|

Az indonéz Leopard beszerzésről

Nem új keletű információ, hogy Indonézia fejleszteni szeretné szárazföldi erejének harckocsi vonalas képességeit: a jelenleg rendelkezésére álló könnyű harckocsik után igazi nagyvadat szeretnének beszerezni. Az immáron több éve tartó tervezgetés tárgya nem más, mint a Leopard 2A6. A számos haderő által rendszeresített német harckocsiból 100 darabot szeretnének rendszeresíteni – ennek érdekében először egykori gyarmattartójuknál, azaz a Hollandoknál kilincseltek.

Hollandia évek óta adogatja el a hidegháború alatt felhalmozott hatalmas Leopard 1 és Leopard 2 készletét, sőt 2011-ben a teljes fegyvernemet is felszámolták, így az indonéz igény kielégítése nem ütközött volna akadályba. Persze csak akkor, ha pusztán azt nézzük, hogy lenne-e miből szállítani. Ha már azt is figyelembe vesszük, hogy akarnak-e, az már egy más kérdés. A holland – indonéz üzlet pont ezen futott zátonyra: a holland parlament aggályosnak találta az emberi jogok helyzetét Indonéziában, ami végül oda vezetett, hogy az idei év tavaszán Jakarta letett arról, hogy holland harckocsikat szerezzen be. A Leopard 2-ről azonban nem tett le, így kézenfekvő megoldásként megkereste a németeket – talán részben azzal a megfontolással, hogy ha a szaúdiaknak elvileg szállítanak, akkor nekik miért is ne tennék.

Jakarta még a tavasszal kereste meg a németeket az üggyel, ám semmilyen hivatalos kérelem nem érkezett részükről, eddig látszólag puszta puhatolózás szintjén állt meg a dolog. Angela Merkel eheti indonéziai látogatása kapcsán állítólagosan az volt a stratégia, hogy – legalábbis publikusan – nem is forszírozzák a témát, ám Indonézia ezt másképp gondolta. Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök nyíltan megerdősítette a sajtónak, hogy szándékukban áll német harckocsik beszerzése.

A német parlamentben az ellenzék részéről el is kezdődött a morgolódás. A balközép szociáldemokraták álláspontja az, hogy bár Angela Merkel igyekezett mellőzni, háttérbe szorítani a kérdést, Jakarta mégis egyértelmű utalásokat kapott arra, hogy az üzlet létrejöhet. Márpedig álláspontjuk szerint mindez vélhetően szembemenne a német törvényekkel. A zöldek szintén hivatalos állásfoglalást kértek, konkrétabban azt, hogy Berlin tegye egyértelművé Jakarta számára, hogy Németországtól egy darab harckocsit sem fog kapni. Álláspontjuk az, hogy a jelenlegi német törvények alapján egy olyan országba, mint Indonézia nem kerülhet német nehézfegyverzet.

A német védelmi minisztérium reakciójában kitért arra, hogy nem is értik az ellenzéknek a haditechnikai export kapcsán történő újabb megmozdulását. Szóvivőjük rámutatott arra, hogy az indonéz kérdés még nem is kérdés, lévén egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak. Ha erre sor kerül, akkor az majd alapos megvizsgálásra kerül, ahogy történik minden exportkérelem esetében.

Az ügy természetesen már szerepel a német sajtóban is. A Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában konkrétan azt taglalja, hogy az Indonéz érdeklődés pozitív elbírálása összhangban lenne a korábbi exportdöntésekkel. A napilapban kommunikált vélemény szerint Indonézia a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, tagja a G-20-nak, nem áll semmilyen konfliktusban, mindemellett szövetséges nemzet.

192 hozzászólás “Az indonéz Leopard beszerzésről”

  1. Indonezia terepadottsagai totalisan alkalmatlanok a nehezharckocsik alkalmazasara. Hegyes, mocsaras terepek, gyenge infrastruktura ( hidak hianya vagy azok teherbirasa. Nem veletlen hogy csak konnyuharckocsikat alkalmaztak es uszokepes AFV-et. Ezek az MBT atlagosan alig par tiz km kepesek megtenni vagy meg annyit se egy egy eppen hogy alkalmas terepen mert vagy egy hegy vagy egy mocsar vagy egyebb mas all az utjukban. Nincs terep a manoveresezre egyaltalan.

    Nehezharckosi azon teruleten egyszeruen hasznalhatatlan, vagy majdnem hasznalhatotlan.

    Nehezharckocsik beszerzesenek csak akkor van ertelme ha valahol „mashol” tervezik bevetni oket ahol a terep alkalmasabb lehet. Kerdes hol ?

  2. Az Indonezek mar elkezdtek „pacifikalni” PNG nalluk levo reszet. Szintiszta tisztogatast csinaltak csinalnak es ha egy nyugati ujsagiro arra tevedt akkor az is eltunt.

    Tulnepesedtek a teruletuket es nem is kicsit. Szamukra a tovabbi eletter szerzes letkerdes. Vizeiket agyonhalasztak termoteruleteik nagysaga sajnos igen kicsi a lakossag nagysagahoz kepest.

    A mult heten nallunk volt az indonez miniszterelnok ( vagy mi a szosz ) mert olyan szintet ert el az indoneziabol ausztraliaba menekulok aranya hogy orszagos botrany lett belole. Napi cca 100 ember probal csonakokon atszokni es miutan a RAN osszefogdosta oket az indonezek elutasitjak hogy visszafogadjak oket. Az ilyen emberekkel „megpakolt” hajok nem kapnak behajozasi engedelyt az indonez kikotokbe.

    Ezzel kapcsolatban volt targyalas ahol a helyzet megvaltoztatasanak egyetlen indonez felteteleeul azt kerte hogy az ausztralok inditsak be indoneziaban a szarvasmarha tenyesztest.

  3. A wikin írják is,hogy ilyen transzmigrációs program keretében próbálták rávenni az embereket,hogy Jáváról és Baliról költözzenek a kevésbé lakott területekre az országon belül. Kb 2,5 millióan szánták rá magukat (azt kb meg se érezte az ország).

    Csak nem egy Indonéz Blitzkrieg várható a közeljövőben? :)

  4. A túlnépesedés mint probléma megoldása mindig is a háború volt. Úgy néz ki most sincs máshogy. Ezért szoktam mondani, hogy Ázsiában nem Kínától kell igazán félni. Bár nagyok és nem ismernek se embert se Istent, de korlátozott a túlnépesedésük. Viszont India. Erős, nagy és lassan nem férnek el.

  5. beta

    Indonezia Kina India tulnepesedett. Ez a harom orszag osszesen ma 2,8 milliard embert jelent . Ezen orszagok teruletenek nagyresze alkalmatlan mezogazdasagi muvelesre. Mindharom orszag lakossaga rohamosan novekszik. Kinae hivatalosan 7 millio/ev de nem hivatalosan ez inkabb 10-12 millio/ev. Az az mig magyarorszag panaszkodik hogy fogy amagyar addig kina minden evben „kitermel” egy magyarorszagnyi embert akinek csak ugy tud enni adni hogy megveszi a vilagpiacon addig amig van mibol vagy amig van a vilagpiacon eleg elelmiszer.

    /
    /
    Mind harom orszag kenyszerhelyzetben van. Kinanak elso korben sziberia es a deli indo kinai orszagok ( foleg Burma es Tajfold ) adodik. Indonezianak egyeduli eselye egy nagy haboru vagy pedig teruletszerzes a szomszedaitol.
    Indianak is megoldast kell talalnia a problemara de a kasztrendszer miatt ott ez a dolog egyelore hazon belul van kezelve.

    A haboru gyakorlatilag boritekolva van csak a boritekra meg nincs ranyomva a datumbelyegzo.

    De hogy hab legyen a tortan ezek melett meg az egesz jelenlegi rendszer, vilagrendszer recseg ropog inog.

    Nem jol allnak a dolgok es ez Magyarorszagra is vonatkozik. Hatalmas edesviz tartalekok termoteruletek nulla honvedelem szethuzo korrupt tarsadalom.

  6. A 100 tank lehet,hogy nem sok egy ilyen országnak mint Indonézia.De egy ilyen országba minek? Én is az oda nemillősége miatt húztam fel egy picit a szemöldököm (Ahogy a 4. kommentben Kuruc is írta). Mennyi a 2A6-os súlya,60-63 tonna? Nem nehéz ez a tank egy kicsit oda? Nem akarok okoskodni,de szerintem Indonézia úthálózata azért nincs egy színvonalon Európa úthálózataival,vagy talán más,komolyabb ázsiai országéval sem (de ismétlem,én ezt nem vágom,nehogy megkövezzetek :)). Vagy Indonézia fordítva gondolkozik? Hogy előbb megveszik a jó nehéz tankokat,utána meg majd alájuk építik az utakat,meg a hidakat? :)

  7. „Meg kellene szolalni a veszcsengonek hogy ugyan mi a nagy budos celjai vannak indonezianak?”

    Én mikor az arab országok fegyverkezési okát kérdeztem csak annyit mondtak itt páran hogy:

    Van pénzük.
    Na akkor kb Indonéziára is az vonatkozik.

  8. Fegyveres erők létszáma

    297 000 fő (nagyrészt sorozott)
    Szolgálati idő a sorozottaknak: 24 hónap
    Tartalékos: 400 000 fő
    Szárazföldi erők

    Létszám 230 000 fő
    Állomány
    5 gyalog dandár
    3 légideszant dandár
    2 tüzér ezred
    2 páncélos zászlóalj
    10 műszaki zászlóalj
    8 felderítő zászlóalj
    1 vegyes repülő század
    1 helikopteres század
    Felszerelés
    280 db közepes harckocsi
    90 db felderítő harcjármű
    11 db páncélozott gyalogsági harcjármű
    480 db páncélozott szállító jármű
    185 db vontatásos tüzérségi löveg
    43 db helikopter
    Légierő

    Létszám 27 000 fő
    Állomány
    4 közvetlen támogató század
    1 vadászrepülő század
    1 felderítő raj
    5 szállító repülő század
    3 helikopteres század
    Felszerelés
    90 db harci repülőgép (A–4, F–16, Hawk, F–5)
    63 db szállító repülőgép
    2 db légi utántöltő gép
    48 db helikopter
    Haditengerészet

    Létszám 40 000 fő
    Hadihajók
    2 db tengeralattjáró
    17 db fregatt
    36 db járőrhajó
    12 db aknarakó/szedő hajó
    26 db deszanthajó
    15 db vegyes feladatú hajó
    Haditengerészeti légierő
    Létszám: 1000 fő
    17 db harci helikopter
    85 db vegyes feladatú repülőgép és helikopter
    Tengerészgyalogság
    Létszám: 12 000 fő
    2 dandár és egy tüzér ezred
    Felszerelés: 100 db közepes harckocsi és 48 db tüzérségi löveg

    Hát azért el vannak eresztve rendesen …….

  9. Kuruc71

    Senkinek nem lehet alternatíva Oroszországtól,Amerikától,Kínától, Franciaországtól,Indiától,Nagy-Britanniától,Izraeltől területeket szerezni azért mert,ha nagy szarban érzik magukat elkezdenek mindenféle piros gombokat nyomogatni.

  10. Kuruc71

    Gondold végig.Azért kell Kínának új terület,hogy el tudja tartani a a lakosságát de nincs értelme a + területeknek,ha egyik pillanatról a másikra(itt ez kb fél-egy óra)annyira lecsökken a lakosságod amit Kína a mai méretével is simán képes eltartani.

  11. Indonezia azert nincs ugy elengedve anyagilag. Radasul egyik szomszedjanak sincs teruleti kovetelese vele szemben. Plusz van ezer mas hely a katonasagon belul ahova kolthetne. Sok a kalozkodas arra fele, es a heliflottajuk tengeri jarorflottajuk sem tul eros. Ezert ertelem szeruen vasarolnak tengeralattjarokat es F-16 os kell nekik ( no jo Tucano-t is vettek ) meg kell nekik Leo2.

    Alapvetoen az ausztral fegyveres erok fejlesztesi terve jo. Nagyon jo. Csak a fo tetelek :
    50-100 db F-35
    8 db P-8 Posseidon ( ez igy keves )
    8 db uj Fregatt
    15-20 db uj OFF Shore jarorhajo
    12 db uj tengo
    2 db uj partraszallo hajo ( az LHD 2 eppen most kerult vizre a spanyoloknal )
    stb
    stb

    De az idovel nem vagyok kibekulve mert a ahogy kineznek a dolgok nem 2020 utan lesz a nagy engedd el ahajamat hanem sokkal elobb.

