|

LCS: még sok a gond

A U.S. Navy illetékesei még nem kimondottan elégedettek az LCS program produktumainak teljesítményével. Egyelőre közel sem nyújtja azt a két hajóosztály, amit anno elképzeltek. Több vonalon negatív észrevételek érkeztek aközben, hogy az első LCS-ek a 2013-as év tavaszán esedékes szingapúri kitelepülésükre készülnek, illetve ahogy lassan elkezdenek sorban érkezni a hajóegységek.

Az eredeti elképzelés szerint az LCS program produktumának egyszerre kellene kiváltania az Oliver Hazard Perry-osztályú fregattokat, illetve a Navy aknamentesítő és járőrhajóit. Látható, hogy ez egy igencsak széles feladatkör, aminek az LCS-ek jelenleg nem tudnak teljes mértékben megfelelni.

A USS Fort Worth (LCS-3) hasítja a habokat | Fotó: Lockheed Martin ,

Az LCS kapcsán az volt az elképzelés, hogy nem több alváltozat készül az egyes feladatokra, hanem a hadihajóknak az egyes feladatok végrehajtásához szükséges materiális vonatkozásokat moduláris módon oldják meg, feladatspecifikus csomagokat hoznak létre, amik igény esetén könnyedén cserélhetőek úgymond a hajó szétszedése nélkül. Méghozzá olyan szinten, hogy egy eredetileg mondjuk aknamentesítő szerepkörben kihajózott LCS hajó a releváns rendszerek cseréjével akár pár nap alatt átalakítható lenne például tengeralattjáró vadásszá. Nos, ez az amit jelenleg nem tudnak teljesíteni, és ez nem a fejlesztés alatt álló modulok miatt van, ha minden igaz.

Az Independence-osztály belső kialakítása | General Dynamics ,

A probléma forrása elvileg ott gyökerezik, hogy 1-1 ilyen átalakítást tipikusan az Egyesült Államokon kívül kéne végrehajtani, a cseréhez a szóban forgó LCS nem szakítaná meg feladatát és térne vissza honi kikötőjébe.

Egy ilyen manőver feltételez pár dolgot: megoldott kell legyen, hogy az átalakítás helyszínén rendelkezésre álljon a szükséges modulcsomag, illetve annak üzemeltetését végző személyzet, továbbá villámgyorsan át tud futni az egész procedúra engedélyeztetési folyamata.

Ezzel szemben a publikus információk szerint jelenleg sem az adminisztratív, sem pedig a logisztikai vonal nem tisztázott még.

Az eddigi tapasztalatok alapján az adódott, hogy a szükséges komponensek mindegyikének a rendeltetés helyére, egy azonos időpontig megvalósuló leszállítása egy meglehetősen nehéz „tánc”, ami potenciálisan időbeli csúszásokat rejteget. Az elérhető információk szerint a csere helyszínétől függően az előkészítő munkálatokat ráadásul akár 30 – 60 nappal korábban el kell kezdeni.

A rendszer értékelése alapján abszolút nem tartható, hogy az Egyesült Államokból kerüljenek kiszállításra a beavatkozáshoz szükséges komponensek. A javasolt megoldások között szerepel, hogy előretolt bázisokon, vagy legalábbis előre kiküldött szállítóhajókon kéne tárolni a potenciálisan szükséges modulokat. Természetesen ez újabb logisztikai és adminisztratív elemet visz az egész láncolatba, aminek költsége van.

További rendezendő kérdés a modulcsere kérelmezésének, elfogadásának mikéntje és átfutási idejei.

Ezen fentebb taglalt problémák ugyanakkor ha úgy vesszük az LCS programot érintő kritikák közül a kisebb súlyút képviselik ha azzal állítjuk szembe, hogy a Navy állásfoglalása szerint ezen hajók csak részben tudják a szükséges szinten ellátni a számukra kijelölt feladatokat.

A források szerint az LCS-ek jelenleg megfelelően képesek ellátni azon feladatokat, amik alapvetően egy parti őrség számára elő vannak irányozva, ám jelenleg nem igazán lehet számolni velük, ha az angolszász terminológia szerinti „sea control” jellegű a feladat. Azaz nem képesek kellő szinten felvenni a kesztyűt ellenséges hadihajókkal szemben, vagy például az ellenséges konvojok mozgásának nehezítése, ellehetetlenítése szintén nem az erősségük, és így persze jobb, ha az erőkivetésben nem igazán számolnak velük. Mindezek mellett csak limitált mértékben tudják hasznossá tenni magukat katasztrófa sújtotta területeken zajló humanitárius műveletek támogatásában.

A Freedom-osztályú változat akcióban a Lockheed Martin látványtervén | Lockheed Martin ,

Az LCS-el kapcsolatos vizsgálatok egyik sarkalatos eleme, hogy nem találtatott kielégítőnek a hajó elleni robotrepülőgépekkel szembeni védelmi képesség. Ezen képességet mind a Freedom, mind pedig az Independence-osztály esetében a Navy által széles körűen használt Raytheon RIM-116 RAM-nak a 11 rakétával feltöltött és a Phalanx CIWS szenzorcsomagjával kombinált SeaRAM változata biztosítja egyébként. Márpedig ahova ezen hajóknak menniük kell, ott bizony olyan ellenfelek is vannak, akiknek nem okoz különösebb gondot ilyen eszközökkel odapörkölni.

