|

Az elhagyott töltőcső esete 2.0 – KÉPPEL FRSSÍTVE!

Szűk két éve már volt ilyen címmel egy írásunk, mely egy KC-130J Super Hercules tankerről és az elhagyott töltőcsövéről szólt, ezúttal a spanyolok követtek el hasonlót.

Az Airbus Military közleményben tudatta, hogy egy tesztrepülés során Spanyolország felett elhagyta a Cobham vállalat által gyártott merevcsöves töltőrendszerének csövét egy Airbus A330MRTT típusú többfeladatú tankergép. Az Egyesült Arab Emírségek számára készített masina, melyet a hónap végén vehetne át a megrendelő, szeptember 10-én Madridba tartva 19 óra 30 perc körül vesztette el az alkatrészt, amikor egy rendszerpróba közben 27 000 láb (8 229.6 méter) magasan leszakadt a kitérített csőszakasz.

A leszállás utáni átvizsgálás során megállapították, hogy az eset során kisebb sérülést szenvedett a gép törzse. Az Airbus szóvivője közölte, a lezuhanó töltőcső nem okozott sem személyi sérülést, sem anyagi kárt.

A gyártó részéről azt nyilatkozták, hogy jelenleg korai bármit is mondani az okokról, azonban javasolták a típust használó Ausztrál Királyi Légierőnek, hogy függesszék fel a teherszállító repülőgépként is alkalmazható tankergép merevcsöves légi-utántöltési feladatait. (Az ausztráloknak egyébként már volt egy hasonló esetük, a repülési tesztekben segédkező portugál F-16 Fighting Falcon letörte az egyik gépük töltőcsonkját.)

4 hozzászólás “Az elhagyott töltőcső esete 2.0 – KÉPPEL FRSSÍTVE!”