|

Harpoont raknak a filippínók az ex-Hamiltonokra

A Fülöp-szigetek haditengerészete relatíve gyakran szerepel híreink között, ami nem is csoda, hiszen a filippínók az utóbbi időben a tőlük telhető keretek között erősen rákapcsoltak a gyengécske haditengerészetük elfogadhatóbb szintre pofozásához. Ennek legutóbbi eleme azon megszellőztetett beszerzés, melyben 2 használt olasz fregattot vennének, mellyel jelentősen növelnék képességeiket. Hírünk apropója azonban most nem ez, hanem ahogy a címben is szerepel azon járőrhajók, melyeket az Egyesült Államok parti őrségétől szereztek be az elmúlt pár év alatt.

A U.S. Coast Guard által a Legend-osztály érkezésével párhuzamosan szép sorjában nyugdíjazásba kerülő Hamilton-osztályból Manila ezidáig kettőt vásárolt meg, egy harmadik 2013-as megvásárlásról pedig tárgyalásokat folytatnak.

Az Egyesült Államok az átadás előtt némiképp módosított parti őrségének ezen hajóit: eltávolításra került az AN/SPS-40 légtérfigyelő radar, a Phalanx CIWS és minden más csöves fegyverzet is, leszámítva a 76 mm-es hajóágyút. Az eltávolított elektronika egy részét kereskedelmi forgalomban elérhető elemekkel pótolták.

Menet közben Manilában úgy dönthettek, hogy ez így mégsem lesz jó, mert a friss hírek szerint mindegyik beszerzett Hamilton képességnövelésen esne át: felszíni célpontok észlelésére is alkalmas radarral és Harpoon hajók elleni rakétákkal vérteznék fel őket, megfűszerezve némi hajók elleni rakétákkal és torpedókkal szemben hatásos önvédelmi rendszerrel. A nyilatkozat nem részletezi, hogy erre mekkora összeget is szánnának, csak arra térnek ki, hogy mindez vélhetően az Egyesült Államokban kerülne végrehajtásra.

Megjegyezzük, hogy a Harpoon egyébként nem idegen a Hamilton-osztály számára, hiszen a vietnami háborút is megjárt USCGC Mellon-t a modernizálása kapcsán felszerelték a U.S. Navy standard hajó elleni rakétájával, amit 1990 januárjában teszteltek is. A Mellon mindezek mellett tengeralattjáró elleni hadviselésre is fel lett készítve – ezen csomag részét képezte az AN/SQS-26 szonárrendszer, illetve a Mark 46 torpedók.

Harpoon indítókkal felszerelet USCGC Mellon

A USCGC Mellon Kalifornia déli partjai mentén 1990 novemberében. A hajóágyú mögött jól láthatóak a Harpoon indítók. | Fotó: John Bouvia, U.S. Navy ,

És bár anyagi okokból kifolyólag a U.S. Coast Guard hajói nem kapták meg ezen képességeket, az azonban demonstrálva lett, hogy mindez megoldható, így a filippínók egy bizonyítottan működő átalakítást szemeltek ki maguknak.

One Response to “Harpoont raknak a filippínók az ex-Hamiltonokra”