A U.S. Navy ezen probléma orvoslásán felül a hajók tűzerejével sincs kibékülve – tesszük hozzá nem alaptalanul. Az NLOS-LS program 2010-es szanálásának köszönhetően az LCS-ek offenzív rakétafegyverzet nélkül maradtak, ilyen szempontból teljes mértékben a szállított helikopterek arzenáljára hagyatkoznak.

Korábban szóba került az elsősorban az afganisztáni tapasztalatok alapján kifejlesztett kis méretű AGM-175 Griffin navalizált változatának telepítésére, de a Navy részéről játszanak a Harpoonnal is. Ami kapcsán az a probléma, hogy a rendelkezésre álló hely nem biztos, hogy elegendő lesz ennek a tervnek a kivitelezéséhez.

A rakétás vonal mellett szóba került vizsgálandó lehetőségként a csöves fegyverzet vonal felturbózása is, ami alatt konkrétan az 57 mm-es hajóágyúnak nagyobb, 76 milliméteres kaliberűre történő cserélését kell érteni. Megjegyzendő, hogy 57 millisekkel valóban inkább a parti őrségnél játszanak, az LCS által kiváltandó fregatt kategóriában már vastagon a 76 millis löveg kategória dukál.

Látható, hogy a Freedom-osztály esetében van hely egy nagyobb lövegnek | Fotó: U.S. Navy U.S. Navy,

A probléma megint csak a hely: míg a Freedom-osztály kapcsán egész biztosan van hely a nagyobb kaliberű hajóágyúnak, addig az Independence-osztályú trimaránok keskeny kialakítású orrában már nem biztos, hogy elférne a nagyobb löveg, így egyáltalán nem biztos, hogy mindkét osztály kapcsán kivitelezhető lenne a módosítás.

Az Independence-osztályú trimaránok esetében ellenben valóban macerásabbnak tűnik a helyzet. ,

86 hozzászólás “LCS: még sok a gond”

  1. Ergo, ha jól értem le akartak váltani 3 hajó osztályt (OHP, Avanger, Cyclone) és az eredmény egy hajóosztály ami igazán semmire nem jó? Fegyverzet terén meg semmivel sem kiemelkedőbb, mint pl az USCG Legend osztálya?
    Néha tengerészet terén az amcsik érdekesen gondolkodnak.
    Ott a Zumwalt osztályt, vagy mikor az Arleigh Burke romolók egy részére nem terveztek CIWS rendszert momentán minek az, meg hogy már nem kell, aztán előbb-utóbb csak fel lett rájuk pakolva egy Phalanx, vagy egy RAM…

    „Navy által széles körűen használt Raytheon RIM-116 RAM biztosítja egyébként.”
    RAM-nak RAM, csak épp Sea RAM. Ez utóbbi nem 21, hanem csak 11 rakétával bír, amit gondolom balhé esetére kevésnek talál a Navy.

  2. Hát ha ezzel a hülye konténeres megoldással akarják megoldani a modularitást akkor nem is fogják megoldani. Nem értem miért nem fogadták el a dánok ajánlatát hogy besegítenek a programba hogy hasonló rendszert dolgoznak ki az LCS programm számára mint az Absalon osztálynak és az Iver Huitfeld osztálynak még csak nem is kért horribilis összeget az Odense Staalskibsværft.

  3. http://www.origo.hu/nagyvilag/20120716-tuzet-nyitott-egy-amerikai-hajo-a-perzsaobolben.html

    „A BBC-nek egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azt mondta, hogy az USNS Rappahannock amerikai hajó azután nyitott tüzet, hogy csónak nem reagált a figyelmeztetésekre, és nagy sebességgel közelített a hajó felé. Az USNS Rappahannock egy nagy olajszállító hajó, amely más hadihajók tengeri utántöltését végzi a haditengerészet kötelékében.”

  4. Lehet egyszerübb lett volna egy síma korvettet építeni. A másik baj az egész elképzeléssel az lehet, hogy bizonyos esetekben egyszerre van szükséged aknaszerőre és fregattra eggyazon időben. Akkor meg a modul kialakítás teljesen kihasználhatattlan.

  5. Modulos kialakítás nem annyira elvetemült ötlet. Dánoknál nem rossz.
    De tuti, hogy az amcsiknál a túlzott váltsunk fel mindent eggyel dolog van. Ha tehetnék a Humvee-t, a Bradley-t, az F16-ost, az Hornetet, az M4/M16-ost, az Ohio osztályt és az Perry osztályt egy azon cuccal váltanák fel.
    Egyébként egyszerűbben jártak volna, ha csinálnak egy Nansen vagy Bazán osztályhoz hasonló fregattot.

  6. Mackensen

    Biztos érdekes olvasmány de addig bele nem kezdek amíg el nem árulja valaki,hogy mit keres ott egy fregattnak csúfolt romboló(F125).Eleve az érdekes,hogy valaki összehasonlít 3000 tonna körüli hajókat egy 7000 tonna körülivel.

  7. Mackensen

    Az a bajom,hogy az F125 és az Absalon nem LCS hanem elhízott fregatt de inkább romboló.De semmi kép nem egy kategória a 3000 tonnás LCS hajókkal.Innentől nem értem az összehasonlítást(pedig elolvastam az egészet)de még a címet sem ami ugye:Best „LCS” in world… not from USA
    A legjobb „LCS” a világon…. nem ami.Kinek van még LCS-je?

  8. Egy aknaszedo annyira spec hajo minden porcikajaban hogy elkepzelni nem tudom hogy ezek a nagy dogok ezt hogyan csinalnak.

