|

HTKA Hírhalom 2012. 26. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Felújítják a brit Typhoon-okat

Az Brit Királyi Légierő nekiáll a Tranche 1 szériába tartozó Eurofighter Typhoon vadászgépek modernizálásához. A BAE Systems kivitelezésében végzendő munka során frissítik a repülésirányító szoftvert, a kezelőszervek és kijelzők programjait, a támadó, azonosító, kommunikáció és védelmi rendszereket. Az első felújított géppel már folynak is a tesztek május 2-tól, a 17. tesztelő és kiértékelő század segítségével a légierő Coningsby bázisán. Ha utóbbiak sikerrel záródnak, megkezdődhet az első gyártású gépek átalakítása.

Földnek csapódott egy bosnyák UH-1H

Lezuhant a Bosznia-hercegovinai Légierő egyik UH-1H helikoptere. A forgószárnyas egy helyi autópálya közelében csapódott a földnek csütörtök reggel helyi idő szerint 8 órakor. A 3 fedélzeten tartózkodó személyből ketten kisebb sérülésekkel megúszták a balesetet, a harmadik embert a szarajevói kórházba szállították kivizsgálásra, állapotáról annyit árultak el, hogy beszéd és járásképes.

UH-1H új-zélandi színekben ,

Modernizálják a dél-koreai C-130 Hercules-eket

AZ Elbit Systems 62 millió dolláros szerződést kapott a Dél-Koreai Légierő flottájában üzemelő C-130H Hercules szállítógépek modernizálására. A Korea Aerospace Industries-el kooperációban lefolytatott program alatt az elektronika megújítását helyezik előtérbe, köztük a pilótafülke felszerelését új, az Elbit áltatl szállított kijelzőkkel. A Dél-Koreai Légierő 12 Hercules-el rendelkezik, köztük 4 hosszabbított törzsű C-130H-30 verzióval, ezen kívül már megrendeltek 4 C-130J Super Herculet, melyeket 2014-ben vehetnek át.

Dél-korei C-130H szórja az infracsalit ,

Új hajók elleni rakétákat mutattak be Oroszországban

Oroszországban a Moszkva melletti Zsukovszkij légibázison leleplezték a legújabb hajók elleni rakéta rendszert. A H-35UE fegyvert használó komplexum különlegessége, hogy a rakétákat a szárazföldről indítják, konténerek belsejébe helyezett kilövő állványokról. A Morinformsistema-Agat cég nevéhez fűződő újítást tavaly mutatták be először, azzal a különbséggel, hogy akkor a szuperszonikus 3M54TE rakéták 4 indítóállványát szerelték bele a könnyen álcázható konténerekbe. A rendszer nem áll szolgálatban az Orosz Haderőnél, de a cég szóvivője szerinte több ázsiai országgal is tárgyalnak a rendszeresítésről.

Litening G4 célmegjelölőket rendelt a Dán Királyi Légierő

A Dán Védelmi Minisztérium a Northrop Grumman LITENING G4 célmegjelölő konténerét választotta rendszeresítésre az F-16-osai számára. A szerződés szerint az amerikai cég 2013 augusztusában kezdi a konténerek leszállítását a szokásos kiszolgáló eszközökkel és pótalkatrészekkel együtt, a kiképzést viszont már idén megkezdik.

Dánia a megrendeléssel belépett az eddig 8 országot számláló csoportba, mely a Northrop Grumman Litening célmegjelölőjét választotta vadászbombázói számára. Az eddigi üzemeltetők az Egyesült Államok, Ausztrália, Hollandia, Finnország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Izrael.

A Northrop Grumman modernizálja az E-6B-ket

Az Amerikai Haditengerészet megbízta a Northrop Grumman-t az állományában üzemelő E-6B Mercury-k modernizálásával. A felújítás 44,3 millió dollárjába kerül a US Navy-nak. A Northrop Grumman lecseréli az eddig használt kommunikációs és hálózati rendszereket, a mai igényeknek megfelelően.

Az E-6B gépek légi irányító szerepet töltenek be, de képesek közvetlen kommunikációra az Egyesült Államok elnökével, a Védelmi Minisztériummal, valamint az amerikai haderők parancsnokságaival. A modernizálásnak köszönhetően a gép fedélzetéről közel valós időben lehet közvetíteni az adatokat a felsőbb vezetés felé.

Megszorítások Svájcban

A svájci kormány tervezete szerint 2014-ben és az azt követő években megszorításokra lesz szükség. A megszorítások okaként a beszerzésre kerülő Gripen vadászgépek és egyéb növekvő hadügyi kiadások kerültek megjelölésre. A megszorításokkal összesen 750 millió svájci frankot kívánnak átcsoportosítani a hadsereg számára. A megszorítások a hadügy kivételével az összes tárcát érintik majd. Az átcsoportosítás eredményeként a hadsereg éves költségvetése 4,4 milliárd svájci frankról 5 milliárd frank fölé fog emelkedni.

Több ezer tonna lőszer marad a svájci tavak mélyén

A svájci védelmi minisztérium által megrendelt szakvélemény szerint nagyobb rizikót jelentene a svájci tavakban található 8210 tonna lőszer kiemelése mint amennyit jelenleg jelentenek a lakosság és a környezet számára. A jelenleg 3 tóban eloszló lőszermennyiséget még a második világháború után süllyesztette a svájci haderő a tavak fenekére.

A lőszerek mára 25-200 cm vastagságú üledék alatt fekszenek és egy esetleges véletlenszerű detonáció szinte kizárható és ennek esélye a szakértők szerint napról napra csökken. Az elvégzett vizsgálatok szerint a tavak mélyén található lőszerek nem befolyásolták negatívan a tavak élővilágát.

Ausztria: Éjszakai hadgyakorlat csak „lopakodó üzemmódban”!

Nagy vihart kavart az osztrák „Jagdkommando” egy kora hajnalra időzített gyakorlata, amikor a Bundesheer Black Hawk helikopterei és C-130-as szállítógépei dübörögtek mélyrepülésben Leobersdorf felett. Az osztrák speciális egység katonái az éjszakai ejtőernyős ugrásokat gyakorolták a közelben a környező lakosság nem kis felháborodására. A kora hajnali gépek robaja számos lakost vert fel álmából, akik ezt követően telefont ragadva értesítették a rendőrséget.

Az esetet követő felháborodás miatt az osztrák légierő ígéretet tett, hogy a közeljövőben a lehető legkisebb mértékben fogják gépeikkel a lakott területeket érinteni, illetve a továbbiakban igyekeznek a hasonló eseteket időben kommunikálni a lakosság felé.

Mérges gáz riadó a Bundeswehrnél

1,2 milliárd eurót adott ki a Bundesmarine 5 új hajójáért. Azonban a hajók műszaki gondokkal küzdenek, a gépteremben formaldehid termelődik ami miatt a személyzetnek folyamatosan gázálarcot kell viselnie.

