|

Nagybevásárlás Tomahawkból

Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete egy igen zsíros szerződéssel „ajándékozta” meg a Raytheon vállalatot, mivel elég tetemes mennyiséget kíván beszerezni a Tomahawk Block IV-es változatából.

Ugyan ki ne halott volna már az ezer tengeri mérföld (1852 kilométer) hatótávú Tomahawk csapásmérő robotrepülőgépről akár csak említés szintjén? Az 1983 óta szolgálatban levő eszköz elég eseménydús éveket tudhat a háta mögött, többek között alkalmazták az Öbölháborúban, megjárta Boszniát és Jugoszláviát, valamint Líbiában is aktív szereplő volt, emellett nemrégiben számolhattunk be a típus 2000. indításáról is.

Fotó: US Navy ,

A jóból sosem elég – mondhatnák, és a US Navy is úgy néz ki ennek a tudatában döntött 361 darab Tomahawk megrendeléséről. Ebből 238 darab VLS-kompatibilis (Vertical Launch System – függőleges indító rendszer) lesz, így a haditengerészet felszíni egységei használhatják majd, a maradék 123 darabot pedig CLS-verzióban (Capsule Launch System – kapszulás indító rendszer) kapják meg az amerikai tengeralattjárók. A gyártás az Amerikai Egyesült Államok 13 államában, illetve külföldön, többek között a skóciai Glenrothesban fog folyni és a tervek szerint 2014 augusztusáig leszállítják az összes Tomahawkot.

A szerződés egyébként egészen pontosan 337 840 145 dollárt ér, szóval elmondhatjuk, hogy az idén kereken 90 éves Raytheon a tavalyi 25 milliárd dolláros eladásaival és a világszerte tevékenykedő 71 ezer dolgozójával még mindig az élvonalba tartozik, ha katonai eszközökről van szó.

Szerző: GrGLy

11 hozzászólás “Nagybevásárlás Tomahawkból”

  1. Úgy bizony, 120 körülit lőttek ki Líbiára, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a Csendes Óceánra helyezik át a közeljövőben a hangsúlyt. Gondolom nem jön rosszul, ha a kilőtt mennyiséget pótolják, na meg a kelleténél több akad az esetleges kihívásokra.

  2. Minden bizonnyal van egy minimális készletszint, ami „jó ha van” elven lett meghatározva és előfordulhat, hogy az utóbbi időben megközelítették azt a darabszámot (elvégre Líbiában eldobáltak egy párat, meg gondolom már előtte is lődöztek el, mondjuk gyakorlatokon vagy lőtéren). A viszonylag nagy tételt meg lehet azzal magyarázni, hogy „flottásítva” olcsóbb megvenni, mint több részletben, elvégre a Raytheonnak ez nagy üzlet, biztos alkudtak valamennyit, elég csak megnézni, hogy hány részlegnek ad munkát csak ez a megrendelés.