|

Ma ünneplik a 2000. harci Tomahawk-indítást

Mi magyarok nagyon jól tudjuk, hogy ünneplése gyakorlatilag bármi okot adhat, így talán számunkra nem fog annyira furcsának tűnni a következő hír. Történt ugyanis, hogy idén március 19-én a líbiai felkelők megsegítésére indított Odyssey Dawn hadművelet keretében sor került a 2000. BGM-109 Tomahawk manőverező robotrepülőgép harci körülmények közötti indítására. A szép eredményt kissé megkésve, augusztus 5-én (azaz ma) ünnepli hivatalosan az Amerikai Haditengerészet, mely a típus első számú alkalmazója.

A US Navy szóvivője szerint a 2000. Tomahawkot a USS Barry romboló indította a Líbia elleni hadjárat során. A Kadhafi-rezsim megdöntését célzó akcióban egyébként azóta több mint 200 került felhasználásra típusból, melynek fejlesztését az 1970-es években kezdte el a General Dynamics. A BGM-109 hivatalosan 1983-óta áll hadrendben, gyártása egy ideig a McDonell Douglas-nál is folyt, napjainkban pedig a Raytheon felelős az előállításáért és modernizálásáért. Jelenlegi legmodernebb verziója az RGM-109E Tomahawk Land Attack Missile Block IV. Ez már beépített GPS segítségével éri el célpontját, sőt, a műholdas adatátviteli rendszernek és a fedélzeti kamerának köszönhetően a parancsnoki központból távolról is irányítható – ezentúl tehát a mozgó célpontok sincsenek biztonságban előle. Támadási módszere nagyjából változatlan: földközelben, közel hangsebességgel közelít áldozata felé.

Az Egyesült Államokon kívül eddig csak egyetlen alkalmazója akadt, mégpedig annak legközelebbi szövetségese, Nagy-Britannia. A Royal Navy elsődlegesen tengeralattjáróiról alkalmazza őket, de az új Type 45 rombolók is képesek az indítására. Érdekesség, hogy a 2000-es évek elején Hollandia és Spanyolország is érdeklődött a Tomahawk iránt, ám később mindkét ország lemondott a típus rendszeresítéséről.

Block IV-es Tomahawk | Forrás: Wikimédia Commons ,

Legnagyobb üzemeltetőjének kötelékében viszont még hosszú ideig szolgálatban maradhat. A US Navy 140 felszíni és felszín alatti egysége képes a manőverező robotrepülőgép különböző verzióinak indítására, az Aegis-rendszerrel felszerelt DDG-51-osztályú rombolóktól a Ticonderoga-osztályú cirkálókon és támadó tengeralattjárókon át a ballisztikusrakéta-hordozókból átalakított, egykoron Ohio-osztály néven ismert 4 SSGN-ig, melyek mára multifunkciós egységekként működnek. Utóbbiak egyike, a USS Florida az elsők között indított Tomahawkot Kadhafi erői ellen márciusban.

A darabonkénti nagyjából 607 000 dolláros árral számolva a US Navy eddigi líbiai kalandja során ellövöldözött Tomahawkok hozzávetőlegesen 121 400 000 USD-be kerültek az adófizetőknek. Ha pedig a harci körülmények között elhasznált 2000 darab árára vagyunk kíváncsiak, akkor ehhez a számhoz egyszerűen csak adjunk hozzá egy nullát.

141 hozzászólás “Ma ünneplik a 2000. harci Tomahawk-indítást”

  1. Gondolom az „ünnepelt” 2000. rakéta is nagyon boldog. Biztosan elküldte néhány utolsó felvételét, amin a líbiai elnyomók is integetnek és óriásplakátokon hirdetik, hogy nagy megtiszteltetés számukra, hogy a 2000. Tomahawk végez velük.
    Tudom kicsit groteszk, de nekem ez jutott először eszembe a hírről…

  2. Lehet pont a 2000. ölte meg Kadhafi fiát, akiről most jelentették, hogy meghalt.

    Hiába, Kadhafi Líbia népére támadt, de nem volt elég hatékony, ezért most megmutatják neki, hogyan kell ugyanezt effektíven, 21. századi módon csinálni, robotokkal és modern gépekkel. Líbia népe pedig boldogan várja a felszabadító Tomahawk-okat.

  3. Nekunk is lesz Tmahawk-unk bibibi :-)

    A harom ( negy??? ) uj Hobart class rombolokon ezek is megtalalhatok lesznek. Viszont sajna kesni fognak mert az egyik beszallito elcseszte az egyik gerincmodult ami miatt az egesz csuszik. Szoval most a 2014-15 az ami latszik mint szallitasi datum.

    Ja es az uj tengoinkra is terveznek SLCM-et. ( fonetikus becenevuk szlikem.)

  4. Hatékonyabban? Háááááááááát. Inkább drágábban…
    A fix telepítésű SAM elpusztításában világbajnok lehet, de úgy egyébként te tényleg azt hiszed, hogy viccből civilekre lövöldöznek ilyennel

    No offense, de a líbai népére támadás része a NATO erők részéről gyakorlatilag pont olyan röhejes propaganda duma, amit a 40 évig műveltek a vörösök…

  5. No offense, de a Líbia népére támadás Kadhafi részéről ugyanolyan komcsi propaganda duma, mintha ő viccből támadt volna a civilekre, mintha reggel felkelt volna és eldöntötte, hogy ma civileket fog ölni szórakozásból. Mert ha te ezzel jössz, hát ez sem jobb semmivel, te is nagyon jól tudod, hogy fegyveres lázadók törtek az államra és ellenük lépett fel, és eközben haltak meg a civilek. Tudatosan és hamisan csúsztatsz, ha úgy akarod beállítani, hogy direkt a civilekre támadott volna.

    És erre a hazugságra épül az egész háború, csak azért kell ezt fújni, mert nincs jobb, és az iraki indokbukta után már görcsösen kell ehhez is ragaszkodni, amiben legalább van némi féligazság.

    Te is jól tudod, hogy nem viccből támadt a civilekre. Mond meg őszintén, szerinted ha nem lett volna fegyveres felkelés, akkor is a civilekre támadt volna? Na ugye, hogy nem, és ha ennek ellenére mégis jössz ezzel a „saját népére támadt” dumával, akkor az miben különbözik attól a röhejes propaganda dumától, amit a 40 évig műveltek a vörösök???

  6. Ügyes húzás ez az 56-al való összehasonlítás, de ha valódi hasonlóságot akarsz látni, akkor 56-ot inkább a tunéziai és egyiptomi forradalomhoz kell hasonlítani. Tunéziában és Egyiptomban egységesen felkelt a lakosság és a rendszer összedőlt pár nap alatt, sőtt itt még fegyveresek sem kellettek hozzá, csak a civilek ereje kényszerítette ki a kormány bukását.

    Líbia viszont nem Tunézia és nem Egyiptom, Líbiában nem volt forradalom. Ha ott is felkelt volna a teljes lakosság ott is elsöpörték volna pár nap alatt a kormányt, de nem ez történt, sőt fél éve már, hogy nem ez történik, pedig a NATO szarrá lőtte már a kormány hadseregét, minden módon gyengítik a vezetőt, minden módja meglenne a lakosságnak, hogy eltávolítsák Kadhafit, és mindezek ellenére a lakosság jelentős része máig kitart mellette, annak ellenére is, hogy „a saját népére támadt”. Hát hogy a fenébe lehet ez?

    Ott lett elcseszve ez az egész háború, hogy azt hitték Líbia is Egyiptom lesz, hogy egy hét alatt összeomlik a kormány. Onnantól kezdve, hogy nem így lett, onnantól kezdve fekélyesedik és rothad ez az egész szégyenteljes történet. Lássuk be őszintén, Líbia keleti fele nem akar a bengázi lázadókhoz csatlakozni, nem rendeznek forradalmat még úgy sem, hogy az egész NATO-t maguk mögött tudhatnák.

    És ha a NATO ennek ellenére erőszakkal rájuk kényszeríti a lázadók kormányát, akkor NATO is Kadhafi szintjére züllik. Neked is tudnod kell Molni, hogy a lázadók is tüzérséggel fognak Tripoliba menni, ugyanúgy mint ahogy Kadhafi ment Bengáziba, és minél inkább szidod ezért Kadhafit, annál inkább szembe kellesz köpnöd magad, ha látod majd, hogy pontosan ugyanezt támogattad, csak a másik irányból.

  7. Az én első gondolatom az volt, hogy biztos valami fejesnek születésnapja van, és így svédasztalt meg az állófogadás többi költségét könnyebb a NAVY -re hárítani. =D Vagy esetleg nagyon unatkoznak a kikötőben a srácok és egy nagyobb bulit akarnak rendezni, és jobb indok nem jutott az eszükbe.

    „Jah, persze. Úgy lehet effektíve küzedni felkelők ellen, hogy kilóméterekről városba lövetek. Megelol..”
    Igen.
    Úgy emlékszem, hogy Irakban és Afganisztánban az USA is gyakran alkalmaz csöves tüzérséget a felkelők elleni műveletek során. Szvsz, ha lennének modern gépei és hozzájuk precíziós fegyverei Kadhafi is alkalmazná őket.

  8. Üdvözletem Urak.

    Kicsit OFF lesz a téma elsőre, de annyira mégsem. Jó ideje csak olvasgatom a híreket és a hozzászólásokat, úgy érzem, mostanra megérett az, hogy rövid áttekintést adjak – nem a Tomahawk rakétákról, hanem arról, hogy mi is történik nagy valószínűséggel.

    Első pont: Zsidónak lenni nem bűn, szabadkőművesnek lenni sem bűn. Ezt azért fontos az elején leszögezni, mert aki már előre elfogultan áll a témához (illetve a saját kis elemzésemhez), az most kivételesen vagy váljon nyitottá és befogadóvá, vagy ne is olvasson tovább.

    Második pont: Az általunk Nyugatnak nevezett civilizációs közösségnek az elmúlt évszázadok alatti felemelkedésének és uralkodásának, a technokrácia fejlődésének és ezzel együtt a világ kulturális, mentális és szakrális vezetőjévé válásának alapjait a szabadkőművességnek köszönhetjük.

    Prológus:

    A feudális Európát a Vatikán diktatúrája uralta, a uralmon lévő arisztokrácia fél szemét mindig az aktuális pápán és klientúráján tartotta, erről most sokat nem regélnék, legyen elég annyi, ha bárki az egyház dogmáinak nyíltan ellent mert mondani, akkor vagy máglyára küldték (kisemberek), vagy kiátkozták őket (királyok). A lényeg röviden annyi volt, hogy az egyház dogmáit, ezzel egyetemben az evilági hatalmát kikezdeni nem lehetett büntetlenül.

    Időközben rengeteg okos ember – akiket az egyszerűség kedvéért hívjunk kutatóknak és tudósoknak – rájött arra, hogy az egyház finoman fogalmazva is mellébeszél, ráadásul a saját gazdasági és politikai hatalmának megtartása érdekében a fejlődés és a boldogulás útjában állnak. Ráadásul az egyház és az uralkodó arisztokrácia a saját hatalmuk érdekében (ritka kivételektől eltekintve, pl: Anglia) mai divatos szóval maffiaszinten összefonódtak.

    Az állandóan kutató, kísérletező tudományos géniuszok kénytelenek voltak felfedezéseiket és eredményeiket titokban tartani, az egymással folytatott kommunikációt egyfajta óvatossággal kezelni, így törvényszerűen létrejöttek kisebb szellemi műhelyek, csoportok, akik végül a később kialakuló páholyok előfutárai voltak. Az eredeti, tradicionális páholyok eszméivel, elveivel úgy gondolom, minden jóérzésű ember gond nélkül képes lenne ma is azonosulni.
    Ezekbe a körökbe olyan személyek is bekerültek, akik rokoni vagy egyéb kapcsolataik miatt konkrét anyagi támogatást is tudtak szerezni, így csak idő kérdése volt, hogy a fennálló, feudális hatalmi viszonyok árnyékában megszülessen a jövőt más keretek között elképzelők egy befolyásos csoportja.

    Miután gazdaságilag, így értelemszerűen politikailag is kellőképpen megerősödtek, elérkezettnek látták az időt a lépésre – a feudalista korszakból átlépett Európa a polgárosodás majd iparosodás korába. Arról persze le lehetne vitatkozni, hogy a feudális rendszer lebontásakor a korábbi szakrális alapokat milyen mértékben lett volna célszerű átalakítani vagy megsemmisíteni, de ez inkább egy külön disszertáció vagy könyv témája is lehetne, ennek boncolgatásába most nem mennék bele.

    Létezett akkor is világstratégia – de nem az, amiről a mostanság divatos összeesküvésekkel foglalkozó tanulmányok egy bizonyos szegmense értekezik.
    A stratégia lényege a kialakuló klasszikus kapitalista rendszer elterjesztése volt, mégpedig a gazdasági elmék által felépített modell erősödése és növekedése érdekében. Pici kitérő: a cári Oroszország vagy a Habsburg-dinasztia által uralt térségek szétbontása és gyorsított, erőltetett társadalmi fejlesztése volt az egyik oka az első világháború kirobbantásának.
    A nyugati bankárok által finanszírozott bolsevik puccs és forradalom, majd a kialakított szocialista rendszer eredeti célja semmi más nem volt, minthogy a nyugati polgári-kapitalista modell felé vezető utat az addigi orosz feudális társadalom számára lerövidítse – akár akarják a muzsikok, akár nem, de ez megint más kérdés.

    A felépített és létező szocialista rendszer gyakorlatilag kvázi államkapitalista módon szervezte meg önmagát. Kialakultak a különböző termelő egységek, differenciáltan egymásra épülő és működő gazdasági struktúrákkal, beleértve a bankokat is.
    Gyakorlatilag a szocializmus a kapitalizmus egy olyan génmódosított formája vagy mutációja volt, ahol az összes termelő és elosztó egység egyetlen tulajdonos kezében összpontosult, ezt pedig államnak hívták.

    Az akkori orosz feudális rendszer szempontjából ez a gyorsított átalakulás leginkább hatékony formációja volt. Hatékony, de nem feltétlenül igazságos és humánus formációja. A folytatást nagyjából már mindenki ismeri, létrejött a Szovjetunió, ami bár a látszólagos alap ideológiájában élesen szembehelyezkedett szellemi szülőatyjával, ettől függetlenül a második komoly beavatkozás idején ismét egy szövetségbe tömörültek.
    A történet végeredménye volt a lényeg: későbbiekben a túlságosan megerősödő és lassan a Nyugat fejére növő szovjet blokknál eljött az idő a kapitalizmus bevezetésére. Ismerősek lehetnek mindenki számára a rendszerváltás vagy peresztrojka kifejezések.