Az eseményre az új K-130-as osztályú korvettek egyikének próbaútján derült fény. A próbaúton jelen volt Axel Schimpf a tengerészet felügyelője, Hellmut Königshaus a hadsereg delegáltja és Hans-Peter Bartels, ill. Karin Evers Meyer a kormány képviseletében. A személyzet jelentette az eseményt. Az eset után elrendelt vizsgálat kiderítette, hogy a mérges gáz egy a motorok égéstermékét elvezető csőnél használt szigetelésből termelődik a forró gázok okozta hő hatására.

Az osztály új hajóinak használatba vétele óta nem ez volt az első meghibásodás, korábban problémák adódtak már a hajók hajtásával és klímarendszerével is.

Használhatatlan Euro-Hawk

A Bundeswehr egyik presztízsprojektjének tartott Euro-Hawknak elméletileg már március óta szolgálatban kellene állnia. Ennek ellenére még mindig számos műszaki probléma vár megoldásra melyek eredményeként a német haderőnek még legalább 1 évet kell várnia, hogy az első működőképes drónt használatba vehesse. A német kormány eddig 1,2 milliárd eurót költött a projektre.

Omid Nouripour kormányzati képviselő szerint ez egy tragikus tradíció a Bundeswehrnél, hogy a nagy projektek mindig jóval tovább tartanak az eredeti tervezetnél.

Késnek az Afganisztánba ígért Tigrisek

A Eurocopter Tiger harci helikopterekre már igen nagy szükség lenne az Afganisztánban szolgáló német erőknél. Azonban a csapatoknak még legalább 2013 közepéig várniuk kell az új gépekre. A német védelmi minisztérium közlése szerint a gyártó, korábbi ígérete szerint 2012 októberében szállította volna az első gépeket, azonban a napokban kiszivárgott információk szerint az átadás legalább 5 hónapot csúszik.

Az addig hátralévő időben a német kontingensnek az Egyesült Államok segítségét kell kérnie minden esetben ha légi támogatásra volna szükségük. A németeknek jelenleg mindössze 6 darab öreg CH-53-as helikopter áll rendelkezésére Afganisztánban.

Alkalmatlannak tartják a Eurocopter Tiger helikoptereket az afgán misszióra

A Bundeswehrnél kiszivárgott információk szerint a már 5 hónapos késéssel érkező Eurocopter Tiger harci helikopterek fegyverzet terén sem lesznek túl izmosak. A belső információk szerint a német változatokon mindössze 2 darab külső pilonok alá függesztett 12,7 milliméteres géppuska lesz, melyek hatótávolsága mindössze 1000 méterre becsülhető. A külföldön szolgáló katonák teljesen értetlenül állnak az esettel szemben. Elmondásuk szerint érthetetlen, hogy a német gépek a francia modellekkel ellentétben miért nem kapnak a nagyobb kaliberű, fogatható GIAT 30-as gépágyúkból. A szakértők szerint ily módon a gépeknek mindig teljesen a cél felé kell majd fordulniuk és a kis kaliber miatt közelebbről is kell a lövéseket leadniuk. Ezáltal szinte tökéletes célpontot biztosítva a tálib felkelőknek.

—–
Közreműködött: forest

131 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2012. 26. hét”

  1. Az utolsó hírnél, a 12,7mm az gépuska nem gépágyú.

    Viszont érdekes, hogy úgy látszik nem csak az amerikaiak, hanem a németek sem olvasták a 25 évvel ezelötti szovjet tapasztalati jelentéseket. A szovjetek, pont az afganisztáni tapasztalatok alapján erősítették a Mi-24 fegyverzetét (cserélték a géppuskát 30mm-es gépágyúra és az 57mm-es NIR-t 80mm-esre), mert a sziklás terepen fedezéket kereső célok ellen ezek elégtelenek voltak.

    TG

  2. A francia, spanyol és ausztrál modelleken van 30as gépágyú.
    A német ilyen szempontból ki van herélve.
    Bár terveztek hozzájuk saját gyártású 30ast. Remélem sürgősen átalakítják a kiküldendő példányokat.

  3. sulyid
    Igazad van hogy a Litening-et több ország is használja, de ha megnézed, a hírben a Northrop Grumman által gyártott Litening verzióról van szó, a többi üzemeltető elvileg Izraeltől szerezte be a konténereket.

  4. Miniszteriumi megszoritasokat vezetnek be Svajcban azert, hogy a honvedelmi tarca keretet noveljek??? Ez olyan abszurd, mint egy Orkeny-novella.

    Ugy ertem ez jo hir, de az esetek 99%-ban a honvedelemtol vesznek el es teszik azt mashova.

    Megfertozott a magyar valosag…

  5. Őszintén szólva a nyugati gondolkodásmód csődöt mondott a terroristákkal szemben. Egyszerűen nem használják a technológiai fölényt. Egy lázadó kb annyiban különbözik a nyugati katonától, hogy nincs mellénye ami véd a támadástól valamennyire. Ez kevés, holott a technológiai fölény adott lenne. Például hiányolom a személyes páncélt. Pár tonna vas, elektromos motorokkal mozgatva simán kivitelezhető lenne most is. Semmit nem tudnának a tálibok ellene tenni. Illetve csak robbantással, de ezzel beszűkül a tevékenységi körük. Hiányolom az ultrapáncélzatú járműveket. Egyszerűen annyi páncél kell amit nem tudnak a tálibok átrobbantani. Simán kivitelezhető. Meg milyen dolog az, hogy a gépfegyver nem elég erős a helikopteren? Duplázzák a páncélt és repüljenek oda sima gépfegyverrel. Használják ki, hogy technológiai fölényben vannak, lehetetlenítsék el a tevékenységüket. Előbb-utóbb megunnák a tálibok, hogy minderről lepattan a lövedékük.

  6. beta

    „Például hiányolom a személyes páncélt. Pár tonna vas, elektromos motorokkal mozgatva simán kivitelezhető lenne most is. Semmit nem tudnának a tálibok ellene tenni. Illetve csak robbantással, de ezzel beszűkül a tevékenységi körük. Hiányolom az ultrapáncélzatú járműveket. Egyszerűen annyi páncél kell amit nem tudnak a tálibok átrobbantani. Simán kivitelezhető.”

    Te miről beszélsz?

    „Meg milyen dolog az, hogy a gépfegyver nem elég erős a helikopteren?”

    Olyan dolog,hogy nem elég erős.Nem tudom mit nem értesz eze.Amúgy ezeknek a helikoptereknek nem csak Ali ellen kell harcolniuk hanem egy esetleges konvencionális háborút is meg kell tudniuk vívni sikeresen.

  7. beta

    „Duplázzák a páncélt és repüljenek oda sima gépfegyverrel.”

    Ha megduplázzák a páncélt máris kereshetnek új erőforrást ami elbírja a vasat, ha neadj isten még is elbírja a mostani akkor a hatótáv és mozgékonyság csökken le használhatatlan mértékre. Pont a CH-47 Chinook volt az a gép ahol megpróbálkoztak a gunship konfiggal ennek neve ha jól emlékszem ACH-47A volt, megnövelt páncél, mindenfele géppuska, rakétavető, 20mm-s gépágyúk. Pont az okozta a típus vesztét ami az alaptípus előnyét adta. A megnövekedett súly miatt elveszett a sebességből és manőverezőképességből adódó előny, könnyű célpontot nyújtott a légvédelemnek. Nem mindenre megoldás az agyon páncélozás.