    A legterellenorzoinek erkeznek folyamatosan es ez nagyon jo, de a tobbi lassu, nagyon lassu.

  12. Azért elég szomorú dolognak tartanám azt, hogy ha Ausztráliát fegyveres fenyegetés érné, akkor a nyugati országok nem állnának mögé, ha kell fegyverrel is. Az ázsiai országok elcseszték az ész nélküli szaporodásukkal, ezért rendezzék le a dolgot egymás között, ne keverjék bele a nyugatot.

  13. „Senkinek nem lehet alternatíva Oroszországtól,Amerikától,Kínától, Franciaországtól,Indiától,Nagy-Britanniától,Izraeltől területeket szerezni azért mert,ha nagy szarban érzik magukat elkezdenek mindenféle piros gombokat nyomogatni.”

    dudi

    A nuki fegyver csak olyan ellen vetheto be akinek nincs nuki fegyvere. Ha a masik fel rendelkezik nuki fegyverrel akkor az egy nem bevetheto eszkoz.
    Miert ?
    Nagyon egyszeruen mert a masik visszaut !
    Pontosan ezert ha kina megidulna eszaknak akkor nem kapna nukit a nyakaba, mert visszakapna orosz o. Orosz o pedig nem kepes jelenleg megallitani egy kinai tamadast es ezert is igyekszik nagy baratkozast szinlelve kinat a nyugat ellen illetve barki ellen forditani.

  14. beta

    Nem lehet bizni a nyugati tamogatasban. Ket okbol !
    Az egyik hogy nem biztos hogy akarnak majd tenylegesen segiteni. En konyen el tudom kepzelni azt a helyzetet mint anno a 30 as evekben europaban volt, hogy hagyjak kinat elfoglalni ausztraliat ( csak probaljak meg a rizsesek ) hat ha megelegszik azzal a terulettel es igy nekik beke lesz.

    A masik indok meg ha akarnak is majd segiteni akkor is mindenkitol rohadt messze vagyunk. Ha mi kaptjuk az elso pofont es velunk egyutt az USA bazisok a kornyeken akkor az nagyon durvan tudna mutatni. Sokkal durvabban mint Pearle Harbour anno

    Az ausztral kormany is leirta kerek perec hogy mar nem lehet arra epiteni hogy az USA majd meg ved minkat. VAGY ahogy nem regen volt rola szo ma mar arra sem lehet epiteni hogy egy haboruban majd az USA kitolti a kapacitas vagy kepesseg beli hianyokat. Olyan leepitesen megy az USA hadereje is hogy egyszeruen keptelen lesz egyszerre tobb konfliktust kezelni.

    Lehet hogy segitenek majd lehet hogy nem. Erre nem lehet egy orszag jovojet epiteni.

  15. Kuruc71

    És akkor mi van ha visszalő?Azzal megmenti a saját lakosságát?Megnyerné az esetleges háborút?Megakadályozná vele az orosz atomcsapást?Semmi nem történik csak elpusztít egy halom orosz embert meg várost DE(és ez fontos) semmi más előnye nem származik belőle.Ellenben ha az oroszok már úgy is vereséget szenvedtek nekik már mind1.Soha nem attól kell félni akinek vannak lehetőségei hanem attól akinek csak egy van.

  16. dudi

    Egyik felnek sem szarmazik abbol elony ha nukit hasznal. Ezert is nem fogjak egymas ellen hasznalni, es ezert helyezodik a hangsuly megint a hagyomanyos erokre.

    Orosz o nem fog nukihaborut kockaztatni mondjuk negyed Sziberiaert.

    Szerintem

  17. Ha a gyalogság támogatására használod őket, akkor van az országon belül is hol használni. Vietnám sem egy tankbarát környezet, mégis végig használták őket. A harckocsi tömege csak a szállításnál nagy probléma, mikor lánctalpain megy, akkor a fajlagos talajnyomás a mérvadó és az kb ugyanannyi, mint egy könnyü harckocsinak, vagy egy PSZH-nak.

  18. Kuruc71

    A kínai atomtámadás az oroszok ellen nem biztos, hogy olyan hatékony lenne, mint az orosz a kínai ellen. Kínában ha eldobsz egy kavicsot biztos eltalálsz valakit, szóval akár hova mennek az orosz rakéták (amiből nem mellesleg elég sok van) azok hatalmas emberi és anyagi pusztítást visznek végbe, míg az orosz területeken „van hova lőni.”
    Kínai atomfegyvereknek nem lehet cél az orosz ázsiai régió hiszen azt akarják elfoglalni, szóval magukkal szúrnának ki. Viszont Oroszország európai részét meg nem biztos, hogy elérnék a töltetek. Elég messze van Kínától és útközben van pár elfogó telepítve, továbbá Moszkvát és Szentpétervárt külön védelmi gyűrű védi. Persze elég ha csak egy talál, de akkor sem lenne a pusztítás arányos a két oldalon.
    Én a helyükben Indiának mennék neki. A világ is jobban járna így , persze kizárólag népesedési szempontból.

  19. Az orosz nukleáris stratégia az amival együtt már deklaráltan prevenciós célzattal is bevethetőnek tartja az atomfegyvereket ha ezzel saját magát védi meg.

    Az oroszoknak feltűnik,hogy sárga testvéreik bántó szándékkal a fél kínai haderőt felsorakoztatják a határok mentén erre ugyan ezt teszik az oroszok de észreveszik,hogy nem képesek megállítania kínaiakat ezért jól leatomozzák a felvonult kínai csapatokat akik ugyan ezt megteszik az orosz erőkkel ezzel haderő hiányában véget is ért a háború.
    De mi történt valójában?

    A kínaiak azzal a szándékkal,hogy területeket szerezzenek felvonultatták a haderő többségét az orosz határon amit elpusztítottak az oroszok,mire ezt megtették a kínaiak is az orosz csapatokkal.VISZONT ezzel az a helyzet állt elő,hogy a kínaiaknak egy négyzetcentivel nem lett több területük viszont elpusztult a hadsereg nagy része így semmilyen támadó hadműveletet nem tudnak indítani SEMMILYEN irányba azaz köptek egyet a levegőbe és aláálltak…Az oroszokkal az történt,hogy megsemmisült a haderő nagy része így támadni nem tudnak de mit ad Isten nem is akartak+ a területeik is megmaradtak.

    Ezek után is úgy gondolod,hogy van értelme megtámadni az oroszokat?

  20. Velemenyem szerint elso korben kina meg fogja szalni Mongoliat vagy annak egy jelentos reszet. Ezzel parhuzamosan szerintem Burma is jatszhat es esetleg masok. Ezen felbatorodva mint anno az olaszok a II. VH ban masnak is eszebe juthat hoditosdit jatszani. Remeljuk ugyan annyi sikerrel is !

    Csak azt latszik egyelore hogy el fog kezdodni hamarosan de hogy hol hogyan azt nem. Egy teljesen veletlen szikra emberi hulyeseg is elindithatja a dolgot a nagyok akaratan kivul.

    „Malacka” vagy valamelyik ottani fejes akcioja esetleg kinai tabornok is jatszhat sajat partit.

  21. Mongolia az utkozo allam vagy inkabb a garancia arra hogy kina nem fog eszakra elindulni. Viszont ha kina problemai novekednek ( es novekednek ) akkor kina is nagyobb nyomast fog helyezni az oroszokra akik reszben meghatralhatnak a mongol teruletek garanciajanak reszleges visszavonasaval.

  22. Hát igen, a fene nagy jólét miatt Hollandok simán megtehetik, hogy visszautasítanak egy ilyen nagy üzletet. Indonézia hatalmas ország, ehhez képest a 100 db tank nem olyan sok, én simán eladtam volna nekik. Se baj majd a németek adnak nekik, pörögjön csak az export.

  23. Kuruc71:

    Természetesen Ausztráliának elsősorban meg kell próbálnia megvédenie magát önállóan. Ugyanakkor ennek nyilvánvaló méretbeli korlátai vannak. A nyugati országoknak meg fel kell ismerniük, hogy közös érdek az, hogy egyikük se sérüljön. Pont a 2 vh-s tapasztalat az, hogy nincs olyan hogy majd megállnak Ausztráliánál az ázsiai országok. Ráadásul nem éri meg hagyni, hogy felerősödjenek bizonyos országok, pláne egy saját kultúrkörből való ország romjain. Nem olyan nehéz azt megmutatni a térségben, hogy nem éri meg Ausztráliát megtámadni. Sőt, tovább megyek. Akár Oroszország mellett is ki kéne állnia a nyugatnak. Nem kell rögtön háborúra gondolni, elég egy megfelelő időben és helyen tartott hadgyakorlat ami jelezné az ázsiai országoknak, hogy melyik irányba nem érdemes puhatolózniuk. A katonai kapacitás meg meglenne, ha Európa összefogna végre. Most úgy néz ki gazdaságilag már növekszik az integráció, ami azt jelenti, hogy lesz közös érdek. Ha lesz közös érdek, lesz közös hadsereg is.

  24. dudi

    Aki idot nyer eletet nyer. Az orosz hadero modernizalasa kesik. Mar megint ! Vagy meg mindig ? Ha no a feszultseg a bili fedele alatt akkor valahogy idot kell nyerni ha nem vagy felkeszulve a kovetkezmenyekre.

    Oroszorszag messze nem olyan eros mint ahogy sokan gondoljak. Egyedul nuki ereje eros, de ugye az a masiknak is van, igy buntetlenul nem vetheto be.

  25. @Sulyid
    a merkavád egy adott terepre készült. Az izraeli fegyveres erők saját taktikájának része. Hozzá lett igazítva a jármű. Máshol nem hiszem, hogy ugyan olyan hatékonysággal megállná a helyét. Túl nehéz, túl lassú. Ott kicsik a távolságok, sok a lakott terület, nem kell száguldozni, de a védelemre fokozottan szükség van. Városi harcra kiváló, de nyílt terepen a Leo felzabálná.

    A népesség növekedés indiában nagyobb mint kínában tőlük kéne tartani.
    A mesterem minden évben kimegy kínába, hát nem kicsit meglepődött az idén. Ami tavaly 8 jüan volt most idén már 40 jüan. Megjelent a fizetőképes kereslet,+ emelkedik az életszínvonal.

  26. nem beleoffolva semmibe, de ha már Merka, nekem mindig az volt szimpatikus a „felépítésében”, hogy „végletekig” személyzet barát, azaz nagyobb hangsúlyt fektet a személyzet túlélési esélyeinek növelésére mint más hasonló kategóriás mbt…bár ha harckocsi akkor megmagyarázhatatlan módin a franciákhoz és az angolokhoz húzok…

  27. Sulyid a további viták elkerülése érdekébe mindig jegyezd meg Izrael számára a legjobb.

    India valóba egy időzített bomba. De Kína a veszélyesebb. Haditechnikai téren kenterbe veri Indiát. Társadalmilag is.
    Háborúba a társadalmi viszonyok nagyon fontosak. Jó példa WWII japán.
    Szamuráj kultusz a katonák életének semmibe vétele. Elmaradott nép rétegek.
    Következmény:
    A legjobb legjobban képzett katonák a háború elején elestek
    Iskolázatlan társadalom, hosszadalmas kiképzés.
    Indiába a kaszt rendszer hasonló veszélyeket rejt.

  28. „Most úgy néz ki gazdaságilag már növekszik az integráció, ami azt jelenti, hogy lesz közös érdek. Ha lesz közös érdek, lesz közös hadsereg is.”

    Na igen, az etnikai feszültségeket meg leszarjuk ugye?

    Olyan közös hadsereg lesz hogy Amerikától szerzik majd be a 6 gen gépet:DD.

    „Nem lehet bizni a nyugati tamogatasban. Ket okbol !”

    De lehet, azért mert Amerika érdeke is lenne lenyomni Kínát mielőtt túl sok nukija lenne .

    „Olyan leepitesen megy az USA hadereje is hogy egyszeruen keptelen lesz egyszerre tobb konfliktust kezelni.”

