|

Gyarapodik az orosz vadászgépek száma Ugandában és Fehéroroszországban

A kelet-afrikai állam által a korábban feltárt olajkészleteinek védelmezése érdekében vásárolt fél tucatnyi Szu-30MK2 vadászbombázó beszerzéséről már több alkalommal jelentettünk meg híreket, így arról is, hogy idén júniusban, a szállítás kezdetétől számítottan kevesebb mint 1 év alatt befejeződött a 6 gép leszállítása. Uganda légierejére úgy tűnik komoly benyomást tettek a Szuhoj madárkái, lévén a Roszoboronexport friss közleménye szerint az ugandai illetékesek egy újabb sorozat beszerzésének szándékával keresték fel őket.

Az orosz állami exportvállalat igazgatóhelyettese erről még pénteken nyilatkozott a Pretoria közelében megrendezett Africa Aerospace & Defense expo kertében – amin Moszkva egyébként meglehetősen erős jelenléttel képviselteti magát, haditechnikai rendszerek széles skáláját felvonultatva. Alexander Mikhejev közlése szerint Uganda arról tájékoztatta őket, hogy a meglévő 6 gép mellé további 6 Szu-30MK2-t vennének.

Ugandai Szu-30MK2 ,

Hogy ezen ugandai szándék végül realizálódik-e, az egyelőre kérdéses, az azonban sokkal kevésbé, hogy Fehéroroszország légiereje új merevszárnyasokat kap-e, lévén Lukasenko elnök nemrégiben Putyin elnökkel Szocsiban folytatott tárgyalásai után olyan bejelentést tett, miszerint országának légiereje a közeljövőben modern orosz vadászgépekkel gazdagodik.

„Számos, a légierővel összefüggésben álló kérdést tárgyaltunk. Segítséget kértem és kaptam” – nyilatkozta pénteken újságíróknak Lukasenko, aki kifejtette, hogy Fehéroroszország vadászgépei öregek és leharcoltak, egy háborúban, végső választásként még használhatóak lennének, de igazából új gépekre van szükségük.

Minszk jelenleg nagyjából 38 bevethető állapotú MiG-29 Fulcrummal rendelkezik, míg az ugyanerre alkalmas Szu-27 Flankerek száma elvileg 17. Hogy a légierő eszközparkjának felfrissítése milyen típussal és mikor történne, arról semmilyen információt nem közöltek.

23 hozzászólás “Gyarapodik az orosz vadászgépek száma Ugandában és Fehéroroszországban”

  1. Akkor beismerem tévedtem, nem vagyok nagy harckocsi fan. Viszont a „rezzeg a levegő a gázturbánától” gondolatra felmerült bennem egy kérdés: azt olvastam, a gázturbinás 80-asokat már nem használják. Téves infó, vagy ez igaz, és akkor régi a kép?

  2. Nem. Optikailag is megfigyelhető a kiáramló hő plusz ezek BV változatúak … A a dizeles változat az a T-80UD, alapvetően az ukránok játékszere, az oroszoknál csak 450 db van belőle (plusz még 1000 T-80B/BV/U [plusz még kb 3000 van raktáron]).