|

Nem lesz EFV, SLAMRAAM és NLOS, az F-35B pedig határidőt kapott

Robert Gates amerikai védelmi miniszter egy január 6-i sajtótájékoztató keretében több döntést is bejelentett, mellyel a Fehér Ház által megvont 78 milliárd dollárt ellensúlyozni kívánják: a U.S. Army és a Tengerészgyalogság létszámának csökkentése mellett több, régebb óta kérdéses sorsú program kapcsán született döntés.

Robert Gates elmondása szerint a Fehér Ház döntése, miszerint 5 éves viszonylatban összesen 78 milliárd dollárral csökkenti a Pentagonnak utalt összeget kézzelfogható megerősítése annak, hogy a Pentagon védelmi programjaiba végtelenül pumpált pénzek időszaka már régen a múlté. Ha a Védelmi Minisztérium több pénzt akar a beszerzésekre, fejlesztésekre, akkor azt a költségvetéséből kell kigazdálkodnia.

Véleménye szerint ugyanakkor ezen elvonás nem akadályozza a haderőt feladatainak ellátásában, lévén nagyobbrészt a Védelmi Minisztériumon belüli nyirbálások és ésszerűsítések teszi ki annak oroszlánrészét, 54 milliárd dollárt. A U.S. Army és a U.S. Marine Corps létszámának csökkentésével, illetve az F-35 beszerzések lassításával további 6, illetve 4 milliárd dollárt tudnak megspórolni.

Robert Gates áprilisban hirdette meg a költségeknek a redundáns és felesleges szervezeti elemek és fegyverprogramok szanálásával elérendő csökkentését célzó programot. A célkitűzés 5 éves távlatra legalább 100 milliárd dollár volt, amit aztán a fegyvernemek magasabb prioritású igényeikre fordíthatnak. A Pentagon illetékesei szerint az Army 29, a Légierő 34, a Haditengerészet pedig 35 milliárdot kapart össze. Ezt egészíti ki a Különleges Erők Parancsnoksága által előteremtett 2 milliárd és a minisztérium ilyen-olyan ésszerűsítések végett elért 50 milliárdos spórolása.

Az amerikai védelmi miniszter mindezek mellett bejelentette, hogy a jövőben már nem érkezik több pénz a Tengerészgyalogság EFV és a U.S. Army SLAMRAAM programjaira, illetve az XM501 Non-Line-of-Sight Launch System-nek az Army-nak szánt változatára, azaz ezen programok kvázi elkaszálásra kerültek.

Haladjunk talán sorba, a sort pedig az F-35B kálváriájának legfrissebb elemével zárjuk majd.

Az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának egyik ambíciózus programja a fegyvernem kétéltű partraszállító harcjárműveinek megújítását célzó EFV (Expeditionary Fighting Vehicle – Expedíciós Harcjármű). Ugyan a Tengerészgyalogság teljes mellszélességgel kiállt a potens képességeket felmutató, ám technikai problémákkal küszködő, cserébe combos árcédulát előrevetítő fejlesztés mellett, ám a védelmi miniszter már korábban is hangoztatta, hogy az EFV „közel van a vágóhídhoz”, s onnan csak eredmények produkálásával menekülhet meg.

A politikusok már korábban sem tekintették rossz ötletnek, hogy megszabaduljanak a jelentős pénzeket felemésztő projekttől: az EFV darabonkénti ára 22 millió dollárra kúszott fel, a fejlesztési program ezidáig már mintegy 3 milliárd zöldhasút emésztett fel. A program összköltsége – a fejlesztési pénzekkel együtt – pedig 15 milliárd dollár fölött mozogna megvalósítása esetén.

A döntéssel kapcsolatban a védelmi miniszter azt a kommentárt tette, miszerint a látszólag végtelen és komplikált követelmények egy olyan járműbe torkollottak, mely felemésztené a fegyvernem eszközbeszerzésekre fordítható büdzséjének jelentős részét. Mindezt ráadásul úgy, hogy úgy friss elemzések szerint a Haditengerészet és a Tengerészgyalogság meglévő és jövőbeni légi és vízi eszközeinek párosítása a Bőrnyakúaknak az EVF helyett szánt új, annál egyszerűbb, de még mindig kellően potensnek kikiáltott kétéltű harcjárművel bőven elegendő.

General Dynamics EFV ,

A U.S. Army rakéta vonalon lett nyirbálva. A költségcsökkentési játék egyik áldozata a jelenleg is használt, Stingerrel felszerelt Avanger rendszer és a Fehér Ház légvédelmét biztosító, AMRAAM-ot használó, a Kongsberg Defence & Aerospace / Raytheon nevével fémjelzett NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) utódjának szánt, már exportsikerekkel is rendelkező SLAMRAAM, melynek a U.S. Army általi rendszeresítése a tavalyi évben a Nemzeti Gárda ellenkezése ellenére már kérdésessé vált.

Tavaly nyáron a korábbi HMMWV platformról a jobban védett FMTV járműcsaládra költöztették át a rendszert

Szintúgy az Army költségcsökkentő programjának áldozatává vált a Lockheed Martin és a Raytheon közös gyermeke a Littoral Combat Ship és a már törölt Future Combat Systems részére fejlesztett NLOS-LS is.

NLOS-SL

Úgy tűnik a NLOS-nak is befellegzett – legalábbis a szárazföldi erőknél ,

És ha már így részben a Lockheed Martinnál tartunk, akkor folytassuk is a sort egy másik portékájukkal, az F-35B-vel, melyre testvéreivel ellentétben egy ideje igencsak rájár a rúd.

Robert Gates beszédében kitért arra, hogy a helyből felszálló változat kiütközött problémái súlyosabbnak bizonyultak a vártnál, ami esetleg néminemű áttervezést is igényelhet a meghajtás és a szerkezet terén. Ami persze várhatóan nem tenne jót sem a gép eléggé kicentizett súlyának, sem pedig az árcédulának.

Mindenesetre a friss információk szerint a Lockheed Martinnak 2 éve van rá, hogy bebizonyítsa a B változat is megérdemli a hadrendbe állítást. Ellenkező esetben…

„Ha ezen változat kijavítása és teljesítmény, ár és ütemezés szempontjából a helyes útra visszaterelése nem sikerül ezen időkeretben akkor úgy érzem törölni kell.” – nyilatkozta a védelmi miniszter.

F-35B BF-1

Az F-35B 2010. márciusa óta kevesebb mint egy tucat vertikális leszállást hajtott végre ,

A teljes F-35 programot érintő változtatás, hogy a korábbi tervekkel ellentétben az előszéria 2016-ig (LRIP IX) tolódik ki, melyben a tervezett 449 gép helyett csak 325 gép készül el. A típus kezdeti műveleti képességének elérésének céldátuma pedig várhatóan 2017-re tolódik ki.

92 hozzászólás “Nem lesz EFV, SLAMRAAM és NLOS, az F-35B pedig határidőt kapott”

  1. Nekem volt szerencsém hozzá xd

    Ha valakinek van arról infója, hogy a jövendőbeli európai F-35 üzemeltetők tervezik e integráltatni a TAURUST, az ossza meg legyen szíves! Az is érdekelne, hogy vajon elfér e a gép „gyomrában”, vagy csak külső felfüggesztésként.

  2. – Harcjármű: ha minden követelménynek eleget akarunk tenni, akkor két variáció lehetséges… 1. a követelménytámasztó túl sokat akart. 2. A gép sok mindenre jó, de tökéletesen semmire se. Tudomásul kell venni, hogy vannak korlátok, amiknek az átlépésétől nem növekszik exponenciálisan a hatékonyság, sőt…

    F-35B… Mit vigyoroghatnak a versenytársak, hogy ők legalább egy ismert problémával küszködve (gázvisszaszívás), de működő gépet raktak le az asztalra, miközben az F-35 egy olyan technológiát vezet be, ami ugyan ezt az ismert gondot kiküszöböli, ugyanakkor a legcsekélyebb mechanikai probléma katasztrófát okozhat, miközben a gép tömege jelentősen megnőtt… Lehet hogy a sima fúvókairányítós gép jobb lenne?