    Egy aknaszedonek eszmeletlen jo manoverezo kepessegre van szuksege hogy a tudott vagy feltetlezett mezoben ugy tudjon manoverezni hogy ne inditsa el a dolgokat. Az aknamezok altalaban ( ma mar ) ugy neznek ki hogy van par lehorgonyzott fenekakna amelyeket viszonylag konnyu eszrevenni de magara a „mezore” vigyaz par baromi draga de szuper hatekony torpedo fenekakna. Ezeket megfelelo modon a fenekre telepitik es pont az a feladatuk hogy az arra kovalygo aknaszedot lerendezzek.

    Kell hogy duplatestu legyen az esetleges „bammeg” eseten. Ez spec duplateste jelent . Automata tuzolto berendezes, spec taviranyitasu robotok szonar hegyek.

    Nem is latni a szokasostol eltero aknasz hajot sehol. Erre ezek a bohomok jonnek hogy majd ok megmutatjak.
    Ketlem.

  9. Nem értem mit nem értesz. A cikk szerzője a feladat alapján határozta meg az összehasonlítandó típusokat. Az LCS „partmenti harci hajó” alatt olyna hadihajókat ért melyek partmenti vizeken végzik majd tevékenységüket, de azt nem a saját partok mentén teszik majd, hanem az ellenfél partjai mentén. Ez pedíg komolyabb tengerjáróságot feltételez.
    Még egy párhuzamos elnevezést és egy meghatározás is megfogalmaz:

    „Expeditionary frigate is:

    A frigate sized warship designed to operate off foreign shores in a light-amphibious or power projection role with a focus on close-to-shore operations.”

    A cikk végén, a következtetésnél („So why doesn’t USA clone Absalon?”) azt vonja le, hogy az amiknak van egy rakás hajójuk amivel be tudják tölteni azt az űrt amit az Absalon plusz tűzereje képvisel, így valszeg nekik jó ez az „LCS” is.

  10. Mackensen

    Az LCS több mint egy moduláris fregatt.Pontosabban a moduláris felépítés olyan nagy fokú,hogy a hajótesten kívül szinte mindent le lehet róla Legózni,nem csak annyiból áll,hogy ha kell légvédelmi hajó ha kell meg anti-ship.

  11. Igen, és? Mikor az összehasonlítást íródott, vagyis 2008-ban ennyi konkrétum volt róla. Most az a biztos, hogy NLOS-LS elkaszálták (2010). A legó dolog szép és jó, de ha pl le akarod rohanni szíriát, akkor egyszerre lesz szükséged aknaszedőre, légvédelmi fregattra, spec alakulatk partraszállítására és támogatására.
    Az nem fog menni, hogy felszereled aknaszedésre és felszeded az aknákat. Aztán visszamegy a hajó egy közeli baráti kikötőbe ahol egy komolyabb fegyvercsomagot kap, hogy a partszakaszt támadja. Aztán mikor befejezi megint visszamegy a kikötőbe és egy SEAL-ok számára optimalizár csomaggal szerelik fel. Ezekre a hajókra egyszerre lesz szükséged, nem 2-3 hét eltolódással. Vagyis a moduláris felépítés az esetek egy részében kihasználhatattlan lesz.
    Ne is beszéljünk az aknaszedésrő, amit kuruc már említett.

  12. Mackensen

    Az amik úgy gondolják,hogy nekik erre van szükség nem pedig egy olyan hajóra ami mindent tud egyszerre tud mindent.arról vitatkozhatunk,hogy ez életképes elgondolás-e vagy sem,de az már egy másik dolog lenne.

  13. Egy erdekes cikk : http://lama291.blog.hu/

    Mas ! Az egyik civil ( felig )haditengereszeti strategiai kutatointezet felkerest kapott hogy vizsgalja meg annak a lehetoseget hogy mikent alakulna az USA „cselekvo kepessege” ha a jelenlegi 285 db os felszini hajomennyiseg nem a tervezett 265 korulire hanem (!!!) 140 db korulire csokkentenek a ” flotta teljes korszerusitese es csucstechnologiaval valo ellatasa melett”

    Szent szar !!!!!!!

    A helyzet rosszabb mint latszott !

  14. A Német F125 öt én inkább a Iver Huitfeldel hasonlítanám össze 3as vagy 7es fegyver konfigurációba (az Absalon alap fegyver konfija is veri pláne most hogy kapott +2 8stinger+2nehézképuska kombót elektro optikai és infra érzékelővel és ez csak az alap konfiguráció ehhez jöhet még hozzá 11 féle fegyver csomag.) De az Abszalon osztály multifunkcionalitás szempontjából nem egy kategória az F125 el, jóval felette van minden téren, az Iverek valamivel gyengébben variálhatók mint az Abszalonok de még mindig magasan az F125 felett állnak.
    Az LCS-1 meg inkább a tat átalakításban résztvevő Thetis osztállyal hasonlítanám össze ha elkészülnek az átalakítás nem csak a motoros hajót lesz képes magába fogadni hanem pszh-kat és úszóképes IFV-ket is a szállítható deszant száma 64 főről megemelkedik 86 főre de ha nem partra szállni akarnak hanem járőrözni aknát telepíteni vagy hatástalanítani akkor az alap konfi marad a raktér felszereléssel feltöltve, de kapni fog különböző StanFlex modulokat a fedélzetre mint földi támogató, megerősített légvédelem, vagy épp hajókelleni fegyverzet. Stan Flex elhelyezésére a fedélzeten +2 megerősített pontot alakítottak ki (ezzel már késszen vannak) így a fedélzeten egyszerre elhelyezhető modulok száma 8db emelkedett a korábbi 6 helyett. Az alap konfiguráció nem sokat változik kap +2 Stinger+nehéz géppuska rendszert +2X3 RIM 162 indítót és + 2X3 AGM-84 indítót.

