tévedést”, legalább ő ne essen abba. Amit egy hozzászóló a cikk alatt meg is jegyez. Személy szerint én jót mulattam a „korrekción”. :D

  14. de csak egy orrhosszal :)))

    a tréfát félretéve… rendben tévedés volt és akkor? Ő is átvesz máshonnan híreket valszeg fotókat is. Manapság lehetetlen mindent 100 százalékig ellenőrizni. Tévedés történt, oda kell írni hogy bocs helyreigazítást közlünk tévedtünk. Meg akartam venni a könyvét de inkább kölcsönkérem :)))

    Moderálva a Fórumszabályzat megsértése miatt.

  15. duckdodgers:
    :)
    Valami azt súgja nekem,hogy te nem kedveled :D.

    Na akkor én végleg véglegesítek:):

    1:Az AMD-s kép nem Szíriában készült,ahogy Galcom informálta a HTKA-nak.Sajnos rossz volt a forrása.

    2: Nem szégyen beismerni,hogy eleinte engem és szerintem másokat is megtévesztett,hogy van még egy libanoni Tripoli a Líbiai Tripolin kívül,sőőt ezeken felül van még egy harmadik is (vicces ez az emberiség nem?:)),ami Görögországban található: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%ADpoli

    3: Nincs támadás Szlankó posztjában,de szerintem nincs is értelme annak,főleg így megkésve.

    4: A HTKA tovább robog és ez a lényeg uraim;).

    +1: Szerintem nem ezen kellene témázni Szlankónak,hanem azon ami a seregen belül megy: Rossz minőségű felszerelések,fura beszerzések stb…
    Persze ezt nem kötekedésnek szántam felé,csak kicsit vicces ez az egész AMD-s „ügy” :):D.

  16. Az egész sztoriban az a pozitív, hogy a cucc magyar. A hely lényegtelen, az, hogy írta meg, milyen hír alapján, az is másodlagos. Szlankó úr a munkáját végzi jól-rosszul. Ti is, én is. Arról az átjáróról meg akár azt is elhinném, hogy a nyóckerben készült. Az egész ügy nem érdemel ennyi kommentet. Ha látunk egy Rafale-t (vagy bármit) a levegőben, akkor tökmindegy, hogy Párizs fölött vagy a Déli-sarkon repül, a gép a lényeg.

  17. Hmmm…. (f.vakarás, fej helyett, bár egyesek szerint ugyanaz)…
    Osztják azt nélkülünk is. Akkor én egy náci rohadék vagyok, mert szívesen látnék nem csak magyar AMD-ket, hanem TAS II-ket, H-35 Turul lopakodókat, LEHEL lövegeket, RÁBA terepjárókat, HAPCI repülőhordozót, CSUKA osztályú nuki tengót…….
    (Vakarás vége)

  18. LEkváros BUKTAm :)
    A cikk elején látható kép egyébként nem Libanonban készült. Megkérném a szerkesztőket, hogy dezinformációs célból a következő szöveggel cseréljék ki:
    „… a Fegyver- és Gázkészülékgyár új módon népszerűsíti korszerű és megbizható termékeit. Elkészítették AMD gépkarabélyuk airsoft változatát, amellyel budapesti fiatalok ádáz csatákat vívnak az erre a játékra kijelölt helyeken. Képünkön az egyik csapat játékosai láthatók az új airsoft fegyverrel…”

  19. Kit nem kedvelek?
    Azért mert leírtam a véleményem? Igen ez a véleményem és ezt a szemébe is szívesen megmondom. Arra jó volt az itt megjelent cikk hogy átemelje és baromságokat írjon mellé, most meg persze széttárja a kezét. inkább a szánalmas.hu-ra kéne kitenni ezt.

    A moderálást meg nem igazán értem.

  20. duckdodgers:

    Feleslegesen idegesíted magad ezen a bárgyú dolgon szerintem.Az újságírók/riporterek 99% semmit nem ért itthon a haditechnikához,ha van is olyan,akit érdekel,annak vagy nagyon nagyok a témával kapcsolatos hiányosságai és ha valamit tudni akar,akkor beéri a HM „szakértőivel” (tisztelet a kivétel), vagy össze-vissza keveri a szezont a fazonnal.

    Mindenesetre azért az biztató,hogy legalább próbálják egyesek bemutatni a honvédséget (úgy ahogy).És az is igaz,hogy száraz tartalommal sajnos nem adhatják le az anyagot,mert akkor csak a magunkfajta HT fanokat érdekelné a dolog + a katonákat.

