|

Megrongálódott az egyik ausztrál tanker

A késésektől eltekintve lépésről lépésre halad az ausztrál tankerprogram, ám a minap olyan eset történt, ami a kontinensnyi országban némileg visszavetheti az Airbus lendületét.

Ráncolhatják a homlokukat az ausztrál fejesek, de az EADS leányvállalatánál sincs ez másképp, ugyanis olyan baleset történt a minap, ami nagyon ritkán fordul elő és meglehetősen kellemetlen pillanatokat okoz az Airbusnak és az ausztráloknak egyaránt.

Történt ugyanis, hogy a légi-utántöltő rendszer tesztje során, január 19-én, helyi idő szerint 17:00 körül letörték az egyik ausztrál A330 MRTT merevcsöves rendszerét. A kellemetlen eset során mind a tanker, mind a tesztekben segédkező, portugál F-16 Fighting Falcon megsérült, ám mindkét gép sikeresen leszállt.

Ausztrál Airbus portugál Falcont itat | Fotó: Airbus Military ,

“Az incidens következtében alkatrészek váltak le az utántöltő rendszerről” – állt az ausztrál védelmi minisztérium közleményében. Elmondták, hogy a leszakadt töltőcső darabjai mindkét gépet megrongálták, majd a tengerbe zuhantak. A sérült gépek biztonságosan leszálltak hazai bázisukon.

Az Airbus Military az eset sürgős kivizsgálását rendelte el, bevonva a teszteket felügyelő katonai légügyi hatóságokat. Az európai vállalat vezetői sürgetik a kínos helyzet mielőbbi megoldását, ugyanis az eset nem vet jó fényt a típusra a hatalmas bevételnek ígérkező amerikai KC-X tenderen, ahol amúgy is hátrányban vannak a hatalmas hátszéllel érkező, hazai Boeinggel szemben.

Fotó: Airbus Military ,

Az Ausztrál Királyi Légierő 5 darab Airbus A330 MRTT többfeladatú teherszállító és légi-utántöltő repülőgépet vásárolt, melyeket a törzs alatt az Airbus által fejlesztett, fly-by-wire vezérlésű, merevcsöves utántöltő-rendszerrel (ARBS – Aerial Refuelling Boom System) és a félszárnyak alatt egy-egy Cobham 905E hajlékony csöves konténerrel szereltek fel. A gépek berepülése folyamatos, az integrációs munkák már befejeződtek, az első két gép leszállítása is megtörtént már. Hogy a többi gép átadásának menetrendjére milyen hatással lesz a mostani eset, illetve, ha halasztani kell, akkor milyen késésekkel kell számolni, azt egyelőre az Airbus Military illetékesei nem közölték.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.