|

Átvételre kész az LCS 3, azonban egyetlen LCS sem bevethető még

A napokban újabb Littoral Combat Ship találtatott alkalmasnak arra, hogy a Navy áldását adja az átvételére. Talán nem nagy meglepetés, ha azt mondom, hogy a 3. LCS-ról, a Lockheed Martin / Marinette Marine páros nevével fémjelzett Freedom-osztályú USS Forth Worth-ről van szó. A wisconsini Marinette Marine – mely 2009 óta az olasz Fincantieri-hez tartozik – 2009-ben kezdte el építeni a 3. LCS-t, majd az ütemtervnek megfelelően 2011 folyamán lezajlottak a hajógyári tesztek is. A hadrendbe állítás zöld lámpát kapása előtti utolsó feladatok egyikét jelentik az átvevő általi tesztek – ezt acceptance trials-nak nevezik az angolszászok. A USS Forth Worth (LCS 3) esetében ezek május 4-én záródtak a Michigan tavon.

A USS Forth Worth nagy sebességű haladás közben a Michigan tavon. A szemből fotózott hajó mögött a háttérben a partvonal.

A USS Forth Worth a Michigan tavon – ez a fotó még a hajógyári tesztek ideje alatt készült. | Fotó: Lockheed Martin ,

Az LCS tesztelési szakaszához kötődő nyilatkozatok szerint egyértelműen látszik, hogy a tapasztalatok halmozódásával párhuzamosan csökken a tesztelési szakaszban jelentkező problémák száma – ez az LCS 3 esetében állítólag mindössze ötöde volt az LCS 1 esetéhez képest. A hivatalos hadrendbe állításra szeptember 22-én kerül majd sor a texasi Galvestonban.

A 2. Freedom-osztályú LCS – bízzunk benne, hogy ez nem fog megrepedni, illetve hegesztési varrat mellett vizet beereszteni.

Ám ha már a fenti videóhoz fűzött kommentár kapcsán előkerült az LCS 1, azaz a USS Freedom, akkor talán folytassuk azzal, lévén ezen hadihajó kapcsán is vannak friss hírek. Történetesen az, hogy a U.S. Navy Felülvizsgálati és Tanulmányozási Testületének (Board of Inspection and Survey (INSURV)) vizsgálatára készülvén a Freedom egyelőre még elhasalt, így az “ellenőrzésre alkalmas” plecsnit sem kaphatta meg. Még.

Az INSURV felelős az amerikai hadihajók materiális állapotának rendszeres – legalább 60 havonta esedékes – ellenőrzéséért, ők mondják meg, hogy harcra alkalmas-e a szóban forgó hajó, avagy sem. Új hajó hadrendbe állításakor is ők adják meg ezen minősítést értelemszerűen. A USS Freedom vizsgálata május 22-24 között esedékes jelenleg, de nemrégiben zajlott egy előzetes felmérés, melynek az lett az eredménye, hogy még kicsit csiszolni kéne a dolgokat, ugyanis ezen előzetes felmérésben vizsgálat területek fele, konkrétan 14 esetben osztottak vörös értékelést. Ezen nagy számú “nem megfelelt” minősítés mellett 8 kategóriában osztottak sárgát és csak 6 esetben zöldet.

“Ez egy folyamat. A legénységnek bizonyítania kell felénk, hogy felkészültek a továbblépésre, az INSUV általi minősítésben való együttműködésre.” – áll a Navy egyik szóvivője által elmondottak között. A nyilatkozatában kitért arra is, hogy a jelzett problémák közül számos már korrigálás alatt áll, és ezen előzetes vizsgálatokat végző csoport az igen közeli jövőben újabb látogatást tesz majd a hajón.

Ezen, Type Commander Material Inspection (TMIT) megnevezéssel jelölt előzetes vizsgálatokat amúgy tavaly nyár óta végzi a Navy annak érdekében, hogy minél kevesebb probléma legyen a tényleges ellenőrzésekkor. Alkalmazása óta 11 hadihajó közül – köztük a USS Freedom – kapott magas rizikófaktorú/alkalmatlan minősítést, 3 közepes rizikójú besorolást, míg kettő vizsgálatra kész minősítést. A magas rizikójú besorolást kapott hajók közül 3 vizsgálatát elnapolták, míg kettő átment az INSURV vizsgálatán. (A Freedom meg várja a közeledő ellenőrzését.)

A május 3-5 között, San Diego-ban lezajlott a TMIT kapcsán az alábbiak kaptak többek között vörös minősítést:

 • teljes sebességű haladás
 • teljes sebességű haladásból gyorsan történő hátramenetre váltás
 • előremenetre váltás
 • elsődleges meghajtás
 • vízbázisú film-képző habbal dolgozó tűzoltó rendszer
 • kommunikáció
 • elektromos rendszer
 • kárelhárítás
 • egészségügyi vonatkozások
A nyílt vízen haladó USS Freedom sziluettje. A fotó a hajó bal oldala felől készült.

A legelső LCS, a USS Freedom a Csendes-óceánon 2010. áprilisában | Fotó: Matthew J. Haran, U.S. Navy ,

Végül ha már az LCS-ek így szóba kerültek, akkor említsük még meg azon információt is, hogy május 2-án a trimarán LCS-ek első példánya, a USS Independence (LCS 2) megérkezett honi kikötőjébe – mely ugyanaz, mint a USS Freedom-é: San Diego.

3 hozzászólás “Átvételre kész az LCS 3, azonban egyetlen LCS sem bevethető még”

 1. Az Independence kapcsán ilyen téren mi újság?

  Ezek némelyike elég fontos szempontnak tűnik, és nem igazán a humán faktoron múlik, lesz még mit fejlesztgetni. Gondolom amint hadrendbe áll, lezavarják Szomália mellé, mert kb. pont olyan feladatra lett kitalálva.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.