    Ezt úgy kifejtenéd hogy miért nem lesz ereje?
    Az jenkik és a NATO 3000 f-35 fog vásárolni
    Kína mennyit? 400-500?

  29. Kínának van Dél-Amerikát és az Antarktisz egy részét kivéve az egész Földet lefedő rakétája, tehát igen, oda tudnának könnyedén szúrni akármelyik Oroszország Európai felén fekvő nagyvárosnak:

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/PLA_ballistic_missiles_range.jpg

    dudi

    Most nem azért, hogy beleokoskodjak, de mintha pont Te mondtad, volna hogy az orosz hagyományos haderő nagy része legalább 15 éves lemaradásban, ergo ha sietniük kéne, a modernizáció nem egyik napról a másikra jönne létre. Hacsak nem lennének drasztikus forrás átcsoportosítások a haderő részére.

  30. „Ha mi kaptjuk az elso pofont es velunk egyutt az USA bazisok a kornyeken akkor az nagyon durvan tudna mutatni. Sokkal durvabban mint Pearle Harbour anno”

    Aha, tudsz különbséget tenni az kínai sz-300 és az sm-3 rakéta közt?
    Az egyiknek 200 km a máiknak 600 km hatótávolsága van.
    Az sz-300 30 km magasságban repülő cél ellen való az sm-3 meg 250km magasságig hatásos.
    Rakjunk rá durva 8 évet az sm-3 rakéták fejlődésére és kapunk egy megnövelt hatótávolságú és jobb manőverezési rakétát .
    Kínának mi lesz 8 éven belül? butított sz-400 .

    Ha már háborúskodás megy ezerrel, akkor a térség országait kihagyod ?
    japán ,dél-korea ,tajwan, Vietnám, Ausztrália.
    Ezek közül kb 4 ország 100-150 db f-35 fognak rendelkezni.

  31. drone szerint:
    2012. július 13. péntek @ 21:40
    „Kínának van Dél-Amerikát és az Antarktisz egy részét kivéve az egész Földet lefedő rakétája, tehát igen, oda tudnának könnyedén szúrni akármelyik Oroszország Európai felén fekvő nagyvárosnak:”

    Drone
    Nem azért írtam, hogy messze vannak. Minél messzebb van valami annál több idő odaérni. Igaz ez a Kínai rakétákra is. Útközben pedig akad elhárítórendszer nem egy helyen + erre jön rá még a két rakétavédelmi körgyűrű. Én arra céloztam, hogy a hosszú repülési idő miatt bőven van idő az ellenintézkedésre, ráadásul már most is ki van épülve a rendszer, ami az S500-as megérkezésével csak tovább erősödik. Kína nem áll jól ha megfordítjuk a helyzetet. Oroszoknak közelebbre kell lőni, több fegyverrel, kevésbé védet, és magasabb számú potenciális célpontra. Nálam az elkönyvelt vesztességeknél Kína vesztésre áll.
    Bár az igazság az, hogy Kína semmikép sem támadja meg Oroszországot. Egyszerűbb és olcsóbb jóban lenni velük.

  32. fip7

    „Én arra céloztam, hogy a hosszú repülési idő miatt bőven van idő az ellenintézkedésre, ráadásul már most is ki van épülve a rendszer, ami az S500-as megérkezésével csak tovább erősödik.”

    A modernebb rendszerek, mint az S-400, gondolom Moszkva környékén van teleszórva. Ráadásul, erről nincs információm, de ha egy nuki rakétát becsapódás előtt egy ilyen rendszerrel elkapnak, akkor az nem robban fel? Mert ha teszem azt, 4-500 kilométerre a céltól felrobban, akkor a sugárzás valamilyen formában eljut odáig, ami szintén áldozatokkal jár.

  33. „miért kéne a merkavát a speciális közel-keleti viszonyokból kivennem?”
    mert a cikk indonéziáról szól? :)

    „Oda tervezték, ott van a hazája”
    ott 10-es is, de tedd ki pl. indonéziába vagy a tajgára, ahol azért kell egy picit menni két lövés közt és egyből nem lesz 10-es, hanem mondjuk csak 7-es…

    a leo lehet, hogy csak 9-es lenne az izraeli körülmények közt, de ezt a 9-et mindenhol tudja, így ha kiszakadsz egy kicsit az izraeli szemüveg mögül, láthatod, hogy 2×9 több mint 10+7… :)

    „a speciális közel-keleti viszonyok” pont emiatt csak ott a legjobb, (bár ez sincs bizonyítva, mert mondjuk nyugati zsoké által irányított leoval nem találkozott ott, nem is fog) mert ezen viszonyok alapján lett tervezve, így csak ezen szűk határok között a legjobb, máshol ez már pont hátrány…

  34. Azért ne felejtsük el, hogy Indonézia szárazföldön szomszédos Malajziával (legalábbis egy jelentős részével), Kelet-Timorral és Pápua Újgineával is. Nem hiszem, hogy teljesen járhatatlan lenne a határ, a könnyű szerkezetű falvakban megbűvó esetleges ellenségeket pedig a Leókkal elég szépen a földbe lehetne döngölni, még akkor is, ha viszonylag modern pct rakétáik vannak, különösen annak fényében, hogy a jelenlegi indonéz harckocsik páncélját kb egy 2. vh -s bazooka is átüti.

    „Fegyveres erők létszáma

    297 000 fő (nagyrészt sorozott)
    Szolgálati idő a sorozottaknak: 24 hónap
    Tartalékos: 400 000 fő
    Szárazföldi erők

    Létszám 230 000 fő
    Állomány
    5 gyalog dandár
    3 légideszant dandár
    2 tüzér ezred
    2 páncélos zászlóalj
    10 műszaki zászlóalj
    8 felderítő zászlóalj
    1 vegyes repülő század
    1 helikopteres század
    Felszerelés
    280 db közepes harckocsi
    90 db felderítő harcjármű
    11 db páncélozott gyalogsági harcjármű
    480 db páncélozott szállító jármű
    185 db vontatásos tüzérségi löveg
    43 db helikopter”

    Hát ha ezek a valós adatok, akkor az indonéz haderő pillanatnyilag egy vicc.
    A tized ekkora Honvédségünk több PSZH -val rendelkezik, az indonéz hadsereg ezek alapján azt mondanám, hogy leginkább gyalogosok tömegéből áll.
    Ha a légierős adatok pontosak, akkor jelenleg 10 db F-16 Block 15 (de csak Sidewinderrel), 15 db F-5, 5 db Szu-27, 5 db Szu-30 van a légierejük állományában (igaz, F-16 -baól és Szu-30 -ból hamarosan több is meg fog érkezni).
    Ezt a a 80′ -as évek végi Néphadsereg is lazán bedarálta volna, max a légierő lett volna egy kicsit metszes, de talán még az sem.

  35. drone szerint:
    2012. július 13. péntek @ 22:52

    „ha egy nuki rakétát becsapódás előtt egy ilyen rendszerrel elkapnak, akkor az nem robban fel? ”

    Tudtommal nem robban fel.

    Majd valaki nálam jobban hozzáértő kijavít, de emlékeim szerint Kína olyan 250-400 közötti Nuki rakétával rendelkezik. Azt nem tudom, hogy mint el tudja-e érni Moszkvát de szerintem nem. Sajnos Kínáról nincs részletes jelentés.

    http://www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/docs/fiatkut/pdf/Zhu_04_01.pdf

  36. Ha úgy vesszük 0 KM re van Kínától :) (Amúgy 7 állam tart igényt a szigetekre de a lakosság 99% Kínai a szigeteken természetesen betelepítés útján kerültek oda a lakosok az a ösz visz pár ezer(De ha jól tudom az európai embernek is volt pár ilyen betelepítem az enyém a sziget kalandja „de ebbe az esetbe még őslakosok se voltak a szigeteken”) Az építményekeket kikötőket középületeket lakóházakat mind Kína építette a szigetekre még 3 repteret is rakott 3 szigetre google földel érdemes nézelődni a szigeteken zátonyokon mert van mit.

  37. szittya

    tudtommal ezek a szigetek lakatlanok es sosem volt rajtuk lakossag mert egyszeruen alkalmatlanok az eletre. Ertektelen hajozasi veszelyforrasok voltak es igy a kutyanak nem kelettek addig mig az asvanykincsek meg a halaszati jogok nem ertekelodtek fel annyirra amennyire. Most hogy ez a helyzet kiderul hogy mindenkinek ez tortenelmi osi jussa. Azonban jogilag a nemzetkozi torvenyeket kene nezni csak hat ez a hatalmas katonai erovel biro kinanak epppen nagyon rossz lenne.

    Ez is mutatja kina tenyleges arcat, es azt hogy ha hagyjuk hogy diktaljon akkor majd nem egy bolcs kulturalt udvarias azsiai orszagot hanem egy uvolto es tombolo elnyomo sarkanyt fogunk kapni.

  38. Csatlakozom Kuruchoz. Pont ezt akartam mondani én is az elöbb, hogy a kutyának sem kellettek mostanáig. Most pedíg mindeggyik fél hadrendbe állította a történészeit, akik természetesen bizonyíttják is, hogy az övék az adott szigetek. Valami olyasmit kéne kitaláljanak, mint a szén és acélközösség.
    A szigetek mára asszem mind lakottak, kissebb nagyobb katonai bázisok katonái álltal.

    http://worldmeets.us/images/south.china.sea_map.png

    Aki csak tehette erődítéseket hozott létre rajtuk. És úgy tudom, hogy a kérdéses atolon is van néhány kínai erőd. De talán vietnámi is.

    http://community.heywhateversocial.info/_Philippines-increasing-presence-in-South-China-Sea/blog/2709244/22914.html

    http://www.southchinasea.org/images-2/chinese_structure/

    http://www.strategycenter.net/research/pubID.209/pub_detail.asp

  39. A helyzet az hogy kina szavakban a bekes targyalasos megoldast hangsulyozza , de valojaban nem hajlando semilyen megosztasra.

    Ez a fajta vislkedese valtotta ki a tersegben az utobbi idoben tapasztalhato rohamos fegyverkezest, meg az USA val valo baratkozast.

    Aztan most Peking csak pislog hogy az amik milyen kozel kerultek hirtelen meg a „tuloldalt” mindenhol kezdenek feltunni aYenki tengereszeti egysegek.

  40. hanem egy uvolto es tombolo elnyomo sarkanyt fogunk kapni.

    No offense, már régen azt kapjuk. A sárkány nyaka még rövid, mert csak a szomszédjában volt ereje izmozni. Vagy még ott sem. (Tibet és Vietnám) A saját lakosság elnyomásában már aranyérmesek. Ebben minden komcsi ország világbajnok volt.

  41. Nekem az a benyomásom, hogy inkább afrikában terjeszkednek. Ami szomszédait illet gyakorlatileg erről az egy konfliktusforrásról tudok. Persze ott van a DoD és ujjabban ausztrália „Sárga Veszedelem” elképzelése, de per pill a hadereje messze nem olyan jelentős kínának, hogy komoly veszélyt jelentsen Asutrália, vagy Emreika számára.

  42. Mac

    „Nekem az a benyomásom, hogy inkább afrikában terjeszkednek.

    Ez csak az egyik allomasa a projektuknek. Ahoz hogy azokkal a teruletekkel kapcsolatot tartani tudjanak ahoz szukseguk van arra hogy a teljes teruletet ellenorizni tudjak oda es vissza.
    Ezert van mar bazisuk Pakisztanban Sri Lankan Myanmarban is. Azonban a kozvetlen partjaiknal bajban vannak mert ott tobb orszaggal vagy majd hogy nem mindegyikkel osszerugtak a port.

    Tehat kina nem Afrikaban terjeszkedik hanem ott is !

    „ersze ott van a DoD és ujjabban ausztrália “Sárga Veszedelem” elképzelése, de per pill a hadereje messze nem olyan jelentős kínának, hogy komoly veszélyt jelentsen Asutrália, vagy Emreika számára.”

    Egyedul jelenleg semmikeppen de arra tokeletesen jo pozicioban van hogy masokkal kavartassa a szart. Iran Sziria Eszak Korea es Indonezia valamint Pakisztan is.

    Szerintem valahol ez is lehet a „master plan” hogy elobb maga elott kuldve ezen orszagokat azok kimerulese eseten jonne mint masodik es egyben mindent elsopro hullam.

