|

2020-ig is kihúzhatják az ausztrál Hornetek

A Lockheed Martin F-35A késése miatt 2020 után is szolgálatban maradhatnak az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) felségjelét viselő McDonnell Douglas/Boeing F/A-18A/B ‘Hornet’ típusú repülőgépek.

A napokban közzétett, 160 oldalas belső vizsgálati anyag figyelmeztet, hogy az ötödik generációs vadászbombázó hadrendbe állásának további csúszása esetén a jelenleg szolgálatban álló 71 darab F/A-18A/B Hornet kivonását el kell halasztani, emiatt költséges munkálatok elvégzése szükséges.

Bár a ’80-as végén rendszeresített gépek valószínűleg 2020-ig sem lépik át a sárkányszerkezet 6000 repült órás limitjét, már 9 gépen találtak fáradás okozta repedéseket, ezért a jelentésben felhívták a RAAF figyelmét, hogy a kivonási dátum kitolásával gyakori átvizsgálást kell majd bevezetni a Horneteknél, ami a nagy élőmunka-igény miatt jelentős összegbe fog kerülni. Az ausztrálok 2001 és 2012 között, 11 év alatt 1.5 milliárd dollárt költöttek a Lódarazsak fenntartására, ez a következő 8 évben 1.7 milliárdra emelkedhet.

A dolog azért érdekes, mert a szárazföldi repülőterekről üzemelő ausztrál Hornetek szerkezete sokkal kisebb igénybevételnek van kitéve, mint a repülőgép-hordozókon szolgáló amerikai társaiké, melyeken a következő években tervezik végrehajtani a SLEP (Service Life Extension Program) projektet, mely során strukturális átvizsgálások és megerősítések után élettartamukat 10 000 repült órára növelik.

Fotó: US Navy ,

Ausztráliában 100 darab F-35-ösre áhítoztak, de a késés és a költségek miatt egyre inkább valószínűbb, hogy a réskitöltő szerepkörben rendszeresített, F/A-18E/F Super Hornet típusú vadászbombázók a Villámok érkezése után is szolgálatban maradnak, sőt újabb példányok beszerzése is esélyes, így szinte biztos, hogy nem rendelik meg az eredetileg tervezett Lightning-mennyiséget.

A közelmúltban arról is írtunk, hogy a 24 darab Super Hornet felét átalakíttatják elektronikai zavarógéppé, így azok Growlerként szolgálják majd tovább az Ausztrál Királyi Légierőt.

3 hozzászólás “2020-ig is kihúzhatják az ausztrál Hornetek”