|

HTKA Hírhalom 2018. 13. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Földre kényszerültek az Oregoni Légi Nemzeti Gárda 173. ezredének F-15-ös vadászgépei a múlt héten. A Kingsley Field légibázison állomásozó egység vezetője karbantartási okokra hivatkozva, a pilóták és a gépek épségét szem előtt tartva rendelte el a 30 gépre vonatkozó repülési tilalmat. A probléma mostanra megoldódott, hétvégén ismét levegőbe emelkedhettek a „Sasok”.


Március 28-án került sor az első dél-koreai F-35A „roll out” ünnepségére a Lockheed Martin Forth Worth-i telephelyén, Texasban.

Újdonsággal bővült a Brit Királyi Légierő Tornado GR4-es vadászbombázóinak önvédelmi eszköztára, elsőként a világon ők kapták meg a Leonardo által fejlesztett BriteCloud elektronikai zavarórendszert. Az alakjára egy szódás dobozhoz hasonlító eszközt a repülőgépek zavarótöltet szóró rendszerébe töltik, kilőve aktív elektronikai zavarást végeznek, így eltérítve az aktív radaros önirányítású rakétákat.

BriteCloud | Kép: Selex ES ,


Lengyelországban elégedettek lehetnek az M-346 Master-ek képességeivel, ugyanis az eddig megrendelt 8 példány mellé további négyet vásárolnak az olasz kiképzőgépekből. A megrendelés értéke 146 millió amerikai zöldhasú, a Leonardo 2020-ig teljesíti a szerződés rá eső részét.


A szentpétervári székhelyű JSC Kronshtadt Group vállalat jóvoltából felkerült a közösségi médiára egy jó minőségű kép az orosz Orion pilóta nélküli gépről.

Orion UAV | Forrás: JSC Kronshtadt Group ,


Két Szu-34-essel bővítette szíriai szerepvállalását az Orosz Légierő. A vadászbombázók március 29-én, egy Tu-154M kíséretében érkeztek meg a Közel-Keletre, a Hmeimim légibázisra.

A gépek útvonala Irán és Irak légterén keresztül vezetett | Forrás: alert5.com ,


Március 29-én a TASSZ hírügynökség jelentette be, hogy Üzbegisztán újabb megrendelést adott le 10-12 darab Mi-35 harci helikopterre.


Indiai forrásokból bővül az Afgán Hadsereg harci helikopter állománya. Az afgán indiai nagykövet, Shaida Mohammad Abdali hozta nyilvánosságra, hogy a világ második legnagyobb népességű országa 4 használt fehérorosz Mi-24-est vásárol Afganisztánnak. A támadó forgószárnyasok néhány hónapon belül megérkeznek új hazájukba, ahol a fegyveres erők terroristák elleni harcait támogathatják.


Három hónappal azután, hogy az első személyzet befejezte a lézeres irányítású bomba képzést, az Afgán Légierő első alkalommal vetett be ilyen típusú fegyvert éles körülmények között. Március 22-én egy A-29-es személyzete döntött a gépükre függesztett GBU-58-as használata mellett, mellyel egy tálib épületet tettek a földdel egyenlővé az ország nyugati részén elterülő Farah városában. A bomba alkalmazásáról készült videó ide kattintva érhető el.


Kína első hazai építésű repülőgép-hordozóját, az egyelőre csak Type 001A névvel jelölt hajót első tengeri próbaútjára készítik fel. A Global Times információ szerint ebben a hónapban kerül sor a kihajózásra, az időpont némileg ahhoz is kapcsolódik, hogy a Kínai Haditengerészet április 23-án ünnepli megalapításának évfordulóját.