|

Csökkentik a britek az F-35-ösök mennyiségét?

Nincs vége az F-35 körüli brit kavarásnak, a szigetországiak ezúttal nem az alváltozattal, hanem a rendszeresítendő gépek darabszámával variálnának.

Tegnap este kaptuk a hírt, hogy a Brit Királyi Haditengerészet a tervezettnél kevesebb, csupán 48 darab F-35B hadrendbe állítását tervezi, de a végső döntést csak a 2015-ös költségvetés összeállításakor hozzák meg, közölte Philip Hammond védelmi miniszter. Emellett elhintett egy eddig titkolt részletet is, mégpedig azt, hogy több különböző változat beszerzése is lehetséges, mivel az F-35A válthatja a Tranche 1 szériájú Eurofighter Typhoon vadászbombázókat a Brit Királyi Légierő kötelékében.

F-35B BF-02

Fotó: Lockheed Martin ,

A britek jól elvannak magukban, mindig kitalálnak valami újabb csavart az F-35-ös rendszeresítésével kapcsolatban. Először az F-35B megrendelését határozták el, majd később az építés alatt álló repülőgép-hordozóik áttervezése és az F-35C beszerzése mellett döntöttek, azonban májusban újra a STOVL változat mellett álltak hivatalosan, az eredetileg elképzelt STOBAR hordozókkal együtt. Mindeközben már át is adták az első F-35B-t a briteknek.

17 hozzászólás “Csökkentik a britek az F-35-ösök mennyiségét?”

  1. Közben azon agyalok, hogy valszeg a fejlesztés legdrágább eleme maga a helyből felszállás kidolgozása. Nem lett volna vajon olcsóbb, ha ezt a képességet mellőzik? Mivel lett volna drágább egy nagyobb anyahajó megépítése amiről a haditengerészeti változatok is üzemelhetnek, mint a helyből felszálló változat rendszeresítése? Amihez természetesen szintén szükség van anyahajóra (tudom hordozó).

  2. Allesmor Obranna

    Az amerikaiakat ez sosem zavarta, pedig ott több tapasztalat van. Szerintem a flotta zászlóshajója lesz az egység, de egyben az ellentengernagynak is helyet kellett szorítani, így az kapott egy ellen tornyot.
    Igy tartják fenn a demokráciát a rojálnévinél, egy háborúban, egy ütközetben egyidejűleg kétféle parancs is érvényben lehet a fedélzeten.

    :)))

  3. lancevance

    „Szerintem inkább azt tekintették mérvadónak hogy minnél több platformról üzemeltethető legyen, ne csak a Nimitzekről hanem a Waspokról is.”

    Helyből felszálló képesség nem a NAVY hanem a MARINE miatt van ugyanis ők ragaszkodtak ehhez a megoldáshoz a Waspok miatt.A NAVY gépei nem helyből felszálló típusok.Az angoloknak csak kapóra jött,hogy van helyből felszálló gép így nem kell nagy hordozót építeni.

  4. Akkor volna igazán értrlme ennek a B változatnak, ha valahogy megcsinálnák a skyhookos konténerhajós dolgot. Egy kisebb konténerhajóból és 4-5 ilyen repülőből néhány nap alatt kis repülőgéphordozót lehetne csinálni.