|

Új önvédelmi fegyver kaphat az Osprey

Eddig igen sok fejtörést okozott az amerikai mérnököknek az a probléma, hogy hogyan oldják meg a Bell/Boeing V-22 Osprey védelmét szolgáló fegyverzet elhelyezését, mivel a helikoptereknél megszokott, oldalajtóban elhelyezett géppuskaállvány itt nem használható, hiszen a különleges repülőeszköz légcsavarjai jelentős felületet kitakarnak, és a hátsó rámpán hátrafelé néző lövészállás látószöge is finoman szólva korlátolt.

Azonban megoldódni látszik a kérdés: a géptörzs alatt elhelyezett, FLIR-kupolával kombinált, távirányítású eszköz pontot tehet az ügy végére. Az IDWS (Interim Defense Weapon Systems) jelzésű fegyverrendszer alapjául egy 7.62 mm-es GAU-17 géppuska szolgál, mely 1500 méteres hatótávjával ideális az Osprey számára, ráadásul a törzs alatt elhelyezve a légcsavartollak által kitakart felület sem zavarja, kérdés, hogy a légcsavarszél által felvert kavicsok és homok milyen hatással lesz az eszköz megbízhatóságára.

Mindezt a 24. Tengerészgyalogos Expedíciós Egység (24th MEU) kötelékébe tartozó, MV-22 Ospey gépekkel repülő 261. Század (ahol a marokkói balesetben elvesztett Halászsas is repült) július 19. óta teszteli az eszközt, melynek irányítása a deszanttérben elhelyezett operátori állásból lehetséges. (Az egység nemrég teljesített egy hadgyakorlatot Kuvaitban, majd visszatelepültek a USS Iwo Jima fedélzetére, hogy folytassák kiküldetést.)

Amennyiben az új rendszer beválik, az USMC mindenképpen megrendeli a többi Osprey számára is, de az USAF igénye sem várat majd sokat magára.

5 hozzászólás “Új önvédelmi fegyver kaphat az Osprey”