    Témától függetlenül: A száni tényleg nagyon jó oldal,lárvák egyesüljetek!;).

  21. @Dudi: hány olyan karabélyt tudsz mondani amin nincs csőszájfék? De csak kötözködöm. Elolvashatnád a könyvét, kiváncsi vagyok a véleményedre.

    @többiek:
    Bálint Max 0 áldozat könyvét olvastam. Nekem bejött, nem találtam benne szakmai hibát, bár tény csak műkedvelő vagyok. Ő azt az oldalát mutatja be, hogy a HM mivel szív, miért vagyunk ott és ez a katonáknak milyen. Ha elkezdene vesztegetős oknyomozó nyomozó riportereskedni, akkor biztos nem támogatná a HM, nem engedné a katonák közelébe. Jó ez így.

    Mellesleg rossz reklám nincs. Ha ő olvassa az oldalt és átvesz innen akkor tartja valamire az oldalt, ami szerintem jó pont és plusz reklám.

  22. sztem dudi sokat fog mondani :)))
    De pl egy apró kis hibát megjegyeznék most is : ” Ez egy magyar gyártmányú fegyver, a Fegyver és Gépgyár gyártotta évtizedekkel ezelőtt”
    ahogy én tudom Fegyver és Gázkészülékgyár volt a vállalat neve :)))

  23. Janaj:

    Ezzel egyetértek,én is rájöttem arra hogyha ő most megírná az igazságokat (HM szerint hazugságokat:)) a honvédséggel kapcsolatban,akkor evidens,hogy még egy csapatzászló átadásra se hívnák meg,nemhogy Afganisztán meg OMLT:).
    A könyvét nem olvastam,de majd tervezem már csak kíváncsiságból is. A videóival nekem nem volt bajom,evidens,hogy nem a hardcore arcok felé irányul,hanem az átlag civilek felé.
    Abba viszont reménykedtem,ha már nekünk van itt egy ilyen emberkénk és „érdekli” a sereg plusz Afganisztán,akkor talán picit a körmükre nézhetne a belső problémáknak is.
    Konkrétan az bajom,hogy nincs egy fasza riporter/újságíró,aki bevállalva az oknyomozást folyamatosan b*szogatná a honvédséget,hogy ez mi? mi ez a sz*r?!.
    Ilyenkor Trutyi hol van a le nem rohadó sapkájával együtt? És a feri dosszié?
    Egyszerűen a zsúrnaliszták itthon beletörődnek abba,amit a HM állít,hogy minden frankó,szép az élet és MacGyver mindent elintéz.

    Negatív reklám van,de ebben az esetben szerintem se volt. Azt viszont el kell ismerni,hogy a negatív reklám is reklám még a HTKA-nak is,bár ez egyáltalán nem célja srácoknak:).
    Az,hogy Szlankó netalán olvassa az oldalt,az tényleg pozitívan értékelendő dolog;),a HM-esek is olvashatnák,nekik még kötelező olvasmány is lehetne:).

  24. erre céloztam… gyakorlatilag a karabélyok többségén lángrejtő vagy PGr indításra szolgáló tromblon van és nem kompenzátor.
    Bár tudom hogy pl a wikin is az AKM-ektől kezdve kompenzátort írnak, azonban megjegyezném hogy az valójában a jobbra felrántást csökkenti sorozatlövésnél, a hátrarúgást nem igazán. Ezzel ellentétben az AMD-n egy kétkamrás csőszájfék van. Az AK-74eseken van még igazi kompenzátor illetve az AK-1xx sorozatú fegyvereken. Az AR-15 alapú fegyvereken az inkább csak lángrejtő ahogy Dudi is írta.

  25. Az AKM-én tényleg van kommentátor az AK-74és a 100-ás szérián csőszájfékés kompenzátor van.
    Az M16/M4 családon lángrejtő van ami valamilyen szinten csőszájfékként is funkcionál de nem ez az elsődleges feladata és közel sem olyan hatékony mint az orosz csőszájfékés kompenzátor az AK-74-en és a 100-as széria hosszú csövű változatain vagy a rövidebb csövű AK-100-as fegyvereket lévő táguló kamrás csőszájféke .

  26. rosszul írtam kevertem a két fogalmat, az új AK-kon szerintem csőszájfék van és nem kompenzátor, annak ugyanis asszimetrikus kialakításúnak kéne lennie. AK-74es volt a kezemben és az biztosan nem az ugyanis annak csak kétoldalt vannak nyílásai, felül nincs. így nem kompenzálhatja sem a fel, sem a jobbra rántást.