  15. Kuruc71
    A dán hajók special mindegyike dupla hajótesttel rendelkezik (ez szabvány) emellett még a civil hajóknak is (1000 t felett kötelező a jégtörő képesség) ezek a Dániában épített hajókra vonatkozik a tupla fal fözötti légrés általában 80 cm. A tegnap linkelt képen látszik hogy le is tesztelik aknára felrobbantják majd kicserélik a modult „gyakorolnak”. Az aknamentesítést vagy elműködtetéssel végzik vagy az LCP végzi de a leginkább preferált megoldás a robotos megoldás egy Abszalon egyszerre 7 vezetékes és 3 vezeték nélküli aknamentesítő robot irányítására alkalmas. http://www.naval-technology.com/projects/thetis/images/thetis7.jpg Itt mondjuk vontatott szonárt telepít egy Thetis (na ez is már modularizálva van nem kell fixen telepíteni a hajókra (ha nincs rá szükség félretolják a hangárba). Emellett az (oldalranéző???) szonárokat alkalmazzák felderítésre de emelett rendelkezik fixen beépített szonárral is és ESM-rendszerekkel is.

  16. Az oldalra néző szonárt lehet nem így hívják csak nemtudom máshogy lefordítani szószerinti fordításba „oldalra vagy férre kacsintgató szonár” erről felvilágosítás jó lenne hogy pontosan mit takar. :D mert csak sejtem.

  17. Kuruc71:

    „A helyzet rosszabb mint latszott !”

    A helyzet még annál is rosszabb. Az USA a GDP-je 30%-át szedi be adóba, de 40%-nyit költ. A katonai kiadásaik valahol 4,5-5% körül lehet, miközben 10%-kal adósodnak. Tehát ha az egész hadseregüket megszüntetnék, az se lenne elég. Reménytelen a helyzetük. Addig működik a rendszerük, amíg adósodni tudnak. De az nyilván nem fog örökké tartani. Ha a kiadási oldalon nem lehet eleget lefaragni, akkor nyilván jelentős adóemeléssel meg lehetne oldani a problémát. Csakhogy ezzel egyrészt csökkenne a versenyképességük, másrészt az amerikai társadalmi-gazdasági modell az alacsony újraelosztáson alapult. De ennek mind vége lesz. Szóval nem csodálkozom, hogy nem csak kis mértékű fegyverkivonásokon gondolkoznak.
    De hogy ne legyen ez annyira rémisztő a növekvő erejű Kínát is figyelembe véve, ők is szívni fognak ezerrel. Már nyíltan beszélnek arról maguk a kínaiak is, hogy a nagy ütemű gazdasági növekedésük hamarosan vége, akár pár éven belül jelentősen csökken. Ezzel egyrészt vége lesz a „korlátlan” mennyiségű pénznek, másrészt hatalmas belső társadalmi feszültség keletkezik, amit csak rengeteg pénzzel lehet oldani.

  18. @beta

    Jelentős? Bár nem értek hozzá, ha nem számítod az ÁFÁ-t – ami ott kb 10% – a teljes elvonás mértéke alig 20%. Itthon ÁFA nélkül is 40%.

    A számokat sem értem. Akkor hogyhogy nem nő exponenciálisan a jenki hiány, ha évente 10% hiányzik? Akkor hogyan nincs már 300%-os államadósság…?

  19. dudi
    Már töbször leírtam ide hogy Kínába a demográfiai válság nem lesz akkora probléma mint sokan hiszik.
    Ugyanis Kínába a nyugdíj rendszer teljesen más van egy kötelező minimum amit be kell fizetni és amit nyugdíjas korig az állam kezel kis kamattal. De ez úgy működik mintha a bankba beraknád a pénzed vagy a rókás pénzgyűjtőbe fizetnéd. Végülis magánnyugdíj pénztár. Aki amennyit befizet anyit kap vissza „kicsit többet mert rámegy a kamat” hogy önkéntesen még pluszba ki menyit rak be azt egyéne válogatja. Nem úgy van mint nállunk otthon (hogy nem azt a pénzt kapod amit befizettél).
    -Az öregek egéségügyi ellátása. Kínába a mai napig a munkahejeken tornával indítanak rengeteg zöldséget gyümölcsöt fogyasztanak akármit esznek frissen veszik még élve a kaja nincs tele E-XXX el. A természetes gyógymódok nagyon elterjedtek masszázs akupunktúra gyógynövények. Hiszed vagy sem egy átlag 70 éves kínai egészségesebb mint egy átlag 50 éves Európai ember. A kórházakba Kínába még gyógyítani próálják a betegségeket nem gyógyszerekkel kezelni (hogy minél több gyógyszert vegyen a páciens.)
    Az hogy 1 az 1,2hoz a nő férfi arány az egy dolog Japánba mégrosszabb a helyzet (majd hoznak ők is Malajziából Indonéziából Oroszországból Thaiföldről Vietnámból stb feleséget mint itt Európában egyre nagyobb szokás.

  20. beta

    Lesz egy halom öregjük akik nem termelnek,lehet,hogy nem kerülnek sok pénzbe az államnak de semmi +-t nem hoznak ellenben alig lesz(persze ottani mértékkel)munkaerő márpedig a nagy gazdaságnak sok dolgozó kell.