  3. Szerintem teljesen felesleges „lopakodó” csapásmérő gép a marinéninek :D, amikor nekik nem feladatuk légifölény kivívása, arra ott az air force.
    Először ott az F22 meg 4++os barátai légifölény kivívására, ha kell partraszállnak a marinénik, a saját hajóik,helikoptereik támogatása alatt, meg azért van ott még tengerészeti légierő.

    Már nem tudták nagy jómódjukban hogy mit adjanak el az amerikai fegyveres erőknek az ultragazdag kövér golfozós befektetők mikor belevágtak F35 STOVL projectbe. Nyugodtan elkaszálhatják a 35B-t szerintem.

  4. A Gazprom cikk nem értelmezhető, téves információkon alapul. Persze voltak kísérletek arra hogy az Orosz gazdaságot a Gazpromon keresztül ássák alá. Az az igazság volt is neki gazdasági alapja. És ma is lenne, az orosz gazdaság rossz szerkezete miatt. De az olaj ára felfelé megy (100-140 dollárig is mehet, de szerintem nem mert a jelenlegi áremelést semmi nem indokolja, ha csak a készletek válság miatti alacsony szinten tartása nem és a téli időszakban emiatt hullámozhat az olaj ára) A gazdaság valamit tényleg élénkült de akkor mitől dől be Görögország menthetetlenül, Portugália és Spanyolország miért inog? A másik dolog hogy az élénkülés mögött nem az USA áll. Ott és egész Európában, mint az itteni cikkben is olvassuk folyamatosan megszorítások vannak. Én továbbra is azt mondom Sorosra figyelni kell! Még az is lehet bedöntik a dollárt. Ezt erősíti a magyar EU nyitány, OV szerint meg kell erősíteni az eurót (ha valaki látta a képet a beszédkor érdemes Barozóra egy kis pillantást vetni, majd megállt bent az ütő!)

  5. Amerikának nem kell beavatkoznia Kína ellen japán megvédésében elég ha eladnak nekik f-35 és egyéb szuper fegyvert és meg is van oldva még a mostani 200 f15 elég elrettentő erő nem hogy ezek mellé f-35 f-22 meg még az Isten tudja mi a jövőben.

  6. Gyakorlatilag Putyin megoldotta a problémát. Mindenhol sikerült árat emelni. Ideiglenesen megregulázták a vezetékek útvonalat. A németek felé lassan dupla vezeték megy egyenesbe. Dél felé pedig a déli áramlat fog épülni. A másikkal a kék áramlattal nem tudom mi van.Kína felé végre vezeték megy, úgy tudom épül az újabb. Úgy hogy nem kell őket félteni. A gazdasági fellendülésnek meg a versenyképességünknek a 400 forintos benzinár meg a hozománya biztos jót fog tenni.

  7. Tcat : az FMTV/LMTV jarmu csalad egyaltalan nem jobban veddet mint a HMMWV. Ezt egyaltalan nem kotekedesbol mondom. Valszeg inkabb a teherbiras vagy vmi mas lehetett az ok amiert at raktak a rendszert.
    Kulonben az NLOS-os kepen pont egy nem pancelozott LMTV van.

  8. USA nem akar Kínával megütközni, arra ott lesz nekik proxy államnak Japán és D.K.(de lehet ér még minket meglepetés és nem fogják magukat kitenni egy nagy kiporolásnak az F-15-öseik ellenére).

    A Gazprom kitermelése lehet csökken és a kereslet sem növekszik Európában, de Ázsiában óriási igénynövekedés várható és ez tartósan növekedési pályára fogja állítani a kőolaj árát.
    Az EU gazdaságát a lengyel,német növekedés húzza szinte kizárólagosan, Oroszországnak meg nagy szerencséje van, mert áramlik a német,francia és kisebb mértékben az olasz tőke is Anyácskába.

  9. Az EFV és az F-35B(?) nagyon nagy szívás, mert így oda a generációs előnyük, bár szerintem ha feladták volna a büszekségüket és nem lettek volna külföldön hagyni 20-30 milliárd dollárt a japók vagy a németek tökéletesen megkonstruálták volna az EFV-t vagy az F-35B feladatát.
    Szerintem hardware-be nagyon le vannak maradva Japán és Németország mögött, ezt rendesen alátámasztja az EFV(30 órás élettartam) és az autós világ jelenlegi helyzete, lassan, de biztosan Amerikából is kiszorulnak a hazai gyártóik.
    A kínaiak ma pezsgős partyt fognak rendezni, mert az F-35B nagyon-nagyon kellett volna a NATO-nak(spanyolok,olaszok,britek,amik), az F-18 persze ettől még nagyon üt, de mostantól a tengereken csak rájuk lehet majd számítani, márpedig a hordozók a legfőbb repterei Amerikának(az F-22-esek és a többiek odahaza várakoznak a vadászatra).

  10. de minek 5 gen harrier? 4 gen siman eleg.
    Kis modernizacio, attervezes, tobb kompozit, erosebb hatekonyabb hajtomu, ujabb fegyverzetek integralasa, glass cockpit, amraam Ami mar amugy is megvolt.

    Nemkell lopakodnia, nem kell szupercirkalas, nem kell aesa.

  11. Ha az amerikai pénzrendszer bukik, bukik a gazdaság is és ez aligha fogy megállni az EU vagy Kína határainál. Legfeljebb egy kis fáziseltolódással jelentkezik.
    Márpedig a dollár végleges bedőlése küszöbön áll. Lehet, hogy Soros bácsiék azon ügyködnek, hogy célzottan bedöntsék (ipari robbantás, lásd WTC 09/11), mert céljuk a világvaluta, amit hajlandóak lesznek akár aranyalapra helyezni (hiszen befolyásuk alatt áll a világ aranykészletének túlnyomó többsége). De ez aligha fog nekik sikerülni, csak siettetik a globalizáció, a fogyasztói társadalom és végül az ipari civilizáció globális végét.

    Ez a hír marker, az amerikai válság mélységét jelzi. Ha túléljük nagyjából a következő 2-3 évet különösebben nagy világméretű háború nélkül, akkor már semelyik hatalom sem lesz képes a mai high-tech arzenál bevetésére.

    Gazprom-téma: a Wikileaks doksik egyértelműen manipulációs célokat szolgálnak, így csak fenntartásokkal vehetők figyelembe.
    Lehet, hogy mondjuk éppen Soros bácsi kavar a háttérben?!

    Doca: a kínaiak ugyan hol akadhatnak össze spanyolokkal, olaszokkal?!
    Már britekkel sem nagyon…

  12. Puma. Pannon Puma szerint: 2011. január 8. szombat @ 18:29
    „Robert Gatesben véletlenül sem merült fel takarékossági ötletként,hogy legalább az egyik háborút abba kéne hagyni !!!!”

    Erre egyszerű a válasz. Az USA szuperhatalmi státuszánál fogva nem dísznek rendszeresíti a korszerű fegyverrendszereket, mint az európai hatalmak, amelyeknek háborúra már nincs pénzük a jóléti államok miatt, hanem hogy használja, mert különben oda a szuperhatalmi státusz és vele a jólét is. Szal inkább vívnak háborúkat a vadiúj csúcsszupernél egy kicsit rosszabb néhány éves nagyonszuper fegyverekkel ha nincs elég pénz mindkettőre.