  8. Pár tonna vas, elektromos motorokkal mozgatva simán kivitelezhető lenne most is. Semmit nem tudnának a tálibok ellene tenni

    Na ne szórakozzunk már. Kőszkorszaki RPG-7 tömeges alkalmazásával Merkava IV harckocsit is ki lehet lőni. A te valami lépegető szerűségedet egy db elintézné, mert képtelenség rendesen páncélozni…

    Hát mekkora hatótávolsága lenne? Hát az üzembiztossága? Stb…

  9. beta, írogatott régebben ide valaki (asszem talkingnak hívták) aki 100 km hatótávolságú páncéltörő rakétákat vizionált és rádióparancsközlő táviraányítással. Kicsit kezdett hiányozni.
    Örülök, hogy vagy:)

  10. Azért ez a vízió máshol az MGM-140 ATACMS, Hatf-I, OTR-21 Tochka, és horribile dictu Al-Samoud 2 neveket viseli, amit az irakiak saját maguk kutyultak össze 9K52 Luna-M és egy SA-2 párosításából , és láss csodát a 2003as invázióban kiválóan használták is. Talán az egyedüli fegyverük volt ami felvehette a versenyt az amerikaiakkal.

  11. Jajj persze mi ezt soha sem fogjuk tudni megcsinálni. A második vh-t 70 darab korszerű páncéltörő ágyúval harcoltuk végig, mert a fejesek szerint „nem tudtunk volna világszínvonalú minőséget előállítani” így a németektől vártuk az ő világszínvonalú fegyveradományaikat, amikor már világossá vált, hogy csak ígéreteket kapunk akkor is csak vártunk a nagyigényű minőségi dolgokra, kissé esetlenebb, súlyosabb saját gyártásúval akkor sem értük be.

  12. Utólag esett le, hogy akkor a germán Tigrisek össze-vissza a 2 db 12,7-essel operálnának majd?
    Hát mi ennek az értelme?????
    Jobb lenne vissza adni a csili-vili Ejrókoptereket és inkább a kivonás előtt álló Huey-kból csinálni pár Gunship Huey-t…
    A +2 rakétablokkal már az is izmosabb.
    Késnek is, relatíve gyenge fegyverzetűek. Gratula. Ugye legalább jó drága volt?

  13. Jéééé, tallking él és virul:))
    Feltételezem tisztában vagy vele, hogy az általad felsorolt rakéták, nem irányított páncéltörők. Az igaz, hogy fel lehet szerelni őket páncéltörő résztöltetekkel, de a multkor pont ezt az ötletet vetetted el.

  14. @molnibalage
    Az ő helyzetükben, rögzített állásokból történő védekezésből, jó fegyver volt. Teljesen passzívan ültek védett helyen elég nagy távolságra az akciótól, , semmi kisugárzás stb nem árulta el őket és ha felderítettek egy célpontot akkor durr belé. Azért ez nem rossz koncepció egy iraki hadseregtől egy amcsi hadsereg ellen. Talán az egyedüli amivel nem öngyilkos módon (a nagy hatótávolság miatt) veszteségeket okozhattak.

    Mackensen

    az általam felsorolt rakéták irányítottak.

  15. Kész szerencse, hogy kivonták a németek a Mi-24-et.
    Legalább mi fel tudtuk használni őket nemzeti érdekvédelem címen, amikor a szerbek unalmukban éppen megint nekiestek a délvidéki magyarságnak.

    Hjaaa, hogy nem, mert a „politikai elit” nem akarta terhelni a két ország kapcsolatát…

  16. Mackensen: szerintem a koncepció az, hogy a csöves tüzérség hatótávolságát felülmúló hatótávolságú irányított rakétákról van szó amelyeket járművekről lehet indítani . Hogy milyen az irányítás az már csak attól függ mit lehet kihozni az adott ország iparából.

  17. stalker
    Egy harcjárműnek nem a radarok elől kell elbújnia (ha mégis a tereptárgyak ép alkalmasak erre a szerepre ha azok nincsenek akkor meg optikailag ki lehet szúrni de a semminél több előre lépés az biztos) A borítás nekem nagyon zimmerites beütést kelt (szerintem az is elvégre a fa radar abszorbens)
    A Rába tehergépkocsinál meg annyi hogy lövedék és repeszálló kabinos változat eddig is volt annyi hogy felépítménynek nem platót raknak hanem egy zárt dobozt ami hegesztett acél kerámia betéttel külön elektromos ellátással levegő szűrővel. Nem túl komplikált ha a szendvicspáncél technológiája rendelkezésükre áll. (A felépítmény súlya meg szinte lényegtelen ugyanis egy terepjáró teherautó a hordozó platform)

  18. „Roni te mint orosz haditechnika szakérto nem halottál A” Bumeráng ”
    platformról?”

    Igen halottam róla.
    És nem vagyok szakértő azért mert tudom hogy a egy f-16 block 52 ellen nem egy régi 90 évekbeli elektronikájú szu-27 kell küldeni.

  19. Nol: „Míg 2007-ben és 2008-ban 36 milliárd forint felett költöttek beszerzésekre és így fejlesztésekre, addig tavaly „csak” 14 milliárdot, az idén pedig alig nyolcat. Utóbbi a GDP-arányában 0,03 százalékra tehető csupán.” –Tényleg látszódik! Legalább a tábornokoknak fejlesztették az épület objektumukat meg a járműflottájukat! :D:D:D:D

  20. dudi:

    „Te miről beszélsz?”

    Technológiai fölényről. A nyugati hadseregek szinte alig használják ki technológiai és ipari fölényüket. Simán alkalmazni lehetne olyan technológiákat, amikkel az aszimmetrikus jelleg miatt az ellenség nem tud mit kezdeni.

    „Amúgy ezeknek a helikoptereknek nem csak Ali ellen kell harcolniuk hanem egy esetleges konvencionális háborút is meg kell tudniuk vívni sikeresen.”

    Ez viszont valószínűleg hibás gondolkodásmód. Aszimmetrikus háborúhoz aszimmetrikus fegyverek kellenek. Kár spórolni ezen.

  21. CsNagy:

    Rendben, ez igaz, repülő eszközöknél a páncélzatot nem lehet ész nélkül növelni. Bár egy kisméretű páncélozott helikopter UAV-ban lennének lehetőségek. Nem is kell nagy hatótáv vagy manőverezhetőség. Elég az ha minden fegyveres összecsapást ellehetetlenítenek ezek az eszközök azzal, hogy a nyugati erőket aránytalanul nagy előnybe részesítik.

  22. molni:

    „Kőszkorszaki RPG-7 tömeges alkalmazásával Merkava IV harckocsit is ki lehet lőni.”

