|

Lezuhant egy Osprey Marokkóban

Mire a kezdeti nehézségek után meggyőzte kritikusait, hogy igenis biztonságos típusként könyvelhető el, az MV-22B Osprey tiltrotoros masinából újabb veszett oda.

Marokkóban nagyszabású hadgyakorlatot tart az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága a helyi erőkkel közösen, a African Lion elnevezésű, 10 napos eseményen azonban nem minden alakult a tervek szerint, ugyanis április 11-én a partok közelében állomásozó USS Iwo Jima helikopterhordozó fedélzetéről felszálló egyik Bell-Boeing MV-22B Osprey típusú, billenőrotoros repülőeszköz Agadir délnyugati részén, a Daraa-folyó közelében lezuhant. A balesetben 2 katona életét vesztette, míg ketten súlyosan megsérültek, őket a Guelmimben található katonai kórházba szállították. A gép elvesztésének okai egyelőre ismeretlenek, vizsgálatot indítottak az esemény kivizsgálására.

MV-22B tiltrotorosok a USS Wasp fedélzetén

Fotó: Timothy Bensken, U.S. Navy ,

A típus történetében ez volt a hatodik gépveszteség. Az első még 1991. június 11-én történt, amikor az 5. példány egy tesztrepülés közben a földnek csapódott a Boeing Delaware-ben található Wilmington Repülőkísérleti Intézetének területén. A fedélzeten tartózkodó két pilóta sérülésekkel megúszta a kalandot. A következő balesetre alig egy évet kellett várni, 1992. július 22-én a 4-es számú tesztpéldány hajtóműhiba miatt a Potomac-folyóba csapódott több kormányzati képviselő szeme láttára. A fedélzeten lévő 7 ember életét vesztette. A harmadik balesetre egészen 2000. április 8-ig kellett várni, akkor egy szimulált kutató-mentő bevetést teljesítő V-22-es egyik rotorja örvénygyűrű üzemmódba került és a gép lezuhant, megölve a fedélzetén tartózkodó 19 embert. Még abban az évben jött a következő, december 11-én az észak-karolinai Jacksonville-ben egy hidraulikaszivárgás és egy szoftverhiba közös folyományaként egy erdőbe zuhant a USMC egyik MV-22B-je, négyfős személyzete életét vesztette. Az utolsó eset 2010 áprilisában történt, a felvert por miatti tájékozódásvesztés (brownout) következtében Afganisztánban odaveszett egy CV-22, szintén négy ember halálát okozva.

14 hozzászólás “Lezuhant egy Osprey Marokkóban”

  1. Tényleg jó a Sea Lion című könyv. Ahhoz képest, hogy 92-es könyv, nagyon jól meglátta a lehetőséget a típusban. Emlékeim szerint a könyvben fegyverzetük is volt, de én még a mai napig nem láttam igazi gépről készült ilyen fotót. (Nem az ajtón/ablakon kilógó önvédelmi lőfegyverekre gondolok, hanem komolyabbra.)

  2. A nem olyan magas elég relatív. Sétálva egy kőben elesve és rossza helyen bevere a fejed is meghalhatsz koponyaslérülés követzetében.

    Ha egy heli csak 10 méter magasról esik le, akkor azt csak úgy simán túlélni elég nehéz. Ha még a zuhanást túléled, a deformálódo szerkezet is anyonnyomhat, megvághat ,stb. Régen 30-40 km/h-s autós ütközésekbe haltak sorba az emberek. Ehhez képest iszonyatosan nagy fejlődés, hogy heli lezuhanás túlélhető.

    Én mindig azon parázok, amikor birngutón száguldozó motoros vagy bringás jön és összeakadunk. 50-es relatív sebességnél izzé-porrá töröd magad…