    De közben az idő sem állt meg, és 1990-re már nem az a Nyugat és nem az a fajta kapitalizmus működött, amely egy évszázaddal korábban. Tetszik vagy nem tetszik, eddigre ez a modell is elfajzott, olyan irányba fejlődött tovább, amely igen messzire került a kiindulási alapelvektől.

    Nos, ezen alapokon elindulva kellene értékelni a jelen világhelyzetet is:

    Itt csatlakoznék Líbiához illetve a 2000. Tomahawk indításhoz. Bár Líbia nem Líbiával kezdődött – hiszen az arab tavasz néven reklámozott felforgatás több helyen is elindult – , de most fókuszáljunk kicsit erre a maga sajátosságaival adott ország és uralkodója kérdésére.

    Egyik oldalról Kadhafi távolról sem nevezhető demokratának és humanista gondolkodónak, de a sok negatívum ellenére tudomásul kell venni, hogy voltak pozitív húzásai is. Ma Líbiában található a világ egyik legjobban kiépített édesvízi infrastruktúrája. Az elmúlt évtizedekben bevált szokás volt a lakosság anyagi támogatása, a friss házasoknak több ezer euro állami hitel járt, amit többnyire mondjuk mindenki tojt visszafizetni, de ebből Kadhafi nem csinált ügyet. Az orvosi ellátás a teljes lakosság számára ingyenes volt.

    Líbia fő bűne nem az, hogy nem demokratikus (Szaúd-Arábia vagy Katar sem az), nem az, hogy iszlám, hanem az alábbiak:

    Kadhafi nem dollárért, hanem aranydínárért adta a valóban kiváló minőségű kőolaját. Líbia nem óhajtott nemzetközi hiteleket felvenni, nem akarta támogatni a jelen korszakra kialakult liberális piacgazdaságnak nevezett, Nixon óta aranyfedezet nélküli dollárra épülő piramisjátékot.
    Kadhafi komoly tőkével megfinanszírozta Afrika saját szatelit programját, így az afrikai mobiltelefon szolgáltatásból gyakorlatilag kiütötte Európát. Ma Afrikában a tizedéért telefonálhat a lakosság, a bevételből pedig az európai szolgáltatók egy kanyi vasat sem kapnak.
    Kadhafi – a némi Nyugathoz történő közeledés ellenére – alapvetően a Nyugat riválisainak számító hatalmi központok felé orientálódott továbbra is.
    Figyelembe véve a térségben az egyébként Nyugat barát elitek megingását vagy gyakorlati bukását, a Nyugat elérkezettnek látta az időt a katonai beavatkozásra. Ehhez pedig kellett némi fegyveres lázadó, akiket nem mellékesen amúgy a világ minden országában agyonlőne a rendőrség, a hadsereg, esetleg a nemzeti gárda.
    Na mindegy, egyszóval tanúi vagyunk a XX. század elején beindított folyamatok ismétlődésének az arab világban, azzal a kitétellel, hogy mostanra kicsit mást jelentenek azok a fogalmak, hogy szabadság, demokrácia, emberi jogok és liberalizmus. Mostanra egy új elit elnyomó, diktatórikus és egy újfajta feudalizmus felé mutató modelljének a fedőnevei. Az arab tavasznak nevezett folyamatok felett ezen cél érdekében kívánják a kontrollt átvenni és fenntartani.
    Ennek egy része Líbia.
    És ennek egy pici technológiai résztvevője a cikkben ünnepelt fegyver 2000. bevetése.

    Epilógus:

    Visszatérve az előszóhoz: tessenek ezen gondolatok alapján elindulni egy kicsit, és végig gondolni nem csak Líbia, hanem a világ helyzetét. Beleértve az USA-t, beleértve a széthulló félben lévő Európai Uniót, de figyelhetjük akár az ellentmondásokkal terhelt Kína vagy India felemelkedését, Oroszország vergődését két alapvető választás között vagy – Sulyid kollégáról is megemlékezve (mostanság kapott a pofijára) – a növekvő belső társadalmi feszültségektől terhelt Izrael egyre kétségbeesettebb taktikázását.

    Nos, aki végigolvasta remélem nem unatkozott sokat, a többiektől elnézését kérek, de ígértem korábban, hogy ritkán fogok kommentelni. Ha fogok, akkor annak viszont oka és értelme is legyen.

    Üdvözletem mindenkinek, beleértve az összes USA-fant és BRICS rajongót is!

    M

  9. @Montezuma

    Érdekes gondolatok, sok helyen egyetértek, néhol vitatkoznék, viszont van egy mondat, amit egyszerűen nem tudok hova tenni:

    „A történet végeredménye volt a lényeg: későbbiekben a túlságosan megerősödő és lassan a Nyugat fejére növő szovjet blokknál eljött az idő a kapitalizmus bevezetésére. Ismerősek lehetnek mindenki számára a rendszerváltás vagy peresztrojka kifejezések.”

    Túlságosan megerősödő? A nyugat fejére növő? Ezt most így hogy?!? :\

  10. Montezuma

    „Sulyid kollégáról is megemlékezve (mostanság kapott a pofijára) – a növekvő belső társadalmi feszültségektől terhelt Izrael egyre kétségbeesettebb taktikázását.”

    Háát én sosem állítottam, hogy egységes lenne Izrael, de még mindig nagyobb ott az összetartás (főképp vész esetén) mint a világ nagy részén.
    [ személy szerint Izrael egyik hibájának tartom az ortodoxonak tett kedvezményeket… ]

  11. Montezuma örülök az írásodnak.

    Az a középkor egyeseknek volt sötét.

    A középkori Európa több komolyabb probélát oldott meg.
    Ha nyincsenek keresztes háborúk akkor a keleti-műveletség lasabban terjed volna el európába.
    A szerzetes rendek több ezer oldalakat kopiroztak le. Ezzáltal megmentve a klaszikus műveket.

    Feudális rendszer se volt olyan rossz ám. Ha csak 1/10 fizetnél a földes úrnak meg 1/10 egyháznak boldog lennél. Plusz egy kis munka.

    Pápa úralma Magyar-Királyságra például nem terjed ki. Mivel a magyar király világi és egyházi vezető is volt. Nem kellett hozzá Henrik VIII meg pár feleség.
    Szent-Korona alkotmánya amit híres urak nem mertek újra hatyába helyezni. Sok érdekes passzús tartalmaz.

  12. Roni

    Azért égetnek Izraeli zászlókat, mert sokuk felfogása/értelmezése szerint Izrael állam csak akkor jöhet létre (megint) ha eljön a Messiás, s ebből fakadólag szerintük Isten akaratával szemben áll(t) újra megalapítani Izraelt.

    Mi velük a bajom?
    Túl konzervatívok, nem követik a kort… Például ma már tarthatatlan a szombati munka tilalma… a disznóhús fogyasztással is úgy vagyok, hogy a jót nem szabad megtagadni magamtól, ellenben mértékkel kell fogyasztani…

  13. Furcsat mondok de az hogy magyarorszagon a reformacio es vele a gazdasagi es tarsadalmi megujulas elkezdodhetet, annak volt koszonheto hogy a Mohacsi csataban a vallasi vezetok nagyresze is ottmaradt, es igy az ellenreformacio csak joval kesobb tudott szervezett formaban pusztitani amikor a reformacio mar eleg eros volt.

    Jo volna ha a Rom Kat egyhaz nemi onmersekletet gyakorlna amikor a hatalomra valo minden aron valo torekvesen dolgozik mert abban hogy a kozepkort „SOTETNAK” hivjak nekik nagyon nagy szerepuk van.

    Galilei ,
    Geordano Bruno
    Husz Janos
    stb
    stb
    stb

  14. Sulyid.

    En egyszeruen a szemtelen pofatlan jelzot hasznalnam az ortodoxok ( izraeli ) nagyreszere mivel a mostani izraelt elutasitjak de az elutasitott izrael penzeert es a hatalombol valo reszesedesert kovetelodznek ezerrel.

    Ennel meg az USA ban levu ultrakonzervativok is korrektebbek mivel ok kerek perec elutasitjak a mostani izraelt es nem tesznek kivetelt annak bankjegyeivel.

    Termeszetesen vannak kozottuk is kivetelek mind csoportszinten mind egyenileg.

  15. Itt azért még hozzá tenném hogy a NATO pár hete lebombázott egy kórházat és egy élelmiszer raktárat .

    Gondolod, hogy szándékosan…?

    Neked is tudnod kell Molni, hogy a lázadók is tüzérséggel fognak Tripoliba menni, ugyanúgy mint ahogy Kadhafi ment Bengáziba, és minél inkább szidod ezért Kadhafit, annál inkább szembe kellesz köpnöd magad, ha látod majd, hogy pontosan ugyanezt támogattad, csak a másik irányból.

    Lehet, hogy ez lesz, de eddig nem ez volt. BTW honnan a rákból akasztanának le egyébként tüzérséget? A valóban használható mobil járműveket szétkapta a légierő és valszeg velük haltak a hozzáértők egy része is.

    Líbiában a helyzet kezelhetetlen, mert ideológiák és elvek miatt be is avatkoznak meg nem is. Így semmi értelme az egésznek.

  16. Tilikov

    „De ha nem akarják Izrael államot, és feltételezem a palesztin államot se akarják, akkor mit akarnak? Akkor ők anarchisták?”

    Hát így is meglehet fogalmazni… szerencsére mára az értelmesebbje már nem utálja (ANNYIRA) Izrael államot, de a kurv@ sokkatonai szolgálat alól meg kihúzatják magukat a vallásra hivatkozva, pedig minden férfi és nő köteles letölteni a 2, ill 3 évét!

  17. Dudi

    Pont ezért példálozok végig olvastad amit írtam?
    Szent Korona tan. Szent Korona alkotmánya.
    A pápaság apostoli. István király apostolnak tekinteték.
    Ebbél eredően minden Szentkorona álltal felkent és István megszemélyesitet magyar király volt a magyar egyház feje.
    Koronázáskor ugyan abban vagy annak hitel másába öltöztették be a király mint ami maga Szent István viszelet koronázásakor.
    Ezt nevezik átlényegelülésnek.

    Katolikus egyház nagy hibája valóba az volt hogy nagyon elment a világi hatalon felé. Istem emberek vagyunk mindenki hibázik.

    Monti szerintem néz útánna a Szent Korona tannak. 1944 felfüggesztette történelmi alkotmányt 1990 nem véletlenűl nem állitották helyre.
    Ott van olyan passzús hogy a nemzetnek olyan vagyon elemeit amelyek egymást követő nemzetségek létt biztositja azokat nem lehet elzállogositani. Azokra eladni vagy hitelt felvenni tilos.

    Ez nagyon Off.
    100 vagy 200 év múlva majd a 20.század meg a 21. század eleje lesz a nagy sötétség korszaka.
    Mostanába van a Magyar Sziget. Z.Kárpát Dániel előadását a rádió is közvetitette. Abba volt hogy a történelembe még ilyen nem volt hogy a magyarság reprodukciós rátája 1,3 ma.
    Ez a legnagyobb háborúk időszakába se volt ilyen alacson.
    Ezzel nagyon OFFFFFFFFFFFFFFFFFFF

  18. Most néztem meg az egyik „túrbómagyar” oldalon egy hírt és elég érdekes

    „Oroszország NATO nagykövete szerint a nyugat meg akarja dönteni a szíriai elnök Bashar al-Assad rendszerét
    És ha a nyugat elérte célját előkészíti a támadást Irán ellen is ”

    Tehát az amerikai világuralom már csak egy kar nyújtásnyira van .

  19. Roni

    Már megbocsáss, de az egész idézet a vicc kategóriába tartozik. Ha tényleg megakarnák dönteni, már megtették volna, s nem áldoztak volna fel több száz, sőt ezer emberéletet, s ha szétakarnák verni Iránt, akkor sokkal könnyebb lenne, ha Irakból indulnának.

  20. „Tehát az amerikai világuralom már csak egy kar nyújtásnyira van .”

    Halt!
    Egyszer épp az US és világuralma haldoklásáról regéltek.
    Aztán arról, hogy MOST mindent az USA-ból irányítanak.
    Majd jön a só és bors, azaz épp most épül ki (kar nyújtásnyira/merevedésnyire van) a globális US uralom.
    Most akko’ mi van?

    Amúgy Irán. Egy-két ember már lassan 1-2 éve arról beszél, hogy dehá’ már holnap lerohanják Iránt. Ja, azóta is. Négyszer/hó.

  21. Tili: Erre még aszem nem reagáltak:
    „Líbia viszont nem Tunézia és nem Egyiptom, Líbiában nem volt forradalom.”

    De volt. Ugyanúgy ahogy Tunéziában, Egyiptomban (sikeresek) vagy épp Iránban és Szíriában (kevésbé sikeresek).

    „Ha ott is felkelt volna a teljes lakosság ott is elsöpörték volna pár nap alatt a kormányt…”

    Én egy határvonalat látok. Ahol be akarták és be is tudták vetni a hadsereget/vallási miliciát… ott a forradalom/felkelés elbukott. Ahol nem ott nem. Ez alól az egy kivétel Líbia lehet.
    Nem hiszek amúgy a Szír beavatkozásban, mint itt sokan. Anélkül pedig a hadsereget uraló Síta barát rezsim leveri a felkelést/forradalmat miközben ugye a lakosság ~10% Síta.

  22. mz: csak ezt emelem ki fáradt vagyok:
    „Kadhafi nem dollárért, hanem aranydínárért adta a valóban kiváló minőségű kőolaját.”

    Hát ahoz képest alig volt arany készletük.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

    Amúgy nem Líbia, hanem az ott lévő jellemzően NYi olajcégek. Max ezen cégek adóztatásából/vámokból vehetett volna aranyat. De a fenti tblázat szerint azért nem volt túl nagy vásárló.

  23. Üdvözletem.

    Nem vitaindítónak szántam az írásomat, inkább csak egy olyan – kivételesen európai szemszögből – gondolatébresztőnek szántam, ahol lekövethető egy bonyolult folyamat eredője, motivációja zanzásítva. Az arab világban történő eseményeket természetesen nem lehet egy az egyben megfeleltetni a XX. század eleji történéseknek, de a recept hasonló.

    Tilikov:

    A II. VH utáni szovjet blokk – hiába volt előtte nyugati támogatás majd szövetség – törvényszerűen a saját útján indult meg és nem teljesen olyan irányban haladt, amire anno a Nyugat pénzelitje számított. Amikor a cári birodalmat felbontották még nyilván nem látták előre, hogy a végén egy olyan ellenséges katonai szuperhatalom fog felemelkedni, amely alapjaiban lesz képes fenyegetni az egész nyugati világ fizikai létét is.