    Függetlenül az adott témától ez nem tűnik reálisnak. Régi RPG-7-es jó eséllyel semmilyen oldalról nem tudja átütni a Merka 4 páncélzatát.

    „A te valami lépegető szerűségedet egy db elintézné, mert képtelenség rendesen páncélozni…”

    Páncéltörő eszköz ellen valóban nem lehet védeni, de nem is arra lenne szükség. Bemenni egy épületbe, ahol potenciálisan lehet ellenfél oda egy ilyen páncél bőven elég lenne. Még mindig jobb, mint páncél nélkül bemenni.

    „Hát mekkora hatótávolsága lenne? Hát az üzembiztossága? Stb…”

    Vezetékes tápellátást lehetne alkalmazni. Olcsó, egyszerű, és a bevetéshez elég a hatótávolsága.

  23. Mackensen:

    Felesleges az irónia. A hozzászólásaid alapján te egy kifejezetten értelmes fickó vagy errefelé. De ne gondold azt, hogy mindenki csupán fantázia alapján írja azt amit ír. A nyugati hadseregek egyáltalán nem használják fölényüket, te sem tudod ezt megcáfolni.

  24. Rendben, ez igaz, repülő eszközöknél a páncélzatot nem lehet ész nélkül növelni. Bár egy kisméretű páncélozott helikopter UAV-ban lennének lehetőségek. Nem is kell nagy hatótáv vagy manőverezhetőség. Elég az ha minden fegyveres összecsapást ellehetetlenítenek ezek az eszközök azzal, hogy a nyugati erőket aránytalanul nagy előnybe részesítik

    Szerintem meg tanulj fizikát. Soha a bödös életben nem fogsz ma szinten úgy páncélozni egy kisméreti valamit, hogy az acélmagvas AK-47 ne szedje darbokra. Ember, azzal a tömör acél vasúti sínszált át tudod lőni…

    Technológiai fölényről. A nyugati hadseregek szinte alig használják ki technológiai és ipari fölényüket. Simán alkalmazni lehetne olyan technológiákat, amikkel az aszimmetrikus jelleg miatt az ellenség nem tud mit kezdeni.

    Aha. Ez szerinted mi?

    http://www.youtube.com/watch?v=F6i3Pdm0jP4

    Hát ez?

    http://www.youtube.com/watch?v=IT8PuEPWRIA

    És ez?

    http://www.youtube.com/watch?v=ZyianZnc9_A

    Meddig folytassam?

    Függetlenül az adott témától ez nem tűnik reálisnak. Régi RPG-7-es jó eséllyel semmilyen oldalról nem tudja átütni a Merka 4 páncélzatát.

    Nem is egy. 6-8 találat ugyanoda az már elég fincsi… Egyébként meg felülrő indítva városi harcban ennek töredéke is elég…

    Bemenni egy épületbe, ahol potenciálisan lehet ellenfél oda egy ilyen páncél bőven elég lenne. Még mindig jobb, mint páncél nélkül bemenni.

    Lásd fent. Sima mezei acélmagvas AK-47-tel több mm-es acéllemezt röhgöve átlősz. Téglakerítésket lehet AK-vel bontani, fater saját szemével látta a demót. Szegény amcsi katonáknak is meg kellett tanulni, hogy mi az, ami csak optikailag fedezék, de az AK-val szemben nem az, mert úgy megy át rajta, mint fos a libán…

    Vezetékes tápellátást lehetne alkalmazni. Olcsó, egyszerű, és a bevetéshez elég a hatótávolsága.

    Ezen már tényleg röhögni tudok csak.

  25. A fölény az ha hiába lő rám, nem ér vele semmit.

    Ez már tényleg a fejem fogom és sírok kategória. Legyőzhetetlen fegyver nincs. Az árnyokon van a lényeg. Irakban és Afganisztánban hány harci helit vagy AC-130-at sikerült lelőni? AC-130-at tudtommal egyet még az SV alatt. Harci heliből sem sokat, balesetekben hullotak csak inkább. A szállítóhelik vannak igazán veszélyben, mert puhatestűek és kevésbé vannak többszörözve szerintem a rendszereik.

  26. Beta
    Afganisztán egy oltári nagy szívás sajnos…
    Ba..tod a technológiai létszámbeli kiképzésbeli vagy bármi más beli fölényt… Egy hatalmas ország olyan terepadottságokkal ami a rejtőzködésnek tökéletes. Onnan jöhet támadás ahonnan senki se számítana rá egyszerűen nem lehet tudni hol és mikor támadnak az emberre vagy mivel. És az ilyen rajtaütés szerű támadásokat nem lehet kivédeni mert senkinek fogalma sincs hogy honnan támad ki és mikor mivel hogyan.
    Előfordúlhat hogy a közelbe ember sincs csak egy pokolgép valahol az útszélén vagy ami veszélyesebb esőzés után a földút közepén (na az ha nem spotóltak a robbanóanyaggal majd mindent megforgat a levegőbe.)
    Az hogy ki támad vagy kik a támadók változó van hogy a Talibánok (inkább rajtaütés tűzharc), van hogy az Al-kaida (ők inkább robbantanak) van hogy a pár falusi srác elereszt 1-1 RPG-t a konvojra majd futás van hogy csak a hegyekből géppuskatűz de előfordulhat hogy törzsi harcosok különböző indokkal vagy épp nők a férjüket gyereküket bosszulva de az se ritka ha a szövetséges afgán katonák vagy rendőrök robbantanak vagy lőnek mindenkire aki nem Afgán lehetnek a síták esetleg a szuniták bárki érted nem lehet tudni ki az ellenség (mert mindenki az aki ott van nem lehet tudni ki a barát mert mindenki az aki ott van csak az időpont változik pl az egyik törzs az egyiknap szövetséges másnap ellenség egy héttel később újra szövetséges mert szükség van rájuk és hogy nyugogyanak.) Első kézből tudom amit tutok.
    Egyszerűen nincs célpont egész addig még a fegyverek meg nem szólalnak de amint elhalgattak a célpont újra megszünik mert nem lehet tudni kik vóltak a támadók még ha meg is hal valaki a támadókközűl se lehet tudni hogy ki alatt vagy mijen zászló alatt harcólt és hogy annak hol a köszpontja hol vannat a társai semmit. A támadóknál nincs személyi és olykor 100-200 km eket mennek hogy támadjanak van hogy csak 5km és máris nemtudni hól keresd a célpontot. (Egy biztos ha egy házba vagy faluba ér támadás a támadó biztos nem falubeli vagy házbeli.) Ezt leszámítva bárki lehet bárhonnan. És semmilyen modern technika nincs ami egy támadásra figyelmeztetni tudna.

