|

Továbbfejlesztik a Chinookot

A Boeing újabb szélcsatornatesztekbe kezdett, melyek során a CH-47 Chinook helikopternek szánt új rotorlapátok előnyeit vizsgálják. A számítások szerint akár egy tonnával is megnövelhetik a felszállótömeget.

Az új fejlesztéseknek köszönhetően átlagosan évente közel 50 kilogrammot hízik a CH-47-es, ezért a US Army benyújtotta igényét egy izmosabb Chinook-ra. Az amerikai gyártó részéről a kért plusz felhajtóerőt egy áttervezett rotorlapáttal kívánják megoldani, mellyel már meg is kezdődtek a szélcsatornatesztek. Az új alkatrésznek köszönhetően várhatóan 907 kilogrammal megnövelhetik a tandemrotoros típus maximális felszállótömegét. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2014-től indulhatnak meg a repülési tesztek, míg a gyártósorról lekerülő gépeket 2016-tól láthatják el a módosított lapátokkal, melyek elérhetőek lesznek a már szolgálatba állított példányok számára is, mivel a Boeing állítása szerint számos üzemeltető érdeklődik az újítás iránt.

A szélcsatornában tesztelt lapát egyébként nagyon hasonló ahhoz, amit a NASA vagy a Eurocopter kísérletezett ki, ami arra enged következtetni, hogy nem csak izmosabb, de halkabb is lesz a módosított Chinook.

Ha érdekel a forradalmi rotorlapát, akkor katt ide és olvasd el kapcsolódó írásunkat!

Fotó: Boeing ,

5 hozzászólás “Továbbfejlesztik a Chinookot”