    Sulyid:
    Izraelben a napokban százezres tüntetések voltak, mivel – és ez most nem vicc – egyre több ember nem tudja fizetni a lakáshiteleket ott sem. Az erőltetett telepépítések a pénzügyi problémák miatt megrendülni látszanak.
    Izrael vezetői vagy kénytelenek lesznek kiegyezni az arab világgal – ez pedig valójában visszavonulót jelent – vagy pedig szembe kell nézni egy átfogó közel-keleti háború lehetőségével, amely végeredményben Izrael számára végzetes is lehet.
    Mivel az átlagos arab szaporulat a 6 és 8 közötti mérőszámmal rendelkezik, aki kicsit tud számolni az rájöhet arra, hogy két generáción belül annak a 6-7 millió izraelinek sok sansza nem marad a több száz milliós arab tengerben. És ez nem F-16I meg F-35 kérdés lesz.

    Monyok:
    Örülök, hogy örültél.
    A szakrális alapokon szerveződő vagy újraszerveződő nemzeti identitást nem kellene összekeverni a „turbómagyarkodással” – emiatt próbáltam tényleg csak röviden egy átfogó, ok-okozati folyamatmodellt leírni.
    Aki zsidó, hisz a tórában és aszerint is él, azzal nincs semmi gond. Aki zsidó létére ateista de becsületes ember, azzal sincs gond. Ugyanígy nem látom problémásnak azokat az embereket, akik akár a humanizmusban, akár a szabadságjogokban, akár a demokráciában, akár a baloldali eszmékben hisznek. Ezek nem zárják ki a tisztességet és a becsületet. Az, hogy idealisták, más kérdés…, de valahol mindannyian idealisták vagyunk.

    Roni:
    Az általad „amerikai világuralomnak” titulált rend éppen összeomlóban van, miután ez az uralom elsősorban a dollár szerepére épített, a katonai erő ennek a hatalomnak csak a végső érve volt mindig is. Ráadásul össze tetszik téveszteni az amerikai világuralom fogalmát a nemzetközi pénzkartellek monetáris feudalizmusával. Nem mellesleg az USA, mint állam is épp ennek az áldozata, de ez ne zavarjon egy cseppet sem.

    Fade:
    Az épp bedőlt amerikai szuperbankok nem tudnak elszámolni Líbia befektetéseivel. Ha utána néznél, hogy Kadhafi rendszere mekkora tőkét vitt be az amerikai és európai bankszektorba, valószínűleg meg lennél lepődve. Hivatalosan a mai napig nem mondták ki a valós számot ebben a fene nagy demokráciában és sajtószabadságban, de a legóvatosabb becslések is dollár milliárdokról szólnak, és nem egy-kettőről. Magyarul lenyúlták Líbiai milliárdjait.
    Apropó: az aranydínár elszámolás és az aranytartalék két külön fogalom.

    Kívánok további szép napot mindenkinek!

    Üdv: M

  24. Egyébként miért? szépen nyelik le a közel keleti államokat ha nem akkor bábokat állítanak azok élére .

    És mi köze ahhoz a világuralomhoz? Nem attól lesz valaki a nehézsúlyú boxbajnok, hogy engem megver. A felsorolt államok világpolitikia szinten lepkefing súlyával bírnak. Gazdaságilag szintén.

  25. Izrael vezetői vagy kénytelenek lesznek kiegyezni az arab világgal – ez pedig valójában visszavonulót jelent – vagy pedig szembe kell nézni egy átfogó közel-keleti háború lehetőségével, amely végeredményben Izrael számára végzetes is lehet.

    Ez egy szép levegőben lógó kijelentés, 0 logikai kapcsolattal a szöveg másik részéve, teljesen indoklás nélkül.

    1. Miért indítna háborút Izrael.
    2. Ki ellen?
    3. Hát ellene?

    BTW, mi az, hogy arab világ? Az emúlt 40 évben láttuk, hogy mennyire egységesek. Egymást sikeresebben mogyorózták, mint Izraelt.

    Arról is volt már szó, hogy egy nyílt hagyományos háborúban labadába nem rúg a környéknen senki velük szemben, amíg Egyitom nem lép, de még úgy is erősen kétesélyes a dolog.

    Mivel az átlagos arab szaporulat a 6 és 8 közötti mérőszámmal rendelkezik, aki kicsit tud számolni az rájöhet arra, hogy két generáción belül annak a 6-7 millió izraelinek sok sansza nem marad a több száz milliós arab tengerben. És ez nem F-16I meg F-35 kérdés lesz.

    Fura, múlkor még kézzel lábbal tiltakoztak egyesek és azt hozták fel, hogy a jogaikat amúgy is korlátozi fogják ezeknek. Egyébként nem tudom, hogy az átlagosan 6-8 gyerekes adatot honnan vetted…

  26. Montezuma: Ezt a turbómagyar kifejezés annyira utálom. Sőt egyre inkább sértésként kezdem értemezni.

    Wass Albertnek van több kiváló műve: Mire a fák megnőnek fő hőse azt mondja fiának: Ne az idegen bécsiek vagy mások útját kell járnia a magyaroknak. Hanem a magyaroknak a saját útjukat kell járnia.

    Mai szép és jó amit írsz: De most ébredj fel és néz szét Európába.
    Az általad felsorolt eszméket loboktatva nőnek a mecsetek nyúgaton.
    1,3 reprudukciós ráta ! 20 magyar ember útán születik 13.
    Demorácia ékes jellegzetessége a maszatolás. A felelőség elkenése.
    Stb. A lényeg a minőséget a mai rendszer felcserélte a mennyiségre.
    Valamint a kisebbsége

  27. Szia Mindenki megint.

    Molni:

    Nagyon sok múlik Izrael politikáján is, miután a Közel-Kelet gyakorlatilag destabilizálódik tovább. Hogy most a híradások éppen Szíriára összpontosítanak az nagyon szép, de Egyiptomban ismét kiújulni látszanak a tüntetések, Szaúd-Arábia további erősítéseket küldött Bahreinbe és még sorolhatnám a tucatnyi olyan jelet, amely egyértelműen kedvezőtlen folyamatokat vetít előre.
    Növekszik a feszültség a palesztinok és a zsidó állam között, mondjuk ebben semmi meglepő nincs. De ezzel párhuzamosan Izraelt is elérni látszik a válság egy szegmense, amely tovább polarizálja az ottani amúgy sem homogén társadalmat, miközben a nemzetközi kapcsolataik finoman szólva is ellentmondásossá váltak.

    A Közel-Kelet esetében meg kellene emlékezni arról is, hogy a napokban gyakorlatilag lemondott a teljes török vezérkar, Erdogan pedig folytatja az iszlám irányzat megerősítését a török haderőn belül. Az külön pikantériája a dolognak, hogy egy-két nappal korábban a török és az orosz vezetés megbeszéléseket folytatott…, miről is?

    Iránból szinte hetente érkeznek újabb hírek, hol a haditengerészetének a kiterjedtebb manővereiről, hol egy amerikai kémgép lelövéséről, újabban pedig egy olyan gázvezeték projekt terveiről, amely Iránból egyenesen Európába vinné a perzsa gázt. Ez a Nabucco-t akár ki is végezheti, de komoly rivalizálás indulhat a Gazprom vezetékeivel szemben is.

    Szaúd-Arábia csillagászati összegeket költ a haderejére, a szaúdi uralkodó elit egyre inkább aggódhat a térségbeli átrendeződésen túl a saját belső jelentős siíta kisebbsége miatt is. Ráadásul a szaúdiak nem tudták növelni a kitermelésüket, amely szintén nem túl jó előjel sem a dollárnak, sem a világgazdaságnak.
    Összességében nem részletezném tovább azokat a térségbeli eseményeket és folyamatokat, amely eredményeként további háborúk törhetnek ki.

    Gondolom az azért minden gondolkodni képes ember előtt evidens, hogy a közel-keleten a béke vagy háború kérdésében Izrael nem mellékszereplő, így a zéró logikai kapcsolattal illetett mondatom így talán értelmezhetőbb.

    A három kérdésedre nem fogok most választ adni, egyszerűen azért, mert a közel-keleti események alakulását a világban zajló nagyobb léptékű folyamatok fogják majd eldönteni.

    Izraellel szemben azért van kapásból öt környékbeli állam, aki valamilyen szinten tudna focizni: Szaúd-Arábia, Törökország, Irán, Egyiptom és Szíria. Ezek közül bármelyik komoly áldozatokkal és következményekkel járó háborút lenne képes indítani.

    A szaporulati mutatókról az interneten számos cikk és tanulmány található.

    Monyok Úr!

    Nem szeretném ha félreértenéd az írásomat, a turbómagyar kifejezés divatossá vált használata miatt írtam többek között a korábbi kis esszémet.
    Ha nem voltam egyértelmű vagy nem jött át a mondanivalóm, akkor a lényege ezzel kapcsolatban annyi, hogy zsidózni, turbómagyarozni, komcsizni vagy akármilyen egyéb jelzőkkel illetni
    egymást nem csak felesleges, hanem méltatlan is az oldalhoz.
    Nekem is eléggé kiforrott és markáns véleményem van a dolgok állásáról, de többre tartom a higgadt és józan eszmecserét, így nem érzelmi oldalról igyekszem megközelíteni az adott kérdést.

    Kedves Pocok kolléga!

    Kérdésedre a válasz: természetesen visszatérhetünk.

    Az itt kommentelgető olvasótábor valamilyen motiváció miatt kötődik ehhez az oldalhoz, ez sokféle indíttatás lehet, de a lényeg a sokféleségen belül is a közös nevező. Ráadásul ha megnézem a cikkeket is, a sok konkrét technikai indíttatású olvasnivaló mellett azért akad más, részben ehhez kapcsolódó témakör is, így lássuk be, nem szigorúan és vegytisztán technológiai kizárólagosságra törekszik az oldal mondanivalója.

    Így javaslom, hogy tartsuk tiszteletben mások érdeklődési területeit is, hiszen egy biztonságpolitikai cikk utáni hozzászólásoknál sem szoktam arra kérni a többieket, hogy legyenek szívesek nem belemerülni a „kinek nagyobb a farka és ki lő messzebb nagyobbat” című technikai részletkérdésekről szóló vitaestbe.

    Úgy vélem az emberek egy gondolkodó csoportját sok egyéb kérdés is érdekelheti, pláne, ha napi szinten a mi bőrünkre is megy a vásár.

    Üdv Puma!

    Mostanság ritkán értekeztünk sajnos, igaz, ritkán is szólok bele a nagyok dolgába.

    Nem akarok senkit megbántani, de az idők folyamán a szaporodó kommentek önmagukért beszélnek. Leszűrhető, hogy kik azok, akik fejlődnek (nem feltétlenül haditechnikai vagy biztpol szempontból) és kik azok, akik nem képesek túllépni önmagukon – ez pedig a legjobb esetben is csak örökös önismétlést jelent. Rosszabb esetben regressziót.

    M

  28. Puma. Pannon Puma

    Üdv Montezuma !

    Sajnos tényleg ritkán szólalsz meg – legnagyobb sajnálatomra – de mondanivalód mindig aktuális és logikus.

    Más másoknak is írtam, a kommenteléshez bizony türelem kell, a kollégák között igen nagy az életkori, képzettségi eltérés ! A többi faktorról már nem is beszélve….

    Engem is alapvetően a haditechnika érdekel, de tudomásul kell venni, ez témakör alapvetően függ sok más tényezőtől !

    A világ forrong és még az érdeklődőknek sem könnyű eligazodni – főleg az egyre több propagandista töltetű hír között.

    Én örülök az ilyen remek értékeléseknek, részeremre is nyújtanak új információkat-összefüggéseket, másoknak is hasznosak lehetnek.

    További sikereket kívánok !

  29. monte

    „Izraellel szemben azért van kapásból öt környékbeli állam, aki valamilyen szinten tudna focizni: Szaúd-Arábia, Törökország, Irán, Egyiptom és Szíria.”

    Avagy sem…
    Szíria:még mindig a 80-as évek szintjén áll, s már akkor is elverték őket párszor…
    Irán: enyhén szólva is levan maradva mind minőségileg, mind mennyiségileg Izraelhez képest.
    Szaúd-Arábia: Nem szomszédos vele, talán Jordánián át tudnának támadni, de ha jól emlékszem a Jordán-Izraeli viszony eléggé jó
    Törökország: szintúgy nem szomszédos vele… -.-
    Egyiptom: jelenleg ugyan a saját gondjaikkal vannak elfoglalva, de az arabok imádják a „nemzetépítő” háborúkat, s amennyiben nagyon elkezdenének készülődni, Izrael lejátszaná megint ’67-et…

  30. Ezzel csak az a baj Monte, hogy ha minden cikket elviszünk oda, hogy azusa meg zsidókomcsiiránimegaköművesek között elsiklunk állandóan az eredeti témáktól!
    Mindig oda lyukadtok ki, hogy a mocskos imperialista disznó Zusa meg a fasza, semmi sem hibázó, soha senki el nem nyomó arabok, meg a csilli villi haditechnikát felvonultató, soha senki által le nem győzhető oroszok, a palesztin gyerekeket evő kampós orrúak, ja és a világot kilóra megvevő ferdeszemüek lesz a téma!
    Tévedés ne essék, élvezem néha ahogy vitáztok, de kicsit már kezdek néha beleunni, hogy mindig oda jutunk, hogy a zusa összeomlik és azután eljön a világbéke, igaz, hogy mindenkinek csadort kell majd hordania!
    Tisztelettel(semmi bántó szándékkal), maradok további hű olvasó!

  31. Montezuma sajnálom ha megbántottam.

    Magyarsággal kapcsolatba csak szívemből tudok írni. Minden más téren szeretek objektív lenni.

    Sulyid látom belöled is kitört az éber hazafi :D

    Törökök nem fognak nektek fútni. Azzal csak tökre tennék az eddigi munkájuk gyümölcsét.

    Egyiptom: elvannak plussz őket a bizonyos segéylekkel régen megvették.

    Sz.A az úralkadó család inkább bankkárosdit játszik és élvezi az életet. Ha háborúznának honnan szereznének be Európai luxus hölgyeket

  32. Puma:

    Úgy gondolom nem haszontalan dolgokról elmélkedünk.

    Engem is érdekel a haditechnika – de csak egy bizonyos mértékig. Nem vagyok sem gépész sem informatikus szakember, így egy ponton túl a technikai részletek számomra nem mondanak túl sokat, miközben olyanoknak, akiknek ez a vénájukba vég képesek a finom részletkérdéseken polemizálni. Ezen a szinten már csak olvasó vagyok.

