|

Mégis lesz pénz új Gripenekre?

A svéd kormányszóvivő tájékoztatása szerint biztosítanak elegendő pénzt a Svéd Fegyveres Erők számára a légiflotta megfelelő modernizálására. A nyilatkozat már csak azért is furcsa, mert nem olyan rég a kormány álláspontja az volt, hogy ők nem biztosítanak plusz pénzt a 80 modern vadászbombázó megvásárlására, gazdálkodják ki a rendelkezésre álló keretből.

A nevezett szóvivő nyilatkozatában kifejtette, hogy a skandináv kormány „állja a számlát”, már ami a géppark frissítését illeti. Ez nagyjából 8 milliárd dollárt jelenthet, amennyiben mind a 80 Gripen új építésű lesz. Minden valószínűség szerint a költségek lefaragása érdekében a csomagban vegyesen lesznek használt gépekből átalakított és új gyártású példányok is.

Fotó: Saab ,

A Svéd Fegyveres Erők parancsnoka, Sverker Göranson még február 29-i beszédében mondta, hogy a Svéd Légierőnek 60-80 darab korszerűbb vadászbombázóra van szüksége 2020 és 2030 között.

A Saab részéről elmondták, hogy ha a megrendelő választhat, hogy csak avionikai frissítést kér a gépekhez, vagy a törzsközéprész módosításával nagyobb hatósugarat kíván, vagy esetleg erősebb, General Electric F414G típusú hajtóművet óhajt, illetve ezek tetszőleges kombinációját is igényelheti. A részlegesen átalakított gépek a C/D+ jelzéssel állhatnának szolgálatba, csupán a teljes munkacsomagon átesett példányok lennének jogosult az E/F jelölésre.

24 hozzászólás “Mégis lesz pénz új Gripenekre?”

  1. Üdvözlet,

    rég szóltam hozzá de ez most eszembe jutott.

    Igazából nem tudom miért van bármilyen akadály a svéd légierő fullos modernizációja előtt.

    http://www.thelocal.se/38424/20120110/

    E szerint (kéretik a dátumot nézni) ugyanis 2011-ben a svéd állam majdnem 10 MRD USA Dolláros szufficitet csinált. A világon nem nagyon van ilyen.

    Csak az akarat hiányzik, bár ahogy látom, talán már az sem.

    Strlv

  2. boki!
    Nem azt mondtam, hogy 100%-ig biztos hogy venni fognak, de biztos hogy megvizsgálják ennek a lehetőségét is. Azok a gépek, amiket most repülnek a kilencvenes évek közepén kapták meg. Kaptak egy strukturális megerősítést, de a naptári húsz év gyorsan közeledik, szóval egyszer még kell egy ilyen javítás/felújítás, mert a jelenlegi állapotban – bármennyire is vigyáznak a gépekre – a 2020-as kivonás nagyon nehezen tartható.

  3. Roni mért is kellene nekik? Svédországot a bevándorlókon kívül ki fenyegetné?

    Néz a térképre. Svéd területek előtt ott van a fin-norvég határ kiszögellés. Elég ha nekik van 5 genes gépük.
    Ezzel a 80 gépes programmal egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt.
    Saabnak is jobb esélyeket biztosít a külföldi piacokon.
    F-35 vétele az USA gazdaságát hizlalná, és a Saabot is tökre tenné.

  4. Korai szerintem 5. gen gépet beszerezni. 10 éven belül is jó ha egy tucat országnak lesz. A jenkik is még vagy 15 évig üzemeltetnek 4 gen gépeket is, de lehet tovább. 5 gen. gép olyan drága hogy sokan nem fogják tudni megengedni maguknak. A Saab terveiben is tudtommal a UAV fejlesztés felé mennek el.

  5. Roni még valami.

    Itt volt már szó arról hogy általánosságban a haditechnika egy szükséges rossz befektetés. A hasznot hozó befektetések és javak védelemében.

    Optimálisan minden állam az igényeinek megfelelő haderőt tart fent. Ha ez torzul hosszú távon csőd. Lásd Görög-Török fegyverkezései verseny kicsibe az lett a vége mint az USA VS SZU vetélkedésének nagyban.

    Svédeknek van befektetni való pénzük. Dönthettek volna másképpen is, de ők ettől svédek. Ilyen döntéseik miatt tartanak ott ahol.

    A felszabaduló 20-40 gépek mint potens jó árú használt gép lehet értékesíteni.
    Akár még a románoknak is.