|

Hétfő délelőtti baleset-hírek

Július 22-én, vasárnap, helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor lezuhant az Amerikai Egyesült Államok Légierejének egyik Lockheed Martin F-16CJ Block 50 Fighting Falcon vadászbombázója a Csendes-óceán északi régiójában, mintegy 470 kilométerre Japán legészakibb szigetétől, Hokkaidótól. A repülőgép a Misawa légitámaszpontról tartott az Egyesült Államokba, amikor a baleset bekövetkezett. A bázis szóvivője nem sokkal az esemény után bejelentette, hogy a pilóta sikeresen katapultált, majd néhány órás keresés után, délután fél hatkor a Japán Parti Őrség hajói és repülőgépei megtalálták és kimentették a vízből. Természetesen azonnal kórházba szállították, de sem állapotáról, sem személyazonosságáról nincs információ.

A baleset okainak kivizsgálását az illetékes hatóságok azonnal elkezdték. A roncsok kihalászása nem lesz könnyű feladat, mivel az óceán abban a térségében több ezer méter mély is lehet. Egy ilyen esemény sosem pozitív, most azonban a lehető legrosszabbkor jött, mivel a japán közvélemény egyre erősebb kételyeket támaszt az amerikai repülőeszközök megbízhatóságával kapcsolatban. A tengerészgyalogos hadtest jelenleg tizenkét MV-22B Osprey konvertiplán áttelepítését tervezi a szigetországban található Iwakuni bázisára, amit országos ellenkezés fogadott Japánban. A civilek erősen kritizálták a típus megbízhatóságát, félelmüket a közelmúlt baleseteire alapozzák.

A Misawa AFB-n állmásozó 53. wing egyik F-16CJ Block 50 vadászbombázója |Fotó: Kaleb Snay tizedes, USAF ,

De nem csak az Egyesült Államok volt kénytelen veszteséget elkönyvelni vasárnap. A török rendőrség különleges alakulatának egyik Sikorsky S-70 típusú helikopterét érte baleset tegnap az ország délkeleti régiójában található Hakkari provinciában, amikor leszálláshoz készülődött egy előretolt helyőrségben, közel az iraki határhoz. Fedélzetén a négyfős személyzeten kívül tizenegy rendőr tartózkodott, közülük négyen meghaltak, nyolcan megsebesültek. A török haderő hivatalos közleménye szerint a helikopter hajtóműveinek tengelyteljesítménye a leszállás során a kritikus szint alá csökkent, és ez okozta a katasztrófát, a Firat News hírügynökség tudni véli, hogy a kurd fegyveresek tüzének köszönhető az egész.

One Response to “Hétfő délelőtti baleset-hírek”