    Valójában a biztonságpolitika sem kenyerem, de mint laikus érdeklődő több észrevételem van ebben a kérdésben, mint az előzőekben felsorolt témákban.

    Sulyid:

    Nem azt mondtam, hogy képesek Izraelt katonailag face to face legyőzni, hanem azt, hogy „valamilyen szinten tudnának focizni” – azaz igazán nagy sz…rt keverni Izraelnek.

    Pocok75:

    Ha figyeltél volna, akkor pont ezt a kérdést boncolgattam én is. Felesleges érzelmi töltés és sértegetések nélkül józanul mérlegelni adott szituációkat – ennek van egyedül értelme, akár technikai, akár stratégiai kérdésekről beszélünk. Minden más időpocsékolás.

    Végezetül egy észrevétel:
    Ha az USA összeomlik (ez be fog következni előbb-utóbb, ugyanúgy mint eddig a történelemben mindig bekövetkezett a kor aktuális hatalmaival) nem hinném hogy általános világbéke törne ki. Nem drukkolok amerikai bedőlésnek, de ez nem jelenti azt, hogy szeretem őket.

    OFF:

    Korábban Roni feltett egy kérdést Kína vs. India kapcsán, azaz hova állna Oroszország… – gondolom emlékeztek még erre. Akkor adtam egy választ, ami sajnos úgy tűnik, nem esett le senkinek vagy érdektelen maradt – ezt mondjuk rendkívül sajnálnám. Ez a stratégiai kérdés magasabb szinten befolyásolja azt, ami a Közel-Keleten vagy Líbiában is történik.

    Üdv: M

  33. Üdv monti, örülök hogy nem felejtetted el a kérdésemet pedig elég régen volt .D

    Amerikáról annyit hogy a kitekintő oldalon jelent meg pár napja egy hír miszerint az elkövetkező 10 éveben 350 milliárd dollárral kel csökkenteni a védelmi kiadásokat .

    Kína vs. India

    Hát véleményem szerint India mellé .
    Miért ? lásd Brahmos , Brahmos 2 ami a hangsebesség 6x repül, közös fregatt, közös 5 gen gép .
    De viszont az olcsó f-35 és a rep hordózóval az amik is bekavarhatnak .
    Hilay clinton Indiának közös űrprogramot is ígért .
    Az elmúlt héten tajavan arra kérte az orozsokat hogy adjanak el fegyvert nekik de az oroszok vissza is utasították mivel nem akarnak rosszban lenni Kínával .
    Főleg hogy a ruszkik műszaki együtt működést ígértek Kínának .

  34. Montezuma

    Nem feltétlenül csak összeomlást jelenthet, ha egy nagyhatalomnak véget ér az aranykora és leáldozóba fordul a csillaga. Ott van példának Nagy-Britannia, akinek szépen, csendesen, viszonylag békésen elolvadt a világhatalma, és ma ott tart ahol, nem omlott vissza a pattintott kőkorszakba és sokan irigylik őket még ma is. De például a SZU esetében már beszélhetünk összeomlásról, mégse pusztán romok és pusztaság maradt utána, viszonylag rövid KO állapot után ma már inkább az ujraszerveződés állapotában vannak.

    Szóval én nem vennék mérget az USA „összeomlására”, akármit jelentsen is ez, túl sok technológiai tőkét halmoztak fel ahhoz, aminek birtokában inkább az elolvadás valószínű, vagy ha lesz náluk krach, amit az antinyugatosok örömmel „összeomlásnak” értékelnek majd, akkor is max 1-2 éves KO állapot után rálépnének egy olyan újraszerveződő útra, ahol talán nem az egyetlen domináns szuperhatalom, hanem a dobogósok egyik jelentős tagja lesznek.

  35. Kína vs Indai estébe oroszok semlegesek lennének.

    Mind a két állammal se veled se nélküled a viszony. Indával azért látszik szorosabbnak mert india le van maradva Kínától katonai fejlesztések terén. Így jobban igényli a segítséget.

  36. Sziasztok!

    Monyok Úr!

    Ne aggódj, dehogy bántottál meg. Sőt…

    Roni mester!

    Dehogy felejtettem el a kérdésedet. Az akkori válaszom az volt, hogy egy India vs. Kína háború esetén Oroszország az Egyesült Államok mellé állna. Csak azt nem kérdezte meg senki, hogy az USA hova sorolna… és ami fontosabb, az az, hogy mikor.

    Ha ez bekövetkezne (erre személy szerint gyakorlatilag nem látok esélyt, de játszunk el a gondolattal), akkor az USA vagy ki akarna maradni a közvetlen háborúból (feltéve, ha tudna), ha viszont be kellene szállnia, akkor a vesztésre álló mellé lépne oda, mielőtt az teljesen kifekszik. Természetesen nem szívjóságból, hanem elemi nagyhatalmi érdekből. Az oroszok nagy eséllyel – ugyancsak a saját jól felfogott érdekükben – ezen vonal mentén mozdulnának el.
    Oroszország egymaga nem fog Kína ellen fordulni, már nem tudná legyőzni Kínát, maximum elpusztítani atomfegyverekkel, de visszafele is kapna rendesen. India pedig nem fog Kína ellen támadást indítani, mivel – az eltérő társadalmi struktúrák miatt is – jelen pillanatban Kína jelentősebb katonai, gazdasági, ipari és társadalmi erővel rendelkezik Ázsiában. Hogy ez a távolabbi jövőben hogyan módosul, ki tudja?

    Személy szerint az a véleményem, hogy a legnagyobb esély hosszabb távon arra van, hogy Kína kvázi vezetésével hatékony mechanizmus fog kiépülni az eurázsiai masszát tekintve. Ehhez Oroszország csatlakozni fog és jó esélyét látom annak, hogy Európa vezető gazdasági hatalmai is beállnak majd a sorba. Ebben az esetben Közép-Ázsia államainak Oroszország és Kína közé ékelődve sok választásuk nem marad.

    India jelentős és a térségben meghatározó hatalom, az általam felvázolt szkenárió esetén inkább az USA vonalához csatlakozna, de ezt is inkább részlegesen tenné meg, inkább a mérleg nyelve szerep felé mozdulna el, főleg az orosz kapcsolatok miatt.

    Tilikov:
    Senki sem állítja, hogy egy birodalom vagy birodalmi struktúra hanyatlása törvényszerűen azonnali és látványos összeomlást generál. Az általad példaként említett Brit Birodalom felbomlása is több korszakon keresztül tartó folyamat volt, ami gyakorlatilag a II. VH végére teljesedett be.

    Azóta viszont kicsit felgyorsult a világ, ráadásul a jelenkor működő kapcsolati és függési rendszerei miatt inkább gyorsabb és látványosabb megrázkódtatásokra, semmint lassú lefolyású erózióra van esély.

    Egy világhatalmi struktúra összeomlása nem azt jelenti, hogy az adott rendszer központját képező hatalom darabokra esik és puszta romhalmaz marad a helyén. A SZU széthullása után Oroszország sem darabolódott tovább a peremvidékeken felszított szeparatista törekvések ellenére sem.
    Pont ebből kiindulva az amerikai szupremácia megszűnése gyorsuló folyamat már most is, a történet végeredménye egyenlőre nem jósolható, többféle irányban is alakulhatnak az események.

    M

  37. Es tegyuk hozza hogy az USA osszeomlasanak sokkal nagyobb „attetes” kovetkezmenyei lennenk mint akar a SZu akar Nagybritannia eseteben volt.

    A Britek gyakorlatilag nem nagyon fejlesztettek a gyarmataikat hanem inkabb elszivtak annak termeleset, nyersanyagait. Igy amikor azok felszabadultak akkor nagy reszuk fejlodesnek indult mert nem ment el a le.

    A Szu eseteben meg a felszabadult orszagok tehermentesek lettek a kozponti „elvarasoktol” elvonasoktol ami majd nem ugyan ugy mukodott mint a Briteknel.

    Amenyiben az USA osszeesne ugy nagyon sokan es hirtelen kerulnenek szabadesesbe mert a tartalekaik nagy resze a piacuk a megrendeloik beszallitoik mind mind az USA ba vannak.

    Azaz USA eseteben egy igen komoly lancreakcio szuperkrizis johet.

    Olvastam rola hogy konyen lehet az USA is erre jatszik ugyanis egyszeruen annyira el akarja inflalni a dollarjat hogy a kotvenyei mar WC papirt se erjenek es ezzel parhuzamosan bevezetni egy uj valutat.

    Hozza teszem nem vagyok gazdasagi szakember , de a jozan eszerveket szeretem elovenni mikor valamivel szembesulok es vagy total hulyek ulnek Washingtonban vagy pedig valami ilyesmi jarkal a fejukben.

    Ezzel kiutnek kinar sot visszavetnek nem kicsit, es egyben megoriznek megerositenek vilagvezeto poziciojukat is.

  38. Montezuma

    Légy szíves írj már sűrűbben mert érdekel amit mondasz de nagyon demotivál amikor meglátom,hogy már megint regényt írtál! :)

    „Pont ebből kiindulva az amerikai szupremácia megszűnése gyorsuló folyamat már most is, a történet végeredménye egyenlőre nem jósolható, többféle irányban is alakulhatnak az események.”

    Ez nekem olyan nesze semmi fogd meg jól-nak tűnik.
    A tévedés jogát fenntartom!

  39. dudi

    Monti csak oszinte volt. Azert nem irta le a jovot mert nem tudja es nem is akarja azt a latszatot kelteni hogy nala van a bolcsek kove. Raadasul tenyleg olyan tobbismeretlenes a dolog hogy csak na.

    KB mint anno a XX. szazad elejen amikor meg dinasztiak uraltak europat ( Hohenzollerek, Habsburgok, Romanovok, stb 0 aztan az egesz kontinens es vele a vilag olyan elemi atvaltozason ment keresztul hogy ma mar az atlag emberben nem hogy az emleke nincs annak a vilagnak de meg az ismerete sem.

    Szerintem kb ilyen foku valtozasokon fogunk keresztulmenni de hogy milyen iranyba hat azt nehez megmondani.

    ( Bar…. )

  40. Kuruc71:

    Azt hiszem gyakorlatilag egyetértünk. A dollár bedöntésének két alternatívája van: gyors bedőlés és a történelemben példátlan világkrízis vagy a dollár lassú elinflálása, időt hagyva a világnak az alkalmazkodásra. A lényeg a visszafizethetetlen USA államadósság leírása nullára.
    Az első eset gyors megoldás és gyors haszon és óriási kockázat, a második eset pedig lassú és drágább, de biztonságosabb módszer.
    Ezen a ponton fog eldőlni, hogy az USA ebben a szintén nagypályásokkal vívott világstratégiai játékban „pókerezik-e és hajlamos lesz-e blöffölni” vagy inkább a „go és a sakk felé fordulva” kifinomult stratégiai érzékkel kilépkedi a győzelmet.

    Dudi:

    Írhatok röviden is véleményt, de akkor sokan joggal feltehetik azt a kérdést, hogy mi alapján teszek bárminemű kinyilatkoztatást.
    A felesleges magyarázkodás helyett inkább igyekszem összefüggően (már amennyire sikerül) levezetem a gondolataimat és ez alapján formálni konkrét véleményt. Emiatt inkább ritkán írok – sokszor nincs hozzáfűzni valóm a témához.

    Amit Kurucnak írtam az egyben a válaszom is számodra.

    Ahhoz, hogy az ember a jövőt jósolgassa két dolog kell:
    Legyen annyira bátor, hogy merjen ostoba lenni – vagy legyen annyira ostoba hogy merjen bátor lenni.
    Hiszen garantáltan tévedni fogunk egy sor kérdésben.

    M

  41. Montezuma

    Az elemzéseknek szerintem lennie kell egy végeredményének olyan nincs,hogy valamit elemzek majd azt mondom,hogy bármi lehet mert akkor szarul csinálok valamit és teljesen hiteltelenné válok.Az nem jósolgatás,hogy ha valamit megvizsgálok utána járok majd leírom azt,hogy szerintem mi fog történni(az,hogy ezek után igazam lesz vagy sem az más kérdés).Jóslás az,hogy ha fogom a kis gömbömet belenézek és mondok valamit.

  42. Szerintem nem is kezelésnek szánják, de a kezelés az fájdalmas lesz és az ilyesmit sehol sem szokták egy évvel a választások előtt elkezdeni. Kábé annyit is ér ez a dolog, hogy egy évig még lábon hordhassák a betegséget, mielőtt be kell feküdni a klinikára.

    Én arra leszek kíváncsi, hogy Obama a kampányban elő mer-e majd állni a kezeléssel.

  43. Dudi:

    Én azt gondolom, hogy egy folyamat illetve a várható következményeiről általában érthetően írok. Egy ponton azonban túl szimpla találgatássá válna az, ha egy verzió mellett tenném le a voksom. Ahhoz nagyon sok szereplő többféle szinten közel egyidejű döntését kellene előre eltalálnom.
    Azt le tudom írni, hogy én speciel mit szeretnék látni, de azt, hogy konkrétan mi lesz, nem. Maximum becsülni merem esetleg adott szkenárió végkifejletének esélyét. De ezt ne egy különálló objekt folyamatnak tekintsd, mert nem az – a folyamatosan mozgásban és változásban lévő események sodráról beszélünk.

    Üdv: M

  44. „Ezen a ponton fog eldőlni, hogy az USA ebben a szintén nagypályásokkal vívott világstratégiai játékban „pókerezik-e és hajlamos lesz-e blöffölni” vagy inkább a „go és a sakk felé fordulva” kifinomult stratégiai érzékkel kilépkedi a győzelmet. ”

    Monti

    Szerintem azt az opciot kihagyod amikor a sakkjatszma nyito lepeset nem az USA hanem „mas” teszi meg.

    Ennek oka hogy a ha mi latjuk elore ( nagy szavak ) a dolgok alakulasat akkor mas akinek tobb es jobb infocsatornaja van az meg plane. A hulye fogja csak olbe tett kezzel nezni ahogy az allamkotvenyait valaki erosen taszigalja a klotyo fele. Ilyen valsagos idokben a kezzelfoghato javak a kemeny szilard ezkozok valamint az elelmiszer az ami ujra ertekes lesz, mivel a piacok gazdasagilag vissza esnek es igy pl toredeknyi plazmatevere es egyebb dologra lesz szukseg.

    Viszont a nagy orszagok akiknek elelmiszerbol behozatalra vannak raszorulva es tegnap meg ma meg a dollarjaikert megkaptak a szukseges tal rizst , hat ezt bizony „holnap” mar nem tudjak eljatszani a klotyopapirral.

