|

Rejtélyes kínai UAV-ket fotózott le a japán haditengerészet

Értetlenül állnak a katonai elemzők-szakértők azok előtt a felvételek előtt, amiket a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erő (JMSDF) közölt a minap. Egy tengeri hadgyakorlat során sikerült megörökíteniük ugyanis azt, ahogy egy – egyelőre ismeretlen típusú és eredetű – pilóta nélküli légi jármű először függeszkedik, majd landol egy kínai hadihajó leszállófedélzetére, illetve másik hármat is sikerült lefotózniuk, melyek a fregatton állnak. A képeken, melyeket először szerdán hozott nyilvánosságra a japán média, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének (PLAN) három felszíni egysége látható: a Type 054A osztályú (NATO-kódnév: Jiangkai-II) FFG-529 Zhoushan és FFG-530 Xuzhou rakétás fregattok, valamint az FFG-851 Beijixing elektronikai felderítő és rakétavédelmi hajó.

A JMSDF egyik P-3C Orion felderítőgépe vette észre először a három hajót, amint a Kelet-kínai-tengeren található Osumi-szoroson kelnek át, mintegy 700 km-re Japán partjaitól, április 29-én. Ettől kezdve folyamatosan nyomon követték tevékenységüket, ami közben az ominózus felvételek is készültek. A kínai hajók végül május 14-én tértek vissza kikötőikbe, és „búcsúztak el” a díszkísérettől. Érdekesség, hogy az Osumi-szoroson, amit általában az amerikai 7. Flotta használ, kilenc éve nem hajózott át kínai felszíni egység.

Amikor elkezdték a kínaiak követését, a japán repülőgépek és hadihajók legénységei álmukban sem gondoltál volna, hogy ők lesznek az elsők, akik láthatják a PLAN új UAV-it. Az FFG-529 leszállófedélzetén – amit általában hagyományos, ember vezette helikopterek szoktak használni – ugyanis pilóta nélküli forgószárnyasok parkoltak. Mindennek a tetejébe később azt is sikerült megörökíteniük, ahogy ezek közül az egyik felszáll, rövid ideig függeszkedik a tat fölött, majd landol a mozgó fregattra.

Ismeretlen típusú UAV függeszkedik az FFG-529 fregatt mellett |Fotó: Japán Önvédelmi Haditengerészet ,

Mint már említésre került, a nyugati katonai szakértők egyelőre vakarják a fejüket azzal kapcsolatban, hogy mit is láthatunk tulajdonképpen, bár vannak tippek és találgatások. A PLAN már többször tanúbizonyságot tett róla, hogy élénken érdeklődik a pilóta nélküli repülőeszközök iránt, ám a kínai ipar eddig még nem volt képes önerőből előállítani olyan típust, mely alkalmas lehet a hadihajókról való biztonságos üzemelésre (vagy csak nem tudunk róla). Nyilván Olvasóink közül is feltűnt többeknek, hogy a képen látható kínai UAV-k erősen hasonlítanak az osztrák Schiebel cég S-100 Camcopter pilóta nélküli helikopterére, mely képes hajók fedélzetéről felszállni, és oda visszatérni. Iparági pletykák szerint Kína megvásárolta az S-100-at, melyet tavaly áprilisban mutattak be először az ázsiai nagyhatalom egyik hadiipari kiállításán.

Ha ez igaz, akkor Peking a hatályban lévő korlátozásokat megszegve jutott hozzá a típushoz, ugyanis az Európai Unió részéről fegyverembargó van érvényben Kína felé. Ezt ugyan a tisztán védelmi célú eszközökre vonatkozóan már enyhítették egy kicsit, de az S-100 nem ebbe a kategóriába sorolható. Amennyiben mégsem ez történt, úgy felmerülhet a gyanú, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a szokott módszerhez nyúlt, vagyis egyszerűen lemásolta a Schiebel termékét.

Ismeretlen típusú UAV-k az FFG-529 leszállófedélzetén |Fotó: Japán Önvédelmi Haditengerészet ,

Természetesen más variáció is felmerült, ami már sokkal valószínűbbnek tűnik. Lapunk hasábjain is szóba került már a kínai Sunward Tech és az amerikai Star-lite együttes munkájával készülő SVU200, mely idén márciusban hajtotta végre első repülését. Ez a nagyméretű, pilóta nélküli helikopter tervezői szerint polgári feladatokra termett, de már marketinganyagaiban is ábrázolják fegyverekkel megpakolva, tehát gyanítható, hogy a katonai szektor is szemet vetett rá.
Harmadik lehetőségként megemlíthetjük még a V750-et, melyről ugyan nem sokat tudunk, de lehetséges, hogy fejlesztése titokban eljutott oda, hogy tengeren is kipróbálják.

33 hozzászólás “Rejtélyes kínai UAV-ket fotózott le a japán haditengerészet”

  1. Hát így messziről nézve szerintem is esélyes a kamukopter (hehe, camUcopter, értitek, hehe) elképzelés, mivel ha tényleg annyira érdeklődnek az UAV technológia iránt, akkor holmi EU embargó nem fogja őket megállítani. Ennél meredekebb dolgokat is loptak már el.

  2. Én nem akarom lebecsülni a kínaiakat, de ez nekem is kamunak tűnik! Ugyan mi a rákért hajóznának át egy olyan szoroson, olyan területre, ahol 100%, hogy vagy egy amcsi vagy egy japcsi gép meg fogja őket figyelni, csak azért, hogy kipróbálják az új távirányítós helikoptereiket?!

  3. „Klónok háborúja című film?”

    Nem Klónok háborúja hanem a Klónok Támadása.

    Klónok háborúja az animációs mese sorozat.