  43. Ha már proxik, az amiké messze erősebbek, mint a kínaiaké. Irán nem hinném, hogy annyira kínai befolyás alatt állna. Komoly üzleteket kötnek az biztos, de attól még nem befolyási övezet. Szíriában Assad rezsime dögledezik, rájuk nem számíthat. ÉK lehet inkább nyűg mint komoly szövetséges. Marad Indonézia és Pakisztán, de ezek az amikkal is próbálnak jóban lenni.

  44. Persze hogy van az USa na is proxija csak eppen se nemeked se nekem nem mindegy hogy egy orosz kinai vagy USA proxi befolyasa alatt vagy.

    Nagyon nem mindegy,

    Nem azert mert az egyik a jo a masik rossz hanem mert az egyik az kevesbe sokkal kevesbe rossz mint a masik.

    Anno Olaszorszag meg Spanyolorszag meg Magyarorszag sem volt total nemet proxi alatt megis azt tettek amit a nemetek mondtak .Miert ?
    Mert a pillanatnyi erdekeik egyeztek es ez eleg volt egy laza viilagegeshez.

  45. „A sárkány nyaka még rövid, mert csak a szomszédjában volt ereje izmozni.”

    Mert most talán tudna máshol is Izmozni?

    „A saját lakosság elnyomásában már aranyérmesek.”

    Irigykedhetnek az indiaiakra mi? hisz ott sokkal jobban élnek mit Kínába és elég sok magyar dolgozik tanul is Indiába ugye?
    Mert hiába nő India gazdasága ha abból a pénzből csak fegyvereket vásárol.
    Évente Kínába 5-10 millió embert hoznak fel középosztály szintre míg Indiába mennyit?

    Kuruc: Ha Kína valóban olyan lenne mint ahogy te előadod akkor akkor nem holmi 200 j-10 lenne hanem jóval több.
    Azért Kína nem úgy fegyverkezik mint India aki ugye a népét is leszarja.

  46. Mac

    „Azért elég távolinak tűnik, hogy Ausztráliából valamikor is mandarin állam lesz:)))”

    Azon vagyunk ! Azon vagyunk !

    Azonban ez nem lesz igy magatol. Anno majdnem shogunatus lett kengurulisztanbol, es hat tenni kelett anno is ez ellen.

  47. Igen. A környező kisebb országok haditengerészeteit a meglevő erőkkel és a MKK2 és modernebb H-6 változatokkal simán lenyomják.

    Indiában tudtommal senkit nem csuknak le, aki bírálja a rendszert. Valahol tök vicces, hogy a jólétet összekötöd a politikai berendezkedéssel. Szezon és fazon…

    Egyébként nem igazán értelek. India távlati célrja 250-300 Szu-30MKI. A kínaiaik ezelatt az idő alatt vettek +100 MKK-t, legyártottak +100 J-11-et, és már lassan 200 db J-10-et.

    Szóval szerintem ne akard már beadni, hogy az indiaiak túlfegyverkezik magukat. Csak ott legfeljebb nem mismásolják el a költségeket…

  48. Henry Kissinger:
    „ Az USA igyekszik féken tartani Oroszországot, és Kínát, és a koporsóba az utolsó szög Irán lesz, mely természetesen Izrael fő célpontja. Megengedtük Kínának, hogy megnövelje a katonai erejét, és Oroszországnak hogy gazdaságilag megújuljon, hogy hamis biztonságérzet, nagyképűség hassa át őket, de ez gyorsabb összeomlást okoz majd mindkettőjük számára. Mi olyanok vagyunk mint egy gyors céllövő, aki kihívja a kezdőt hogy előhúzza a pisztolyát, de amikor megpróbálja: puff-puff. A következő háború annyira súlyos lesz, hogy csak egy szuperhatalom győzhet, és az mi vagyunk. Pont ezért annyira sürgős az EU-nak, hogy egy szuperállamot hozzon létre, mert tudják, hogy közeledik a háború, és ahhoz hogy Európa túlélje, egy egyetlen összekovácsolt államnak kell lennie. A ő sietségük nekem azt jelenti, hogy nagyon is jól tudják, hogy az igazi nagy leszámolás közel van. Ah, mennyit álmodtam erről a pillanatról.” „

  49. „ Azt mondtuk a katonáknak, hogy hét országot kell elfoglalniuk Közel –Keleten, és ezt szinte megtették. Tudjuk mindnyájan mit gondolok a katonákról, de azt kell mondanom, hogy ez alkalommal túl jól teljesítették a parancsot. Már csak az utolsó dominó maradt hátra, azaz Irán, mely valóban a mérleg nyelve lesz. Kína, és az oroszok, meddig nézhetik, hogy Amerika tisztára söpör mindent? A nagy orosz medve és a kínai sarló akkor ébrednek fel az álmukból, amikor Izraelnek teljes erejéből és minden fegyverzetével harcolnia kell, hogy annyi arabot megöljön, amennyit csak tud. „

    Ha minden jól megy, ahogy reméljük, akkor a Közel-Kelet fele Izraelé lesz. A fiataljaink jól ki lettek képezve az utóbbi évtizedben a harci videó játékok konzoljain, érdekes volt látni a új játékot, Call of Duty Modern Warfare 3, ami pontosan visszaadja azt ami a közel jövőben történni fog. A mi fiataljaink az USA-ban és Nyugaton fel vannak készítve, arra lettek programozva, hogy jó katonák legyenek, ágyútölteléket, és amikor megparancsolják, hogy az utcára menjenek a ruszkik és kínaiak ellen harcolni, akkor engedelmeskedni fognak a parancsoknak. A romokból mi egy új társadalmat építünk majd, csak egyetlen szuperhatalom marad, és a Világkormány fog győzni. Ne felejtsük el, hogy az USA-nak jobb fegyverei vannak, olyan cuccaink mely egyetlen más nemzetnek sem, és megmutatjuk ezeket a fegyvereket a világnak, amikor eljön a megfelelő pillanat. „

  50. Meg valami az oszkephez.

    Szemelyes tapasztalatom van egyutt elni india es kinai kisebbseggel. Ugy altalaban az elteres hatalmas ! Sok mindenre kiterjed de ami most minket erint az a kovetkezo. Az indiai bevandorlo meglatja az itteni tarsadalmat es igyekszik beilleszkedni. Megtanul angolul es a kulturajat, subkulturajat a tarsadalmon belul azt nem rombolva, TISZTELVE teszi.
    Nem gyulekeznek csoportokban nem alkotnak sajat kis regiokat varosokat. NINCS olyan hogy „kis india” es nem csak itt de az USa ban sem hallottam ilyenrol. Mikor beszelsz veluk akkor megadjak a tiszteletet neked ( persze bunkok mindenhol vannak )

    A kinai mas. Nagyresze ugy fogja fel a bevandorlast hogy egy ujabb kontinens amit meg kell hoditani. Tomorulnek es subkulturat hoznak letre amit tolnak ezerrel. Angolul sokan nem beszelnek es nem is ertik miert kell nekik megtanulni mikor ok a kinai kozossegben mindent letudnak rendezni kinaiul. Vannak olyan varosreszek ahol szinte csak kinai feliratot latsz az utcan . Arrogansok lenezik a masikat ha nem kinai de a masik kinait is ha az szegenyebb mint o.

    Arroganciajukra jo pelda hogy a nagyreszt kinai nemzetisegbol felallo Szingapuri vezetes es tarsdalom is elkovet mindent hogy a befolyasat a kinaiaknak visszaszoritsak feken tartsak. De egy masik pelda. Legutobb a Hong Kongi kinaiak tuntettek az arrogans szarazfoldi kinaiak nyomulasa es elnyomasa ellen.

    No ez a ketto a kulonbseg az en szememben. Azt tudom hogy ha haborura kerul a sor az indiaiak egy jelentos reszere batran szamithatok mig a tobbi nem szur hatba. A kinaiakrol meg megvagyok gyozodve hogy olyan alattomosak lesznek mint atom.

    Amugy a seregben nem is kepviseltetik magukkat csak igen kis szamban. Messze alul reprezentaltak. Ellenben a kozigazgatasba ezerrel igyekeznek bejutni ot meg felulreprezentaltak.

  51. Érdekes Kissingertől ez a videójátékos-kiképzős megjegyzés. Mintha a világ más részein nem is MW3-aznának :D Sőt, az oroszoknál már akkor lehet tölteni torrentről, amikor még ki sem adták (ugyanez igaz filmekre is, emlékszem az „X-men kezdetek: Farkas” c. film még jóval a premier előtt tölthető volt egy orosz oldalról, csak éppen hiányoztak belőle az effektek :D).

    Érdekes amit mond, de ugyanezt orosz és kínai kollégákkal is el lehet játszani: pl. kiáll valamelyik orosz elemző, akit még Hruscsov idejéből ottfelejtettek a Kreml egyik polcán és elmondja, hogy milyen jól megetették a jenkiket, mivel a gyenge Oroszország mutogatása közben azok felbátorodtak (sőt, az orosz megrendelésre történt World Trade Centeres merénylet miatt egyenesen feltüzelődtek) és nekiálltak a saját kis háborúikat vívni, aminek következtében a haderejük szétszóródott világszerte. Közben az oroszok az olajcsap szorongatásával rátelepedtek az EU-ra, amely a bedőlése után a németekkel az élen a jószomszéd medve karjaiba fog borulni. Azt se felejtsük el, hogy Irán elmúlt 40 éve egy jól megtervezett csapda, amibe az USA és Izrael kéz-a-kézben fognak belerohanni. Ha Iránt megtámadják, akkor Izraelt a háború hatására frissen egyesült iszlám országok leradírozzák a térképről, az USA pedig elemészti tartalékainak nagyrészét a csetepatéban (a társadalmi támogatottságról nem is beszélve, mivel egy ilyen heves helyzetben a keleti parttól a nyugatiig minden utcasarkon terroristákat fognak vizionálni a derék amerikai polgárok). Miután az USA bedőlt, egy új szövetségi rendszer fogja átvenni az irányítást, élükön az oroszokkal és a kínaiakkal.”

    Persze ez itt fent mind baromság, de ha valami fejes mondaná, akkor a fél világ ezen hüledezne.

  52. A Kissinger kijelentésihez annyit hogy pán nappal a botrányos kijelentése után Putyinnal személyesen is találkozott.
    Szerintetek mit mondhatott Putyin neki?
    Mert a találkozó után Kissinger azt nyilatkozta hogy „Putyin hazafi”
    és semmilyen nyugat ellenes szándékot nem lát benne .

  53. Beindult a konteo gyár:D Annyit azért szögezzünk le, hogy:
    1.Izraeli vezetés szíve szerint az egész közel-keletet kiirtaná, mert neki az a terület jár, mert valaki ezt mondta nekik 3-4 ezer éve csak ők elmentek onnan egy kis időre és visszajőve ott találtak egy rakat arabot. Hát ez tényleg tűrhetetlen.
    2. Az USA pedálozik, mert meg szeretné őrizni a vezető szerepét a világban. Az egyetlen igazi ellensége jelenleg Izrael, aki rá van telepedve az USA vezetésre és állandóan zaklatják az USA-t a baromságaikkal. Nem egyszerű amerikai elnöknek lenni…
    3. Az oroszok csak saját maguk megvédésére törekszenek, kb mindenkivel szemben. Minden ásványkinccsel rendelkeznek amire az emberiségnek az elkövetkező 100 évben szüksége lesz. Ezt csak meg kell védeni.
    4. Kína a világ új vezető hatalma akar lenni. Se több se kevesebb.
    5. India mindig is egy szedett-vedett állam marad, túlszaporodnak és komoly veszélyforrássá válnak. De csak statisztikailag lesznek erősek, nincs az országban egységes mozgósítható társadalom és nem is lesz.
    6. Pakisztán az egy csóró mini India.
    7. Európát már párszor részleteztem. Majd meglátjuk mi lesz.
    8. Biztos, hogy lesz 3.VH. Ezt így most megjósolom nektek. Csak én sem tudom, hogy holnap , 20-30 év múlva vagy több száz év múlva. Egyszer tuti lesz…
    Az igazi kérdés az, hogy mi itt MO.-n ki tudjuk-e magunkat vakarni a szarból? A világgal ráérünk szerintem utána is foglalkozni.