    Eppen ezert en arra szamitok hogy amikent a II. VH ban a Japanok is a gazdasagi kenyszer miatt leptek meg Pearl-t meg Szingapurt meg a fel oceaniat es azsiat ugy a kinaiak is ilyen okok miatt is fognak megindulni.

  45. Üdv Kuruc71!

    „Szerintem azt az opciot kihagyod amikor a sakkjatszma nyito lepeset nem az USA hanem “mas” teszi meg.”

    Teljesen igazad van, de én az amerikaiak szemszögéből gondolkodtam, hiszen most éppen náluk pattog a labda a dollár további sorsát illetően. Azt ne feledjük, a FED az, aki a világgazdaságban forgó dollármennyiséget bármikor szabályozhatja akár a mindenkori amerikai kormányzat és elnök akarata ellenére is.

    Egyenlőre elódázták egy kicsit a balhét a plafon emelésével, de nyilvánvaló, hogy maga a rendszer hibádzik, a hiba kezelésének a módja pedig erősen kétes.

    Ha valaki Kínát háborúba akarja sodorni (vagy ha így jobban tetszik, akkor manőverezni), akkor annak az egyik legjobb módja a dollár gyors gyengítése lenne – mivel így sok állam (voltaképpen az összes hitelező Kínától az oroszokig) hirtelen ki lenne fosztva. Egy teljesen elértéktelenedett dollár esetén az USA államadóssága voltaképpen jelentéktelenné zsugorodna.
    Ugyanakkor ha nem lesz tovább plafonnövelés a jövőben és emiatt az USA technikailag fizetésképtelenné válna – nos, ekkor a fogyasztás drasztikus visszaesése miatt befékeződne a kínai gazdaság is. Ez pedig ismét kényszerpályára állíthatja Kínát.

    Látható, hogy a folyamatok vehetnek olyan irányt is, amit senki sem akarna ép elmét feltételezve – magyarul „minden út Rómába vezet” így-is, úgy-is. Ha pedig még valaki erre netán rá is játszik…

    Ha ezt a gondolatmenetet valós lehetőségként elfogadjuk, akkor nem lehet félvállról kezelni a gyorsuló ütemben megindult orosz és a már jó ideje tartó indiai és kínai fegyverkezést, pláne az amerikai túlfegyverkezés valamint Európa gyengeségének a fényében.

    A többi közép- és regionális hatalom saját programjairól nem is beszélve…

    M

  46. Montezuma

    Azzal nincs baj,hogy hogyan írsz,mert tiszta és világos.Lehet,hogy nekem túlzóak az igényeim de szerintem aki beleöl annyi munkát amennyit te annak illene valamit odaírni a végére,hogy ő mit gondol nem csak azt,hogy lehet bármi.Attól meg ne tarts,hogy esetleg valaki az események után közli veled,hogy hülye vagy mert utólag könnyű okosnak lenni.

  47. Üdv Dudi!

    Eddig még senki sem kérdezte direktben azt, hogy szerintem mi lesz valaminek a vége. Ha van ilyen konkrét kérdés, természetesen állok elébe.
    Mivel az írásaim döntő része elsősorban folyamatokról szól, így többnyire ezek vonulatáról és lehetséges következményeiről szoktam elmélkedni.

    M

  48. Azt a verziót kihagytad mikor a dollár elértéktelenedik(lassan pénznyomtatással elinflálódik) és szépen lassan elolvad az amerikai középréteg, akkor mekkora elégedetlenség jöhet létre és nagy részük nem önellátó, mert urbánus életmódot él, gyakorlatilag a mg. vidékek(USA éléskamrái) hatalmas arany és ezüst készletekkel rendelkeznek és már ők vezették be és lengették be a FED-től különböző monetáris politikát(Utahban már létezik, de a mormonok egyébként a legjobb hazafiak, ezért nem piszkálják őket vagy itt van Wyoming,Wisconsin esete, lázong a volt unionista államok többsége).
    Kína ha bebukja a valutatartalékát, akár euróban és dollárban meg miegymásban egyszerre az nem érinti majd olyan súlyosan, mert ott nem létezik olyan, hogy bankgarancia és mindig lesz elegendő forgótőke, hogy a szállítások érintetlenek maradjanak, megoldják okosban a kaja kereskedelmét más ázsiai országokkal és Afrikával, valószínű nem is kell majd „vassal” odamenniük, egész Afrikát bekebelezték jószerivel már. Lesz ott is visszaesés az export visszaesésével, de hamar át tudják a gazdaságukat állítani(hála központi, szinte parancsgazdaságnak, ami amúgy vészhelyzetben USA-ban is életbe lépne, lásd 2. vh. kitörésekor a gyárosok gyakorlatilag meg lettek fenyegetve, hogy repülőgépet gyártasz vagy tönkretesz a hivatal ala Henry Ford), hogy az üzemek belső piacra termeljenek, ekkor felértékelik majd a jüan-t, így a dollárhoz viszonyítva már tényleg az egekben lesz majd, ez lesz a biztonságos valuta, a menekülővaluta.
    Nagy tömegek se fognak az utcára kerülni, max pl. a Foxxconn üzemei Han Tiao-nak fogják készíteni az iPhone-t iPhonei néven és nem John Smithnek.
    Hatalmas nyersanyagtartalékaik vannak az ipar számára felhalmozva mellesleg, évek óta teszik ezt, gyakorlatilag hónapokra,évekre elegendő készletek vannak pl. vasércből, de itt is lehet érintetlen marad az import, ha az átmenet békésen fog lezajlani(itt a nagyhatalmak esetleges einstandját értem ez alatt).
    Ha Kína annyira félne az USA-tól, akkor lassan megszabadulna az állampapíroktól, de nem teszi, mert még tudja erősíteni a pozícióit a gyenge jüan miatti export előnyeiből, persze ez nem jó a 30.000 ft-ot kereső gyári munkások millióinak, de folyamatosan növeli a társadalom középrétegét.
    Az USA-nak még így is megéri a jó kis olcsó kínai termelés és hajókázás, a profit a motorja a gazdaságuknak.
    Kínának az a jó, ha az USA gyengül, de az is jó, hogy életben van, addig is tanul és építi magát a birodalmat. Mellesleg nem Kína az oka a bajoknak, hanem a mai pénzrendszerük, hogy az USA ilyen helyzetbe került, Kína max. rádobhat egy kicsit, mint azt Reagen elnök tette a Szovjetunió esetében, de ott pont a fordítottja volt igaz, a szovjet birodalom bár ott is magától, belső hibáitól esett szét, de pont a piac „gyengesége” okozta és nem a piac „túlnövekedése”. Itt nem a reálgazdaság gyengeségét és túlnövekedését értettem, mert bár a Szu. nem volt erős a civil iparban és mg.-ban túlzottan, mert túlságosan a hadigazdaságra összpontosított, míg az USA reálgazdasága erős, bár importja a profitba vetett mindenekfeletti hite miatt jelentősen elmarad exportjától(de legalább versenyképes a legtöbb helyen).

  49. Ha amerika olyan agy szarban van akkor miért nem fogja visszább a pofáját ?
    Pl a gyöngyöspatai események, na az volt a jéghegy csúcsa .
    Nem értem olyankor hol voltak a németek Franciák akik Európa nagy legényeinek teszik magukat holott úgy táncolnak ahogy Amerika fütyül .
    A haditechnikára áttérve pedig a németeknek sincs 5 gen gép és se a franciáknak mivel ők nem akarnak függni Amerikától .
    Már csak azért hozom fel a témát mert az 5 gen lopakodó gépek azért sordöntőek lehetnek egy háborúba márpedig az a fegyver hiányzik a kontinens legnagyobb gazdasági országtól .

  50. Ezzel a szösszenettel csak azt akartam írni, hogy egészen más a helyzet, mint a japánokkal volt Pearl Harbour előtt, mert akkor az USA ereje teljében volt a versenytársakhoz és a nagyhatalmakhoz viszonyítva abszolút mértékben, addig ma ez annyira nem igaz, hogy pl. Kínát nem tudja diplomáciai, gazdasági, de lassan már katonai úton se(egyedül a tengeren még viszonylag, de a kínaiak tengói miatt ez is netszes) embargó alá venni(ennek sok oka van) + háború nem játszik a kínaiak megoldási tervében ebben biztos vagyok.
    Most Japán, Németország, Franciaország, Olaszország, Dél-Korea, Kína ipari kapacitása már-már vetekszik egyesével az USA ipari képességeivel, persze civil téren, de akkor(II.vh) a legtöbb civil üzemet átállították hadiüzemmé, persze ezt biztos meg lehetne részben lépni ma is, sokkal több beszállítója lenne az összeszerelő üzemeknek, amiket persze mindenhol bővítenének.

    Ez a folyamat természetesen lassú lesz és nagyobb elégedetlenséget fog szülni az USA-ban, mint Kínában(mert ott folyamatosan nő a belső fogyasztás és ha a jüant megerősítik, akkor a megtakarítások is felértékelődnek ugyanakkora munkamennyiség mellett, csak nem exportra, hanem belső piacra dolgoznak).

  51. Az 5.gen technológia magában foglalja a teljes szoftveres repülést, ez annyira új még Amerikának is, hogy ők is nehezen bírkózik vele, lásd F-22 Raptor esetét, ahol most is repülési tilalom van, de az csak a jéghegy csúcsa, mert folyamatosan jönnek elő a bugok, pedig már mióta rendszerben van a hardware és software is, az F-35 esetében pedig még csak most indul be a produkció.
    Oroszoknál,Kínánál dettó ugyanez igaz az 5.gen-re, gyakorlatilag még az is lehet, hogy évekig a jó „öreg” megbízható 4.gennel vívnak majd minden légi csatát és bombázást.

  52. Üdv Doca!

    Igazad van, több lehetőséget is figyelmen kívül hagytam. Végig gondolva amit írtál, egyáltalán nem tűnik irreálisnak.
    Egyébként ez lenne annak a módszernek az egyik lehetséges lefolyása, amiről korábban értekeztem – azaz a lassabb és drágább átmenet.

    Az mindenesetre figyelemre méltó, hogy amíg Putyin – természetesen tudva azt, hogy egy évvel az orosz választások előtt vagyunk – nyíltan a globális gazdaság parazitájának nevezi az Egyesült Államokat, közben Kína kormánya a mai napon bejelenti, hogy a dollár helyett új tartalékvaluta kell. Mondanom sem kell, ez gyakorlatilag nyílt kihívás a dollár rendszere ellen. Azt pedig tudjuk, hogy mi történt azokkal az államokkal és akár vezetőikkel, akik eddig megpróbálták kikezdeni a fennálló monetáris világuralmat.
    Oroszország a mai napon jelezte, hogy nem kell aggódni az USA leminősítése miatt – legalábbis még nem.
    Az európai hatalmak azonban korántsem gondolták így – az elmúlt napon Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország telefonos egyeztetéseket folytattak megállás nélkül az USA-val és egymással. Holnap a G7 pénzügyminiszterei videokonferenciát tartanak az ügyben.
    Közben az USA szenátusa figyelmeztette Törökországot, hogy ne az orosz rakétavédelmi rendszert vásárolja meg. Óh, mi van? Tényleg, miről tárgyaltak az elmúlt napokban az orosz és török vezetés egymással? Eddig csak annyi jött le, hogy lemondott a teljes török vezérkar…

    Roni!

    Amerika nagyobb szarban van, mint mutatni szeretné. Kína nem aggódik annyira, mint amennyire mutatja. Oroszország nem nyugodt annyira, mint ahogy deklarálja. Talán az európai hatalmak megnyilvánulása volt egyedül őszinte mostanában.

    Üdv: M

  53. üdv. Montezuma !

    off: én igen ritkán szoktam hozzászólni és gyakran kedvetlenül csak átfutom a kommenteket, vagy el sem olvasom őket, mert a „kinek hosszabb a farka” vitáknak semmi értelmét sem látom. Valós körülmények között pedig nem szeretném, ha bárki megtapasztalná.Nagyjából sejtem mi történne, mert az egyik szakdolimat a Hadászati Védelmi Kezdeményezésből ( S.D.I.) írtam.

    on

    Abban egyetérthetünk valamennyien, hogy globális versenyfutás zajlik politikai, gazdasági, katonai, technológiai stb téren. Azt mondhatjuk, hogy az U.S.A. és szövetségi rendszere lendületből megnyerte a hidegháborút. Olvasnék már egyszer egy komoly elemzést arról, milyen kövekezményei voltak/lettek a Nyugatra nézve annak, hogy megszünt a bipoláris világrend, mert meglehet, a bajok gyökerét arrafelé is keresgélhetnénk. (A mindenféle globalitás teljesen elveszítette a veszélyérzetét?) Mielőtt valaki félreértené, nem, nem sírom vissza a régi rendszert, csak az okok között ezt is számontartom. Mindannyian tudjuk, hányféle válság sújt egyszerre bennünket,mindenféle buborékok alakulnak ki (nemcsak pénzügyiek, vö. iraki biztonsági helyzet, 38 halott ma Afganisztánban és sorolhatnám napestig), majd látványosan, vagy alig észrevehetően kipukkadnak, s mintha mi sem történt volna, minden ugyanúgy megy tovább,met hajózni, ugye muszáj. Meglehet, akkor kellett volna vadonatúj alapokra helyezni a nyugati civilizációs-társadalomszervező modelleket, amikor a SZU és csatolt részei bedobták a törölközőt.Ez a jelenlegi ugyanis – amint napjaink történései is látványosan tanúsítják – minimum válságba jutott, de az is meglehet -én ezt nem tudhatom, csak találgatok – maga a rendszer rossz, úgy, ahogy van. Vitatkoznék Veled Montezuma azon, hogy Washington a globális pénzügyi körök ármányának áldozata és most azért jutott a technikai értelemben vett fizetésképtelenség szélére, mert Obama és a körülötte rajzó tojásfejűek nem mérték fel mit cselekszenek . Nagyon is tudatában voltak/vannak a döntéseik hatásainak, de a mindenféle értelemben vett erőkivetítés és annak fedezete nem állt/áll arányban egymással és a szekér elé fogott lovak most kifulladtak. Újra kellene rendezni a sorokat, csak azt nem tudja senki, miként, hiába a válságtanácskozás válságtanácskozás hátán. Most nem is hozom ide a BRIC államok jelentette kihívást, meg azt sem, hogy a hagyományosan konfúciánus Kína -hiába hívják KKP-nak a vezető erejét, az csak megtévesztés -,ma már feltételeket szabott Amerikának. Azzal is vitatkoznék, hogy az U.S.A. látványosan, hirtelen összedől,mert a technológiai-termelési alapjai igen erősek, azzal meg pláne, hogy az adósságát Washington majd elinflálja. Tessék beütni a gugliba Amerika hosszú távú adósságát, az annyi, hogy nincs olyan papír, amire annyi nulla kiférne. Most csak alulnézetből: jó, ha elinflálja, mondjuk összedől Kína, Oroszország stb..(mi is), de tessék mondani, mit szólnának csak az amerikai kékgallérosok ( a középréteg) ehhez? Akiknek minimum 10-15 hitelkártya van a zsebében? A 35-40 milliós underclass-t nem is venném számításba. Jöjjön a polgárháború? Aztán mi lenne a következménye annak, ha úgymond „leírnák” Amerikai adósságát? A többiek ehhez mit szólnának? No és azok az ugynevezett pénzügyi körök? Erre a kérdésre sem tudok válaszolni, de semmi jót sem sejtek.Meglehet, vissza kellene térni az aranyparitásos rendszerhez,Amerikának,Svájcnak, és még pár államnak megvan a fedezete ehhez, de ezt találják ki a pénzügyi zsenik. Hogy mi várható, arról nekem megvan az igen pesszemista elképzelésem,valahogy úgy kezdődik, hogy az Európa perifériáján tengődő államok egyikében-másikában a teljes csőd elkerülése ürügyén bevezethetik a szükség- vagy rendkivüli állapotot…Persze, vegye ezt mindenki csak egyszerű fantáziálásnak, mert ugye a káoszelméletből következően, ahogy az időjárást, úgy a politikai széljárását sem lehet pontosan megjósolni. Egy személyes megjegyzés a végére: 13 éve járok Oroszországba, még a szovjet időktől kezdve. A mai Oroszország ismét kezd egy orbitális nagy katonai táborhoz hasonlítani. Mindenkinek kellemes hétvégét.