    :DD

    „Még most is nagyon népszerű”

    Ők még csak most juttok el oda hogy bemutassák?:DD

  4. Azért ez így önmagában nem elég. A hidegháború idején a szovjetekről is el lehetett mondani, hogy a legjobb ipari kémhálózatuk volt, csakhogy a tehnológiai hátterük messze nem volt elég, hogy a megszerzett infókat hasznosíthassák.

  5. igaz.

    viszont Kína nincs elzárva a nyugati technológiától. nincs vasfüggöny. a nyugati multik döntő többsége jelen van Kínában is. egyébként nemcsak a kémkedésre gondoltam, hanem az elköltött összeg nagyságára is.

  6. Egy kis érdekesség a Dél Kínai tengeren.
    http://news.baidu.com/n?cmd=2&class=zhongguojq&page=http%3A%2F%2Fnews.ycwb.com%2F2012-05%2F18%2Fcontent_3807470.htm&cls=zhongguojq

    http://news.baidu.com/n?cmd=2&class=zhongguojq&page=http%3A%2F%2Ffutures.stockstar.com%2FSS2012051900001531.shtml&cls=zhongguojq

    Nem az első eset a halászhajók kölcsönös zaklatása a legénység letartóztatása a hajó elkobzása fregattok farkas szem nézése a Dél kínai tengeren de lövés eddig még soha nem dördült el (nem azt mondom hogy ebből hábórú lessz azonnal de szerintem ez határvillongásnak számít már) És az tény hogy a flotta 2. fokú készenlétben volt tegnap a légierővel egyetembe (már lassan 3 napja) ezzel lehet jöhet a következő szint.

  7. @Roni

    Mitől tartanak a jenkik ?

    A mostani helyzet megváltozásától, az erőviszonyok eltolódásától, attól, hogy kialakul egy újabb szuperhatalom és akkor megint abszolút kétpólusú lesz a világ… többek között. Mint a világ jelenleg egyetlen globális hatalma a bolygó más (feltörő) országainak katonai kiadásai nagyon is érdekes olvasmány lehet nekik, de szerintem az oroszok, az indiaiak meg a fél EU is árgus szemekkel lapozgatná (vagy már éppen lapozgatja).

  8. Szerintem nagyon elvannak tévedve a jenkik.

    „kialakul egy újabb szuperhatalom és akkor megint abszolút kétpólusú lesz a világ”

    A világ csak akkor lehet kétpólusú ha a környékbeli országok beadják a derekukat harc nélkül Kínának.
    Ez jenki ott léttel és folyamatos csúcsfegyverek eladásával szinte lehetetlen pont!
    A két pólusú világ akkor is létrejöhetne ha holnap belép a Ukrajna ,magyarok, szlovákok, romának, lengyelek , az Eurázsiai Unióba (jó tudom nem katonai csak pl írtam) .

  9. A Kínaiak azt állítjáák műholdfelvételeik alapján kifutott 2 Vietnámi Kilo (Értesüléseik szerint a spratly szigetek térségébe tartanak)ezek azért komoly flotta mozgások mert a japánok is kifuttattak pár hajót akik meg a Diaoyu-szigetek felé tartanak.
    Tehát amit eddig tudni lehet Huangyn szigete felé tart a Fülöp flotta várható 10 japán őrhajó támogatásnak.
    Ugyan ide mozgósították (riadóval) a Shi lang a flotta kíséretével.
    -A Spratly szigetek felé tart 2 Vietnámi Kilo Kínai válaszlépés még nincs.(de ez elég friss hír)
    -Japán egy flottaköteléket vezényelt a szintén vitattott hovatartozású Diaoyu-szigetek felé (ez is elég friss ezért Kinai reakcióról még nem tudok beszámólni)
    Nagy kérdés hogy ebbe a nagy erődemonstrációba ki marad allúl Kína vagy a Japán-Fülöp-Vietnámi Trió? Tényleges harci cselekmény szerintem nem lessz mert mind a két fél felkészületlen de inét is látszik hogy Tajvan és Dél Korea kimarad a buliból (Tehát velük késöbb se nagyon kell számólni hasonló hejzetbe)

  10. Újabb fejlemények a Sanya (Yulin) városában található tengeralattjáró bázisról kifutott 2db Typ 094 2 db Type 041 és 4 db Type 039 kíséretében a Spratly szigetek irányába (a Vietnámi tengók esetleges levadászására 2-2 Type 039 és 041, 2db Type 094 és 039 elrettentésnek)
    A Shi Lang horgonyszedésének hírére a Fillipínók elhagyták a Huangyn sziget térségét és hazai vizekre hajóznak (a 10 japán járőrhajó fojtatja útját a Fülöpszigetek partjaihoz és ismeretlen ideig segít a parti őrségnek)
    Mindeközben egy rombolókból és freegatokkból áló kötelék várja a kifutási parancsot a Diaoyu sziget irányába (a flotta méretéről és pontos összetételéről nincs infom)
    Mindenesetre a reakció idő nem rossz kínai részről és nem is ki flottáka flotta egységeket mozgósított viszonylag rövid idő alatt (innét látszik meglepni nem lenne könnyű őket)

  11. Jól van! Mostmár csak tényleg nagyon rövid idő van hátra, hogy kína ránkszabaduljon. Az egész világ hagyta, hogy kína erős legyen, hagyta hogy össze-vissza másolja a teknikát és azt is tétlenül nézte, hogy önös érdekektől vezérelve függőség alakuljon ki kínától csak mert olcsó a munkaerő. Az azért legyen világos, hogy kínai barátaink nem csak úgy hobbiból fejlesztgetik a haditechnikát.