  21. Minek a sok dolgozó ha úgyis válság van, nem kell majd embereket elbocsájtaniuk továbbra se fog nőni a munkanélküliség. :D
    Az öregek minuszt nemigen termelnek de vásárló erejük attól még lesz kaját ruhát nekik is kell venni (amúgy nem lesznek kis nyugdíjasok akik néha néha beraktak egy kis pluszt a számlára a kötelezőn felűl) ami elég gyakori mert igen sporolósak.

  22. Munkaerőt a legkönnyebb találni a mai világba éljen bárhol az ember (munkát viszont sokkal nehezebb) és ha Kína munkát lakást biztos megélhetést ajánl hidd el hogy még Európából is sokan kimennének nem hogy Afrika Ázsia közel-kelet.

  23. Azért az a kőkemény diktatúra barátnőm szerint nem is olyan kőkemény.
    Ki menne oda akinek semmije sincs annak egy lakás biztos munkahely megélhetés elhiheted megér annyit hogy befogja a száját ha a rendszer szidása helyett. (A rendszer és a vezetők szidásán kívül vagy rendszer tagadásán kívül vagy a másik rendszer ajnározásán kívül bármit beszélhetsz büntetlenűl) de ha jóltudom Európában is van olyan hogy valakiket nem szidhatsz büntetlenűl valamit nem tagadhatsz büntetlenűl és bizonyos rendszerekkel nem is szimpatizálhatsz.
    De nem is igen szidják és nem a félelem miatt, miért szidná modern lakásba lakik modern a berendezés van esélye autót vásárólni biztos a munkahelye a megélhetése. Tudják hogy mind ez se az euba se az usa-ba nem biztos már. Inkább örülnek annak hogy nekik az.

  24. Hamisított Iphone juk van (nem engedéjezett licensze gyártott) akkor az. Hamisított autójuk van akkor az (más a márkajelzés kit érdekel ha az utolsó csavarig megeggyezik az eredetivel)
    A plazma LCD tvjük nem Philips hanem sun csang cseng, szerinted érdekli őket? (hiszen a philips is náluk készűl :D)
    Aki városba lakik Kínába az jobb életszinvonalon él mint MAON az átlag.
    Aki vidéken él kicsit a magyar átlag alatt él de mégis 10X jobban mint 20 éve és tudja hogy (hiszi) hogy ez csak továbbra is jobb lessz.

  25. Én speciál nem irigylem őket nem vágyok kínába pedig megtehetném hogy kiköltözök 2 év múlva de nem megyek.
    De viszont ha otholmaradtam vólna és most munkanélküli lenneék mert valószínűleg az lennék már hosszú ideje. Biztos lehetsz benne hogy akkor élnék egy ilyen lehetőséggel még ha csak pár évre is.

  26. dudi:

    Az egykézés hiánya meg idővel szintén komoly válságot okozott volna. De minden szociális válság kezelhető részben magasabb adókkal és ezzel magasabb szociális kiadásokkal. Ugyanakkor ez csökkenti a versenyképességet. Akármilyen úton is jár vagy járt volna Kína, gondba kerül idővel. ha más nem azzal, hogy ahogy erősödik, úgy korlátozzák a kereskedelmet nyugaton, hogy ne szívjon el minden termelést. Már most is vannak ilyen korlátozások, van is belőle balhé.

    molni:

    A 10% körüli hiányt egy évben néztem, szerintem korábban ez biztosan kevesebb volt. Az államadósságuk meg folyamatosan növekszik. Van egy törvényben rögzített felső korlát az USA-ban, hogy mennyi lehet az adósságuk. Na ezt szépen növelgetik amikor elérik. Legutóbb múlt év vége fele.

  27. Ennél az LCS-nél nem értek valamit. Most két különböző hajó-osztályt akarnak üzemeltetni ugyanarra a célra? Nem inkább ellenkező szokott a trend lenni? Először azt hittem, hogy a két hajó-osztály verseng egymással, nem pedig párhuzamosan üzemeltetik majd.

  28. @szittya88

    Hiszed vagy sem egy átlag 70 éves kínai egészségesebb mint egy átlag 50 éves Európai ember.

    És ki az átlag 50 éves európai ember…? Az E-XXX-ek meg elég szép hányada nem mű, csak mivel egységes kódrendszer van.

    Röviden. Jót röhögtem a kommenteden. A kínai szennyezés mellett meg kíváncsi lennék arra, hogy kinek és mennyi ehető élelem van ottan…

  29. Azért az a kőkemény diktatúra barátnőm szerint nem is olyan kőkemény.

    Ha a barátnőd nem kínai állampolgár és nem ott él, akkor könnyű úgy ilyen marhaságokat leírni…

    Magyarországon élve az ÉK-i diktatúra sem kemény. Éljél benne öcsém…

    de ha jóltudom Európában is van olyan hogy valakiket nem szidhatsz büntetlenűl valamit nem tagadhatsz büntetlenűl és bizonyos rendszerekkel nem is szimpatizálhatsz.

    És megjöttünk. Zsidózás nélkül már nem is HTKA a HTKA…

  30. „A kínai szennyezés mellett meg kíváncsi lennék arra, hogy kinek és mennyi ehető élelem van ottan…”

    Elég hogy ne dögöljenek éhen mint a jenkik számára fú de demokratikusnak tartott Indiában .

