|

Románia holland F-16-osokat vásárolna

A közelmúlt híreiből mindannyian tájékozódhattunk róla, hogy Románia légiereje minden valószínűség szerint továbbra is a nagypapakorú MiG-21 LanceR típusra támaszkodik, mivel nincs pénze használt, de felújított amerikai F-16-osokra. Mint ismeretes, keleti szomszédunk nemrégiben mindenféle közbeszerzési eljárás nélkül bejelentette, hogy Washington segítségével modernizálja légierejét, amit természetesen mind a Saab, mind az EADS megtámadott, mivel ők – állításuk szerint – ugyanannyiért adnának új gyártású repülőgépeket. Végül az egész projekt elhalt, a LanceR-ek pedig folytathatják szolgálatukat. A napokban viszont új szereplő kapcsolódott be a játszmába, mégpedig Hollanida.

A gazdasági válság miatti pénzügyi megszorítások, valamint az Európában jellemző haderőcsökkentés végett Hollandia az utóbbi években sorra vonja ki és adja el haditechnikai eszközeit. Elég csak arra gondolni, hogy a harckocsizó fegyvernemet teljes egészében felszámolták, de említhetnénk akár a Chilének eladott F-16-osokat is. Utóbbihoz hasonló kontraktus lehetősége merült fel Bukaresttel is: tegnap a holland védelmi tárca hivatalosan is elismerte, hogy további katonai eszközöket szeretnének eladni több ország számára. Ezek között konkrétan említette Romániát, mely 15 darab, MLU korszerűsítésen átesett F-16 Fighting Falcon vadászbombázót vásárolna.

[singlepic id=1711 w=584 h=380 float=none]

Egyelőre nem tudni, hogy Hollandia mennyiért adná el a gépeket, bár valószínűleg kedvezőbb összegért, mint amit eddig bárki ajánlott Romániának. A védelmi tárcát egymilliárd eurós spórolásra kötelezte a kormány, így nagyjából ennyit szeretnének összekaparni az eladásokból. A miniszter szerint számos országgal folytatnak tárgyalásokat, beleértve Chilével, mely nyolc darab Cougar helikopter iránt érdeklődik, vagy Indonéziával, mely 80 Leopard harckocsira vágyik – utóbbi üzletről tegnap kezdve meg a vitát a holland parlament. Érdekesség, hogy a 200 millió eurós biznisznek számos ellenzője van a törvényhozásban, bár valószínű, hogy végül mégis rábólintanak majd a kontraktusra.

46 hozzászólás “Románia holland F-16-osokat vásárolna”

  1. Janaj:
    Eladó koptereik csak a Cougar-ek.
    Apache/Chinook kell Afganisztánba, meg úgy all-in.
    Bell 412-esek SAR feladatra otthonra kellenek.
    NH90-esek meg még festékszagúak és amúgy is ezek váltják a Puma származékokat.

    Finyókból meg a rokonok gondolom átadták azokat, melyeket megéri még nyúzni. Gondolom a többit addig használták, amíg már oda jutottak, hogy ennyi. Pont. Jöjjön az utód.

  2. Kb. olyan.

    Már nem emlékszem melyik hadgyakorlat volt, de amcsik vendégeskedtek nálunk, és a nem hivatalos értékelést írta le itt valamelyik hozzáértőbb kommentelő. BVR-ben a griffek teljesítettek kicsit jobban, a jobb radar, kisebb RCS és a zavarórendszer miatt, míg közelharcban az F-16-ok voltak kicsit eredményesebbek az erősebb hajtóműnek köszönhetően. De nagyon nagy különbségek nem voltak.

  3. HOGYHA vesznek hozzá fegyvert tényleg többet, s több fajtát tud bevetni, de az itteni viszonyokból kiindulván nem hiszem, hogy valami lengyel szintű fegyver beszerzést terveznek a gépek mellé, anélkül pedig nem igazán lesznek egy szinten említhetőek a HuAF gépeivel…

  4. Majd meglátjuk, abban ne reménykedjünk viszont, hogy az idők végezetéig nem fognak új gépet beszerezni.
    Biztosan fognak valamikor.
    Mikor megtudjuk pontosan mit és mennyit, akkor vakarhatjuk a fejünket, hogy fölényben lennének-e, vagy sem.