  54. Tisztelt Kuruc71!

    „…Szemelyes tapasztalatom van egyutt elni india es kinai kisebbseggel…”

    Esetleges engedelmeddel – utalva arra, hogy Ausztriában /sic!/ vagy hegyivadász :-) – ezen hozzászólásodat szétszórnám az e-mail körömnek.

    Várom válaszod!

    misinator

  55. 1.Izraeli vezetés szíve szerint az egész közel-keletet kiirtaná, mert neki az a terület jár, mert valaki ezt mondta nekik 3-4 ezer éve csak ők elmentek onnan egy kis időre és visszajőve ott találtak egy rakat arabot. Hát ez tényleg tűrhetetlen.

    Camp David meg meg sem történt mi? Abban a nagy kiirtásban és területszerzésben akkora területet adtak vissza, ami a ’67 előtti Izrael területének többszöröse. Az hagyján, de ellenőrzést adott a Sz-csatorna felett és olaj is volt ott.

    Ej, azok a fránya tények…

    3. Az oroszok csak saját maguk megvédésére törekszenek, kb mindenkivel szemben. Minden ásványkinccsel rendelkeznek amire az emberiségnek az elkövetkező 100 évben szüksége lesz. Ezt csak meg kell védeni.

    Jah, persze. Frankón nyomatják ki az országból. Hozzáadott érték szinte semmi… Jobb helyeken ezt hívják hülyelottózásnak. A jelenlegi tempóban 100 éves nagyságrendben fel is élik ezeket…

  56. @Kuruc71

    Nem tudom, hogy itt a világ túlsó felén délen mennyi kínai él és hogyan, de itthon nincs kínai negyed és tudnak magyarul. Teljesen mindegy, hogy hova megyek. Pedig lassan már köpni sem tudsz úgy, hogy ne legyen húsz méteren belül egy kínai kajálda ecthe kínaiakkal vagy valami vegyesbolt. Az meg külön vicc, hogy egyes statisztikák szerint ők a legkevésbé adóelkerülők…

  57. Molni

    1.Az Izraeliek azóta is illegális telepeket építenek más területén. Ez tény.
    2.Az is tény, hogy most sem engedték be az ENSZ vizsgáló bizottságot a telepépítésekkel kapcsolatban. Ez tény.
    3. Az Izraeli atomprogramról nem is beszélve. Ez tény..
    4. A Camp David-i béke az ki lett kényszerítve az USA részéről. A dokumentum teljes kivonulást írt elő Izrael számára a Sínai-félszigetről, amiért cserébe Egyiptom lemondott a Ciszjordánia-i „rendezéséről”. Ez is tény.
    De tudnám még sorolni. Amúgy magamat idézve:
    „izraeli vezetés szíve szerint az egész közel-keletet kiirtaná, ” A lényeg a feltételes mód. Megtenné ha tehetné, de nem teheti. Ez a lényeg.
    Azok a fránya tények…..

    Az oroszok meg ha hülyelottóznak ha nem , az összes szükséges kincs a lábuk alatt van. Miért kéne bármit is elfoglalniuk? Csak azt kell védeniük ami van , és ezt is fogják tenni.

  58. molni

    Itt nem beszelik mind az angolt. Foleg nem a masod hullam. a csalad vagy az elso idejon aztan valamilyen indokkal hozza a rokonokat. A rokonsagban levo levok meg csesznek mar angolul tanulni es beszelik a kinait, es ha valamire szukseguk van akkor szolnak az elso fecskenek hogy intezze el. Ha korhazba kell menni akkor is vele mennek es majd o elmondja hol faj, meg meg szur.

    Adokerulesben es szabalykerulgetesben megszegesben ( foleg az ettermesek ) szinten a vezetok kozott vannak.

    A Magyar helyzet az hogy meg nem mult el annyi ido hogy a generacios masodhullam megerkezzen. Akkor majd megtapasztalaod te is.

    Nalluk van a legtobb bevandorlasi torvenysertes csalas is.

  59. GrGLy

    Titánnal elég jól tudtommal, lítiummal nem annyira. A többiről nincs infóm. Valahol régebben olvastam, hogy Afganisztánban több milliárd dollár értékű ritkaföldfém kincs található, így már érthetőbb az USA expanzió. A lényeg, hogy az oroszok védekező, nem pedig támadó háborúra rendezkednek be, nem véletlenül. Energiahordozókból, fémekből elég jól állnak. Mezőgazdaságuk fejlődik, főleg ha tovább melegszik a bolygónk. Nekem az eddigi orosz fegyverfejlesztési és külpolitikai lépések is azt igazolják, hogy a távlati terveikben saját védelmük szerepel, nem pedig „demokratizáló” háborúk. (haderőnél is ha végiggondoljátok a nukleáris elrettentésen és a légtérvédelmen van a hangsúly)

  60. Szia fip7

    Ha megengedned akkor vitaba szallnek veled a kolcsonos tisztelet elvet alapul veve,

    „1.Az Izraeliek azóta is illegális telepeket építenek más területén. Ez tény.”

    A nemzetkozi jog szerint egy vedekezo haboru ( az az mikor nem te vagy az agresszor ) elfoglalt teruleteket jogosan annektalhatod.
    Raadasul a fuggetlenseg kikialtasa elott az arabok igen csunyan bantak a helyi zsidosaggal. Ez nem menti oket mert hat van bennuk csibeszseg is az biztos es meg csak nem is a jo fajtabol de valahol ad egy magyarazotat hogy ha az inga kileng a masik oldalra.

    „2.Az is tény, hogy most sem engedték be az ENSZ vizsgáló bizottságot a telepépítésekkel kapcsolatban. Ez tény.”

    Ez igy igaz ! De azt is hozza kene tenni hogy kik voltak a tagjai annak a bizottsagnak. Azt gondolom te is egyetertsz abban hogy az ENSZ az igazsagossag szempontjabol egy vicc, es a kulonbozo bizottsagok plane a BT a hatalmi erdekek melett szervezodik.

    „3. Az Izraeli atomprogramról nem is beszélve. Ez tény..”

    Ezzel mi a problemad ? Mar a nuki programmal ?

    „4. A Camp David-i béke az ki lett kényszerítve az USA részéről. A dokumentum teljes kivonulást írt elő Izrael számára a Sínai-félszigetről, amiért cserébe Egyiptom lemondott a Ciszjordánia-i “rendezéséről”. Ez is tény.”

    Ez igy eleg egyoldalu dolog. Az egyiptomiakat mint ahogy a jordanokat szireket nagyon nem erdekli a ciszjordaniaiak sorsa. Annal jobban a panarabizmus vagy csak a hatalmuk megtartasa. A ciszjordaniai kerdes volt talan a legkissebb fajsulyu dolog abban a szerzodesben.

    „“izraeli vezetés szíve szerint az egész közel-keletet kiirtaná, ” A lényeg a feltételes mód. Megtenné ha tehetné, de nem teheti. Ez a lényeg.”

    Ez igy megbocsass de hmmmm szoval nem fedi a valosagot. Vannak ott is agyament barmok plane az ultraortodoxok kozott akik tenyleg azt hiszik hogy mindenki egy darab szar ezen a foldgolyon aki nem zsido es nem ugy zsido mint ok. Ezek meg hatalomba is kerulnek sajnos. De ezt a fajta ertekrendet az egesz izraeli politikai vezetesre plane tarsadalomra kivetiteni sulyos tevedes.

    Tisztelettel

  61. @fip7

    1.Az Izraeliek azóta is illegális telepeket építenek más területén. Ez tény.

    Ki szerint illegális? A Hamasz szerint Izrael nincs. Ha Izrael nincs, akkor hogyan van pofájuk ENSZ határozatra hivakozni, ami szerint törtvénytelen?

    Nem érzed át a vastagbőrős helyzetet…?

    3. Az Izraeli atomprogramról nem is beszélve. Ez tény..

    Ez már kezd tényleg kezd kabaré lenni. Izrael soha semmilyenm atomfegyverekről szóló egyezményt nem írt alá. So…?

    Az meg tök vicces, hogy egyből gondolatolvasó vagy, hogy te pontosan tudod, hogy kinek mi jár a fejében. Szerintem kezd hirdetni magad, mert sokan fizetnének ezért a képeességért főleg úgy, hogy több ezer km távolságban is működik. Szegény KGB, CIA és Moszad, ha ezt megtudják, neked annyi… :)

  62. fip7

    Ma mar nem lehetsz vilagpolitikai vezeto hatalom ha nem vagy kepes erokivetitesre az az expedicios hadmuveletekre. Ezert is vasaroljak a MISTRALOKAT az oroszok. Egyben abban is biztos lehetsz hogy ha lesz nekik hasznalni is fogjak.

    Az oroszoknal mindig is az volt hogy csak addig voltak bekeben a szomszedaikkal mig belso problemaik miatt nem voltak kepesek kivulre tekintgetni. Aztan amint megtehettek meg is tettek. Nincs valtozas. Szerintem a mai helyzet az mint anno a 20-as 30 as evekben volt mikor az oroszok ( SZU ) probaltak a nyugatiakat haboruban egymas ellen forditani kivereztetni hogy aztan ok lephessenek fel a vegen a megmaradt erintetlen haderejukkel.

  63. Kuruc71

    Én is szívesen vitázom kulturált hangnemben.

    1. Ponthoz:

    A jog nem egyenlő az igazsággal, abban a térségben nem is lehet igazságot tenni és nem is nekünk kell. Amúgy értem, hogy az engem bíráló írások alapja, az, hogy az arabokat nem említettem meg, emiatt tényleg egyoldalú volt a dolog. Viszont az előző hozzászólásokra reflektáltam amiben szintén nem voltak arab országok említve. Már régebbi hozzászólásomban is leírtam, hogy „Izrael 19, a többi állam meg egy híján 20” Bár mondjuk az elgondolkodtató, hogy Izrael minden védekező háborúval területet nyert. Meg ugye a megelőző csapás intézménye. Nem mintha az arabok nem akarták volna Izraelt eltüntetni a föld felszínéről…
    Akit bővebben érdekel a téma annak ajánlom: Martin Gilbert Izrael története című könyvét. Elég részletes és hiteles mű.

    2. Ponthoz: Az ENSZ tény, hogy nem sokat ér, és az is tény, hogy csak hatalmi játékok színtere. De az USA jó párszor megvédte Izraelt az ENSZ BT-ben. Továbbá az USA nem háborodik fel ha Izrael nem engedi be az ENSZ munkatársait, de ha más ország… Mondjuk persze az okok ismertek, és a kettős mérce mindig jelen van a világban minden oldalról. De attól még ez tény.

    3. Ponthoz: Pusztán a Nuki ténye is baj, az meg végkép, hogy semennyire nem lát bele a nemzetközi közösség. Ha Iránt elítéljük ezért , akkor ítéljük el Izraelt is. Titkos atomprogram még nem hozott békét sehova.

    4. A békével kapcsolatos megjegyzéseid helytállóak. Csak felhívtam a figyelmet arra, hogy Izrael nem szívjóságból írta alá a békeszerződést, mint ahogy molni szavaiból kivettem.

    A második feléhez, az Izraeli vezetésről beszéltem, nem a zsidó emberekről. Továbbra is fenntartom, hogy az Izraeli vezetés nem érdekelt a békében, és nagy részük igenis kiirtaná az arab „ellent” ha lehetne. Sajnos ott is olyanok vannak hatalmon, mint pár iszlám fundamentalista államban. Ez van, akár tetszik nekünk akár nem.

    Tisztelettel:FIP

  64. Kuruc71 szerint:
    2012. július 15. vasárnap @ 16:34

    Ez is lehet egy forgatókönyv. Bár ehhez ki kell „bekkelni” a nyugati világ vérontásait. Ehhez pedig az a politika amit most folytatnak tökéletes. Az, hogy mi lesz 20+ év múlva… senki nem tudja. ők sem. Viszont Oroszország adottságait felmérve (lakosság, terület, élelem/víz források, ásványkincsek stb…) szerintem 100 évig minden probléma nélkül tudják biztosítani a mai életszínvonalukat. Ha ehhez hozzávesszük a várható technológiai fejlődést akkor egy szép fenntartható fejlődési pálya is kijöhet belőle.