  27. danielblack

    Én elismerem, hogy a btr-80 nem egy csúcskategória, főleg páncélzat terén, de egy páncélozott teherautótól akkor is jobb. Ugyebár a btr-80 megy a harcmezőn, kirakja a katonákat, tüzel, mert csak ott van rajta egy géppuska, ráadásul a motorja is védettebb helyen van mint egy Rábának, ugyanakkor eléggé instabil egy járműnek tűnik ez a négy kerekű magas felépítményű szerkezet, megspékelve a hatalmas szélvédő felülettel vezető fülke esetében… Nem tartom kizártnak, hogy egy Gepárd romboló puska is könnyedén harcképtelenné tudja tenni, de talán még egy PKM is, ha bevisz egy jól irányzott sorozatot. Ahhoz, hogy legyen esélye harctéri körülmények között, ahhoz nagyon nagy mértékben kellene a vezető fülkét és a motor teret is páncélozniuk. Ekkora teher mellett pedig eléggé elakadás gyanús nekem ha átázott talajra téved a 4 kerekével… Vagy lehet, hogy csak a harci cselekmények közelébe akarják kiszállítani a katonákat ezzel a páncélozott tehergépkocsival, akik azután lábon tennék meg az utat az ellen felé? Akkor viszont minek páncélozzák az utasteret ilyen szinten? Egy MRAP-nek több értelme van és nagyobb potenciállal is rendelkezik , pedig már kiveséztük párszor, hogy a honvédségnek az sem a legmegfelelőbb eszköz a honvédelmi feladatokra. Ideje lenne már egy tisztességes páncélozott gyalogsági harcjárművön gondolkozni.

  28. szittya88:

    Kösz a választ! A tegnapi felvetésem az volt, hogy a nyugati hadseregeknek a technológiai-gazdasági-kulturális fölényüket olyan szinten ki kéne használniuk az aszimmetrikus háborúban, hogy szinte teljesen ellehetetlenítsék az ellenség tevékenységét. Ezt ma már részben máshogy gondolom. Bár továbbra is fenntartom, hogy vannak olyan területek ahol a technológiai mozgástér nagyobb lenne, vagyis nagyobb lépésekben és esetleg több irányban is lehetne haladni mint most, például UAV, UGV, személyes páncél, de ilyen területből nincs olyan sok és nem olyan nagyok mint elsőre gondoltam. Részben mert már sok minden meg is valósult abból amit a felvetésemben írtam, példa rá az MRAP-k gyors kifejlesztése és tömeges gyártása, részben meg amit írtál több szituációban mégsem olyan könnyű előnyt kovácsolni a fejlettségből.

    molnibalage:

    Ha nem tudnám, hogy miért ilyen irritáló a stílusod még komolyan is venném. Így meg már lassan megszokom.

    Ami a személyes páncélt illeti manapság is van olyan emberre aggatható páncéllemez ami kivédi az AK lőszerét. Igaz csak törzset védenek vele, de már használják. Egyik lehetőség, hogy az ilyen védelmet kiterjesztik a test többi – ha nem is az összes – részére is. Az ezzel járó plusz teherre is már vannak eléggé előrehaladott megoldások:

    http://bleex.me.berkeley.edu/

    Ez persze nem az a többtonnás verzió amit először írtam. Bár annak is vannak létező technológiai alapjai, ugyanakkor az jóval több gonddal és fejlesztéssel járna. Logisztikailag nehezebben kezelhető, állandó hordása nem lenne megoldott, illetve ha túl nagyra sikerülne, akkor akár elveszíthetné eredeti célját is, amihez be kéne vele ezen az ajtón férni:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Working_dog_in_Afghanistan,_wearing_a_bulletproof_vest,_clears_a_building.jpg

    Emiatt az előbbi megoldásban látok realitást inkább. Mert bár az exoskeleton és a plusz páncél együttes alkalmazása azért jópár gondot felvet, viszont évek óta létező technológiákról van szó. Azon sem csodálkoznék, ha ilyen megoldás néhány kutatóműhelyben már most is létezne valamilyen szinten.

  29. beta

    El vagy tévedve!!!Ma már a katonáknak kiosztott repeszállók a kevlár lappal bármekkora távolságból megfognak egy AK lőszert.

    Vagy te most arról beszélsz,hogy középkori lovagok módján kéne páncélozni a katonákat?Ha igen akkor már bocsánat de totál idióta vagy.

  30. szitya: uiez volt a helyzet Iraqban is.
    Afganisztánt teljesen más okok miatt nem sikerült „megnyerni”, nem mert rengeteg különböző fél öli azt aki épp szerinte hitetlen vagy akármi. Ez Iraqban is megvan/volt.
    Egyszerűen a társadalmi berendezkedési, alapok nincsenek meg. Sokszor mutatóban sem léteznek. Iraq akármilyen szarul is de 8év után a saját lábán működik. Afganisztán erre nem képes. És nem mert béla megöli a szomszédját. Ez Iraqban is megvolt/megvan.
    Ehez ugye még hozzájön az, hogy így-úgy de Iraqban minden nagyhatalom vhol abban érdekelt, hogy Iraq működjön. Afganisztán esetén jópáran sokkal inkább abban, hogy húzodjon.

    Küszöbön az Afganisztáni kivonulás. Imho amint az amik kivonulnak Afganisztánban kitör a polgárháború. A helyzetnek pedig imho nincs jó megoldása.

  31. beta: Az ami műszaki fölény nyomasztó. Afganisztánban ~11év alatt 3500 főnél jár a KIA. Ennél sokkal jobbat nehéz összehozni.

    A probléma, hogy legalábbis én nem látok olyan utat Afganisztán elött ami NYi értelemben szép lenne. Visszajön a taliban és maradnak amik voltak (nem akkora tragédia ez NYi szempontból), vagy sok mudzsahedin fog uralkodni, vagy ….

  32. Ha nem tudnám, hogy miért ilyen irritáló a stílusod még komolyan is venném. Így meg már lassan megszokom.

    Most erre mondajm azt, hogy ha nem tudnám, hogy mennyire nem vagy képben, de már megszoktam…?

    Ami a személyes páncélt illeti manapság is van olyan emberre aggatható páncéllemez ami kivédi az AK lőszerét.

    Milyen távolsgából milyen lőszertípust? Igen, vagy teljes testpáncél, amit a különleges erők tagjai viselnek igen rövid tússzabadító akciókban, mert akár 30-50 kg-os lehet a cucc. Még ez sem állít meg szerintem egy acélmagavas AK-47-et. Ember, nézzed már meg, hogy milyen vastag egy sínszál. 50 méterről átmegy rajta az AK-47. 40-50 cm-es élő fatörzsön is átmegy…

    http://bleex.me.berkeley.edu/

    A plusz tehernek mi köze a páncélozáshoz? Ezek a valamik meg jelenleg köldökzsinórról mennek. Harcászati hasznuk nulla. Kb. két nagyságrenddel nagyobb akkukapacitás kellene úgy, hogy a tömeget is lejjebb viszed. Mert ezzel nem mész fel egy hónapra a hegyek közé, de még egy napra sem…

    Építkezésen lenne haszna ennek, ugyanis a daruzgatás helyett néhány ilyennel dolozó munkás simán mozgatna több száz kilós tömeget is.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Working_dog_in_Afghanistan,_wearing_a_bulletproof_vest,_clears_a_building.jpg

    Király. Amt látsz, az talán egy pisztoly lövedéket megfog, de semmi több. Ki ne találd már, hogy néhány kevlár réteg megállít egy 7.62-est. Az ilyenekbe kilós kerámiabetéteket szoktak tenni. Többet…

    El vagy tévedve!!!Ma már a katonáknak kiosztott repeszállók a kevlár lappal bármekkora távolságból megfognak egy AK lőszert.