  13. Batka: Tudsz arrol hogy G.W.Bush azszem 2005-ben alairt egy szerzodest Mexikoval es Kanadaval arrol, hogy 2012-ben megalakitjak a North American Union-t ? Az uj kozos penz pedig az Amero lesz. A Youtube on tobb video is van errol.
    Igy pedig nagyon biztosnak tunik hogy a US Dollar el fog tunni, ugy ahogy azt terveztek.

  14. A Mexicoban dulo harcok egy erdekes dolog. En azon se csodalkoznek ha a nagy dicsoseges US Army atruccanna rendet csinalni es ha mar ott jarnak,ott is maradnak par bazissal. A tobbi mar mehet az elozetes forgatokonyv szerint. Persze tobb modja is van annak hogy olyan korulmenyeket hozzanak letre, hogy a csatlakozas siman menjen vegbe.
    A hihetetlenul gazdag amerikai felso retegnek nagyon jol jonne a szabad hataron atiranyulo kereskedelem [aka NAFTA].Ez vonatkozik Kanadara is.

  15. Dudi az államok legdinamikusabba növekvő nép csoportja vajon milyen gyökerű?

    Államok nem fog úgy járni mint Mandula csoda világa.

    USA többségi társadalma lassan de biztosan a Mexikói latin amerikai náció. Amely nagyon fogékony a fehér amerikaira való szövetségre.

    G.W.Bush unoka unokaöcsikéje anyagi ágon latin amerikai pontosabb édesanyja művelt mexikói család sarja. A Bush család vezetőjének áldása is kellett e frigyre anno és megkapták a fiatalok.

    http://kalohirek.hu/hir/kulfold/2010-07-27/32687/elnoknek_keszul_iii_george_bush

  16. monyok

    Szerinted az amiknál élő Latin-Amerikai/Mexikói bevándorlóknak hiányzik az az életvitel amiből sikerült kiszakadniuk?Nem véletlen van kerítés a két állam határán.Ami a munkaerőt illeti:jelenleg óriási a munkanélküliség az amiknál(ahhoz képest ami lenni szokott arra)nincs szükségük még egy halom Miguelre mert a kerítés feléjük eső oldalán élőknek sem tudnak munkát adni.Márpedig az a bevándorló aki nem kap munkát az potenciális bandatag,ami megint csak nem kedvez a helyi közbiztonságnak ami így is gyalázatos.

  17. Dudi itt van a kutya elásva. Miguelre ahogy te is nevezed nem segélyért megy, bár csak az Eu-nak is a mexikói bevándorlóktól kellene félnie.

    Ma az USA egy technológia állam amelynek lakossága a magas átlag bérekhez szokott.

    USA hogy verseny képes legyen ahhoz jól jöhet a déli szomszédból jövő olcsó munka erő.

    Másik része a dolgokba a államokba élő spanyol ajkú kisebbség a híradások szerint össze tartó és dolgos. Valamint népességük folyamatosan gyarapodó.
    Mostani link kapcsán olvasgattam az kis Bush-ról írásokat.
    Texas államba a spanyol ajkúak 37%-ot tesznek ki és a ottani politikai elemzők szerint ez államok szintjén is komoly erő képviselhet.
    Ráadásul ő a másik Bush ág tagja a édes apja megbecsült népszerű kormányzó volt.

  18. monyok

    Nem Miguelék munkakedvével van baj hanem azzal,hogy Barack nem tud munkát adni még azoknak sem akik már ott vannak,nem még azoknak akik most kezdik ásni az alagutat a határ alatt :D!

    Ui.:a határ alatt kiskanállal homokozókon a törvényesen munkavállalóként érkezőket értem.

  19. Kezdunk konteosodni :)

    Ha meglesz a NAU akkor a termelest kinabol visszahozzak Mexikoba. Mivel az uzemanyagar egyre nagyobb, megerheti hosszutavon.
    Igy lesz Joe-nak es Miguelnek is munkaja, Csengnek viszont nem.
    Nem kell felteni az USAt. Ki van ott elore minden dolgozva.

  20. Barck egy dísz példány bábu :D

    Béke Nobel díjat kapott a numerus Klaus értemébe :D :P

    Közben csapat erősítés küldött afgánba.

    Bush család meg nem hülye :D . Állitólag kedves dédapa még Hitler bácsival is nagyban üzletelt. A mostani két elnök Bush meg a Szaúdiakkal voltak nagy barátok :D

    USA belül is lesz aki nem lesz munkája és segélyt se kap.
    Kína meg potenciális ellenfél mért annak az iparát támogassák :D :D

  21. „Nem Miguelék munkakedvével van baj hanem azzal,hogy Barack nem tud munkát adni még azoknak sem akik már ott vannak,nem még azoknak akik most kezdik ásni az alagutat a határ alatt :D!”

    Az US foglalkoztatás már hónapok óta emelkedik, már rég 10% alatt jára a munkanélküliek aránya (9.4%) ráadásul ez nem a Magyar féle rendszer ahol a Gyuri féle módszerekkel csökkentik mesterségesen a munkanélküliséget. ld moon 900.000 leszázalékolt él, egy MOhoz hasonló méretű Csehországban meg ~100.000. És nem azért mert nálunk 9* annyi rokkant van. Papíron lehet dicsekedni vele, hogy nálunk csak ennyi de nem más mint magunk átvágása.

    Danger: Muldr nagyjából leírta. Mexiko kap sok gyárat/munkahelyet US, meg diverzifikál. Miguelnek jó, Csengnek kevésbé. Közös valuta finoman szólva se valószínű, de teljesen mindegy is, hogy, hogy hívják.

  22. Dudi két fajta bevándorló van

    1, Az elszánt dolgos csak azt kéri a befogadó nemzettől hogy két keze munkájával előrébb juthasson új hazájába.

    Ilyen a mexikóiak és ilyen Nyugat-Európába a Kelet-Európaiak.

    2 típusú műveletlen, csak a segélyekért menő, munkát kerülő, társadalmilag fejletlen csoportok aki nem be illeszkedni akarnak hanem a befogadó társadalom földjén és javaiból akarja magának saját kultúráját, ott megteremteni.

    Pl: Európa a déli bevándorló színes egyéniségek.

    Nálunk böszmeség után a utcai harcokba felgyújtottak 7-10 gépkocsit és mindenki üvöltött hogy mekkora vadalizmus.

    Párizsba a kedves jöttmentek gondolnak egyet és egy eset alatt ennek a 1000x gyújtják fel.
    Jellemzően Sárközi politikája ezért sikeres ezekkel szembe száll.

    Másik Dudi nem veszed figyelembe hogy a spanyol ajkú népcsoport az államokba bevándorlás nélkül is dinamikusan gyarapszik.
    Ennek oka hogy a spanyol ajkúak jó keresztények nekik a gyermek áldás ezért vállalnak 2-3-4 is. Ezek a gyermekek születésüknél fogva az államok állampolgárai.

    Nézd meg Bush család a legjobb példa az amerikai fehér társadalom ki egyezik a spanyol ajkúakkal. Lényegében a gyökerek nagyon hasonlóak.
    Az afrikai és ázsiai nációk felé kerekednek megint.

    Egy olyan Országról beszélünk ahol 70 évekig a buszon a afrikai eredetű nációk csak hátsó ütő helyeken ülhettek.

  23. monyok: Itt is hibádzik az ok okozati összefüggésed. Nem arról van szó, hogy a spanyol ajkú annyival sokkal szorgalmasabb lenne mint a „déli bevándorló”. Egyszerűen a rendszer más. Ha USbe élsz/mész nem lehetsz „csak a segélyekért menő, munkát kerülő” tipus. Ha ilyen vagy éhendöglesz. Még US állampolgárok számára sincs meg az Europára oly jellemző védőháló. Tipikusan az aki dolgozik gazdag, aki nem éhendöglik. A dolog pedig öngerjesztő, a kultúra szerves része. Ha megfigyeltétek munkához nem szokott Magyarok mennek Brüsszeltől elkezdve Kanadaig mindenhova, de US nem éppen a kiemelt célpontjuk.