  54. Hát Berlusconi magatartása és a nép felé mutatot viselkedése azt sejteti, hogy bajban vannak, de a németek meg azt mondják, hogy Olaszországnál sebezhetőbb Franciaország, jelenleg úgy tűnik, hogy ha egy euró állam is bedőlne az olyan lenne, mint ha páros lábbal szállt volna bele egy ketrecharcos régen a Creditanstalt-ba a nagy válság előtt. Gyakorlatilag az olasz kormány nem megy el szabadságra augusztusban, hanem válságkezel.
    A G7-et szerintem a piacok megnyugatatására hívták össze, mert az általában nagy volumenű eseménynek van titulálva és olyankor a piacok egy időre megnyugszanak(nincs pánikszerű eladás talán).

    Nekem Soros viselkedése a legbeszédesebb, gyakorlatilag ő volt az amerikai liberális gazdaságpolitika szószólója: csak semmilyen állami kiadáscsökkentés, dőljön a hitel mindenhova, aztán hagy szóljon a növekedés, na ebből lett a mostani krízis. Pár hete gyakorlatilag elmenekül a Wall Street -ről. Márpedig ő volt a legnagyobb játékos e Földön a tőzsdében, valamit csak tudhat.

    Putyin megcsinálta jobb kezének Medvegyevet, ugyanaz a politika gyakorlatilag(modern cári), csak Medvegyev lazább, liberálisabb arc, persze nem Szaakasvilivel szemben.

    Törökországban most éleszti újjá Erdogan és pártja a Fényes Portát, teljes muzulmán vezetés, gyakorlatilag 180 fokos fordulat a kemalizmustól keletre, lefejezték a kemalista Atatürk-hívő tábornoki és felsőbb tisztikart, gyakorlatilag borítékolható, hogy Törökországban nem lesz SM-3 vagy Aster-30-as ABM-rendszer, hanem orosz vagy kínai(HQ-9) ABM rakétás védelmi rendszer lesz telepítve.

  55. Ez jó hír, mert az oroszok általában ha valamelyik imperialista megőrül, akkor általában megállítják, ahhoz meg túl hatalmas az ország, hogy ők kezdeményezzenek. Egy új hidegháború és szakítás szerintem az USA-nak kapóra jönne, mert nagyot lendítene a gazdaságán, sok termelőeszköze maradna kint Kínában, de azokat újra lehet otthon gyártani és persze egy csomó fejlesztésre lenne keret így, mert ugye akkor már komolyabban kell venni a dolgot.
    Az is lehet, hogy egy új szakítást már nem tudna átvészelni a Nyugat, egyszerűen egy csomó Vietnam jöhetne létre, akik tárgyalni se szeretnének az USA-val és persze ők kapnák az orosz/kínai vasat, atommal meg nem lehet bevonulni a nyersanyagokért.

  56. Üdv Ssbn!

    Igaziból nem a kirakatba ültetett aktuális Presidentekre gondoltam, hogy átverték őket. Szó sincs erről, hiszen az Ovális Irodába csak ezen körök jóváhagyásával kerülhet halandó.
    Összességében nem tudlak cáfolni, gyakorlatilag ül, amiket írsz.
    A bipoláris rend megszűnése arra volt jó, hogy az USA minden olyan határt átlépjen, amelyeket azelőtt többek között pont ő szabott meg. Röviden úgy vélem, hogy lerabolták a világot – kezdve a bretton woods-i megállapodás felmondásától egészen az ENSZ valós szerepének megszüntetéséig.
    A végtelenségig nem lehet nyújtózkodni.
    Oroszország pedig éppen felkészül egy eljövendő háborúra.

    Doca!

    Törökország, Irán, Oroszország, Kazahsztán – gyakorlatilag egyre inkább egy oldalon állnak. A kínai-orosz és kazah-orosz, valamint az iráni-török kapcsolatok fejlődése kiszoríthatja az Egyesült Államokat a közép-ázsiai régióból. Márpedig a jövő nem azé, aki a tengereket uralja, hanem azé, aki Ázsiát uralja. Erre egy új, kínai-orosz tengelyre épülő együttműködési rendszernek minden esélye megvan.

    M

  57. Hú majd le ragad a szemem !

    És mi lesz Európával ?
    Európát ki fogja megmenti ? egy radikális iszlám amit kadhafi is megmondott letarolja egész európát ebbe beletartoznak a keleten lévő élősködő jómadarak is .
    Mi velünk mi lesz ? Kína-Orosz tengely oké .
    A németek fos puhányok gazdaságukat megeszi a paraszt miközben demográfiai változás van .
    Vagyis amit Európa elért aszt mindet dobhatják a kukába .
    Bár mi is történhet a keleten minket itt esz meg a fene .
    Amik még segíthet európán az egy német-franci-orosz tengely és egy erőskezű vezetés .
    Nem pedig világuralomra törő Amerikai seggnyalók

  58. Off, igaz cikk nincs róla de szerintem érdemes vele foglalkozni, legalábbis engem nagyon érdekelne mi a véleményetek

    http://www.origo.hu/nagyvilag/20110806-legalabb-huszan-voltak-a-bin-ladent-megolo-egyseg-tagjai-kozul.html

    Az az egy biztos, hogy ez akkora egybeesés, hogy ilyen a világon nincs. Hogy melyik konteó elmélet lehet a valóság, azt meg ki tudja. De, hogy nem lőttek le gépet idén (tudtommal), pláne nem légelhárítóval és akkor jön egy eset és mindjárt lezúzzák a fél Devgrut, annak túl kicsi az esélye szerintem hogy igaz legyen. Én két verziót tartok valószínűnek, az egyik hogy így mindjárt homályba vész Oszama megölésének igaz története. Vagy, hogy az al-Kaida így nem szaglászik utának, bár az előbbire utal az, hogy nagyon tagadják azt hogy azok haltak meg, akik Oszamát elfogták.

  59. Monti

    „Teljesen igazad van, de én az amerikaiak szemszögéből gondolkodtam, hiszen most éppen náluk pattog a labda a dollár további sorsát illetően. ”

    Ja. csak hat az a sze,met gaz ellen nem altalik altalaban jo nagyot belekakkantani a ventillatorba. Mondjuk van amikor a masik fel tudja hogy ez fog tortenni, sot akarja is csak hat a kakamennyiseg meglepheti lasd Pearl Harbour :-)

    „Azt ne feledjük, a FED az, aki a világgazdaságban forgó dollármennyiséget bármikor szabályozhatja akár a mindenkori amerikai kormányzat és elnök akarata ellenére is.”

    No igen. Szep dolog amikor a vilag legnagyobb gazdasagat es vele a vilaggazdasagot felugyelo jegybank nincs allami kontroll alatt. A Deutshe Bank a Bank of England stb stb stb sem kulonb.

    „Ha valaki Kínát háborúba akarja sodorni (vagy ha így jobban tetszik, akkor manőverezni), akkor annak az egyik legjobb módja a dollár gyors gyengítése lenne – mivel így sok állam (voltaképpen az összes hitelező Kínától az oroszokig) hirtelen ki lenne fosztva. Egy teljesen elértéktelenedett dollár esetén az USA államadóssága voltaképpen jelentéktelenné zsugorodna.”

    Egyetertek.

    Raadasul nem csak kifosztva lenne kina de egyben ellehetetlenitve mukodeskeptelenne teve es polgarhaboruba taszitva mivel egyszeruen keptelen lenne a sajat mukodeset finanszirozni es az igy letrejovo valsag miatt a meglevo tarsadalmi feszultsegek ( eljen a kommunizmu mindenki egyenloje ) pikk pakk belso konfliktus hegyekhez vezetnenek ha csak nem sikerulne ezen indulatokat „lefoldelni” egy kulso ellenseg fele monjuk Tajvan ha nincs mas de BARMI elkepzelheto.

    Egy erdekesseg gondolatebresztonek, hogy legyen mint csamcsognia az agyadnak ezen a lusta vasarnapon. Ausztralia mindig hu szovetsegese volt az USA nak legyen asz I-II VH Korea Vietnam Obol Irak Afganisztan akarmi. Ez alatt az ido alatt az USA soha nem igenyelte tamaszpont biztositasat Ausztraliatol. Meg a hideghaboru legkemenyebb idoszakaban sem.

    Most viszont az ev elejen alairtak egy ketoldalu egyezmeny melynek a lenyege hogy Ausztrali

    1. Bazisokat biztosit USA egysegeknek.
    2. FEjleszti kikotoi infrastrukturajat hogy nagyobb hajokat is tudjon fogadni .
    3. USA haditechnika es csapatok allomasoztatasat engedelyezi Aussi foldon.

    „Ha ezt a gondolatmenetet valós lehetőségként elfogadjuk, akkor nem lehet félvállról kezelni a gyorsuló ütemben megindult orosz és a már jó ideje tartó indiai és kínai fegyverkezést, pláne az amerikai túlfegyverkezés valamint Európa gyengeségének a fényében.

    A többi közép- és regionális hatalom saját programjairól nem is beszélve…”

    Ismet csak egyetertek.

    Szinhazi kifelyezest hasznalva ha a szinpadon megjelenik egy fegyver az a darab alatt valamikor el is fog sulni. Most megy annyi fegyver van mar a szinpadon mint allat ! Es rendelik hozza orba szajba a tobbit is pedig ugye valsdag van es lenne a penznek jobb helye is.

    Europa egyertelmuen egy szeteses es szerencses esetben egy ujrarendezodes fele tart. Az ujrarendezodes pedig a gyenge allamok levalasztasat jelenti es a „mag” megtartasat. Sajna ebbe Magyarorszag nem lesz bene, es mint hatalmi vakumba kerult orszag akinek nagytestverre van szuksege plane hogy energia es hiteligenyet biztositsa, menni fog keletre.

    szerintem

  60. Szép reggelt Mindenkinek!

    Sulyid:

    Köszi az infót, igaziból az érdekelne, hogy tudunk-e többet erről a technológiáról vagy a továbbfejlesztéséről. Azért érdekes a kérdés, mert miközben az USA új lézerfegyver teszteket folytat közben Kínából impulzusfegyver kísérletekről érkeznek hírfoszlányok. Amennyire tudom a SZU annak idején igen előrehaladott kutatásokat folytatott a lézer mellet az ún. maser eszközökkel.

    Roni:

    Európa – nagy eséllyel – nem tudja megőrizni még az egység látszatát sem. Ha nem felülről, banki és adminisztratív eszközökkel erőltetett módon összetákolt Unió lenne az EU, akkor több sansza lehetne. Hatalmas anyagi ráfordításokkal és nagyokat nyögve még egy ideig összetartják ezt a konföderációnak csúfolt valamit, de az EU jelen struktúrája alapján nem operál hosszabb távon.
    Mára Európa klasszikus nagyhatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország) önálló államként igen messze vannak azoktól, akik tényleg nagyok: USA, Kína, India, Oroszország, Brazília. Persze lehet itt mindenféle bűvös számmisztikával kimutatni, hogy micsoda GDP meg egyebek, de ez lótúró.

    Fisher:

    Szerintem érthető amit írtál. Ez az egész Oszama történet úgy bűzlik, ahogy van, valaki itt hazudik, de nem kicsit. Harmadik verzió: Al-kaida + Oszama = mese mese mátka from Hollywood.

    Üdv Kuruc71!

    Kína seggre ültetéséhez azért több kellene, mint szimplán a dollár elértéktelenedése. Ezzel a lépéssel (ha gyors a folyamat), akkor a kínai valutatartalék egy részét nulláznák le, de ettől Kína nem omlana össze. Azért fogalmaztam úgy, hogy kifosztanák ezen államokat – azaz a valódi termékekért, nyersanyagért és szolgáltatásért kapott zöldhasú papírdarabokkal kitörölhetnék a seggüket, vagyis egy pár éven át ingyen dolgoztak és kereskedtek.
    De azért az USA jelenlegi legfőbb hitelezői sem teljesen hülyék, valószínűleg jó ideje készülnek erre a lehetőségre, biztos vagyok benne, hogy kész válasszal rendelkeznek erre az esetre is.

    Ausztrália – mint az angolszász hatalom szerves része – összezárja a sorait a nagyobb testvérrel. Ennek oka van: az ellenérdekű oldalak megerősödtek, ráadásul azok is éppen zárni igyekeznek a soraikat.

    Európa – több együttes ok miatt – jelen idő szerint sem katonailag, sem gazdaságilag nem igazán tud beleszólni a nagyok dolgába. Maximum statiszta szereplőként. Persze ettől még fontos sakkfigurája marad a nagyok globális játszmájának.

    M

  61. Montezuma

    „Mára Európa klasszikus nagyhatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország) önálló államként igen messze vannak azoktól, akik tényleg nagyok: USA, Kína, India, Oroszország, Brazília. Persze lehet itt mindenféle bűvös számmisztikával kimutatni, hogy micsoda GDP meg egyebek, de ez lótúró.”