    Bocs, de ez kihagyhatatlan. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=2REU6MKy3ow&feature=related

    Milyen típusú lőszert…?

  33. @Mackansen

    „Chengduban J-7 (Mig-21) fényképeztek le berepülsé közben. Ez az a hely ahol a J-20 és J-10 szokták fényképezni. Ezek szerint még gyártják a típus, valszeg exportra.”

    Mack!

    Nem látod át a dolgokat! Ez nem egy sima 21-es klón! Ez az új román Mig-21 Terminator, F-35 avionikával és lézerfegyverekkel! :D

  34. molni

    Normál acélmagvas lőszerről beszéltem aminek a hivatalos neve 7,62×39 43M hornyos karabélylőszer.

    Minden level III-as védelmi képességű mellény megfogja ezeket a lőszereket bármekkora távolságról(gyakorlatilag minden karabélytól megvéd).Egy ilyen mellény tömege mérettől függően 6-10kg.

  35. FONTOS!

    Az AK normál acélmagvas lőszere nem páncéltörő lőszer.Az AK-nak van páncéltörő lőszere 43M BZ a neve az ilyen lőszerek ellen a level IV-es védelmi szint kell.A modern level IV-es mellények sem nehezebbek 15kg-nál.

  36. molni

    Amiről te írtál az nem létezik.Olyan nincs,hogy teljes testpáncél(ezt a szót is felejtsük elmert kb olyan mintha a repülő sárkányára azt mondanám,hogy kasztni).Amit a tűzszerészek használnak az teljesen alkalmatlan egy katonának,mert abban harcolni nem lehet.

    A kar és ágyékvédők(volt valami rövidnadrágszerűség is) level IIIA védelmi képességűek és nem nagyon használják őket.Irakban volt „divat” ezeket viselni akkor is a sok IED miatt(nem votl még MRAP) de Afganisztánban egyáltalán nem használják őket mert akadályoznak a mozgásban és csak holt súlynak jók a védelmi képességük miatt(Ali karabéllyal lő nem géppisztollyal).

    Molni,ezt írtad és ebből ma már semmi nem állja meg a helyét:
    „Milyen távolsgából milyen lőszertípust? Igen, vagy teljes testpáncél, amit a különleges erők tagjai viselnek igen rövid tússzabadító akciókban, mert akár 30-50 kg-os lehet a cucc. Még ez sem állít meg szerintem egy acélmagavas AK-47-et. Ember, nézzed már meg, hogy milyen vastag egy sínszál. 50 méterről átmegy rajta az AK-47. 40-50 cm-es élő fatörzsön is átmegy…”

    A tússzabadítók is csak egy kevlársisakot meg egy level IV-es mellényt hordanak talán ágyékvédőt is de nem valószínű.

  37. Kíváncsi vagyok ki akar J-7 gépet vásárolni. Kicsit utánuk nézte, és van pá érdekes észrevételem velük kapcsolatban.

    Úgy tűnik, hogy integráltak hozzájuk GPS vezérlésü siklóbombát.

    http://img204.imageshack.us/img204/452/129785925172687.jpg

    A szárnyuk is más, minta nagyobb lenne és dupladelta (asszem így mondják)

    http://img26.imageshack.us/img26/4315/133879829599756.jpg

    Egymás mellett J-7 és J-20

    http://img88.imageshack.us/img88/3796/j20200247122xj7g.jpg

    Ha tippelnem kéne akkor talán Bangladest választanám mint potenciális vársárló.

  38. Mondjuk arról nem találtam semmi információt, hogy hány találatot visel el egy Level4-es mellény. Pedig ez is fontos tényező, mert a háborúban nem mindig van alkalom kerámia betétet cserélni. Főleg az egy nagy darab betéttel rendelkező mellényeknél lehet érdekes a dolog. Pl:Interceptor.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Interceptor_body_armor

    A Dragon Skin sok kis kerámia lapból áll, és állítólag sok lövést kibír akár M43-as lőszerből is, de pl: a 7.62*54R AP szétlőtte ezért nem kapta meg a level4 minősítést.
    http://www.pinnaclearmor.com/body-armor/dragon-skin.php

  39. Úgy tudom, hogy a mostaniakban az egy kerámialapot több kisebb lapocska alkotja, mozaikszerüen egymás mellé téve. Így elméletileg ugyanazon a ponton kéne eltalálni másodjára, hogy átmenjen rajta a lövedék.

  40. fip7

    Level IV az ami a géppuskát és a páncéltörő karabély lőszerek ellen kell védenie minden távolságról.

    Hány találatot visel el?

    Ez gyártástechnológia kérdése.Ha úgy gyártják mint a SAPI lapokat akkor ha kétszer ugyan oda lősz(pont ugyan oda)akkor is meg fog védeni.Ha nem ugyan oda lősz akkor meg sokat(persze nem végtelen a szám de nem is szokták az ember végtelenszer eltalálni).

    Az Interceptor mára már egy elavult mellény.A mellények 99%-a nagy méretű kerámia lapokat tartalmaz akár csak az Interceptor.A Dragon Skin ugye nem de abból nem is lett semmi…

  41. Mackensen

    A mai lapokat úgy gyártják mint az autók szélvédőjét azaz nem esnek szét ha eltalálja őket egy lövedék így találat után is megmarad a védőképesség.A lap addig véd amíg egyben van ez persze nem az örökkévalóság de ritkán lőnek meg valakit mondjuk 10x.

  42. Ahogy most utánanéztem ez a SAPI/ESAPI lemez bórkarbid és SPECTRA kompozit felépítésű. Ráadásul nem is nehéz.
    Dudi,
    tudsz arról valamit, hogy a honvédségnél tervezik-e ilyen modern személyi védőfelszerelés beszerzését? Vagy a régi kielégítő teljesítményt nyújt.