    Az US népességnövekedésébe se kell feltétlenül keresztény gyökereket belemagyarázni. A spanyol ajkú népesség nélkül is USban évtizedek óta nő a népesség száma. Evvel szemben ott a hulla keresztény Lengyelország ahol pedig masszívan fogy/fogyni fog a lakosság. Pedig ugye ott is „áldás”.

  24. Fade tudom hogy divat a magyarokat alázni .
    Az említett eseteket Magyar köztárság állampolgárai követték el. Nem pedig a magyarok azoknak a nem magyaroknak is van szép kultúrájuk és nyelvük.

    USA-ba meg a statisztikák szerint él egy 500 000 magyar náció ezek közül van jó pár aki 2-3 generációs Amerikai magyar akinek a kivándorolt őseinek az okmányaiba Magyar Királyság szerepelt mint születési hely és államporgárság

  25. monyok: Nem aláztam én itt senkit. Kvázi tényeket közlök. Ha szeritned ez alázza a Magyarokat/Magyarországot arról az a véleményem, hogy szerinted lehet, szerintem nem. Nem mi/ők/te/én tehetünk róla, hogy szarul vannak/vagyunk szocializálva.

    Idevág: http://w.blog.hu/2010/11/11/sanghaj_borsod
    Nemrég találtam rá erre a bloggerre, lehet nem szeretni, de nagyon érdekes dolgokat ír.

    Ha félreértettem hszed elnézést, de mivel finoman szólva se tudsz Magyarul írni illetve nem is helyesen hanem értelmesen így nem nehéz…

    Hogy ON is legyen: Úgy gondoltam csak helybenjárás lesz USben azaz védelmi költségvetés marad az ÁHT hiányt meg a gazdasági növekedéssel kinövik. De nem, úgy néz ki vágnak is egy szép nagyot 2015re ~560b$ra. Már arról is van szó, hogy csak ~1740 F35 kapnak a haderőnemek összesen. (Ebbe ha jól sejtem úgy veszik, hogy az F35B már el van kaszálva.)

  26. NAFTA/NAU:
    Nem lesz ebből semmi. A világválságot fundamentális faktorok hajtják: mindenféle hiányok. Olajhiány, élelmiszerhiány, termőföld hiány, vízhiány, csúcsra jár rengeteg minden a ritka fémektől kezdve a foszforig, ragozhatnánk.
    Ezt pedig alapvetően a növekedés-őrület okozza, hiszen mindennek növekednie kell különben ha nem hajtják, a világgazdaság megáll és eldűl, mint a bicikli.

    Most már lassan 6 éve, ~2005-óta, világméretekben nincs növekedés (most az tökmindegy, hogy egyenetlen a területi eloszlás).
    Ennek volt következménye a 2007-es amerikai jelzálogválság, ami megpöccintette a dominót és azóta is dől a sor. 2010-ben egy kicsit lelassult a válság dinamikája, de szó sincs róla, hogy túl lennénk rajta!
    Hiszen mindenhonnan az dől, hogy „kinövekedjük a válságot” és hasonló, senki nem akarja belátni, hogy a növekedés korának vége.
    Mivel mindenki növekedni akar, de a határokat elértük, a válság folyamatos. Közben pedig egyre több leszakadó lesz, olyan országok, mint Pakisztán vagy Dél-Afrika, illetve a fejlett országok elszegényedő rétegei. Ezeknek a kieső anyag és energiafelhasználása egy ideig még lehetővé teszi, hogy máshol menjen a BAU (Business As Usual). De a fogyasztásuk is kiesik, ami viszont egy idő után hiányozni fog a növekedéshez.
    Mivel a világon mindenhol, minden erőforrás a BAU fenntartására irányul (senki sem akar kieső lenni), a lehető legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnünk. Hirtelen civilizációs törés is lehet.

    Szóval elég illuzórikus NAU-ról beszélni, miközben néhány éves időtávban az egybesült álmok egyben maradása is kétséges.
    Ennek megfelelően, a hadseregek felszerelésében is az egyszerűen kiszolgálható fegyverek fognak előtérbe kerülni. A high-tech ideje meg van számlálva.

  27. Fade.

    Személyemre vonatkozó megállapítás tényszerű nem vagyok valami jó helyes író ennek meg van a jó oka.
    De ez még nem jelenti azt hogy nem vagyok művel és nem ésszel élek a földön.

    Amit megint felhoztál példát Borsod. Én onnan származok szüleim ott élnek.
    Ha egy kicsit tájékozott vagy akkor ismered e statisztikai mögötti tényeket.
    Ha nem akkor tedd fel magadnak azt a kérdést hogy Borsodba és Szabolcsba a radikális pár mért is kapott 20-30%-ot a választásokon.
    Tiszavasváriba mért van polgármesterük és mért uralják annak a városnak a közgyűlését.

    A fogyasztói társadalom természet ellenes. Az új technikai vívmányok és erő források pazarló felhasználása a hozadéka rövid távú érdekekért.

    Ennek a rendszernek két pillére
    Politikai: A minőség helyet a mennyiség az úr. 3. rend abszolutizmusa.

    Gazdasági: az emberek csak fogyasztók akiknek minél többet kell fogyasztaniuk mert annál jobb.

    A földrészek népei közötti különbségek mindig is fennálltak sose állt fent az az helyzet ,hogy hasonló színvonalon éltek Európába és Afrikába vagy Ázsiába.( Jó az elmúlt 5000 évben biztosan)
    Nagy esély egyenlőség meg egy tragikus kísérlet.

    A legnagyobb baja hogy nincs előre látás és gondolkodás.
    Nincs az meg ,hogy erről meg arról lekel mondanom hogy a fiamnak és az unokámnak jobb legyen szemlélet.

  28. Most nézem a linket ha ilyeneket olvasol nem csodálkozom hogy alap hangon hogyan állsz a magyarokhoz.

    Szlovákok állam a történelembe három alkalommal volt.

    Magyar Tanácsköztársaság Felvidékről kiverve a Csehe katonai erőket megalapította A Szlovák Tanácsköztársaságot. Ezzel óriási ön gólt lőtt mivel eddig derekasan harcoló magyar veteránok egyszerűen eldobták a vörös zászlót.

    Következő idő Csehszlovákia Hitler általi feldarabolása. Akkor megint egy Szlovák állam amit gyorsan el is ver a magyar királyi hadsereg. Nagy intenzitású csatákba így jön létere a újra a lengyel-magyar határ.

    1990. Csehek lemondanak a Trianon béke diktátumkor kapott földjeikről. Csehek így mondták: Vissza a régi határok mögé.

    Állam jogilag ez azt jelentet volna hogy magyar nép vissza kapja az elrabolt Felvidéki területeket.

    A szlovákok nemzeti politikusok kiabálgattak hogy szlovák ön rendelkezés de süket fülekre talált nyugaton. Sajnos egy nagy magyar demokrata fülébe jutott és valamiért úgy gondolta hogy szlovákok jár egy állam. Mint miniszter elnök elsőként elismerte Szlovákiát.

    Így jutunk 2010-be mikor is a szlovákok ez annyira megköszönték hogy 20 éve magyar ellenes terrort folytatnak.

    Jelzem mind a 3-m köztársaság 20. századba született.
    1848-1849 Szabadságharcba a magyar parlament az uralkodóház trónfosztását mondta ki. Nem pedig az állam forma megváltozását.

  29. dudi: Nem érzed az ironiát?

    monyok: „Személyemre vonatkozó megállapítás tényszerű nem vagyok valami jó helyes író ennek meg van a jó oka.”
    Nem a helyesírásoddal van a baj. Rengeteg embernek szar itt a helyesírása. A baj avval van, hogy te rendszeresen logikátlan mondatokat írsz és raksz egymás után. Jellemzően ki tudom bogozni mit akartál mondani, de sokszor nem. És ha ki kell bogozni akkor lazán félre lehet érteni. és így nehéz/nem lehet vitatkozni. Amit tudok értelmezni arra most reagálok:

    „A fogyasztói társadalom természet ellenes.”