  5. Nem kell aggódni. Gondolom MUL gépek ha nem Block 50/52 szintet tudják.
    Ha ezek a gépek meg is érkeznek. Hadrendbe is kell állítani őket. Háttér megteremtése.
    Ezután jön a hadrafoghatóság kérdése.
    Nálunk a folyamatos svéd gyámság miatt 80% ez az érték. Hiába keveset repülnek a fiaink évi 90-100 órát, de már van gép ismeretük. F-16-kal is gyakoroltak már.
    5-8 év múlva ha kifogunk egy Hendékből és Ángyán Józsefekből álló kormány jöhet 12 NG plusz a mostani 12 gépbe új radar és pár ki egészítő. + Bomba.

  6. Kicsit megmosolyogtató ez a 15 db MLU. Egyrészről hamarosan üzemidő hosszabbítás kellene nekik, meg némi modernizáció. Utána vásárolnak megint pár darabot ami várhatóan eltérő konfigurációjú lesz. Ez ugye plusz költségeket jelent majd.

    Ha kicsit kimásznának az Egyesült Államok seggéből és értelmesen gondolkodnának akkor elfogadnák a SAAB ajánlatát. Korszerűbb, olcsóbban üzemeltethető, modernebb repülőgépeket kapnának gazdasági ellentételezéssel. Most éppen hogy kiizzadnak 15 db MLU-t, aztán fegyverek, kiképzés, földi kiszolgálás stb. miből lesz? Ezt is félretolják majd rohadni mint a Mig-29-eseket?

  7. Sulyid a lancerek csapásmérő fegyverzete kompatibilis a szutyok holland f-16-tal (ami még mindig Európa egyik legpotensebb fegyvere és még pár évig az is lesz) és fényévekkel jobb mint a magyar gripeneké! :D!

    Az amerikai Block 30at se nem kell a gripenhez se nem a holland f-16-hoz hasonlítani!

    forest: gazdasági ellentételezéssel? Nálunk hol volt a beígért gazdasági ellentételezés? (amire hivatkozva nyertek nálunk!)
    Olcsón jöttünk ki? Tényleg! :D:D

  8. shornet,

    A gazdasági ellentételezés lezajlott, a beruházások megtörténtek, csak annyi probléma volt velük, hogy hülyén lett megfogalmazva a kritérium a részünkről, és végül ezek olyan beruházások voltak, amelyek valószínűleg enélkül is létrejöttek volna. Bizonyára ők már tanulnának (sajnos) a mi kárunkból.

    A Gripenek csapásmérő fegyverzete teljesen potens, csak nincs nekünk, a különbség tehát nem a gépekben van.

  9. Én nem fostalicskáztam le a gripent, de attól még akkor is sokba került!

    Egy agyonrágott téma: A lockheed martin (+ pár f-16 beszállító P&W ..) a lengyeleknél 105 céget vásárolt fel vagy indított és ebből 50 volt hadiipari! Pl a PZL Mieleci gyárat ők szerelték fel, valamelyik a csőd szélén álló hajógyáruknak 6 db-os tengeralattjáró megrendelést adtak, a P&W gyárába amellett hogy legyártottak >50 f100-ast most 3000 dolgoznak és a polgári piacra készítenek ne kérdezd milyen típusú P&W-ket, ugyancsak bővítették a GM autógyárat!
    +az 5 Hercules E 100 millió dollár alatt jött ki nagyjavítással!

    +1 érdekesség bár nem a lockheed martinhoz tartozik hanem: a lengyelek ugye kiválasztottak 16db mig-29-et amit hosszabb távon 2032-ig akarnak rendszerben tartani, (sztem ez azért kicsit túlzás de mind1) 40 pár millió $-ba kerül a modernizálása és egy picit komolyabb mint a szlovák mert az már TÁN a radart is érinti ill a nyugati fegyvert is integrálni akarnak! Majd megkeresem mit is érint pontosan!

  10. Apu kezdődik. csapódjatok Molihoz és Montéhez. Ők Lengyel Vs Oroszokat játsszák le. Ti meg párhuzamos mellék szálként ezt a vonalat.

    Föld rabló magyar üldözők a határ másik oldalán vannak. Aki ha tehették volna 1919-1920 között mikor megszállták BP a nemzeti múzeumot elvitték volna.

    Magyar haderő vizsgálata mindenkoron védelmi célokat szolgál.