  65. Röhögve olvasom a Kínától való félelem hozzászólásokat.
    Amúgy hányszor vertek meg? kötöttek beléd? fenyegettek meg kínaiak?
    Írja itt minden nagy jenki Fan a Kínaiaktól való félelmet miközben arról megfeledkezik hogy a nyugatnak nem ott hanem itt Európába kéne rendet csapnia és megvédeni tisztességesen élő őslakosokat barbár állatoktól akik napi rutin szinten ölik verik az embereket.

  66. molnibalage

    „Ez már kezd tényleg kezd kabaré lenni. Izrael soha semmilyenm atomfegyverekről szóló egyezményt nem írt alá. So…?”

    Pont ez a baj. Rajtuk kívül minden, magára valamennyire is adó ország aláírt ilyen egyezményeket. Nem érzed át a vastagbőrős helyzetet…?

  67. molni

    Persze,hogy visszaadták 67 után a területeket.Az a háború úgy van elkönyvelve,hogy az arabok megtámadták azizraelitákat(ez is történt)és Izrael csak védte magát,na ebbe nehezen fér bele az,hogy a saját országomnál nagyobb területeket magamhoz csatolok…

  68. Pont ez a baj. Rajtuk kívül minden, magára valamennyire is adó ország aláírt ilyen egyezményeket. Nem érzed át a vastagbőrős helyzetet…?

    Tudod az igazi kormánya egy nemzetnek nem ír alá olyasmit, ami a nemzetnek nem áll érdekében…

    Egyébként India és Pakisztán sem írta alá…

    Az is elég röhejes, hogy miért NNPT a mérce? Miért nem pl. az Ottawai egyezmény? Azt tudod, hogy hány arab vagy muzulmán ország nem írta alá…?

    Ez már tényleg kurucinfós szint… Sajnos egyre gyakrabban jön el a mélypont a HTKA-n…

  69. „Nem inkább azzal a 200 felett lévő jh-7 géppel?”

    Ezt már megfigyeltem molninál, hogy erről a típusról megfeledkezik. Nem először említi, hogy a H-6 és SU-J flotta mikre képes, de a JH-7A minthat vak folt lenne számára:)))

    Most értem végére Kissinger „On China” könyvének. Szinte biztos, hogy nem igazi a cikk.

  70. @dudi

    1973 után sem adták vissza. Pont arra volt bizonyíték, hogy ha nem lett volna az és úgy következik be egy támadás, akkor hele. 1967 és Camp David között több, mint 10 év telt el.

    A jenkik lényegében kizsarolták, bár azt hozzáteszem, hogy igen erős garanciát kaptak arra, hogy be is lesz tartva CD. Mai napig él. 30 év arrafelé lassan egy örökkévalóságnak számít, ha stabilitásról van szó…

  71. fip7

    „Ez is lehet egy forgatókönyv. Bár ehhez ki kell “bekkelni” a nyugati világ vérontásait. Ehhez pedig az a politika amit most folytatnak tökéletes. Az, hogy mi lesz 20+ év múlva… senki nem tudja. ők sem. Viszont Oroszország adottságait felmérve (lakosság, terület, élelem/víz források, ásványkincsek stb…) szerintem 100 évig minden probléma nélkül tudják biztosítani a mai életszínvonalukat. Ha ehhez hozzávesszük a várható technológiai fejlődést akkor egy szép fenntartható fejlődési pálya is kijöhet belőle.”

    A problema ezzel az hogy az orosz tarsadalmi kultura olyan hogy a nagyok mindig elnyomjak a kisembert ami tarsadalmi feszultseghez vezet. A robbanas elott meg mindig inditanak egy haborut hogy eltereljek a figyelmet vagy leengedjek a feles nyomast. Ahogy mondtam az orosz tarsadalomi szofverben kodolva van az agresszio.

    Csak ido kerdese mikor, de szeintem mar most is erosen fut a szofver.

  72. Molni

    Az, hogy valamiben nem adnak igazat neked, az nem jelenti azt, hogy a többi ember a Kurucinfo-ról érkezett.

    ” Tudod az igazi kormánya egy nemzetnek nem ír alá olyasmit, ami a nemzetnek nem áll érdekében…”

    Erre MO. a legjobb ellenpélda. Továbbá az, hogy a világ tisztában legyen az Izraeli atomprogrammal az szerintem az Izraeli nép érdeke is. A tisztességes hozzáállás azt eredményezné, hogy nem tekintené sok ország az Izraeli atomprogramot elsődleges veszélyforrásnak.
    Nagyon nem értem a hozzáállásod. Szerinted jó ha egy országnak titkos atomprogramja van amibe senki nem lát bele? Hát szerintem eléggé rombolórag hat egy ilyen program az adott „régió” biztonságára.

  73. @dudi

    Már azt sem értem, hogy mit akarsz kérdezni.

    @fip7

    Egyesek élből leköpnek egyes népcsoportokat. Szerinted ez mi, ha nem kurucz színvonal?

    Az izraeli atomprogram gyakorlatilag teljesen lényegtelen. Pont olyan történelmi örökség, mint a szovjet és jenki vagy más nyugati állam atomfegyverkészlete.

    Egyébként az NNPT aláírása marhára nem azt jelenti, hogy nyílt egy atomprogram. Az NNPT az nukleáris fegyerek elterjedését hivatott gátolni úgy, hogy a kettős célra is alkalmas civil atomipari létesítmények felett megfigyelési és elleőrzési lehetőséget ad bizonyos előnyökért cserébe. Attól, hogy a jenkik vagy bárki más aláírta, attól még nem lesz üvegszerűen átlátszó az atomarzenálja…

    Egyébként nem értem, hogy miért és hol romboló a térség biztonságára nézve. Ennyi erővel miért nem az a többi ország atomarzenálja? Valahol csodás, hogy csodás szóvirágok azok mennek. És hol a logikus érvelés…?

  74. molni

    Azt nem értem,hogy ez után:”Tudod az igazi kormánya egy nemzetnek nem ír alá olyasmit, ami a nemzetnek nem áll érdekében…”a mondat után miért hozol fel egy másik fegyverzet korlátozó egyezményt.

    Ugyan azért romboló az izraeli titkos atomprogram mint amiért az iráni.

  75. molni

    Az a baj az iráni atomprogrammal,hogy destabilizálja a környéket(újra lesz fékje Izraelnek).Vagy is mindenhol ezt hallani.Az csak jó szöveg,hogy egyezmény így meg egyezmény úgy.Vagy szerinted,ha holnap kilépnének az NNPT-ből akkor mindenki megnyugodna és leállnának a szankciók?

  76. „Igen, az. Ennyi erővel akkor miért nem a JH-8…? A 200+ mennyiség meg honnan jön?”

    Nem én írtam a 200 számot, de a valós érték 100 és 200 közé tehető.
    Azért nem JH-8, mert JH-7A és egy eléggé izmos csapásmérő gép. Papírom jobb teljesítménnyel mint a Tornádó.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Xian_JH-7

    http://www.sinodefence.com/airforce/groundattack/jh7.asp

    http://www.military-today.com/aircraft/xac_jh7.htm

    http://3.bp.blogspot.com/-o9nyO6OwMMw/Tpe-R7Y5TcI/AAAAAAAAMWk/pTES0ZV1ueg/s1600/1318566556_46560.jpg

  77. molni

    Nem változna semmi mert a baj nem az,hogy az NNPT megszegve atomfegyvert fejleszt(ez csak ürügy).A baj az,hogy atomfegyvert fejleszt amivel gyakorlatilag megszüntetné Izrael „azt csinálok amit akarok” gyakorlatát.Egy mini Hidegháború lenne a térségben.Ami abból állna,hogy senki nem mer semmit csinálni az nukleáris fegyverek jelentette pusztító erő miatt.

    Lehet,hogy ez hozná el a békét és a megegyezést a környéken ami nagyon sokaknak nem érdeke…

  78. dudi

    Europai , nyugati modon gondolkodsz ugy hogy fogalmad sincs hogy arra fele az emberek ( akar zsidok akar arabok , perzsak ) hogyan latjak a vilagot.

    A nagy bekerol arra fele az arabok nem almodoznak. Az o almaikban izrael megsemmisitese eltorlese szerepel. Utanna ujra egymas torkanak esnenek de elso ez lenne.

    Es ez a fo problema hogy europai modon akartok megoldani kozel keleti problemakat. Az ugy nem megy. Egyaltalan nem megy.
    Nezd meg mennyire mukodik a nyugati gondolkodas Afg ban Irakban ? Sehogy !

  79. Ha irán atomfegyverekhez jut, akkor elpusztíthatja Izraellt, de forditva azért már nehezebb ügy lenne. Hany, megatonna kellene Izraellhez, és hány Iránhoz, hogy akkora terület elpusztuljon, ahonna már nem lehet „győzni” ? Persze a matek bonyolultabb., de ha lesz iráni atom, onnantól fogva, nemhogy Jude fölény, de egyensúly sem lesz!

  80. @dudi

    Kérném a gyakorlati kifejtését annak, hogy Irán hogyan gátolná meg pl. illegális telepek építését atomfegyverrel…?

    A szovjet-USA atomfegyver semmi mást nem ért el csak azt, hogy nem közvetlenül egymást ütötték. Izrael és Irán most sem egymást mogyoroózza, hanem Irán fegyvert ad el a Hamasznak.

    So, mint változatna egy atomfegyver? Szerintem semmin…

    Az meg külön vicc, hogy fél tucat robbanófaj potens hordozóeszköz nélkül mit érne? Az izraeli atmpotenciál alsó hangon két nagyságrenddel nagyobb és Izrael kis területe miatt a rakétavédelmi rendszerek képesek lefedeni igen nagy terüelteket %-os arányban, mert igen kicsi az ország.

    Az meg bónuszpálya, hogy egy sikeres atomtámadás mellékhetásaihoz az arab szomszédok mit szólnának, mikor egy perzsa állam idzéte elő. Ej, ej…

  81. @nani1980

    Irán nagy területi kiterjedése ne zavarjon meg. A nagy része lakatlan. A legfontosabb városok és ipari létesítmények kiütése után game over…

    Az izraeli atompotenciált 200-300 töltetre teszik és ezek egy része sanszosan termonukláris tehát nem a néhány tíz kt hatóerő, hanem 200kt-1Mt tartományban is lehet. Ez bőven elég. Ha mind elérné Oroszországot, még annak legnagyobb városainak és iparának rombadöntéséhe bőven elég lenne. Irán? Ugyanmár… A főváros környékén él a lasokkág kb. 1/5-1/-6. Pont olyan fejnehéz, mint kis hazánk Bp+agglomerációval. Csak a hordozóeszközök száma kérdőjel, de Teherán és környékéhez tuti elég.

    Az iráni atomporgram az elköv évtizedben legfejebb sima, egyfázius mezei urániumbomba előállítására lenne képes. (Vagy Pu, ha abba az irányba is mozognak.)

  82. molni

    Külpolitikára gondoltam nem belpolitikára.Az illegális kibucok telepítése belpolitika amibe szeretnek beleszólni mások.
    Irán azt mondja,hogy neki mától Palesztina a legszorosabb szövetségese akit akár atomfegyverekkel is megvéd(az amik is ezt tették volna bármelyik NATO szövetségesükkel egy esetleges Szovjet agresszió esetén)
    és akkor ezen a ponton véget ért az ami most van arra felé.

  83. molnibalage szerint:
    2012. július 15. vasárnap @ 17:46

    @fip7

    „Egyesek élből leköpnek egyes népcsoportokat. Szerinted ez mi, ha nem kurucz színvonal?”

    Hol tettem ilyet áruld már?

    „Az izraeli atomprogram gyakorlatilag teljesen lényegtelen.”

    Neked lehet. De akit el tudnak találni annak nagyon nem. Úgy érzem nagyon meddő vita ez veled.

  84. „Kérném a gyakorlati kifejtését annak, hogy Irán hogyan gátolná meg pl. illegális telepek építését atomfegyverrel…?”

    Ezmiez?

    „So, mint változatna egy atomfegyver? Szerintem semmin…”

    Elég ha csak Izrael mellett durrogtatják el már az is káros lenne.

    Tudod ha az oroszoknak nem lett volna atomfegyverük akkor már ott is meg lett volna a „harc a szabadságért” és a demokráciáért.