    Lehet. Ha nem tetszik vonulj el tanyára, vegyél lovakat szántáshoz, kösd ki a villanyt és hajrá. 30év múlva is jó lesz. Jó lesz?

    „az emberek csak fogyasztók akiknek minél többet kell fogyasztaniuk mert annál jobb.”

    Ez így magában megint hibás elképzelés. Kimarad belölle a termelés. És igen sok olyan termékeket termelni amik az ember életét jobbá teszik és van rá igény. Legyen az hallókészülék, élelmiszer, mobiltelefon, fényképezőgép vagy épp rágógumi.
    Igen jobb tőle az élet. Persze ha kimész tanáyra és kikötöd a villanyt…

    „A legnagyobb baja hogy nincs előre látás és gondolkodás.
    Nincs az meg ,hogy erről meg arról lekel mondanom hogy a fiamnak és az unokámnak jobb legyen szemlélet.”

    Attól lesz jobb a zunokádnak, ha többet termelsz, sokat dolgozol (és azt nem szórja el az állam) Otta cikk amit egyesek még végig olvasni se hajlandóak. Pedig leírja, hogy jelenleg a Magyar állam miatt nem lehet sok százezer embernek esélye se a munkára. Hidd el angyon sokan boldogak lennének, ha 22.800fts szoc tám helyett melóba járhatnának ahol igaz csak 50.000Ftt keresnek de kapnak reggelit, ebédet és nem úgy kellnek fel/fekszenek el mint élösködők. És az államnak is jobb lenne, hisz az adott cég fizetné a tbtől elkezdve kiscsillió dolgot.
    „Most nézem a linket ha ilyeneket olvasol nem csodálkozom hogy alap hangon hogyan állsz a magyarokhoz.”

    Na mégegyszer lassabban is elmondom: Nem állok semmilyen szinten se negatívan a Magyarokhoz. Sött én is Magyar vagyok.

    „Most nézem a linket ha ilyeneket olvasol nem csodálkozom hogy alap hangon hogyan állsz a magyarokhoz.”

    Ninsc jobb dolgod mint beképzelni azt, hogy én xyz modon állok a „magyarokhoz”? Na hogy is állok akkor? hmmm?

  30. Fade.

    Az hogy valaki ellenzi a fogyasztói társadalmat nem azt jelenti hogy ellenzi a technikai fejlődést.

    A fogyasztói társadalom legnagyobb hibája az hogy korlátlan növekedésre épít. Ami egy véges rendszerebe fenntarthatatlan.

    „az emberek csak fogyasztók akiknek minél többet kell fogyasztaniuk mert annál jobb”

    Ez nálam mi takar: Azt hogy az emberek túl költekeznek. Nem tartanak mértéket.
    Csak a 3 rend felfogás a fogyasztásba is vissza köszön. Nem a minőség számít hanem hogy az ember minél többet tudjon adott tárgyból(ez lehet élem akármi).
    Ha nézed a kimutatásokat akkor azokba az szerepel ha mind a 7 milliárd ember úgy szeretne élni mint egy átlag amerikai 8 föld bolygóra lenne szükség.
    Közben láthatjuk hogy az amerikaiak nagy hányada a túltápláltságtól, a mozgás hiánytól és egyéb jó léti betegségétől szenved.

  31. Én meglátásom az hogy vissza kell térni a nyugati államoknak a francia nagy felvilágosodás előtti politikai rendszerekhez.

    Újra legyen meg a 3 rend. Centralizált hatalom ez már bevált és működő rendszer. Nálunk magyaroknál ez 900 évig működöt úgy hogy közben hatalmas feladatokkal birkózott meg.

    Technikai fejlődés jó de társadalmunkat anyag és energia hatékonnyá kell tenni.

  32. vezető kultúrnemzete, Szlovákia.

    Na ezen az ember agy eldurran.

    A kedves liberálisok urak azt elfelejtik hogy szlovákok az átlag magyarhoz képest über nacik.

    Ott például nincs roma integráció és hasonló magyar nyelv törvény meg a 40 éveket idézi + a Benesi dekrétumok.

    Szlovákia legerősebb pártja a magyar radikális párttal egyen értékű

  33. ha a minimálbért nem szabályozná törvényileg semmi, akkor nagyon-nagyon sok vállalkozás,cég települne ide és teremtene egy csomó 30.000 forintos munkahelyet, de sok már létező is átszabná a fizetési metódusát.
    Mellesleg:
    próbálj meg 30.000 forintból megélni vagy gyereket nevelni, esetleg mivel luxus igényeid vannak félretenni csak pár száz forintot havonta ilyen árszínvonal mellett. Kínában lehet 30-at keres egy gyári munkás, de az árak is töredékek a nyugatiakhoz képest.
    Magyarország nem attól fog felemelkedni, hogy még jobban proliországgá válunk.

  34. Igen, annak a kínai másolata HJ-73. Csakhogy ezeket már modernizálták és SACLOS irányitási rendszerrel lárrák el(meg modernebb harci résszel), ami már mondjuk II generációs szintre lépteti elő őket. Mindezt úgy csinálták, hogy a rendszer kompatibilis a régi rakétákkal is, és fel lehet használni a még raktáron lévőket.

  35. doca: „ha a minimálbért nem szabályozná törvényileg semmi, akkor nagyon-nagyon sok vállalkozás,cég települne ide és teremtene egy csomó 30.000 forintos munkahelyet, de sok már létező is átszabná a fizetési metódusát.”

    Az írás nem elveti a minimálbér rendszerét. Felhívja arra a problémára a figyelmet, hogy a jelenlegi változata egyrészt keményen odaver MO versenyképességének, másrészt és ez a fontosabb, pont a legképzetlenebb/legszarabb helyen élő ~félmillió+ állampogárnak esélye sincs miatta állást találni.

    Had idézzek, hogy mennyire nem veti el:
    „Ha nincs minimálbér, az az összes jövedelmet meghúzza lefelé, és ennek a következményeit még annyira se lehet előre kiszámolni, mint a feketegazdaság potenciálját. De az ilyen dilemmák feloldhatók, van is rá számtalan példa. Többek között az alacsony hozzáadott értékű munka vezető hatalma, Kína mutatta meg…. ” és itt hozza a Szlovák pldat is amibe nem megoldást lát a forumozó, hanem „elzavarná” mert ilyeneket leír.

    Jártam féléve Szeged után. Hova járnak a Magyarok dolgozni (hova fizetnek adót…) Hát Romániába. Ott van munka. Mért? És akkor had ne említsem meg, hogy ők Romániába is fizetik az adót és azt se, hogy a bérek évek óta emelkednek és már gyakorlatialg a Magyar minimálbér szintjén mozognak.

    „Mellesleg:
    próbálj meg 30.000 forintból megélni vagy gyereket nevelni, esetleg mivel luxus igényeid vannak félretenni csak pár száz forintot havonta ilyen árszínvonal mellett. Kínában lehet 30-at keres egy gyári munkás, de az árak is töredékek a nyugatiakhoz képest.”

    Mellesleg még mindig nem beszélt 30.000Ftról.

    „Magyarország nem attól fog felemelkedni, hogy még jobban proliországgá válunk.”
    De ha annak a félmillió embernek aki jelenleg szociális támogatáson él munkát adnál akkor adófizetővé vállna. Amúgy pedig nekem keményen az a véleményem, hogy a proli a gazdasági növekedés egyik alappillére. Mert kell a befektető minden csatolmányával, kell a mérnök és kell a proli. És a proli ugyanolyan fontos mint a másik kettő, ha nincs akkor nem fogják meghúzni a csavart, felrakni a traybe az akármit és nem fut a szalag…. és pont annyit lehet megenni MOon amennyi mobiltelefon/hallókészülék/tégla/autó leesik a szallagról. a híres/hirhedt export/import olló egyik fő alapja is ez.

