|

HTKA Hírhalom 2012. 31. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Az Orosz Légierő kötelékében 2020-ra 400 modernizált Mi-8 helikopternek kell üzemelnie, jelentette be a szervezet szóvivője, Vladimir Drik ezredes csütörtöki nyilatkozatában. Az év végéig már 50 felett lesz a légierőben szolgáló modernizált példányok száma, legközelebb augusztus 12-én a „Common Sky” ceremónia során vehetnek át újabb példányokat a Mi-8MTV5-1 és Mi-8AMTS típusváltozatokból.
A Mi-8 és változatai az Orosz Légierőben legjobban elterjedt forgószárnyasok, ezen kívül ebből a helikoptertípusból gyártották a legtöbbet a történelem során.

Mi-8MTV-5-1 ,

Az elsősorban fegyvereiről és avionikai berendezéseiről ismert Raytheon cég leszállította a 2000. Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) hajófedélzeti légvédelmi rakétát a NATO erőinek. A közepes-hatótávolságú repülőgép fedélzeti fegyverből kifejlesztett rakétát 12 ország haditengerészeténél állították szolgálatba, a legfontosabb üzemeltető természetesen az Amerikai Haditengerészet, de mellette megkapta Ausztrália, Kanada, Németország, Törökország, Görögország, Japán, Dánia, Hollandia, Norvégia, Új-Zéland, és nem utolsó sorban Spanyolország. Az idáig megrendelt mennyiség 2017-ig ad munkát a Raytheon-nál dolgozó szakembereknek.

ESSM indul útjára egy próbalövészeten |Fotó: Raytheon Missile Systems ,

A General Atomics pilóta nélküli gépeiről ismert cég július 25-én jelentette be, hogy az általuk gyártott Gray Eagle névre keresztelt UAS (Unmanned Aircraft Systems) teljesítette 10 000. automata fel és leszállását. A mérföldkövet június 2-án érték el, miközben az egyik példány felderítő repülésen vett részt Afganisztánban. A leszállás különlegességét a kerek számon kívül a 26 csomós (48 km/h-s) oldalszél szolgáltatta.

—-

A Boeing a Cobham vállalatot választotta a KC-46A fedélzeti semlegesgáz-generáló rendszerének (On-Board Inert Gas Generating System – OBIGGS) beszállítójaként. A brit vállalat szállítja egyébként a tankerek utántöltő-konténereit is.

—-

Az Izraeli Haditengerészet nagyszabású hadgyakorlatot hajtott végre a Földközi-tengeren. Az augusztus 1-én lezárt egy hónapos eseményen a szimulált harchelyzetek megoldása és az éles rakétaindítások mellett tesztelték a légierő gépeivel történő együttműködést is.

—-

Július 29-én amerikai haditengerészeti történelmi repülésre került sor, miután a Patuxent River haditengerészeti légibázisról először szállt fel az X-47B prototípusa. A pilóta nélküli gép helyi idő szerint délelőtt 11 órakor emelkedett el a földtől, a repülés során 7500 láb magasságot és 180 csomós sebességet ért el.
Ez volt az első alkalom, hogy haditengerészeti bázisról pilóta nélküli gép szált fel majd tért vissza a repülés végén.

Először szelhette a levegőt az X-47B (Forrás) ,

Nagy-Britannia pilóta nélküli tengeralattjárókra áhítozik, melyek nagy segítségükre lennének a Perzsa-öbölben elhelyezett aknák felderítésére és hatástalanításában. Az UUV (unmanned underwater vehicle – pilóta nélküli, vízalatti jármű) eszközök fejlesztésének előkészítése már folyik.

—-

A RIMPAC 2012 hadgyakorlat közepette sor került a továbbfejlesztett rakétavédelmi rendszer tesztjére is. Az ausztrál HMAS Perth és HMAS Darwin kanadai és amerikai hajókkal közösen Hawaii partjai közelében hajózott, amikor négy közeledő légi célt kellett megsemmisíteniük. Ebből kettőt a HMAS Perth lőtt le egy-egy Sea Sparrow rakétával, míg a maradékot az amerikaiak hatástalanították SM-2-vel. A teszten jól vizsgázott a CEAFAR radarrendszer is.