    Szerintem a németekkel igen is számolni kell annak ellenére,hogy nem fejlesztik ész nélkül a hadseregüket.Ne felejtsük el,hogy Németország a világgazdaság egyik meghatározó résztvevője.Ha kivonulna egy piacról akkor az a piac bizony megérezné a dolgot ellenben a németeket annyira nem hatná meg,hisz mindenhol tárt karokkal várnák őket.
    Nagy-Britannia és Franciaország pedig atomhatalom.

  62. Üdv Dudi!

    Németország gyakorlatilag az egyetlen hatalom Európában, akinek ér is valamit a gazdasága. A németeknek eszük ágában sincs a piacaikról kivonulni, azért ezt a luxust ők sem engedhetik meg maguknak.

    Nagy-Britannia (ha így folytatja, akkor találóbb lesz inkább a Kis előtag) a világ második leginkább eladósodott országa, szinte nulla valós ipari termeléssel. Van atombombájuk – na és? Pakisztánnak és Észak-Koreának is van. Dél-Afrika és Brazília is akkor lesz atomhatalom, amikor akar. És még van legalább egy tucat állam, akik számára ez nem technológiai, hanem politikai döntés kérdése.

    Franciaország – hát nem nevezném őket sem a világgazdaság alappillérjének.

    Vegyük már észre, hogy 2011.-ben ez a két hatvanmilliós ország már nem rendelkezik valójában nagyobb súllyal, mint a többi középhatalom.

    Az ENSZ Betéti Társaság állandó tagjaiként olyan kiváltságokért erőlködnek még mindig, amely alapján akár Brazília, India, Japán, Németország, Pakisztán, Törökország vagy akár Ausztrália is jogosult lenne bekerülni. Vagy azért, mert atomhatalom, vagy azért mert nagy gazdaság és nagy lélekszám, vagy azért, mert egy kontinensnyi ország.

    Ne kell hasra esni sem az angoloktól, sem a franciáktól. A spanyol és olasz vonalról meg ne is beszéljünk.

    M

  63. Sulyid és Montezuma megjegyzéséhez szeretnék röviden hozzászólni, már ami az un. egzotikus katonai technológiákat illeti: a bevethetőségi szintet elérő lézer, maser, plazma, antianyag stb..megvalósításától ugyanolyan távolságra vagyunk, mint a fúziós energiától. Mindig 30 évre. A technológiai áttörés még várat magára. Persze addig is lehet látványos felvételeket készíteni, mondjuk egy repülőgépfedélzeti lézerről, de azt a nagyközönség hülyítésére művelik a valós érdekek rejtésére szolgáló, hazugságokkal és féligazságokkal operáló médiában.

  64. @Montezuma

    Úgy árultjátok már el, hogy miért divat fikázni minden más európai nezet gazdaságát a némettel szemben? Bár egy ember természtetesen nagyon kis szgemensét látja a iparnak, de én pl. nem azt látom, hogy a német ipar minden területen fantasztikus egyeduralommal bírna, sőt. Kis túlzással alig látok németeket itt-ott…

  65. Szerintem a briteknek is megvan az a munkamorálja, mint a németeknek, viszont náluk a társadalom preferenciája nagyon elmozdult a pénzszektor-sznobizmus felé(persze vannak üdítő kivételek). Franciákat nem ismerem komolyabban(de mint látom hadiiparban nagyon komolyak, elektronikai tervező CAD programban az amerikaik után/mellett a Dassault termékét a CATIA-t tartják számon szinte egyedül a tervezőmérnökök).

  66. Szerintem a G20 országok nagyjából képesek lennének atomfegyver(szabadon eső bomba legalább) előállítására, ezt tényleg csak nagypolitikai okok gátolják, egyszerűen senki nem mer „fegyverkezni”, mert akkor a BT-országok a saját status quo-jukat veszélyeztetve éreznék.

  67. Üdv Molni!

    Nem fikázom őket, hanem ezt látom és tapasztalom.

    Tegyük fel – pusztán csak a játék kedvéért – hogy holnap reggel arra ébred a világ, hogy Franciaország vagy Nagy-Britannia nem létezik, de úgy, mintha sosem létezett volna. Igaziból ez az új helyzet mit változtatna meg az egész világ szempontjából? Gyakorlatilag szinte semmit.

    Ez a két állam a valódi súlyához képest jelentősen túl van értékelve.

    Kicsit groteszknek tűnik, hogy ezt a két országot náluk valóban egy nagyságrenddel nagyobb hatalmakkal akarjuk egy szinten emlegetni. Az ENSZ BT állandó tagjainak klubja jelen idő szerint egyszerűen anakronizmus.

    Németország több területen is erősebb potenciállal rendelkezik a franciákkal vagy az angolokkal szemben, de ez még messze nem az a nagyságrend ami egy nagyhatalmat nagyhatalommá tesz.

    Persze beszélhetünk katonai, gazdasági, ipari, technológiai, kulturális, stb. nagyhatalmakról, de én maradnék a globális értelemben vett nagyhatalom klasszikus ismérvei mellett: gazdasági/katonai/politikai erő párosulva megfelelő nagyságú területek feletti befolyással és kellő demográfiai háttérrel.

    M

  68. Tegyük fel – pusztán csak a játék kedvéért – hogy holnap reggel arra ébred a világ, hogy Franciaország vagy Nagy-Britannia nem létezik, de úgy, mintha sosem létezett volna. Igaziból ez az új helyzet mit változtatna meg az egész világ szempontjából? Gyakorlatilag szinte semmit.

    Nagyon furának találom, hogy ekkoraa butaság kijelentése után ki képes picit is komolyan venni azt, amit itt összehordasz…

  69. Kuruc71:
    Nem olvastad el a tegnapi Kína elemzést, pont ott veséztük ki, hogy Kína a legvédettebb állam jelenleg az USA egy esetleges bedőlésére(EU -ra is).
    http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html
    Itt megtekintheted valós időben az egyes országok államadósság rátáját, mint láthatod, akik nem a liberális gazdaságpolitikát követték, ott egészséges mértékű maradt az.
    Kínának 16-17% Oroszországnak 10% (!), akkor ezt most gondold tovább, hogy a kamatterheik jelentősen csekélyebbek az USA-énál.

    Gyakorlatilag ha bedől egy nyugati bankrendszer, akkor Kínába ugyanaz fog történni, mint Izlandon, akire(az államra és a népre) a holland és brit bankok rá akartak verni a saját pénzügyi hozzá nem értésük miatt 5-6 milliárd dollárt, egy 300.000-es országra, a kormány ott fityiszt mutatott, azok meg pampoghattak, ellenben kaptak jó sok Szu-27-est „agresszor alakulatnak” :)
    Ez olyan, mintha Székesfehérvár-Debrecennek lenne egy Szu-27-es alakulata vagy mondjuk Szeged-Kecskemétnek.
    Kínában nincs bankgarancia, tehát ha te kilopod a forgótőkét, akkor rábasztál, mellesleg ez az igazi kapitalizmus(!).

  70. Kedves Molni!

    Kicsi matek: 60 millió lakos a 7.000 millió lakosnak mindössze a 0,8%-a.
    Miből gondoljuk azt, hogy ez a „hiány” alapvetően megrengetné az emberi civilizációt?
    Más: a francia vagy angol piac mekkora felvevő piacot jelent a működő nagy gazdaságok számára – és most nem a pénzügyi/szolgáltató gazdaságokról beszélek, hanem a termelő gazdaságokról.
    Lehet, hogy szalonképtelen vagy meredek ez a szempont, de attól még reális lehet.

    M

  71. A 2008-as válság alatt Kínában is nagyon sok bank ment tönkre, de ott nem kaptak mentőcsomagot és ment minden tovább…
    A betétesek károsodása meg így kisebb volt, mint az a kár amit a bankok okoztak volna az adófizetőknek szumma.

    Az amerikai meg elkéstek az indiai űrprogramba való beszállásukkal, egyedül a Boeing mini csillagrombolóját, X-wingjét tudnák ajánlani nekik, mint értéket, azt meg persze nem adnák. Ugye a ’40-es években ment fel az első V-2 az űrbe, szóval kicsit megkéstek ezzel a mentőövvel Új-Delhinek. Az oroszok már rég kézen fogva vezetik az indiaiakat és a kínaiakat is.

  72. Doca:

    http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/bombak/ballisztikus_raketaelharito_raketat_tesztel_india/

    Európában nincs olyan hatalom, aki a közelében lenne ilyen képességeknek. A brit vagy francia valós katonai erő az USA nélkül globális értelemben nem egetrengető. Hogy mire képes Európa az USA nélkül, azt gondolom pont Líbiában lemérhető. Pedig Kadhafi elvileg szedett-vedett serege nem üti meg az említett országok nívóját.

    Nem mellesleg pedig:
    http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/hirek/india_a_vilag_legnagyobb_fegyverimportore/

    Innentől kezdve milyen BT eliklub az, ahol például India nincs jelen, vagy mennyire komoly az a G7, amiben nincs benne Kína, India, Brazília, Oroszország (a G8 elnevezésű mutációt most hagyjuk), Törökország, Irán, Indonézia, Dél-Korea és még folytathatnám napestig a sort.

    Úgy gondolom, a világban olyan változások indultak meg, amelyek felülírják a most még elfogadott peremfeltételeket és nagy eséllyel ezeknek az átrendeződéseknek az lesz az egyik következménye, hogy kevés lesz ahhoz a dicső múlt megkopott fénye, hogy valaki itt még lapokat osszon.

    M

  73. India ellen nem tudnának fellépni ez szinte bizonyos, de Líbia ellen egy szimpla partraszállás kivitelezhető lett volna, ha lett volna rá felhatalmazás, egyszerűen Kadhafi elaludt és direkt nem fejlesztette a seregét, mert félt egy esetleges puccstól.

    Az európai hadiipar tudna nagyon versenyképes lenni és sok tekintetben az is, pl. itt van az Aster-15 és Aster-30-as(ABM képesség is) rakétacsalád, azért az igen komoly. Más kérdés, hogy ide K.-Európába(bolgár,román,cseh,lengyel) az SM-3-ast nyomatják, mert franciák/németek nem mennének bele Aster-30 telepítésbe Kelet-Európában.

    A G7 szerintem is viccparádé.

  74. Kedves Molni!

    Kicsi matek: 60 millió lakos a 7.000 millió lakosnak mindössze a 0,8%-a.

    Az, hogy angol ipar nem létezik az meg egyenesen röhejes. A világ egyik legmagasabb szintű technológiáját igénylő Rolls-Royce Trent hajtóművet csak nem angolok rakéták össze amit amúgy a világ két legnagyobb kereskedelmi utasszálítókat építő cége is választható opcióként kezel, tehát mindkét nagy gyártó használja őket? A légiközlekedés ezek szerint jelentéktelen valami ugye…? Soroljak fel még olyan termékeket / cégejet amig igazán Hi-tech dolgok, és angolok hozták össze?

    Ha meg történelmi távlatot akarsz, akkor hogyan is lett életképes megbízható gázturbinás első bevethető szovjet jet gép a Mig-15? Jaaaaaaa, hogy angol hajtóművel? Egy „jelentéktelen” háborúban repkedtek a ezzel az erőforrással repülő gépek, a Hidegháború első nagy izmozásában.

    Kínában mennyien is éltek a XX. század elején az Egyesült Királysággal összeveve? És mennyire voltak világhatalmi tényezők? A mennyiség vs. minőség el sem jut ennyi idősen a tudatodik? OMG…

  75. Molni!

    Ez mind szép és igaz, de nem erről beszéltem. Próbálj meg kicsit más szempontok szerint is gondolkodni – szükség is lesz a szemléletváltásra sok helyen, ugyanis a jövő nagyhatalmainak nem olyanok lesznek az alapjai, mint ami a mostani regnáló (inkább széteső) rendszereké.

    Ha Kínáról beszélünk, akkor cirka 2 ezer évnyi fejlődést kellene górcső alá venni. Ekkora intervallumban a Brit Birodalom fölénye maximum 10%-nyi időtartamot jelentett. Az utóbbi 100 év pedig 5%-nyit.
    Ebből ne vonjunk le túl messze mutató következtetéseket.

    No, lassan búcsút veszek a htka kommentelőitől egy kis időre ismét, azt hiszem mindent megbeszéltünk, amit akartunk.

    Üdvözlettel: Montezuma

  76. Ha Kínáról beszélünk, akkor cirka 2 ezer évnyi fejlődést kellene górcső alá venni.

    Miért? Az a mai Anglia területén milyen fejlett állam volt? És most milyen van?

    Ekkora intervallumban a Brit Birodalom fölénye maximum 10%-nyi időtartamot jelentett. Az utóbbi 100 év pedig 5%-nyit.
    Ebből ne vonjunk le túl messze mutató következtetéseket.

    Ennyi erővel vizsgáljuk az első Homo Sapiens fosszilía lelettől, mert az meg még jobban igazolna téged. Hülyeségnek tartom az egész fenti gondolatmenetet, értelme sincs.

  77. A R-R tényleg a csúcs, de sértettségpolitika miatt fikázták le a Jumo és a BMW sugárhajtóműveit, meg a gépek konstrukcióit, azért nem azt a vonalat vitték tovább.

    Kína az ópiumháborúk előtt és alatt ment tönkre, amúgy a jelenlegi gáz és kőolajkitermelési eszközök ősei is kínai találmányokon nyugszanak, csak ott bambuszcsöveken keresztül hozták fel a földgázt és használták pl. közvilágításra.

  78. geza, nem hiszem, hogy jól olvastad.
    Nem tartjuk helyesnek a kollektivizálást, ellenben a jelenlegi rendszer a kis megtakarításod elinflálása és szétadóztatása felé tart, ez effektíven bőven ugyanazt jelenti.
    Végülis ez tök + ugye.

    Ez a rendszer már meghalt, csak még nem írták ki a temetés időpontját, a dagi hulla még száguld, tart a lendülete és dönti a dominókat sorba.

  79. A konzumidióták tömege lesz az, aki a leghangosabban fogja verni az asztalt és megy majd az utcákra, én meg csak egy kávét kérek (míg lesz kb. 10-20 napra elegendő tartalékom :) )
    és élvezem a majmok bolygóját, hogy hogy hullik szét az illúziótok darabokra, amit megetettek veletek erkölcstelen kozmopoliták és pedofilok, politikusok(ja ez ugyanaz, bocs).