    Csak neked válaszoltam a többiekből sok „díszes” monológ telett, de érdemben képtelenek értelmezni az olvasottakat vagy képtelenek érdemben beszélni róla.

  36. „A fogyasztói társadalom legnagyobb hibája az hogy korlátlan növekedésre épít. Ami egy véges rendszerebe fenntarthatatlan.”
    Nem teljesen.
    1987 -ben dolgozták ki (http://hu.wikipedia.org/wiki/Fenntartható_fejlődés) a „Fenntartható fejlődés” elvi alapjait, melynek a lényege, hogy úgy elégítsük ki a jelen generáció szükségleteit, hogy a jövő generáció ezen lehetőségét ne veszélyesztessük. Az EU a fenntartható fejlődés stratégiáját hatalmas összegekkel támogatja.

    A minimálbér csökkentése valóban növeli a munkerőkeresletet, de szerintem hosszú távon mindenképp a jól képzett alkalmazottak arányának növelése fog csak működni, mivel egy magyar munkás nem veheti fel a versenyt egy éhbérért napi 16 órát robotoló kínaival.

    Az új kínai kétéltű harcjármű annyira azért nem új, mint azt a linkelt oldal alapján gondolhatnánk.
    http://www.sinodefence.com/army/armour/zbd2000.asp

  37. Fade:
    „Batka: személyeskedsz, faszkalapozol. Enynire telik? Köss bele érvekkel nehogy elkanyarodjunk a fenti cikkbe.”

    Te lennél w.blog? Nyilván nem, sajnálom, hogy magadra vetted.

    T.W.Á. kiragad egy jelenséget és elkerekíti. Így szokta.
    Először is forrással nem támasztja alá, honnan szedi, hogy a regisztrált munkanélküliek kétharmada érettségizetlen, meg a többit?

    Súlyosabb mutató a minimálbérnél, ami a reálbért és a GDP-t hasonlítja össze.
    Ebből az derül ki, hogy a mai reálbérek az 1978-assal vannak azonos szinten, miközben a GDP a ’90 utáni rövid csökkenés után állandóan nőtt mostanáig. Vagyis az elmúlt 20 évben folyamatosan nyílt az olló a teljesítmény (termelékenység) és a bérszínvonal között.

    Ez rengeteg mindent megmagyaráz, hogy miért deficites az ország mindenhol. Ennek valamiféle -ha mégoly gyenge- korrigálási kísérletéhez tartozik a minimálbér intézménye is.

    T.W.Á. ezt valószínűleg nem éri föl ésszel, ellenkező esetben csak az feltételezhető, hogy támogatja a kifosztási ráta további növelését, a hazai hozzáadott érték degradálását.

    uff!
    OFF!

  38. F1End: a „fenntartható fejlődés” fából vaskarika.
    A mai világ nem fenntartható. Pont.
    Ennek növekedése aztán legkevésbé.

    Egyébként pont fordítva: ma a növekedés paradigma épít a fogyasztói társadalomra. A fékevesztett fogyasztás táplálja a növekedést.
    (vö. Bernanke helikoptere…)

  39. F1End nagyon jól ismerem azt is.

    Az egész rendszerrel az a baj hogy a rövid távú érdekek az elsődlegesek.

    Mondok egy ma még elképzelhetetlen dolgot az pedig a hidroszféra kolonizálása. Víz alatti városok építés.
    Csak hát ilyen rendszer fejlesztésébe ma kellene komoly erő forrásokat bele fektetni aminek a haszna majd 20-30 év múlva jelentkezik.

    Hazánk.
    Van egy hatalmas hitel állomány ami megörököltünk és a bank rendszer pikantériája hogy már eddig is 2x fizettük vissza reál rétéken de még mégse járt le.

    A politikai elit 1947 óta ugyanaz csak több pártra szakadva.
    Aki látta a Biszku és Többiek című dokumentum filmet abba benne van hogy 80 évek végén a párt saját maga ellenzékét teremtette meg.

    A kerekasztal beszélgetésekre a saját maga által kreált szervezeteket hívta meg
    90 évek eleje magyar szempontból ezért volt tragédia nem történtek erőteljes lépések.
    Megtörtén az öncsonkításunk Szlovákia létre jöttével. Mivel egy dilettáns volt eme nemes köztársaság első miniszter elnöke. A kárpótlási jegyek is csak kis emberek lehúzást szolgálta

    Ez a kommunista elvtárs réteg lefeküdt a nyugatnak 2010 ez a jellemzi a politikát.

    Gazdaság gyakorlatilag 47-2010 között a gazdaság és pénzügy politikába nem volt változás. Egyedüli színfolt Bokros Lajos volt.

    GDP arányosan megint 80% feletti állam adósság. De már nincs állami vagyon nincs semmi.

    90-től kezdődő feneketlen integrációs programok olyan népcsoport irányába amely nem akar integrálódni 20 éve mennek ezek a programok.

    De nem nincs látszata. Mikor ezt felhozzák az emberek rassziztáznak pedig nép csoport nem kap ekkora támogatásokat pl: nincs Sváb integráció.

    A rasszista indítékú bűncselekmények kapcsán volt az elmúlt hónapokba két tisztességes bíró mert bátran lépni. Kiderült hogy valóban magyar gyűlölet is van így nehéz integrálni az akin segíteni
    szeretnék az utál minket

    Magyar mezőgazdaságot leépítették pedig egy tipikus agrár ország vagyunk. Pedig ez a terület sok szakképzetlen embernek adott munkát.

    A nagy példa mű állam Szlovákia Eu-n belül a legrasszistább állam.
    Kisebbség üldözés félnyíltan folyik. Benes dekrétumok magyar nyelv törvény.
    Ők semmilyen népcsoport integrációjára nem költenek.
    Náluk a legnagyobb pár nemzeti érzelmű nem liberális.

    Nálunk a FIDESz= Fiatalan Szabad Demokraták az SzDSz nőtte ki magát.

  40. monyok szerint: 2011. január 11. kedd @ 01:37
    „Magyar mezőgazdaságot leépítették pedig egy tipikus agrár ország vagyunk.”

    Magyarország a XIX. század második fele óta NEM AGRÁRORSZÁG. Az agrárország az, ahol kizárólag a mezőgazdaság dominál, ipar nincs, vagy alig, a szolgáltató szektor pedig fejletlen. Ez Magyarországra utoljára a reformkor idején volt igaz. Az agrárország a harmadik világbeli nyomortelep szinonímája, agrárország például Csád.

  41. Dudi ez kertvárosi legenda. 2 esélyünk lett volna.

    Csehszlovákia szétbomlása kor nem is a katonai szándék lett volna a döntő. Mivel a Csehek mondtak le önként Trianon béke egyezménybe nekik ítélt magyar földekről.
    Mért kell hozzá tenni ezt mivel szó szerint földrabra volt 45-be mindenképp mikor a lakosság csere kapcsán olyan magyarokat telepítettek akinek termő földje volt pontos értéket nem emlékszek pontosan 130000 hektár földet vettek el a tulajdonosától miden ingóságától megfosztották
    plussz termelő vagyon. (A Csehek és a Szolvákok ezért erőszakolták ki az Eu-n belül a Benesi törvények tovább élését, mivel a kitelepített magyaroknak más különben pár milliárd euró járt volna)
    Magyar kormány ilyenkor is hol volt?

    2 valós Terület vissza szerzés a Dél-Szláv háború.
    Megint rá termett vezetőink lettek volna akkor minimum a magyar lakta területek Autonómiáját elérjük.