  31. beta:
    LCS nagyon röviden.
    USN kitalálta, hogy egy azonos tipussal felváltja az Oliver Hazard Perry, Osprey és Avanger osztályú hajóit.
    Erre lett a két vetélytárs hajó. Ment a versenyeztetés, végül a vezetés mindkét hajóból rendelt.
    Kicsit kezdem azt érezni, mint a Zumwalt osztálynál. Van egy elképzelésük, de maguk sincsenek tisztában azzal, milyen is legyen az-az elképzelés…

  32. Molni
    A barátnőm Kínai Kínai állampolgár Kínában élt 29 évet az hogy másfél éve itt dolgozik egy dolog (most is amint tehette hazament 2 hónap szabira pedig én mondtam neki inkább egyiptom)
    Még két év és megy vissza nem marad Dániába és semmi pénzért nem költözne Magyarországra.
    Én azt hogy zsidó egy szóval se mondtam.
    Az E-xxx nek meg a tulnyomó hányada mű attol hogy a természetben is megtalálható egy bizonyos része az E- listás kiegészítőknek még nem jelenti azt hogy nem egy kémcsőbe keletkezett.

  33. Ha már olyan jót nevettél rajta összeszedtem neked csak a szinező anyagokat e-XXX eket a szinezőanyagok E-100 tól E-199 ig vannak tehát 100 db (plusz kiegészítések kisbetűk) tehát 100 ból 9 természetes anyag amiből 1 kőzet (kalcium-karbonát) egy titándioxid (erősen mérgező) egy alumínium és egy ezüst.
    E-150
    E-153
    E-160d
    E-161
    E-162
    E-163
    E-170
    E-173
    E-174

  34. Hogy Kínába kinek mennyi ehető élelmiszere van otthon.
    Nem sok annyi amennyit aznap elfogyasztanak kb.
    Nincs hűtő a háztartásokba de nem azért mert nincs rá pénz vagy túl sok áramot fogyaszt. Egyszerűen nem az a kultúra megveszi frissen még élve a piacon a vevő választja ki hogy melyiket veszi (tehát látja mennyire egészséges) a zöldség gyümölcs is friss nem a fél világot éretlenűl leszedett majd kényszerérik fajta.
    De elárulok még egy titkot rengeteg háznál hiába van konyha lehet soha nem főznek benne vagy csak nagyon ritkán ünnepekkor, mert éterembe kifőzdékbe járnak kajázni álltalába mert egy olyan kultúra.

  35. Mitőlünk pár házzal odébb lakik egy házaspár akiknek lányuk kint van Kínába és elég jól élnek .
    Pár évvel ezelőtt még egy kis 3 kerekű járgányt is küldött a szüleiknek.

    De ehez a politikához annyit hogy.
    Ha Kína nem csinált volna egy rendőr államot akkor bizony ott is hasonlóan tevékenykednének a nyugatiak mint Líbiába és Szíriába .
    Mivel a jenkik egyedül szuperhatalom így teljesen jogos hogy a másik gyengébbik fél tőle.
    Ha már diktatúra

    Akkor molni: minek nevezed azt hogy az mszp és a fidesz inkább össze fog a jobbik ellen?
    És mind a kettő a jenkikhez megy könyörögni hogy szüntessék be a kuruc meg egyéb „szélsőséges” oldalt. Ha Orbánon vagy mesterházin múlna biztos be szüntetnék.

  36. Nagyon off a témáa már, de ez a természetes anyagozás is kezd az agyamra menni…

    http://schrodingersdawg.blog.hu/2011/03/22/esettanulmany_a_gorogszenarol_es_altalaban_a_gyogynovenyekrol

    Az külön lol, hogy szerinted mérget engedélyeznek emberi fogyasztásra…

    Akkor molni: minek nevezed azt hogy az mszp és a fidesz inkább össze fog a jobbik ellen?

    Nem követem már a magyar politikát. Felesleges. 2 év múlva – ha így folytatják – a jobbik lesz a végén a kormánypárt, „őket még” nem próbáltuk alapon.

  37. „Nem is latni a szokasostol eltero aknasz hajot sehol.”
    A görögöknek legalább 1 tölgyfa akanaszedő hajókuk van. Korfun és Paxoson szoktam látni. Pedig ott van mellettük a világ egyik legveszélyesebb aknazárja.

  38. dudi

    ez életképes elgondolás-e vagy sem,de az már egy másik dolog lenne.

    Szerintem életképes, de nem jó. Ezek a szétszedem-összerakom cuccok tipikus barkácsszerszámok. Komoly szakember nem dolgozik ilyenekkel. Amikor krllrni fog, tuti egyszerre fog kelleni minden. A világuralomhoz sok hajó kell.

  39. molni

    Lehet,hogy mérgező csak azt nem teszik hozzá,hogy napi1 kilót kéne megenni belőle egy hónapon keresztül,hogy hasson a méreg.A Rovarirtókat többnyire vegyi fegyverekből fejlesztették még is fújkáljuk mindenhova…Ne higgyük már,hogy a mai világban bárhol(!!!)lehet úgy élni,hogy ne jusson a szervezetedbe egy halom káros anyag.

    Kína

    Mindenki látta a J-20-ról készült első fotókat.Megsúgom nem csak azért homályosak mert nem milliós géppel készült hanem azért mert akkora a szmog,hogy nem látsz az orrodig.Nem véletlenül volt az olimpia idején,hogy egyik nap a páros a másik nap meg a páratlan rendszámú autók közlekedhettek és így is volt panasz a szmogra.Éljen a friss zöldség meg a mozgó hal…

  40. Kuruc, az általad linkelt cikk:

    http://lama291.blog.hu/

    Egy általam írt típusismertetőt is belinkelt:))

    https://htka.hu/2012/05/24/uj-hajoosztallyal-bovult-a-kinai-haditengereszet/

    És olyat ír, hogy „A tengerészeti szakértők ismertetése szerint”. Mármitn, hogy én olyasmi lennék:)))))))
    Ha egy engem is idéző cikk alapján félted ausztrália jövőjét, akkor nyugodj meg a belátható jövőben nem fenyeget „sárga veszedelem”.
    Monjuk a cikkre ráférne egy ráncfelvarrás, mert azóta több jó minőségü fotó jelent meg a hajóról és nem minden alakult úgy, mint ahogy a cikkben feltételeztem

  41. „Ha egy engem is idéző cikk alapján félted ausztrália jövőjét, akkor nyugodj meg a belátható jövőben nem fenyeget “sárga veszedelem”.”