—-

Az Elbit Systems amerikai leányvállalata bemutatta a Skylark I-LE pilóta nálküli eszköz Block II-es változatát. A 3 órás repülési idővel és 15 kilométeres hatótávval rendelkező eszközt határvédelmi és civil feladatokra is ajánlják.

—-
Az Alenia Aermacchi átadta a 900. SF-260 típusú kiképzőgépet, mellyel az a legsikeresebb típussá vált az olasz ipar történetében. Az elmúlt 46 évben 27 légierő, számos repülőiskola és sportklub rendelt a SF-260 és SF-260TP verziókból, ebből 17 légierő utánrendelést is adott le. A gyártásnak nincs vége, így a darabszám tovább növekszik majd.

—-

Megérkezett Nevadába a kolumbiai különítmény. A dél-amerikai ország 8 darab Kfir vadászbombázót, valamint Boeing 707 és 767 típusú tankereket, továbbá 100 fős kontingenst vezényelt ki a nagyszabású Red Flag hadgyakorlatra.
—-
Közreműködött: Phoenix

31 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 31. hét”

  1. A Skylark I-LE egy kézből indítható szitakötő, nem egy Global Gawk méretű valami, így nem műholdas kapcsolattal kommunikálnak vele, hanem rádiótávirányítású. Így már érthetőnek kéne lennie a 15 kilométeres hatósugár…

  2. Az is ide tartozik az iráni hadsereg tesztlövészetet tartott a 4 generációs irányítórendszerrel felszerelt Fatech 110 rakétával. A rakétának több verziója is van és 300 kilométer körüli lő távval rendelkezik. Az egyik ismert verzió a szintén nem rég bemutatott hajó elleni optikai keresővel ellátott, és a lokátorral ellátott pontcélok elleni változat. Azt meg kell jegyezni, hogy a rossz nyelvek pletykája szerint állítólag magának a rakétának ez a változata már 1 éve az iráni hadsereg leltárába van, csak a médiában az esetleges kalandor akciókon gondolkodók lehűtésére most kapott nyilvánosságot. A videó tanulsága szerint a (zászlók) rakéta valóban pontosnak tűnik.
    http://youtu.be/WkkX3JL76b0

  3. És ezek a Mihuk 1:72-es, vagy 1:43 méretűek lesznek? :D
    Na, jó. Gecigéset félre téve, 2014 nagyon közel van, kicsiny hazánkban mindig van valami akadály, szóval sajnos pesszimista vagyok. :(
    Bár ahogy hallom, legalább NEM állt le teljesen a típus.
    Múlt héten még arról szólt a fáma, hogy kampó.

  4. Sziasztok !

    A magyar Mi-24V és P -k csak felújításon, üzemidő hosszabításon esnek majd át. A „hírek” szerint már AT-6 STURM rakétákat se szereznek be hozzájuk (jelenleg a STURMok üzemideje lejárt).
    Az egyedüli rakétafegyverzet az Sz-8 80mm nem irányítható rakéta kesz repesz-kummulatív robbanófejjel. Az 57mm-es Sz-5 rakétákat már csak kiképzésnél fogják használni.
    A Mi-24 továbbra is fontos lesz a speciális csoportok szállításánál.

  5. A HM már fejlesztett robotrepülőt.
    imgres?num=10&hl=hu&safe=off&biw=1920&bih=955&tbm=isch&tbnid=-G4JFdt6vZGWkM:&imgrefurl=http://www.hungariandefence.com/cikk/29027/market-leading-defence-company-at-the-trade-show&docid=OYimA09iKUH4qM&imgurl=http://www.honvedelem.hu/files/9/eizrt_1321877766.jpg&w=330&h=330&ei=uQ8kUMrtMqn_4QSi-oHQBw&zoom=1&iact=rc&dur=294&sig=102372174766230717919&page=1&tbnh=144&tbnw=149&start=0&ndsp=45&ved=1t:429,r:1,s:0,i:75&tx=94&ty=92