  85. nani1980

    „Ha irán atomfegyverekhez jut, akkor elpusztíthatja Izraellt”

    Miért? Észak-Korea sem lőtte még szét Dél-Koreát. Pedig ők is szeretik egymást. A Nukiban az elrettentés a lényeg. Ettől függetlenül se az Iráni se az Izraeli atomnak én nem örülök.

  86. @dudi

    Csak az ami fenyegetőzés a védelmet illetően egy NATO-ban öltött testet és NY-E megérta a védelemet. Most komolyan, Palesztína szerinted ér ennyit?

    Az iráni atomprogram önmagában annak bizonyítéka számomra, hogy totálisan balfasz vezetésük van. Mondjuk az irzaeli vezetés minősége is olyan, hogy szegény Golda Meir meg Mose Dajan forog a sírjában szerintem…

  87. molnibalage szerint:
    2012. július 15. vasárnap @ 20:08

    „Mondjuk az irzaeli vezetés minősége is olyan, hogy szegény Golda Meir meg Mose Dajan forog a sírjában szerintem…”

    Molni akkor most egyetértünk, részben értünk egyet vagy nem értünk egyet?
    Mert a kiinduló pontja a vitának az volt, hogy szerintem az Izraeli vezetés inkább szítja a feszültséget, mint oldja, ráadásul olyan vallási és rasszista alapon ami szerintem minden csak nem normális. Saját országon belül is különbséget tesznek államilag vallás és rassz alapján ember és ember közt. (Most is ez ment a híradóban.)

  88. Fikázás helyett jobb lenne, ha néha benéznétek a Kurucinfóra. Például az elhallgatott hírekért: Az ÖSSZES többi hírportál kifelejtette a kínálatból, hogy múlt szerdán Tel-Avivban a zsidók komplett kristalnachtot tartottak. Szétverték a fekák üzleteit.

  89. Kuruc71!

    Az e-mail köröm a privát kb. 40 fős listát jelenti – aztán vagy továbbküldik, vagy nem.

    Kurucinfót nem olvasok – közömbös, kivéve ha esetleg valaki belinkel onnan valamit.
    A faszbúkon meg elvi okokból nem vagyok rajta – hogyisne, még kihallgatnák a gondolataimat :-) /Na mondjuk annyit az elvről, hogy a ziwiwen meg rajta vagyok. De oda – mentségemre legyen mondva – az egykori katonatársak felkutatása miatt léptem be. Aztán maradtam, úgyhogy már semmi dolga nem lenne a tudjukkiknek, ha nyomozni akarnának utánam/

  90. Még is mi az olyan fontos amit megosztasz Facebookon viszont nem szeretnéd,hogy a titkosszolgálatok vagy a rendőrség vagy bármely más rendvédelmi szerv tudjon róla?Ha azén Facebookomat megnézi valaki azon is elgondolkodik,hogy meg van-e az összes kerekem…

  91. Feltettem egy kérdést, Kuruc71-nek, arra ő kérdéssel válaszolt. Ennyi.

    A tudjukkik azt tudják meg, amit akarnak. Ez a dolguk.
    Nekem meg egyszerűen ellenszenves ez a közösségis nyájmánia, meg biztos maradi is vagyok.

    Izrael, Irán, nagyhatalmak; érdeklődve olvasom soraitokat, véleményekkel azonosulok, véleményt formálok, stb.
    Aztán mindig eszembe jut, hogy miért keresünk erkölcsöt hatalmak játszmáiban!?
    Azért mert emberek a vezetők is?

    Képzelem pl. Putyinnak milyen erkölcsi skrupulusai lehetnek…
    Vagy bármelyik állam első embereinek.
    Oda el is kell jutni; moralizálva meg szerintem ez nem megy.

  92. misinator

    „Aztán mindig eszembe jut, hogy miért keresünk erkölcsöt hatalmak játszmáiban!?
    Azért mert emberek a vezetők is?

    Képzelem pl. Putyinnak milyen erkölcsi skrupulusai lehetnek…
    Vagy bármelyik állam első embereinek.
    Oda el is kell jutni; moralizálva meg szerintem ez nem megy.”

    Ez egy nagyon jó felvetés! Amúgy rendszerint hatalomba sosem a szociálisan érzékeny emberek jutnak. Ők nem bírják a „versenyt”. Viszont nem is lennének ilyen pozícióba valók. Általában csak rossz döntések közül lehet válogatni a „vezető/tők nek. Ezt egy lelkizős típus nem képes elviselni, mert ugye a lehetőségek szűkek, az igények magasak. De ettől függetlenül vannak helyzetek amikor az emberséges döntés nem kerül pénzbe vagy bármilyen komoly áldozatba és mégsem az emberség győz. Ez egy komoly dilemma.

    Én úgy látom, hogy ritkán kerül vezető pozícióba olyan ember aki oda való. Vagy túl erős a „verseny” és egy szociopata kerül kulcspozícióba (ő tőle aztán meg várhatsz emberséget), vagy gyönge a „verseny” és egy gyenge kezű, megalkuvó, konfliktuskerülő a pozíció szempontjából szerencsétlen ember kerül oda. Nem tudom melyik a rosszabb….

    Az ideális az, ha vagy egy alkalmas ember kerül a vezető pozícióba és kevés tényező korlátozza csak.
    Vagy elaprózzuk a hatalmat, mondjuk közvetlen demokráciával, és kiszűrjük a népességből a dilettánsokat. Én ezt a kettőt látom valódi lehetőségnek.

  93. Ha már szóba volt Kína Törökország 4üteg HQ-9-et vásárol tetemes összegért.
    Dudi tévedsz a Facebook az első amit megnéznek csak pár kattintás és néhány idiótáról még azt is megtudod mikor megy el könnyíteni magán vagy hogy de azokból a hülye megosztásokból kedvelésekből meg még többet.
    Elárulok egy titkot ami nem is akkora titok ha a mi cégünkhöz jelentkezik valaki az állásinterjú után közbe a facebookja meg van nézve. :D (elárulok még egy titkot az alkalmazottaké is volt már rá példa hogy beteget jelentett pénteken hétfőn majd hétfőn behívatták hogy tudják hogy nincs semmi baja legalábbis a hétvégét áttudta bulizni csak figyelmeztetést kapott. (Máig nem tudja hogy hol bukott meg a terve)
    misinator akiktől tartasz szerinted a HTKA-t nem olvasgatják mint az egyik legnagyobb ilyen portált? (Nem kell velük törődni ha valamire kíváncsiak úgyis megtudják ha valamire nem aszt is tudják az máskérdés hogy a kutya nem olvassa el vagy a kutyát nem érdekli de ha kell előtúrnak rólad bármit a mai világba) Ha a telefonodon és gépeden bonyolított adatforgalmat megnézik lehet mondani hogy szinte a gondolataidat is ismerik) Ennyi ez van a modern technológia használata ezzel jár akinek nem tetszik az ne használja.

  94. A mai világba már nem kellenek besúgok mert az emberek nagy része besúgja saját magát az interneten :D nem mellesleg még pénzt is keresnek vele :D (Ja és ha melóhelyen munka helyet inkább netezel legyél jóba a cég rendszergazdájával)

  95. szittya88

    Ha valakiről infót akarsz(nem azt,hogy mit ebédelt)mit nézel meg?A telefonját,a számítógépét vagy a Facebookját?
    Itt most nem arról beszélek,hogy xy cég megnézi a profilod mielőtt fel vesz.De szerintem nem nagyon utasítottak még el egy megfelelően képzett jelentkezőt a Facebookja alapján.Abból ugyan is ne derül ki,hogy milyen munkaerő.

  96. fip7: Szerintem tökéletes hozzászólás.
    A probléma akkor van, amikor akkor vannak orvosi határesetek hatalmon, amikor és ahol Te élsz. /Úúúú, ennyi szóismétlés/

    Szittya88: Ennyi.

    Nem véletlenül tettem oda mosoly jelet, reméltem, hogy átjön a mondat komolytalansága.

  97. A HR-eseket úgy tudodd kikerülni, hogy megválltoztatod a neved. Pl. fordítva írod (Nesnekcam Tsugua:)) és akkor nem tudnak kiszúrni. Főleg olyasmiket ellenőriznek, hogy munkaidőben miket csinálsz stb. stb.
    Erről a Török HQ-9 vásárlásról hol lehet olvasni. Annyit tudok, hogy talán már a tavaly is szóba került, de azóta csend.

  98. dehogyis nem utasítottak vissza :D ugyan úgy alkalmazva van mint a pszihologus az is tudod hány emberre mondja hogy őt inkább ne :D
    és ha ránézel facebook adatlapodra és kitöltesz minden rublikát az alapokra meg adod a választ vallástól politikai nézeten át mindent ha használod is az oldalt lájkolt videokból hírekből olvasottnak jelölt könyveböl simán kiderül hogy a fentiekbe mennyire vagy elmerülve. Rengeteg mindent elárul ott egy átlag ember és ne felejcsük el hogy az arab tavasz facebook forradalom vólt ugyanis az ottani radikálisokat szedték egy csokorba és kapták az e-mailokat terveket egyebeket ott futott a szervezés és irányítás a kezdetkor mert a profil alapján simán összeválogatták hogy kik hajlamosak a revolúcióra a linkelések kedvelések alapján a fokozatokba sorolás se lehetett nagy kunszt pár informatikusnak és pszihológusal kiegészítve.

  99. gacsat:
    Ne haragudj, de azt a Blikk szintű, szenzációhajhász tipkiusan a dolgoknak utána nem járó, mindenről mindent nagyon tudó, média viccet hagyjuk már…
    Kedvenc példa:
    Anno mikor arra verte a kuruc.info, hogy a tálibok lelőttek 2 Chinook-ot egy időben. Közbe csak a Boeing honlapját, vagy a wiki-t kellett volna megnézni és mondjuk olvasni és számolni tudni (szállítható személyek+személyzet), kiderült volna hogy a kettő gép igazából egy.
    Meg tényleg. Nem ők voltak, akik azzal jöttek (2008-ban?), hogy az USN azért gyűjti a hajóit a Perzsa öbölbe, hogy véghez vigyenek egy új Pearl Harbort?
    Semmivel sem jobb, mint a NOL, az ATV, a RémHírTV, vagy a TV2.
    El kell olvasni amit tudsz (több oldalról), szelektálni, átgondolni, értelmezni és akkor talán lesz vmi igazság. Talán.

  100. Izraelbe pl egy csomó katonaságból lógni kívánót buktattak így le a szám több ezres volt (vallási okokra hivatkoztak azt lebuktak hogy piáztak meg hasonlók) De a magyar rendőrség is kapott már el a facebook segítségével pár körözöttet pedig álnevet használtak de hát az ismerősök alapján kiszűrhető de ha csak belegondolsz hogy az öngyilkosok is már oda írják a búcsú levelet stb. én már azt várom mikor lessz internetes szavazás vagy nemtudom lehet már van csak én nem tudok róla mondjuk népszavazásokat simán le lehetne bonyolítani rajta 5-10 év múlva de szerintem nem lessz olyan mert akkor minden törvényt meglehetne szavazni neten és törvényeket léehetne kezdeményezni rajtuk és a végén mennének a politikusok a levesbe)

  101. „Nem változna semmi mert a baj nem az,hogy az NNPT megszegve atomfegyvert fejleszt(ez csak ürügy).A baj az,hogy atomfegyvert fejleszt amivel gyakorlatilag megszüntetné Izrael “azt csinálok amit akarok” gyakorlatát.”
    Ehhez még hozzáfűzném, hogy Észak-Korea 1985 -ben csatlakozott az említett szerződéshez, de 2003 -ban felmondta. Utóbbi esemény ellenére még mindig elég nagy erőfeszítéseket tesznek az érintett országok, hogy az atomprogramját beszüntesse.

  102. fip7

    „Miért? Észak-Korea sem lőtte még szét Dél-Koreát. Pedig ők is szeretik egymást. A Nukiban az elrettentés a lényeg. Ettől függetlenül se az Iráni se az Izraeli atomnak én nem örülök.”

    Volt alkalmam egyutt dolgozni egy szir ( arab ) ferfival. Itt nallunk mindig az elso kerdesek koztt van mikor ismerkedsz es az akcents miatt kijon hogy nem torzsgyokeres ozi vagy hogy ” No es honnan jottel komam ”

    Mikor mondtam hogy Hungary felcsillant a szeme mert az occse Bp -n tanult es nagyon pozitiv volt. Sokat veszelgettunk csaladrol kulturarol stb stb.

