|

Az elhagyott töltőcső esete

Senki sem sérült meg a múlt hétvégén San Diegoban tartott repülőnapon történt furcsa baleset során, amikor az egyik gép elhagyott egy meglehetősen méretes alkatrészt.

Az air show közben látványelemként egy KC-130J Super Hercules kiengedett töltőcsövekkel csinált áthúzást, ám nem várt dolog történt: az egyik szárny alatti gondolából kiszakadt a cső, és a repülőtérhez közeli lakóövezetre zuhant. A 75 láb (22.84 méter) hosszú, kosaras rendszer önállósítva magát, a házak között, az egyik épület tetején lelt menedéket. A furcsa eset során szerencsére senki sem sérült meg.

„Épp a garázsban tartózkodtam, amikor a cső a házunkra zuhant. Először azt hittem, hogy a garázsajtóval történt valami” – nyilatkozta Cashmere Monroe nyugalmazott haditengerész nővér, aki a bázistól északra lakik. „Bementem a házba, ám nem sokkal később kopogtatott a szomszéd és szólt, hogy nézzem meg a tetőt. Mikor kiléptem az ajtón megcsapott a párolgó üzemanyag szaga.”

„A tömlőben csak minimális mennyiségű üzemanyag volt” – mondta Jay Delarosa őrnagy, a Miramari tengerészgyalogos támaszpont szóvivője. „A nyomozásban részt vevő szakemberek kutatják a cső leválásának okát.”

A szivárgó üzemanyag miatt a tűzoltók kiürítették a környék házait, majd a tengerészgyalogsági szakértőkkel közösen eltávolították az elszabadult alkatrészt. A becsült kár 10 ezer dollár, azaz közel kétmillió forint.