  43. fip7
    Még egy kiegészítés az előttem szólókhoz.
    A golyó és repeszálló mellényeknek nem azért kell több lövedéket is felfognia hogy a katona találat után azonnal folytathassa a harcot, (ezt a harctéren való betétlap cseréből vontam le hogy így gondolod)
    A feladatuk hogy megállítsák a lőszert/repeszt mielőtt húsba érne.
    Ha eltalálnak egy karabélylőszerrel mind1 NATO vagy Orosz kaliber az hatalmas nyomást fejt ki a tested azon pontjára ahol a betétlapot eltalálta nem ritka a bordatörés/repedés se belsőszervek károsodhatnak a nagy nyomás miatt stb. A filmekbe azt látja az ember hogy eltalálják a főhőst de golyóálló van rajta ezért meg se kottyan neki ez a valóságba nem igaz mert megérzi nem is kicsit. Egy találat esetén mindenképpen orvosi kivizsgálás és párnapos megfigyelés történik mielőtt a harcost újra szolgálatba helyezik ez a pár nap kivizsgálás után a fájdalma is elmúlik (természetesen ha bordatörés repedés vagy belső sérülés történik ami azért elég ritka nagy ritkán fakad el epe de akár súlyosabb belső sérülés is benne van a pakliba)

  44. Hozok egy két hírt ha már bejelentkeztem.
    -A Venezuelai Lupo osztályú fegattokat amelyek Olaszországba készültek, egy Venezuelai Olasz Kínai szerződés alapján Kína fog modernizálni és majdnem teljesen átfegyverezni (a szerződés érdekessége hogy a tárgyalások megkezdése a június elején Olaszországban látogatást tevő Kínai flotta kötelék parancsnokához fűződik (potyautak nincsenek))
    -Afganisztán Kapisa tartományba július 4.én a Franciák átadták a stafétát az Afgán fegyveres erőknek.
    -London környékének légvédelmi megerősítése megkezdődött a 6 db Rapier üteg települési helyeit véglegesítették és megkezdték az ütegek a kitelepülést a kijelölt körzetekbe.
    -Irán átcsoportosította rakétaerői egy részét az öböl észak-észak-keleti partjára hogy a környéken állomásozó két hordozó a hatósugarukba legyen emellett az átcsoportosított nagy hatótávolságú rakéta ütegek helyére a szorosba több kis és közepes hatótávolságú hajó elleni rakéta üteg települt a Kaszpi Tó (Tenger) partjáról és további ismeretlen számú üteg ismeretlen helyekről.
    -Az Iráni parlament a napokban hozza meg döntését a Hormuszi szoros lezárhatósága ügyében (nyilatkozatok szerint ha elfogadják a tőrvényjavaslatot a két hordozót és kísérő hajóikat be fogják zárni a szorosba ha nem fogadja el a parlament a javaslatot átfogalmazzák (gondolom gondoskodóbbra odafigyelőbbre a politikusok testi épsége iránt) és újra be nyújtják)

  45. Lemaradt Pakisztán aki újra engedélyezi a NATO utánpótlás vonalainak országon belüli megnyitását. (Várom a hírt hogy Pakisztán Amerikai fegyvereket vásárol vagy újabb Pakisztáni F-16osok kerülnek modernizálásra Block-50-52 szintre :D )

  46. -Kína. Mozgósításra került a 827. Rakétadandár ami Dong Feng 21 D vel van felszerelve ez egy hajók elleni ballisztikus rakéta (ASBM) a kitelepülést ma hajnalba fejezték be és harcálláspontokat vettek fel egész Guangdong tartományba a közlések szerint a legtávolabbi üteg 1000km-re a legközelebbi mintegy 400kmre Hanoitól (de a céljuk nem hanoi lövetése ugyanis a DF-21 D nem hordoz nukleáris robbanófejet ahhoz hogy várost lőjenek vele túl drága) a cél a Vietnámi 1. flotta Hai Phongba történő tartása és a Paracel szigetek védelme (amihez képest gyors számolás után az összes üteg bőven 1000 km-en belűl hejezkedik el (pontosan 4-900 km-es távolságban a szigetcsoporttól.) A DF-21D hatótávját 3000 km-re teszik a robbanófeje hagyományos de kisebb a megszokottnál az összetettebb célzás miatt a CEP je viszont elég alacsony ahhoz hogy hajók ellen vessék be. Amúgy egy 2 fokozatú szilárd hajtóanyagú rakétáról van szó aminek irányításmódja vegyes műholdas inerciális a végén radarral történő pontosítással a DF-21D-5 fel van szerelve optikai rendszerrel is.

  47. by Cifu.

    A mellények a plate-ekkel megfognak valóban minden jellemző köztes lőszert. A gond csak az, hogy azon a pár tenyérnyi területen, amit a plate takar…

    Khöm. Tehát egy rakás irányból és elég szép felületen nem fog meg semmit. Pedig ez még csak a törzs…

  48. molni

    „Khöm. Tehát egy rakás irányból és elég szép felületen nem fog meg semmit. Pedig ez még csak a törzs…”

    Mit akarsz ezzel bizonyítani?Mert az ehhez való hozzánemértésedre már fény derült.

    Tudod ez olyan mint a harcihelikopter ott sem páncéloznak mindent csak a fontos dolgokat.Nem te voltál az aki felhomályosítottál erről valakit?

  49. molni

    Onnan indultunk,hogy szerinted nem fogják meg a mai mellények a normál acélmagvas AK lőszert,bebizonyosodott,hogy nincs igazad.Mi a probléma?
    Vagy te ezt,hogy képzeled el?Mi lenen az ideális állapot?

  50. molni

    Ahol nincs plate(a kerámia lap) ott nem level III a védettség hanem level IIIA.Én arról beszéltem,hogy a level III szintű fogja meg.Az,hogy neked elképzelésed(vagy csak nagyon torz) sem volt arról,hogy hogyan épülnek fel ezek a mellények én nem tehetek.

    De,hogy felhomályosítsalak vannak olyan mellények amik csak plate-ből állanak és level III szintű a védettségük a felület 100%-n.Megint csak nincs igazad.

    Már írtam párszor:attól,hogy odapötyögöd a pontot nem lesz igazad.

  51. molni

    „És ez a mellény is 11 kg? Ja, hogy nem? Ugyanis a kerámia lapok mérete és sűrűséséből nekem saccra nem ez jön ki…”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Small_Arms_Protective_Insert

    Tessék lehet olvasgatni a méretek tömegeit.Egy repeszálló ami modern kb 3-4 kg(van könnyebb plate carrier néven keress) itt ez pl http://www.eagleindustries.com/product.php?productid=449 .

    Én egyértelmű voltam.Arról nem tehetek,hogy nem tudod,hogy néz ki egy kerámia betétes repeszálló.Ha mondod,hogy nem tudod elmagyaráztam volna.

    Az ESAPI a soft armourral level IV védettséget ad ahol van a SAPI lap,ahol nincs ott level IIIA.A sima SAPI soft armourral level III. védettséget ad ahol van a lap ahol nincs ott Llevel IIIA-t.

  52. http://www.best-b2b.com/userimg/529/541-1/ceramic-armor-plate-712.jpg

    Ilyen lapokkal Ezekből van tizen-hoszon darab. Mennyi az ilyenek sűrűsége? Ebből lehetszámolgatni.

    http://www.bodyarmorchina.com/Body-Armor-Plate/Body-Armor-Plate-B7803.html

    Ez 25×30. Ez önmagában 3,2 kg. Ebből mennyi is kell, ha felülettel arányosan felszorzod…? Egy 180 centis emberen csak a kerámia tömege van vagy 13 kg.