    Azt is csak azért nem mert az amik ott vannak.

  42. szittya88:

    h gondolod h csak úgy be importálja a nőket más országokból? Valószínű h annak a több millió kínainak majd csak úgy átviszik a nőket. Ez egyik anyaország sem fogja megengedni. Max illegálisan átvihetik a thailföldi európai vietnámi kurvákat. De jólteszik. Vigyék csak a söpredéket.
    Most vegyük vietnámot: Utálják a kínaiakat. Férfi keresés hozzávan kötve nagyban a szülőkhöz. Vietnámban is több a férfi. Életszínvonal növekszik. Gazdag-közép réteg emelkedik. vietnámi nők inkább mennek hozzá egy vietnámi palihoz mint egy kínaihoz.

  43. Az hogy a titán-dioxid csöppet se káros inkább hagyjuk IRAC 2B csoportba sorolja állatkísérletek eredményeként (rákkeltő hatású erős gyulladás okozó savakkal heves reakcióba lép a gyomrodba meg van bőven sav) A többi se hülyeség keress csak rá nyugodtan (de addig ne nevezd annak ameddig azt nem tetted meg). (amúgy dózis függő mint minden méreg mert minden méreg bizonyos dózisban)
    Nem az állam Importél nőket az emberkereskedelem állami szinten.
    Ez a dolog úgy működik vannak különböző feleség kereső oldalak (nem társkereső)
    http://www.asiadatingspace.com/index.cfm?lang=hu
    ez ukrán http://ukrainegirls.chebra.lt/index.php?lg=hu&sid=85r
    kinézel magadnak egy lányt tetszik benne vagy az általa megadott kategóriába ő a tiedbe. Küldesz egy sms-t megapod az email címét majd chatelhetsz vele telefon stb. rajtad áll ha megismerkedtél vele úgyérzed bejön veszel egy repjegyet kimész meglátogatod ha te is bejössz neki (ismerősöktől halva mindig) visszafele már 2 en jöttök.
    A nyelvsuliba ami onkormányzati teljesen ingyenes 30an vagyunk egy osztályba abból 17 ilyen lány.
    http://www.elenasmodels.com/ Teljesen elfogadott dolog itt kint. Ugyanis a Dán Nő csak akkor főz ha te is főzől neki a Dán nő csak akkor végez házimunkát ha te is végzed a gyereknevelést is inkább a férfiak végzik stb. Ezek a lányok meg jó háziasszonyok szépek hűségesek… Nem kell hinni nekem de ez a helyzet. Az meg hogy egy nő utáljon egy másik nemzetet csak úgy mert az ország rosszba van velük nagyon ritka hidd el. A vietnámi ember amúgy nem utálja a kínait max a vietnámi kormány a kínai kormányt(biztos van ott is szélsőséges de ott a dolgok máshogy működnek).

  44. Feleségkereső oldalak. Nab+…
    Én meg hazajövök melóból, felszállok a Déliben és végig megyek egy Flirt-en és hétköznap, csúcsidőben mindig van legalább 20 olyan csaj aki nettó bejönne, ha a barátnőm nem csapna utána helyben agyonütne (igaz azért mert választottam, azért az étlapot nézhetem).
    Nem kell itt neten csajozni…

  45. nem viccből voltak Hanoiban eddig több Kína ellenes tüntetések.
    De hidd el h annyi nőt nem tudnak importálni…Milliós mennyiségben nem fognak-nemis tudnak importálni nőt. Semelyik kormány se hagyná hogy a nemzetéből elvigyenek ekkora mennyiségű nőt.

  46. Látom van aki még mindig nem érti ezek nem prostik.
    Ezek családanyának mennek ki.És nem csak az keres magának a világ másik végén akinek nm akad helyben leírtam már a dán nők hozzá állását a háziasszonysághoz (semmilyen) nagy a belszaporulat rengeteg a beteg beltenyészet ez van ha szigeteken él egy nép és nem keveredik más népekkel évszázadokig.
    Az meg hogy egy kormány se engedi meg… mit tud csinálni tilalmat rendel el az ország elhagyására?
    Magyarországról tényleg nagyon sok lány megy ki prostinak táncolni stb na a kormány még azt se akadályozza meg akkor egy házasságot hogy tudna.
    És ez hogy nőt importálni??? Ez nagyon durva kifejezés már ne haragudj.
    A nők mennek maguktól hisz ők is normális körülmények között szeretnének élni csinosan öltözködni nem a nádkunyhóba (ilyen világot élünk de régen se volt ez más). Afrikából indiából a túlnépesedett szigetekről nincs annyi menekülni vágyó vagy onnét ahol épp lőnek rá esetleg ahol a vallás tilt mindent számára.
    Nem féltem én Kínát. Európát annál inkább.
    Kína szuperhatalom lesz ha tetszik nekünk ha nem.
    De nem egyedül az USA marad szuperhatalom India is fel fog jönni.
    De ami a nagyobb probléma lesz hogy lesz egy csomó nagyhatalom Brazília Oroszország az Eu (ha lehet majd így egységesen beszélni róla) stb rengeteg középhatalom és rengeteg regionális középhatalom akik mind-mind egymás ellen néznek majd farkas szemet és a nagy gond az lesz hogy a választás nem csak vörös és kék lesz. hanem lesz sárga tarka stb de a nagyhatalmakhoz is húzhat akárki mert szövetségbe ellenfele lehet bármely nagyhatalomnak stb. Bonyolult lesz a játszótér túl sok gyerekkel túl sok lehetőséggel és ha két közepes összefog legyűrheti nagyot is de megvédeni magukat tőlük minden kép megtudják majd nem lesz muszáj a nagyok védelmét keresni