    Elmondta hogy mint MENEKULT erkezett het evvel ezelott es nem menne vissza semmi penzert pedig a fovarosban el a csaladja most is, de az az orszag nem neki valo . Aztan szoba kerult a katonai szolgalat es kiderult T-72 volt pk. Mikor szoba kerult izrael az is kiderult hogy ha haboru lenne akkor viszont azonnal hazamenne mert amugy nem de izrael ellen barmikor.

    No ennyire nem vetnek be a nukit meg ennyire nem tamadnanak ha lenne realis eselyuk. A kisember szintjen is izrael elpusztitasa mint fo fo fo cel van elultetve.

    NEM UGY GONDOLKODNAK AZ EMBEREK ARRA FELE MINT TE MEG EN !

    NAGYON NEM !

  103. „El kell olvasni amit tudsz (több oldalról), szelektálni, átgondolni”
    Pont ezt teszem. Olvasom a kurucot IS. Mint hírportált meg kell védjem. A híreik pontosak, ahol nem biztos a dolog, azt mindig jelzik, forrásokat megadnak. A véleményükre meg annyit adok, amennyit érnek.

  104. szittya88 köszi a linket. Google fordítóval enyhén fájdalmas, biztos, hogy megveszik, mert nem tudom kihámozni a fordításból. Összekeveredik a feltételes mód a kijelentővel. Az is mintha rémlene, hogy a oénz nagyrésze a tehtranszferre menne el.
    ???

  105. Kuruc71 szerint:
    2012. július 16. hétfő @ 02:53

    „NEM UGY GONDOLKODNAK AZ EMBEREK ARRA FELE MINT TE MEG EN !

    NAGYON NEM !”

    Kuruc, foglalkozásom miatt elég sok külföldihez van szerencsém. Volt itt nemrég hozzászólásom, hogy az afgánok akik ide jöttek tanulni mit mondtak a mostani afganisztáni helyzetről. Az is egy más világ. De egy emberből nem vonatkoztathatsz egy egész népre. Most mesélhetném pl: hány zsidóhoz volt szerencsém eddig és elég széles a „skála” amin mozogtak. Maradjunk annyiban, hogy a számomra teljesen korrekt emberektől a szélsőséges fasisztákig (miattuk olyan a véleményem az Izraeli vezetésről amilyen).

    De például Kuruc akárhogy nem értek egyet a magyar politikai elittel, én is hazajönnék még a világ végéről is, hogy a hazámért harcoljak, bárki ellen ha kell. Ez persze minden egyénnél más. Itt is él olyan aki pl: csak a románokat utálja, és csak ellenük fogna fegyvert, de azt kb bármikor. Ez azért egy teljes népességre nem reprezentatív.

    Üdvözlettel:FIP

  106. Kuruc71 szerint:
    2012. július 16. hétfő @ 02:53

    Ez még lemaradt:
    Egyébként amit meg írtál az igaz. Az araboknak az „ősi” ellenség Izrael ellen nem lenne nehéz mozgósítani. De ez fordítva is igaz. Izraelben sem lenne probléma a lakosság azonnali mozgósítása az arabok ellen. Ez egy ilyen „környék”. Meg az is igaz, hogy itt Európában máshogy látjuk a világot. Előző hozzászólásomban csak arra akartam reflektálni, hogy ott is van különbség ember és ember közt, pont úgy ahogy itt is.

  107. fip7

    Nincsenek illuzioim izraellel kapcsolatban. Nekem is akad akadt ilyen is olyan is. Azt viszont tudom hogy utannuk mi kovetkezunk. Nemlesz az arab, de inkabb muszlim reszrol megalla. Ha a kissatan meg van akkor johet a nagy illetve a csatlosai szalami taktikaval.

    Nem hiszek a multikultiban. Nem latok egyetlen egy jol uzemelo multikulti orszagot . Azt latom hogy amig egy kultura viszi a primet es tulsulyban van addig mukodik a dolog, de aztan jon a polgarhaboru es szetesik az egesz a’la Jugoszlavia.

    En szivesen bekenhagyom a muszlimokat elni ott es ugy ahogy akarnak. Azt kerem csak cserebe hogy en a csaladom a barataim a honfitarsaim is ezt tehessek.

    Sajna nem hiszem hogy ezt megtehetjuk igy. Addig ameddig belso problemakkal kuzdnek addig rendben van a dolog mert nincs erejuk idejuk velunk foglalkozni de ha egysegesulnek akkor szarban vagyunk. Plane ha akad egy uj Szaladin !

  108. Hmmm

    Szerintem ket oka van. Egyreszrol erzek egy „felulrol” valo eroltetest, masreszrol meg olyat mondank a mai politikai elit a valos elettol olyan messze van ( tisztelet a kivetelnek ) mint Mako Jeruzselemtol.

    Megelhetesi politikusok nagyreszt olyat aki tenyleg az orszagaert a jovojeert kuzdene alig alig talalni.

    A szemlyes es a part karrierje az elso. Es ezt nem csak M.o ra ertem hanem ugy altalanossagban.

  109. Roni szerint:
    2012. július 16. hétfő @ 13:56

    „Szerintem csak Amerikába működik máshol nem igazán.”

    Amerikában sem. Ennyit helyesbítek. Elég komoly (angol nyelvű) szakirodalma van ennek, jobb esetben is csak egymás mellet élnek, nem együtt. De nem véletlenül alakulnak ki a különböző negyedek sem. Mindenki a saját „rasszában” érzi jól magát hosszútávon. Ez a természetes. Ha nem így lenne nem alakulnának ki külön negyedek.

  110. Roni

    amerikaban is csak addig mukodott mig a WASP ertekei voltak a vezerertekek. Miota ezek hatterbe szorultak az egesz hatalmas epitmeny recseg ropog ingadozik .

    Nem gondolom hogy az USA a jelenlegi USA multikultija peldaerteku lenne sot azt sem hogy igy sokaig fentmaradna.

    A dolog nagyon egyszeru. Ha van egy adott tarsadalom aminek van „X” ertekrendje es abba belehelyezel egy kis „Y” ertekrendu kozosseget akkor attol az „X” kontrrasztosabb lesz es jobban kijonnek elonyei hatranyai es javulni fog tole. Ha viszont egy rakas ” Y ” raksz bele akkor egyszeruen letrehozol ket csoportot amelyek egymas ellen kuzdenek es szo nincs az ertekek megmutatasarol.

    Mas peldaval ha van egy tanyernyi vilagbajnok gulyaslevesed es abba raksz egy csipetnyi sot attol az jobb lesz. Ha viszont beleraksz egy marekkal akkor elcseszted a levest es elpocsekoltad a sot is.

    Ha valaki kinai kulturaban akar elni, annak szerencseje van mert mar keszen varja a kinai kultura tobb kiadasban. Ugyan ez a helyzet az indiai magyar nemet orosz latino kulturaval. Viszont ha valaki egy angolszasz kulturaban akar elni arra ne akarjak mar raeroltetni a nem kivant kulturalis hatast a anem kivant mennyisegben.

    Ezzel csak tarsadalmi feszultseget szitanak aminek a vege mindig a robbanas.

  111. Ezt találtam róla.

    The exhibition „Complex Security-2012”, Russia, Moscow. Multi-purpose armored vehicle ‘Scorpion-LSHA B „. Multi-purpose armored four-wheel drive vehicle for transporting personnel and cargo delivery, reconnaissance, ground special operations, evacuation and transportation of the wounded, towing trailers and equipment, as well as solving other problems. Locking systems can be mounted for the installation of various types of weapons. Suitable for use on roads of all categories, in all climates. Manufacturer – CJSC „Corporation”Zashita””. Armor plating / protection class (GOST R50963-96). Perimeter (Grade 5/6 A with a set of additional armor plating), roof (Grade 3), bottom (up to 600 gr. in TNT equivalent, anti-personnel mines, hand grenades). Size, millimeters (length / width / height) 4890/2150/2190. The base, millimeters 2050. Axle configuration / drive wheels 4×4, all-wheel drive. Number of seats including the driver 8. Gross vehicle weight, kg 4500. Carrying capacity, kg 600. Engine Andoria, diesel . Working volume, cm3 2636. Maximum speed, km / h 130. Fuel tank capacity, liters 76 +62″

  112. Kerdes ilyenkor nem sak az hogy milyen kaliber hanem hogy milyen lovedekkel es milyen tavolsagrol lottek vele. Az latszik hogy a becsapodasokat eleg valtozatos szogbol kiprobaltak sot a hegeszteseket kulon teszteltek, lottek, valamint a csavarkozeli streszhelyeket is.

  113. Szerintem a próbalövéseket közvetlen közelből végezték kb 30 m távolságból standard 7,63X39 löszerrel. Ezt a köv két képből következtetem.

    http://media.englishrussia.com/112012/scorpionaftertests/testedscorpion001-9.jpg

    A szélvédőkön látszik, hogy kb ugyanarra a pontra adtak le több lövést. Nagyobb távolság esetén nem biztos, hogy tudták volna ezt a szórást produkálni.

    http://media.englishrussia.com/112012/scorpionaftertests/testedscorpion001-15.jpg

    Ezen a képen látszik, hogy a kb 1 cm vastag páncélon a lövedékek szinte semmilyen nyomot nem hagytak. Gyakorlatilag egy kicsit megkarcolták. Erősebb lőszer mélyebb nyomot hagyott volna.

  114. De azt azért mindenki látja a képeken, hogy milyen szánalmas kidolgozása van heggvarratoknak? Ez csak egy apró dolog, és magas labda a T34-is bevált című történeteknek, de attól még igénytelen! Bár az igénytelenség akár pozitív is lehet egy másik nézőpontból! De azért maradva a fémegyesítésnél, állt amelyik varrat csúnya, az szar is!

    Más! Találtam egy képet Molnibalageról : http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150976772064760&set=a.383224894759.167449.297316039759&type=1&theater

    Persze ha nem ő , akkor elnézést :D :D :D

  115. A heggeléssl pedig csak azt akartam mondani, hogy annyira kisipari, és nevetséges a képeken a konzervdoboz összeszerelési minősége, hogy 1000%-ra mondom, hogy idehaza is legalább 100 olyan céget találnék, ahol bármikor összeraknak egy ilyet! Tervezés szinten, pedig szintén nem látom kihívásnak a dolgot……

  116. Nem akarok nagyon hülyeséget kérdezni, de az normális, hogy a képeken már rozsdás a gép? Miért nem csinálják rozsdamentes acélból? Azt látom, hogy főleg a lövések helyén rozsdás, de azért terepen is lejön a festék, meg az alapozó, és akkor simán szétrohad? Meg azért gondolom nem 5 évente cserélik majd őket, gondolom a rozsda hosszútávon nem nyerő. Főleg ha szeretné hozni azt a ballisztikai védelmet mint újkorában.

  117. A rozsdásodás nem feltétlenül utal „rossz” minőségre! Elméletileg , itt az a fontos, hogy minél ellenállóbb legyen az acél. Itt már, valószínűleg olyan a hőkezelése, hogy kívülről befelé lágyul az anyag, és ennek nem könnyű megfelelni. Itt , az , hogy rozsdaálló legyen, nem valószínű, hogy megoldható a védettség gyengítése nélkül.

  118. fip7
    1 cm vastag jóminőségű acél nagyon lassan rohad szét (nézz meg egy vasúti sínt van olyan amit az 1920 években fektettek le és a mai napig tisztán kivehető kidomborodó betűk számok gyártási hely dátum nem rohadt korrodált le a sínről pedig viszonylag vékony és a víz is megáll rajta vagy nézz meg egy laprugót vagy spirál rugót.
    Mivel tesztekre szánták a gépet gondolom nem kapott komoly alapozót se se közbenső rétegeket a képen látszik hogy csak megeresztették fedővel azt kész (az oroszok még előszeretettel alkalmazzák az ólomminium alapozót járműveken szerkezeti elemeken ipari gépeken hidakon stb. na az olyan védelmet ad rozsda ellen hogy csak na (jobbat rozsdagátló alapozót még nem találtak ki nála) ütésállósága is magas nem pörög le nincs leveles levállás ugyanis szinte egybeötvöződik a fémfelülettel (kovalens kötés).