    Horvátokkal a Dél-Szláv háború miatt jó a kapcsolatunk. Mivel a munkás őrség teljes fegyver arzenálját oda adtuk nekik ami nem volt rossz fegyverzet.
    Az időben két komoly státuszkó értékű eset is történt. Egyik mikor a szerbek kazettás bombákat szórtak egy magyar településre, másik meg két magyar határ őr megölése amit a politika elsikált.

    Most lehet por/kontra vélemény alapján hogy a magyar néphadsereg képes lett e volna érdembe beavatkozni.

    Bár akkor a magyar hadsereg volt nehéz fegyverzete. Ha sorozott állomány is beszélünk akkor is volt ember anyag.

    Olyan ország intézett nekünk katonai kihívást amely 2 fronton legalább harcolt akkor.
    Ergo 3 frontra kellett volna erejét szétosztania

  42. blogen. Valóban, de ha tömören akartam fogalamzni.
    Nehéz iparhoz nincs nyersanyagunk se olcsó energiák stb.

    De amink van az a első rangú termő föld amely 30-50 millió embert lenne képes ellátni 1 osztályú élelemmel.
    30 millió emberre termeltünk az átkosba mikor mindenki tessék lássék mondón tette a dolgát.

    Most meg a mezőgazdasági mezőgazdasági behozatalra szorulunk.
    Csoda hogy nincs alacsony iskolai végzetségüeknek munkája?
    Régen az ilyen emberek a mezőgazdaságba kaptak munkát.

    Az hogy nincs piac ez kifogás. Mért nem beszélnek a volt Szovjet tagköztársaságokkal régen nem nincstelenek. Ott van Közel-Kelet.

    Másik tényező itt van szürke állomány ezt felehetne használni innovációs programoknál. Amiből 5-10 év után megint komoly pénzek jönnek

  43. Ha már annyi az off, akkor beszállok…

    De amink van az a első rangú termő föld amely 30-50 millió embert lenne képes ellátni 1 osztályú élelemmel.

    Mármint ki szerint 1. osztályú?

    30 millió emberre termeltünk az átkosba mikor mindenki tessék lássék mondón tette a dolgát.

    Igen, a szovjet elvtársak olyan cserearányt állapítottak meg, ami ma nettó lopásnak is nevezhető lenne. Magyarán mi termeltünk, az oroszok emg szépen elvitték. Fel lehet tenni a kérdést, hogy miért is dőlt be a rendszer…

    Az hogy nincs piac ez kifogás. Mért nem beszélnek a volt Szovjet tagköztársaságokkal régen nem nincstelenek. Ott van Közel-Kelet.

    Ők közelebbről is behozhatnak, és nekik a magyar szint az nem a minőség szinonímája…

    Másik tényező itt van szürke állomány ezt felehetne használni innovációs programoknál. Amiből 5-10 év után megint komoly pénzek jönnek

    Állandóan a szürkeállománnyal jöttök, ehhez képest a természettudományos irányvonalat úgy bontják, ahogy tudják. Nem a sok kommunikáció / közgazdász / jogász / mittomén milyen szakos fogja kirángati az országot ebből a helyzetből…

    Egy mai átlag fiatalról olyanokat hallok, hogy egy csekket vagy ajánlott levelet nem tud feladni 18 évesen. Erre alapozzunk? 10 éve csökkentik folyamatosan a reál oktatást és oktatnak helyette minden vackot. 10 éve nem fejlődünk, rombolnak. Így nehéz…

  44. Sziasztok !
    Fade, lehet felhúzná az állami bevételeket, sőt biztos, ebben nem kételkedem, de ha egyszer is megemelné a munkások bérét egy ilyen újonnan betelepült üzem, akkor már nem lenne olyannyira versenyképes, mint a távol-keleti vetélytársai.
    Ráadásul nem csak a bérek milyensége miatt vannak a Távol-Keleten az üzemek, valamiért más ott a munkaerő, nem hiszem, hogy bármilyen távon versenyezni tudnánk e téren Kínával,Vietnammal,Malajziával,Thaifölddel,Indonéziával.

    A fenntartható fejlődés szerintem játék a szavakkal, az én véleményem az, hogy pont a kőolajfelhasználásban nem megfelelő az ésszerűsítés, takarékoskodás, pedig ez stratégiai érdek a Föld minden lakója számára, mert a mezőgazdaság ezen alapszik és a lakosság élelem ellátmányozása. Jó, megjelentek a takarékosabb üzemű gépjárművek, de ez pusztán az üzemanyagárakra adott válasz volt, ráadásul naponta exponenciálisan nő az üzembe állított gépjárművek száma, főleg a BRIC országok felemelkedése miatt.

    A magyar gabona, ha jól tudom elsőosztályú. Nem tudom pontosan, hogy a fajta miatt vagy a termő körülmények miatt van e ez, de én is hallomásból tudom, hogy a Szovjetunióba például azért is importálták a magyar gabonát, mert a legfinomabb pékárúkat és süteményeket ebből tudták csak elkészíteni azok közül a gabonákból amiket a blokkból „beszerezhettek”.

  45. Moli a mezőgazdasági termékeink jók.

    Mikor még működött a szerencsi cukorgyár onnan a magyar cukrot külföldre vitték. Ezt honnan tudom mert azon a környéken élek.

    Most ami folyik ahogy írtam 47 óta regnáló nemzet ellenes elit műve.

    Hit nélkül nem lehet előre lépni. A keresztény azért tesz jó egy másik emberrel mert hite szerint ez kell tenni. Ez egy sarkított példa.

    Teleki vagy Bethlen grófok egy kisemmizett nemzetből azért tudtak gyarapodó nemzet csinálni mert az emberek bíztak bennük ők maguk meg hittek a magyar nemzetbe.

    1920 után bizonyított eredményeik voltak.

    Most is azért hozom fel ezt ,mert párhuzamot lehet vonni jelen állapotunkkal.

    A felső oktatásba
    Moli én is benne vagyok és a műszaki természet tudományi részen tanulok.

    Itt nép hülyítés megy. Mikor közép iskolába a diákok nem kapják meg a természettudományos alapokat úgy nehéz.
    Ez a bolonyai rendszer rossz és átgondolatlan. Természet tudományos műszaki téren az eddig bevált 6 szemesteres alapozókat nem lehet kihagyni. Ez az egész arra volt jó hogy a gyakorlati órákat meg felezzék.

    Mennyire abszurd a helyzet az jól mutatja hogy az egyetemek ugyan annyi pénzt kapnak egy bölcsész és mérnök hallgató után.
    Csak hát senki nem gondol bele hogy reál szakakon vannak kis csoportos órák egy számítási szemináriumot max 12-16 embernek lehet megtartani egyszerre. Ez szintén igaz a labor gyakorlatokra.

    Gazdaság szempontjából a reál diplomás a diplomás.

  46. Hit nélkül nem lehet előre lépni. A keresztény azért tesz jó egy másik emberrel mert hite szerint ez kell tenni. Ez egy sarkított példa.

    Én nem vagyok keresztény, de én többnyire azért teszem, mert morálisan és más szempontból is az a helyes. Az egymás tökére lépkedéssel hosszú távon még senki sem jutott előbbre…

    A felső oktatásba
    Moli én is benne vagyok és a műszaki természet tudományi részen tanulok.

    Mennyire abszurd a helyzet az jól mutatja hogy az egyetemek ugyan annyi pénzt kapnak egy bölcsész és mérnök hallgató után.
    Csak hát senki nem gondol bele hogy reál szakakon vannak kis csoportos órák egy számítási szemináriumot max 12-16 embernek lehet megtartani egyszerre. Ez szintén igaz a labor gyakorlatokra.

    Gazdaság szempontjából a reál diplomás a diplomás.

