|

Dél-koreai dilemma: Apache vagy Viper (esetleg Mangusta)?

Minden jel arra utal, hogy elérkezett a döntő forduló ideje a dél-koreai harcihelikopter-tenderen: a DSCA (Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség – Defense Security Cooperation Agency) szeptember 21-én két, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa felé irányuló vásárlási kérelmet is közkinccsé tett, melyek mindegyike Dél-Koreából érkezett. Ez eddig még nem lenne furcsa, hiszen Szöul általában nem aprózza el a védelmi beszerzéseket, ám a dolog pikantériája, hogy az egyik dokumentum főszereplője a Bell AH-1Z Viper, a másik pedig a Boeing AH-64D Block III Longbow Apache. Érdekes módon a tender harmadik, még versenyben lévő résztvevőjéről, az AgustaWestland/TAI T129B-ről nem esik szó sehol – bár lehet, hogy az ő ajánlatukra sem kell már sokat várni.

Mint ismeretes, Dél-Korea szeretné modernizálni, valamint mennyiségileg is bővíteni harcihelikopter-állományát, ezért a közelmúltban kiírtak egy erre irányuló tender. Erre négy vállalat jelentkezett, de az európai Eurocopter hamar kihullott, így hárman jutottak a következő körbe. Azt már régen sejteni lehetett, hogy a Boeing madárkáját nehéz lesz megszorongatni, hiszen korunk egyik legpotensebb harci helikoptere, de nem szabad lebecsülni az AH-1Z-t sem, mely az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának legújabb üdvöskéje, és bár némileg kisebb, mint az Apache, képességei már a 21. század színvonalán állnak. Sőt, a Viper több szempontból jobb is, mint az AH-64D: mozgékonyabb, vékonyabb, és ami esetünkben a legfontosabb: olcsóbb.

Bell AH-1Z Viper – vajon megveri-e az AH-64D-t Dél-Koreában? |Fotó: Cpl. Preston Reed, USMC ,

A DSCA közleményeiből ugyanis egyértelműen leolvasható, hogy 36 AH-64D-ért nagyjából 1 milliárd dollárral többet kellene fizetni, mint ugyanennyi AH-1Z-ért – előbbi 3,6, utóbbi 2,6 milliárd USD-t kóstál. Természetesen ezek csak becsült költségek, és nem 36 darab helikopterre, hanem komplett csomagokra vonatkoznak, tehát beléjük kalkulálták a fegyverzetet, a tartalék alkatrészeket és hajtóműveket, a személyzetek és műszakiak kiképzését, stb. A kérdés tehát az, hogy szüksége van-e Dél-Koreának a Longbow Apache-ra, vagy megelégszik az olcsóbb, könnyebb, de mégis potens és modern Viperrel.

No, de lássuk, nagy vonalakban mit tartalmaz a Bell és a Boeing ajánlata! Előbbi a 36 darab AH-1Z Viper helikopter mellé 84 General Electric T-700-GE-401C hajtóművet (ebből 12 tartalék), 288 AGM-114K3 Hellfire levegő-föld rakétát, 72 AIM-9M-8 Sidewinder levegő-levegő rakétát, az ezekhez szükséges indítókat, valamint teljes körű logisztikai és üzemeltetési támogatást adna 2,6 milliárd dollárért.
Az AH-64D gyártója szintén 36 forgószárnyast kínál, melléjük pedig ugyancsak 84 hajtóművet, mégpedig T-700-GE-701D-ket adna. A csomag tartalmaz még 400 AGM-114R1 Hellfire és 11 020 70 milliméteres nem irányított Hydra levegő-föld, valamint 438 Stinger Blokk I 92H levegő-levegő rakétát, 774 144 darab 30 milliméteres gépágyúlőszert, sisakcélzókat, a Longbow-rendszer elemeit, valamint az elmaradhatatlan logisztikai támogatást.

Boeing AH-64EI Apache Longbow | Fotó: Boeing ,

Látható tehát, hogy a Boeing nagyon szeretne nyerni, ezért minden puskaporát bevetette. Kérdés, hogy Dél-Korea áll-e úgy anyagilag, hogy a többi katonai projekt mellett belefér még ez is, vagy úgy ítélik meg, hogy az északi fenyegetés ellensúlyozására bőven megfelel az AH-1Z is, mely ugyanakkora hatékonysággal tudná pusztítani az észak-koreai hadsereg – valószínűleg nem túlzottan modern – harckocsijait, mint az Apache.
De persze nem szabad elfeledkezni a harmadik félről sem, hiszen nem elképzelhetetlen, hogy a két amerikai cég harcából végül – nevető harmadikként – az AgustaWestland/TAI duó kerül ki győztesen az AW129 Mangusta leszármazottjával, a T129B-vel.

Egy valamiben viszont biztosak lehetünk: Szöul hamarosan dönteni fog, valószínűleg még idén.

17 hozzászólás “Dél-koreai dilemma: Apache vagy Viper (esetleg Mangusta)?”

  1. Szerintem az Apache lesz a befutó, de az ár miatt kevesebb darabszámmal.
    OFF:
    Nem bírom megállni, hogy hazai vizekre ne evezzek. :D Ha egyszer netán véletlenül nálunk is lenne hasonló tender, én szívesen látnám a Vipert magyar felségjellel, mondjuk 8 darabot. Ezekből az árakból számítva kb 600 m$-ba fájna. Hát igen. Álmodozni azért csak szabad…

  2. A viperát kellene választaniuk,van is nekik régi széria az AH-ból+ ugye tapasztalatuk is van vele. Ha a vipera bőven elég az észak-koreai tankok ellen,akkor minek a légi páncélos,az Apache?
    Janajnak van igaza,É-Korea csak mennyiségben tud támadni,minőségben 5x jobb D-Korea. A szegény kis Mangustának esélye sincs ebben a mezőnyben,max annyi hogyha olcsóbb mint a vipera,de minek nekik egy olyan kis gép,akkor már jobban járnak a másik kettővel.

  3. Egy dolgot nem tudok. A Viper rendelkezik az Apache Longbow radarjához hasonló felszereléssel? Mert ha nem, akkor az azért bőven döntő lehet.
    Tudtommal annak a kifejlesztésében nagyrészt a SzU tank serege elleni harc játszott szerepet. Na, most ha észak kötözködik és megindul az kb hasonló lenne. Egy nagy valag tank lódul meg ezek ellen az Apache+Longbow+Hellfire tökéletes.