    Kis ízelítő(ez csupán etnikai hátterű és mai, szóval friss):
    http://www.youtube.com/watch?v=v8RaCNq_ucg&feature=player_embedded#at=234

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=CkBy1MMDqyU

  80. Tudom, annak van az introjában, mikor a kis csimpi felkapja az AK-t a földről. Elég durva.
    Így van monyok szerintem is, kell a magánszemélyeknek a gazdasági szabadság, amely nem foglalja magában a mások megkárosításának a szabadságát, de kell az állami vagyon is és a kizárólagosan állami monetáris politika is.

  81. geza

    „Tényleg szánalmasan vergődnek már néhányan, csak mlyen jó lenne ha ebből MO-t kihagynák. Persze a menetrend itt már 200 éve nem ilyen…”
    „…mármint kommentelőkre értettem, egy-kettőre /pl.Monte../”

    Tökéletesen igazad van. Sőt, ajánlok még egy-két hasonlóan szánalmasan vergődő alakot:

    Gordon Brown:
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=458242

    Peter Oborne:
    http://profitline.hu/hircentrum/hir/240290/Nagy-Britannia-lehet-az-egyik-nagy-vesztese-az-USA-leminositesenek

    Avigdor Liberman:
    http://hirszerzo.hu/kulfold/20110807_verontas_palesztin_izrael?s=hl

    Marc Faber:
    http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/haboru_kirobbanasatol_tart_a_vilaghiru_befekteto.153430.html

    És ez mind mai friss híranyag. Jó olvasgatást.

    Üdvözlettel: M

  82. Csak a történelmet tudom hozni példának, az I. vh érdekes akkor robbant ki(akkor történt a merénylet), mikor kongott az angol államkincstár.
    Remélem nem fog hasonló történni. Japánok is akkor lépték meg Pearl Harbourt mikor már teljesen kifogyott az iparuk a nyersanyagból.
    Ettől független nem hiszem, hogy csetepaté lesz, egyszerűen túl kockázatos ma már.

  83. Csak a történelmet tudom hozni példának, az I. vh érdekes akkor robbant ki(akkor történt a merénylet), mikor kongott az angol államkincstár.

    De azért mégis csak kellett Gavrillo barátunk. Nagyon érdekes mi lenne, ha típusú kérdés, hogy ha nincs merénylet, akkor mégis hogyan lett volna Világháború és mikor…

    http://olli.freeweb.hu/sc.html

    Érdekes fejtegetés van arról, hogy a sok balfasz hogyan lökte bele Európát a Világháborúba. Egyáltalán nem lett volna szükségszerű. Az első naga balfogás után a balfékek még erőltették a dolgot egy ideig.

    Az I.Vh egyébként tipkisan példa számomra arra, hogy a kor szintjén hihetetlen technikai haladás után szinte a teljes politika és katonai vezetés agg és totálisan hólye idiótákból állt, akikre még egy üveg tejet sem bíztem volna, nemhogy hadseregeket… A XX. százdi eleji körülmények között a XIX. század elején képzelték még magukat. Az eredmény ismert…

  84. Ezt adom, hogy totál felesleges volt, de azt hozzá kell tennünk, hogy a Nagy-Britannia a háború előestéjén megtalálta a mezopotámiai kőolajat és a nagyhatalmak már tudták, hogy bizony „Arábia és Perzsia alatt nagyon nagy kincs van”, pl. Törökország-a Monarchia és No. a Balkánon keresztül akartak egy kőolajszállítási útvonalat, vasúton, de ezt Szerbia nem engedte, gyakorlatilag kapta a cári és a brit,francia hátszelet ehhez különböző fórumokon. Gavriloról meg már számtalan helyen állítják, hogy vakoló volt a javából(ja, persze anarchista).

    Én a 21. században Breiviket tekintem ilyen formának.

    Az oldalt el fogom olvasni amit linkeltél.

  85. Oli rendszeren frissíti az oldalát ?

    Amúgy mi a véleményed arról, hogy a Graf Zeppelint a szovjetek elsüllyesztették anno ? Szerintem nagyon botor döntés volt részükről, mert nekik is meg kellett volna izzadni egy ilyen hajó megépítésével és szinte majdnem kész állapotban örököltek egyet, komoly harcok árán persze.

    Ez hasonló, mint az NSZK céltárgynak használta csupán érzelmi alapon az NDK-tól örökölt eszközök nagy részét.

  86. „Kicsi matek: 60 millió lakos a 7.000 millió lakosnak mindössze a 0,8%-a.
    Miből gondoljuk azt, hogy ez a “hiány” alapvetően megrengetné az emberi civilizációt?”
    Miért gondolod, hogy a 60 milliós (0,8%) Franciaország vagy Nagy-Britannia sokkal kevesebbet ér, mint a 80 milliós (1,1%) Németország?
    A német GDP a francia vagy angol kb 1,4 szerese, tehát itt sincs jelentős különbség.
    Emellett, az Egyesült Államok után Franciaország rendelkezik a legerősebb expedíciós képességgel, és Oroszország mellet a legfüggetlenebb hadiparral(szinte mindent „házon belül” oldanak meg).
    Nagy-Britannia már nem áll ennyire jól, de még mindig hatalmas politikai és gazdasági befolyással rendelkezik, különösen a Brit Nemzetközösség országaiban.

    „De azért mégis csak kellett Gavrillo barátunk. Nagyon érdekes mi lenne, ha típusú kérdés, hogy ha nincs merénylet, akkor mégis hogyan lett volna Világháború és mikor…”
    Szerintem nem lett volna nehéz más indokot kitalálni. Attól, hogy X ország (Osztrák-Magyar Monarchia) trónörökösét megöli egy Y országot (Szerbia) támogató szélsőséges, alapvetően nem fog A (Németország) hadat üzenni B (Franciaország) -nek. Nem volt szükségük igazán megalapozott okra.

    „Az I.Vh egyébként tipkisan példa számomra arra, hogy a kor szintjén hihetetlen technikai haladás után szinte a teljes politika és katonai vezetés agg és totálisan hólye idiótákból állt, akikre még egy üveg tejet sem bíztem volna, nemhogy hadseregeket… A XX. százdi eleji körülmények között a XIX. század elején képzelték még magukat. Az eredmény ismert…”
    Ez szerintem főleg azért fordult elő, mert a napóleoni háborúk óta nem vívtak komoly háborút egymással az európai nemzetek, csak gyarmati és függetlenségi háborúkat, valamint kisebb incidenseket láthattak.
    Ma valamivel jobb a helyzet, de nem kéne elfelejteni, hogy a második világháború óta igazán komoly háborút nem vívtak a fejlett, iparosodott országok, ezért valószínűleg ma is bőven érné meglepetés a hadvezetést.
    Mellesleg sok helyen (Pl: Magyarország) ez nagyjából ma is igaz.

  87. Ez szerintem főleg azért fordult elő, mert a napóleoni háborúk óta nem vívtak komoly háborút egymással az európai nemzetek, csak gyarmati és függetlenségi háborúkat, valamint kisebb incidenseket láthattak.

    1853-tól Szevasztopol ostroma
    1866 Porosz – Osztrák háború
    1870 Porosz – Francia

    Voltak kisebb balkáni háborúk is.

    Közben a világ túloldalán volt egy jenki polgárháború, amiből lehetett volna okulni, ahogy az 1905-ös japán-orosz bokszmeccsből is. Peresze a felsőbbrendű nyugati kultúra és a fent említett balfaszok keveréke tökéletes táptalaja volt annak a borzalomnak, ami 1914-től jött.

  88. Igazad van molni, bár a felsoroltak közül szerintem csak a Porosz-Francia háború volt komoly, mindenesetre az ottani és az 1914 -es harctéri tapasztalatok között elég brutális volt a különbség.
    Az amerikai polgárháború nekem is eszembe jutott, tulajdonképpen az volt az egyetlen, mely alapján (legalábbis így utólag) tényleg látni lehetett, hogy milyen lesz a következő háború, de abban az időben az európai hatalmak még eléggé lenézték az Egyesült Államokat, valamint a polgárháborúkban tapasztaltakkal mindig óvatosan kell bánni, mivel legtöbbször eléggé különböznek a hagyományos, államok közti háborúktól.

  89. Tovább megyek senki sem volt arra kiképezve ami az I.vh csatáit jellemezte.

    Porth Arthur ostroma 1:1-ben hajazott az I.Vh mészárszékeire. Lehet, hogy akkor nem volt Internet és TV, de könyörgöm, 9 év telt el 1914 és 1905 között…

    És az I.Vh nagyjából második éve után élből kivágtam volna az egész felső vezetést úgy, hogy meg sem álltak volna a hadbíróságig. Mert az a balfaszkodás, amt véghezvittek minium megért volna ennyit, legalábbis mai szemmel. Nem tanultak semmiből, nem próbáltak semmi alternatívát keresni. Folytatták ugyanazon esztelen hadviselést. Szerintem az őrület egy sajátos formája az, hogy az ember n+1 alakolmmal ugyanazt próbálja, de mégis más végeredményre számít…

    Számomra pl. hihetelen, hogy John Jellicoe megúszta annyival, amennyivel. Hogy a búbánatba lehetett lovag, mikor kis híján elbukták miatta a háborút a konvojrendszer hátráltatása miatt. Gyakorilatilag hazudott, mikor elferdítette a statisztikákat.

    Haig is inkább a csimázja fényesítéséhez és a díszegyenruhában való lovon üléshez értett, de úgy máshoz semmihez. Angol történészek és kortársak is csak úgy írták le, hogy még a csimázja is fényesebben ragyogott elméjénél…

    Melyik csata előtt volt az, hogy jött a bullshit duma, hogy a tüzérségi tűz majd széttépi a szögesdrótokat? Persze nem így történt. Talán nem kellett volna kipróbálni? Szerintem már egy akkor mérnök ember is meg tudta volna mondani, hogy egy ilyen horderejű támadásnál talán vizsgálják már meg a gyakorlatban, hogy tényleg így fog -e történni.

    Azt is előre megmondták, hogy a flandriai feltöltöt síkság mocsár lesz, ha elkezik ágyúzni. ÁÁáááááá, minek is halgattak volna a szakemberek azok a nagyfejű balfasz katonák.

    Nos, ilyen „kvalitású” emberekkel nem csoda, hogy 4 évig szendvedtek és hibát hibára halmoztak. A bibi az volt, hogy gyakorlatilag semmit sem tanultak.

    A II.Vh idején az angolszász hatalmaknál nagyon komolyan látszott, hogy meghalgatták a szakembereket. Érezhetően kevesebb bénázás volt, bár azért ott is sikerült Churchillnek összehozni ezt-azt, meg pár kegyeltjének. (Lásd PQ-17…)

  90. molni

    Kerestek alternatívát amikor rájöttek,hogy ez így nem folytatódhat…ugye így lettek a harckocsik vagy a vegyi fegyverek de az alkalmazkodás egyik példája az is,hogy nagyon gyorsan leszoktak a csatatéri lovaglásról.Olaszországban pl nem a nyugati fronthoz hasonló háború folyt hanem sokkal jellemzőbb volt a kis alegységes(akkoriban ez századot jelentett)harc nem véletlen,hogy Rommel még a II.vh-ban is tudta kamatoztatni a tapasztalatait.

  91. molni

    Évszázadok óta ugyan úgy háborúzott mindenki ezt nem lehet 10 év alatt kiölni senkiből.Akkoriban gyakorlatilag 180 fokot fordult a háborúk megvívásának módja ez olyan változás amit mi el sem tudunk képzelni mert nincs rá példa a mai korban.

  92. Évszázadok óta ugyan úgy háborúzott mindenki

    Vagy nem. A fenti csaták és háborúk komoly tanulságokkal szolgáltak. Az, hogy a gyökereknek odafent ez nem esett le, azt persze nem olvasták a fejükre. Az egyik magasrangú brit muksó még hencegett is vele, hogy 25 év nem olvasott el egyetlen témába vágó könyvet sem. Az ilyen inkább vezetett volna iknább áramot, mint hadsereget…

  93. Viszont utólag vettek. Egyébként dél-afrikában háborúban vetették be vagy megszállás alatt? Némileg más körlmények voltak ottan. Vagy ott is mobiltelefonos IED és tüzérségi löveges IED-k voltak? Erősen kétlem…

    És igen, bizonyos szemponból elkúrták. Teljesen ötlettelenül és álomvilágban mentek be Irakban. Afganisztában meg csak simán fel kellett volna eleveníteni a régmúlt sikeres COIN akcióit. Persze a mai sajtó mellett belekötöttek volna az egészbe, de kapol blogon a tamilok kapcsán volt egy pozitív példa erre is.

    http://katpol.blog.hu/2009/09/10/knn_a_gyozelem_kulcsa

    Ez sajnos túl szép ahhoz, hogy elhiggyem – az elnök (pol. vezetés) felszólítja a hadsereget, hogy a győzelmet bármi áron, de ki kell vívni, a hadsereg tegye a dolgát, a külső és belső politikai nyomás kezeléséért az elnök vállalja a felelősséget. WTF? Azt hittem, ilyet már csak történelemkönyvek poros lapjain olvashatok. Túlságosan is belém van ivódva a „nyugati módi”, vagyis, hogy a hadsereg lehetőleg veszteség nélkül (saját és ellenséges egyaránt!) tevékenykedjen, és ha bármi rosszul sül el, akkor a politikai vezetés mossa kezeit, de nem hibás, ott sem volt, különben is kéremkapcsojjaki.

    A harcos sajtómunkásnak meg fegyvert nyomnék a kezébe és közölném, hogy csináld jobban te senkiházi mitugrász…

  94. Na, mert a magyar annyiar kurva okos lenne. Nap mint nap a szájam szélét kell harapdálni, amikor konetókról hallok dumálni a tömegközlekedésen, vagy biorezonanciáról és az atomenergiáról a úgy, hogy „csernobilvazzeg”.

    Szóval nem kell verni a nyálunkat. Az átlagamcsi semmivel sem butább, mint az átlagmagyar…

    Egyébként olyan vicces, hogy az a „sötétekkel” teli ország valahogy mégis többre viszi…

  95. Molni

    Írtam én valahol, hogy a magyarok okosabbak? Kicsit olyan vagy, mint az egybites politikai aktivisták akik szerint ha nem vagy fideszes akkor csakis mszp-s lehetsz és vica-versa. Ha valami nem fekete, akkor fehér. Ha nem vagy a barátom akkor az ellenségem vagy. stb.

  96. Nem, csak éppen kiemelted, mintha az a sötétség jenki sajátosság volna. Mondjuk lehet, hogy az a hiba, hogy én a külföldiek többségét, akit ismerek – fórumon keresztül – azok messze átlag feletti intelligenciával bírnak és +30-tól +60 éves korig vannak.