    Azért ez nem teljesen igaz. Orvosra is szüksége van és a kisgyereket nevelő tanárra is szükség van, méghozzá jó minőségben, mert nem árt, ha a gyerek beleszocializálódik a mai világba.

    Viszont hova kell évi 1000 kommunikációs szakamber? Magyarázni a szart…?

  47. dudi

    Ezen sírja vagy jót röhögej. A magyar néphadseregnem nem lett volna meg az ereje hozzá. Jogi indok se lett volna.

    Cseszlovákia kapcsán egyértelmű volt a helyzet a Csehek katonailag fel se léptek volna Lengyelek meg az új régi határon bulit csaptak volna.

    Szerbia esetébe ahogy írtam adott volt az indíték és elég lett volna a katonai erő is.

    Magyar nép hadsereget sokan nem becsülik pedig jelentet katonai erőt.
    Egy 3 fronton harcoló állammal szemben eséllyel szál hatot szembe

  48. monyok:
    „De amink van az a első rangú termő föld amely 30-50 millió embert lenne képes ellátni 1 osztályú élelemmel.”
    „Most meg a mezőgazdasági mezőgazdasági behozatalra szorulunk.”

    Ezek a dolgok nem egészen így mennek.
    Kétségtelen, hogy vannak jó minőségű magyar mezőgazdasági termékek. Azonban.
    A jó minőségű hazai termékek jelentős része exportra megy és helyette hazai fogyasztásra rosszabb minőségű import érkezik. Ami viszont olcsó. (Fizetőképes kereslet problémája itt kapcsolódik a minimálbér témához.)

    A termőföld lehet, hogy kiváló volt – valaha.
    Manapság az ipari mezőgazdaság nélkül nemhogy a jelzett tízmilliókat, de a mai országlakosság tizedét sem tudná ellátni élelemmel.
    A sok évtizedes ipari módszerekkel folytatott mezőgazdaság elszegényítette még a valaha kiváló termőföldet is.
    Ha nem lesz mód a mostani mérgeken/műtrágyán/gépi munkán alapuló termelés fönntartására, akkor sokkal rosszabb helyzetbe kerülünk, mint a „zöld forradalom” előtt voltak elődeink. Nem lehet egyszerűen folytatni sem az akkori módszereket, mert azóta minden megváltozott.

    A lényeg, hogyha valami okból akadozni fog az olajhoz való hozzáférés, a késélen táncoló ellátási láncok elszakadoznak.
    Manapság például egy tejtermék több ezer kilométert utazik, mire a fogyasztóhoz ér – még az is, amihez a szomszéd tehenészetben fejték a tejet. Ha szakadnak az ellátási láncok pillanatokon belül nem lesz kaja a boltban. De ugyanígy leáll az ipari mezőgazdaság is.
    Rövidesen nem, hogy 50 millió, de egymillió embernek sem lesz meg az élelme Magyarországon. (Természetesen ebben az esetben a közelebbi és távolabbi országok is ugyanebben a cipőben járnak majd.)

  49. Bata a mai világ nem a holnap után cimű film hogy minden változás hirtelen következik be.

    Nézd én vidéki vagyok és nekünk is van pár hektár földünk. Amit hallok a környék beli agrár szakemberektől az hogy EU-n belül magyar termő föld a legjobb földek közt van.

    Dán és egyébb gazda alig várja hogy amennyit tud vegyen belőle. Átlagos hazánkba 1/3-ba kerülnek mint nyugaton az átlag földek. Ha a legjobb nyugati termő földekkel ami a mi átlag föld minőségével egyenlő 1/5 mi föld áraink.

    + komoly édes víz készletünk is van.

    Elviekbe hazánkba a mező gazdaságnak működni kellene.
    Csak szándékosan szét van lopva tökre van téve.
    pl: Bábolna és liba tolvaj.

    Másik vetületet nézzük könnyebb arról beszélni hogy nálunk mi nem működne mint arról agyalni hogy mi működne

  50. „Elviekbe hazánkba a mező gazdaságnak működni kellene.”

    Unokatesómék pár hónapja adták el a gabonájukat. 160hektáron gazdálkodnak, termésátlaguk 4.2tonna/hektár (szar év) lett. Búza tonnájáért 190eurot kaptak és kb 95-100euro felett rentábilisek azaz ki van fizetve a traktor törlesztőjétől kezdve, a vetőmagon keresztül az üzemanyagon át minden és még a család minden! tagja kapott 120Knettot. 4.2*160*90= 60.500 leadózva/könyvelve tisztán megmaradt ~50.000eurojuk = 14milló Ft. És ez a pénz már teljesen „tiszta”, hozzá se kell nyulniuk, megy a bankba.

    És amikor nehezen ment nekik pl. ~1999-2000 környéke az mélypont volt, épphogy nulszaldosak lettek se kenték senkire, egyszerűen csak nem mentek nyaralni rodoszra… Persze 2-5-10-30hektárt hacsak nem zöldségezel a hajadra kenhetsz, nem termeli ki a „traktort”.

  51. Fade

    Ahol én lakom ilyen kis területek esetében inkább megegyeznek a szomszéd nagy gazdával hogy az az ő gépével csinálja meg.

    kis föld területe tulajdonosok menjenek termelő szövetkezetbe egy mezőgazdasági gép arra van kitalálva hogy egy idénybe 100 hektárokat műveljen meg.

    A mező gazdaság egyik rákfenéje a kereskedők akik abszolút pofátlanok 200-300% dolgoznak ha tehetik.

    Más részről az EU is szép közösség 1/3 kapja a magyar gazda a francia gazda támogatásának.
    Közben elő írások minden ugyan olyan szigorúak

    3, dolog sikeresen leépítettük az állat tenyésztést.
    Ezért is jön be a nyugati 3 hónapos sz.r hús.

    Azért mondom ezt mert vidéken nálunk 3 hónapnál tovább nem áll a házi vágásból származó hús készítmény.

    Ezt azért mondom így mert a háznál a dolgokat az ember magának készíti és oda figyel.
    Hús kombinátba meg roham munka stb.

  52. monyok: Az első felvetés szép csak 10+éve nagyon sok helyen bukott. Leginkább a „közös lónak túrós a háta” vonalon. Ez van, illetve volt a tapasztalat. Most majd mondhatod, hogy rossz véleménnyel vagyok a „Magyarokról”.

    „kereskedő levesz”
    Gabonatőzsde van. Ha hülye vagy levesznek. Ha nem nem.

    „Más részről az EU is szép közösség 1/3 kapja a magyar gazda a francia gazda támogatásának.”

    Ez egyrészről már nincs így, másrészről meg nem a +támogatások a rendszer legjobb dolgai. A legjobb a fix felvásárlási ár. Az kb ~100eur (Nem tudom most mennyi pontosan, mert évek óta jóval többet adnak érte a piacon.) azaz ha csak ~50hektárod van ami nem sok + katasztrófális éved volt azaz 3tonna/hektár termett (Ilyenre az elmúlt 10évben nem emlékszem.) akkor is rentábilis vagy. 2004óta nincs gabona gyujtogatás, dunába döntés a gazdák akármi van az utolsó szemet is eladják. Baromi jó ez így a gazda sose szív és a legrosszabb ami történhet, hogy nem megy rodoszra.

  53. Nézd. A magyarságot az elmúlt közel 70éve a legaljasabb módszerrel támadták. Az pedig a kultúra és hagyományok tudatos elfelejtetése.

    A mai magyar képződmény azt tartja a környezetéről hogy kár örvendő.
    Dögöl jön meg a szomszéd lova is. Szlogen
    Ez régen minden bizonnyal nem így volt mert a török akkor elfoglalja az egész országot meg nem lehettünk volna Közép-Európa meghatározó állam.

    Összegezve beszéljen Wass Albert verse: Ki a magyar?
    http://www.youtube.com/watch?v=h6_X61beYGA