    Lehet, hogy nem vagyok szakértő, de számolni azért még tudok…

  53. Molni

    Ezen a dudi által is betett linken fent van részletesen a betétek súlya:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Small_Arms_Protective_Insert

    Alapvetően az a trükk (régebbi hozzászólásomban már leírtam), hogy nem önmagában csak kerámiából áll, hanem a bórkarbid lapot SPECTRA lappal kombinálták. Ebből a kompozit felépítésből fakad a könnyű súly.

    Szittya88

    Köszi a válaszod, nem a filmekből indultam ki, tudom, hogy nagy trauma éri a testet mellényen keresztül is. Alapvetően egy „hagyományos” országok közti háborúból indultam ki, és abból, hogy a harctérről nem lehet csak úgy kivonni a katonát megfigyelésre. PL: két ellenséges század/ezred összecsap és mondjuk kénytelen a katona több találatot is elviselni (mellényen) , mert akár több óráig is elhúzódhat az adott ütközet, vagy egyéb okból nem lehet kivonni a helyszínről a katonát.

  54. Akkor az European Battlegroup micsoda?
    Most épp van magyar vonatkozása is.
    Már egy másik topikba beillesztettem…talán ide kellett volna eredetileg is.

    “Készültségbe lépett az Európai Unió Harccsoportjának (European Union Battlegroup – EU BG) magyar állománya, amely hat hónapon át december 31-ig vethető be a világ bármely, ez EU érdekeltségébe tartozó területén.” MTI

  55. Ezt valahogy úgy képzelem el, hogy a nemzeti hadseregeket felváltja majd egy közös haderő, beleértve a nukleáris arzenált is. A francia és angol nukleáris tengók az Európai Egyesül Államok hadügyminiszterének felügyelete alatt lesznek stb. stb.
    Ez egyelőre SF kategória.

  56. Azt hiszem a jelenleginél nagyobb egységre lenne szükség.
    1. Ne rángathassa az Usa európát dróton többé.(Azon kívül, hogy a katonák puskaport szagolhatnak és kipróbálhatják élesben a játékaikat semmi keresnivalójuk Afganisztánban. Ugyanakkor a kalózkodás ellen eunak nagyobb erőkkel kéne beszállnia mert az tényleg érdeke lenne.)
    2. India, Irán, Kína, akár Brazília és az újjá éledő Oroszország. olyan új hatalmi tényezők amikkel a nagyobb egység könnyebben versenyez.
    3. Ha a muzulmán testvériség tevékenysége nyomán létrejön egy nyugat ellenes muzulmán óriás ország az ellen fel kell lépni közös erővel. Még ha az politikai és gazdasági fellépésre korlátozódik is.

    Szerintem a nemzeti légierőket és honvédséget nem kell, nem szabad felszámolni.
    Egyrészt a nemzeti érzelem és egység megtestesítői. Másrészt egy esetleges Európa ellenes muzulmán támadás valószínű eszköze több száz terrorista beszivárgása és az infrastruktúra és a lakosság összehangolt megtámadása lenne.(Pláne közép és észak Európában) Mert ehhez értenek.

    Egy ilyen veszély elhárítása egy nemzeti honvédség alkalmasabb. Ugyanígy a partvédelmi feladatok ellátásához szükséges hajók ovp, korvett. de tengó is jobb helyen van a nemzeti flottákban.
    De a nagyobb hajókat szívesebben látnám egy egyesült flottában megtámogatva egy minimum 10e fős szövetségi tengerészgyalogsággal.

  57. Jelzem hogy akit érdekel figyelő tekintetét a jelenleg zajló „Great Propet 7” Iréni hadgyakorlatra vesse mert nem semmi érdekes katonai és taktikai dolgokra került fény. Például eddig sehol mutatott UAV (3 új fajta egészen új USA megoldásaira hajazó kialakításban 1 pedig nagyon érdekes törzzsel. Aztán hajó elleni ballisztikus rakéta lövészet mozgó célra, ahol a képet a rakétán keresztül (!, ?, repülőgép anyahajót szimuláló célra ) lehetett látni. Lehetett látni szárazföldi katonai cél elleni támadást, ahol a cél a sivatagban kialakított USA bázis mása volt. És sok más!
    Bázis elleni szimulált támadás:
    http://www.youtube.com/watch?v=JmA-oK_RFuI&feature=related
    Nagyméretű UAV V hátsó vezérsikkal:
    http://youtu.be/Uy6YDR0NcdQ
    Mozgó úszó cél:
    http://youtu.be/6mQ8_xaPYSI

  58. -Venezuela haditengerészete 500 millió USD értékben vásárol fegyvereket és felszerelést Kínától a tegnap említett fregatt modernizáció és átfegyverzés mellett.
    -A Kínai MBT-2000 ből(Pakisztáni neve Al-Khalid) az idei évbe 1446 db ot rendeltek különböző országok a az érdekesség hogy állítólag nem Pakisztán az aki a legnagyobb tételbe adta le megrendelését a harckocsira az ország nevét természetesen nem hozták nyilvánosságra tehát valamelyik embargóval sújtott lesz a befutó (én Iránra tippelek) Mint közismert Pakisztán idén 600 db Al-Khalidra adott megrendelést Banglades benyújtotta a 46 db os opcióját az idén tehát 800 harckocsira van megrendelés ismeretlen államtól. (Nem kis megrendelés se anyagiakban se harcértékben ilyen esetben a titkolózás nem szokás)

  59. Az előző hozzászólásaimban említettem hogy Irán 3 UAV-ot mutatott be a legutolsó hadgyakorlaton. Nos azóta kiderítették hogy az egyik a hermes 450 -re hasonlít úgy 99 százalékban. A másik pedig az UAV Factory Penguin B uav-ja. Nos az egyik Izraeli, a másik pedig USA -beli cég. Az érdekesség az hogy ez a kicsi USA cégnek nem mindennapi terméke van. Sőt szerintem a kategória csúcsát képviseli. Az hogy ez a gép elkerült Iránba az óriási leleményességről és elemzési képességről tesz tanúbizonyosságot. Nem is beszélve arról hogy teljesen másolható dologról van szó. Kis hazánknak is elég lenne egy ilyen kis gép lévén az adatok szerint akár 20 órás repülés és pompás kialakítás. Érdemes nézegetni a cég honlapját azzal a tudatban hogy ez már Iránban is jelen van. Lehet hogy tévedek de úgy tűnik az eset kapcsán hogy a hadsereg fejlesztései csak kullognak az ipar után. Erősen javasolt a galéria áttekintése is. Azt hiszem egyeseknek le fog esni az álla.
    http://www.uavfactory.com/

  60. Terminator: Igen erre a képre én is emlékszem. Azonban ha megnézzük az említett eszközt akkor látni lehet azt a kristálytiszta építési vonalat, és tartozékokat kiegészítőket, amit már nehezen lehet túlszárnyalni ebben a kategóriában. Ezen az alapon azt kell mondanom a maga korában a magyar elképzelés világszínvonalú volt ahogy a licencbe gyártott Csepel autó, és a lada személyautó is. De a világ közben nem állt meg.