  47. Molni a Dán lakosság fele valóban Jyllandon él de a másik fele szigeteken Sjælland Fyn Áland Öland stb. De a Jyllandi lakosság ami egyedül a Tyskekkel (németekkel) határos se keveredett a németekkel (lenézték őket) azt meg hogy betelepedjenek egyenesen ellenezték nem véletlen volt a védvonal amin csak kereskedők vagy írással rendelkezők léphettek be de a kereskedés se volt jellemző a Tyskinél mert amit lehetett tengeren szállítottak. A Svédekkel szinte mindig hadban álltak ahogy a norvégokkal is. Az 1000-1800 évek között a legnagyobb kűlföldi vérvonalfrissítés egy Spanyol hadseregecske vólt a maga 7-800 katonájával. A Dán Népfőiskolán kötelező volt Dánia történelme és a skandináv kultúra mint tantárgy. A beltenyészet hatalmas gond itt ha nem hiszed szivesen várlak egy hétre a vendégem lehetsz és megmutatok pár gondozót mert minden faluba városba van direkt fogyatékkal élőknek intézmény.

  48. De tudod mit Molni nem vitatkozok veled hisz te nem csak a hadichez értesz jobban bárkinél de azt az országot is jobban ismered nálam ahol én már évek óta élek. Valószínűleg a szakmámhoz is jobban értesz meg a másik és harmadikáéhoz is. Csak azt nem tudom hogy te most a gáziparban az olajiparban a szimulátoriparban vagy gépeket tervezel vagy miben dolgozol mert már mindet láttam tőled leírva.

  49. Szittya, ha azt a nemes feladatot kapod majd, hogy a dán lakosság vérét kell majd frissítsd, néha gondolj rám is, ha netalán belefáradsz majd a feladatba. Ha esetleg elfogy egy kicsit a szussz rám számíthasz. Önzetlenül teszem majd, elvégre úniós testvérnépről van szó. Természetes a baráti segítségnyújtás.
    :))))

  50. Évekkel ezelőtt beszélgettem Dániában egy magyarból kiházasodott titkárnővel. Hasonló dolgokat mesélt. A beltenyészetről, a külföldi feleségekről. De az biztos, hogy ez nem csak Dániára igaz! 2 évet dolgoztam Írben, és ott ez talán még látványosabb! Az ír nőket, még a férfiaktól is nehéz megkülönböztetni! A fél ország nyomorék! Volt olyan 50éves ir kollégám, aki a fülöp szigetekről hozott magának egy 25 éves csajt….. Ott is álmodoznak csak a férfiak a szép , gondos , házias asszonkákról….:)

  51. Gondolom ismeritek…
    Miért jobb a sör a nőknél?
    1.A hideg sör is jó sör.
    2.A régi sörösüveg visszaváltható.
    3.A sör 70 év után is jólesik.
    4.A sör csak habzik, sohasem habozik.
    5.A sör foltot ki lehet mosni.
    6.A sör kupakját könnyű levenni.
    7.A sör mindig nedves.
    8.A sör mindig türelmesen vár.
    9.A sör nem beszél vissza.
    10.A sör nem borul ki, ha nőszagúanjössz haza.
    11.A sör nem borul ki, ha sörszagúan jössz haza.
    12.A sör nem hagy el – másik férfiért, – másik nőért, – másik sörért.
    13.A sör nem követel egyenlőséget.
    14.A sör nem lesz féltékeny, ha megkívénsz egy másik sört.
    15.A sör olcsóbb.
    16.A sör sohasem késik.
    17.A sörből van választék.
    18.A sörödet biztos megkapod.
    19.A sörödet megoszthatod barátaiddal.
    20.A söriváshoz nem kell búvárruha.
    21.A sörnek nem kell virágot venni.
    22.A sörnek nincs anyja.
    23.A sörnek sohasem fáj a feje.
    24.A sört egész hónapban élvezheted.
    25.A sört maximum egyszer látod viszont.
    26.A sört mindig könnyű ledönteni.
    27.A sört nem érdekli, hogy mikor mész el.
    28.A sört nem kell megmosni, mielőtt megkóstolod.
    29.A sört nyilvános helyen is élvezheted.
    30.Az üres sörösüveg eldobható.
    31.Egy éjszaka több sörrel is elbírsz.
    32.Ha egy éjszaka egynél több sört iszol meg nem lesz büntudatod.
    33.Ha kiittad a sörödet, akkor az üveg még mindig ér 10 Ft-ot.
    34.Ha otthagyod, nem fenyeget öngyilkossággal vagy terhességgel.
    35.Mindig tudhatod, hogy te nyitottad ki elsőnek.
    36.Sör mellett lehet nőzni, de nő mellet sörözni…
    37.Több sör együtt sem beszél hülyeséget.

    Sorry a női olvasóktól… :)